Διατροφή και σωματικό βάρος στην εμμηνόπαυση

Date:

Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για τη γυναίκα, όπου πολλές αλλαγές παρατηρούνται στο σώμα και τη διάθεση, ως απόρροια ορμονικών αλλαγών. Η εμμηνόπαυση διαρκεί 2-5 έτη. Με την μείωση των επιπέδων οιστρογόνων παρατηρείται μια συστάδα συμπτωμάτων, από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τη δυσλιπιδαιμία ως την αύξηση του βάρους, την ευερεθιστότητα και τις εξάψεις. Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αναφορικά με την ένταση και τη διαρκεια, ενώ παράλληλα, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοόπρωσης, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για τη διαχείρηση των συμτωμάτων συστήνεται είτε ορμονική θεραπεία, είτε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μελέτες δείχνουν οτι η ορμονική θεραπεία ενδέχεται να βοηθήσει στα συμπτώματα και τη διαχείρηση του σωματικού βάρους, αλλά δεδομένου ότι πολλές γυναίκες δεν την επιλέγουν θα σταθούμε στις αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Παραδόξως, δεν είναι λιγες οι φορές που ακούμε από γυναίκες στην εμμηνόπαυση οτι τους έχουν πει οτι οι αλλαγές στο σώμα τους δεν είναι διαχειρίσιμες. Αυτό, δυστυχώς, οδηγεί πολλές γυναίκες σε χειρότερη ψυχική και σωματική κατάσταση υγείας.

Ένα από τα πλέον κοινά αλλά σημαντικά συμπτώματα-επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης αποτελεί η αύξηση στο βαρος. Αν και συχνα ακούμε για μεγάλες αλλαγές στο βάρος, κατά μέσο όρο η αύξηση είναι 2-2,5 κιλα στα 3 χρόνια της εμμηνόπαυσης, και 0,7 κιλά το χρόνο για την 5η και 6η δεκαετία ζωής, ενώ συνοδεύεται από την τάση για αύξηση λίπους στον κορμό, μείωση της μυικής μάζας και της φυσικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες. Οι αλλαγές αυτές, βέβαια, εν μέρει οφείλονται και στη γήρανση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ορμονικών αλλαγών, αλλά κυρίως αλλαγών στον τρόπο ζωής. Σημειώνεται ότι η ορμονική θεραπεία δεν συστήνεται για την διαχείρηση του βάρους.

Η άσκηση και η μικρή μείωση της ενεργειακής πρόσληψης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των χρόνιων νόσων και της αύξησης του βάρους στην εμμηνόπαυση, καθώς και να βοηθήσουν στη διαχείρηση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις συστηνόμενες αλλαγές τρόπου ζωής, επιλύοντας τα προβλήματα και ξεπερνώντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα, όπως δυσκολίες στον ύπνο, αλλαγές στη διάθεση, κατάθλιψη και συναισθηματική πείνα.

Αναφορικά με τη διατροφή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις διατροφής για την εμμηνόπαυση, πέρα από τις συστάσεις υγιεινής διατροφής, αλλά λόγω του αυξημένου κιδνύνου για χρόνιες νόσους και οστεοπόρωση συτήνεται να δοθεί έμφαση στην υγεία των οστών & στον κίνδυνο εφάνισης καρδιεγγαειακών.

Συγκεκριμένα, για την υγεία των οστών η επαρκής πρόσληψη Ασβεστίου και βιταμίνης D είναι σημαντική, ενώ απαραίτητη για την καρδειαγγειακή υγεία είναι μια πλήρης υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και όσπρια με έμφαση στα ακόρεστα λιπαρά (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ψάρι, ξηρούς καρπούς).

Τέλος, αναφορικά με τα φυτο-οιστρογόνα (πχ. από σόγια), τα δεδομένα παραμένουν σχετικά ασαφή σχετικά με την επίδραση τους στη μείωση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ενώ για τις εξάψεις, μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ, καυτερών φαγητών και καφεϊνης σε συνδυασμό με απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει.

Συμπερασματικά, η δειαχείρηση του βάρους και η τακτική φυσική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρηση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

……………………….

Χρήσιμες πηγές:

 

  • Manual of Dietetic Practice, 5th edition
  • Metabolic implications of menopause. doi: 10.1055/s-0030-1262902
  • Menopause: highlighting the effects of resistance training. doi: 10.1055/s-0030-1263117
  • 12 weeks of combined exercise is better than aerobic exercise for increasing growth hormone in middle-aged women.Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010 Feb;20(1):21-6.
  • Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review of the Pathophysiology and Strategies for Management. doi: 10.1016/j.mayocp.2017.08.004.
  • Effects of phytoestrogens on bone mineral density during the menopause transition: a systematic review of randomized, controlled trials. 2016 Dec;19(6):535-545. Epub 2016 Oct 6.
  • Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review.doi: 10.3109/13697137.2014.966241
  • BDA Food Fact Sheet Menopause

Διατροφή και σωματικό βάρος στην εμμηνόπαυση | -.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media – Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν

Άννα Παναγιωτοπούλου: Την αποχαιρετούν στα social media - Να προσέχεις την Ντορίτα, γράφουν Το 2020 πέθανε η τηλεοπτική της κόρη στο «Dolce Vita» - Τα συγκινητικά μηνύματα στα social media για τον θάνατο της αείμνηστης ηθοποιού στα 76 της χρόνια Η Άννα Παναγιωτοπούλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω της μια

Γκάρετ Ντίλαχαντ και Σον Άσμορ: Μαζί στο ψυχολογικό θρίλερ «Τhe Hunstman»

Γκάρετ Ντίλαχαντ και Σον Άσμορ: Μαζί στο ψυχολογικό θρίλερ «Τhe Hunstman» GALA Θρίλερ Γκάρετ Ντίλαχαντ Σον Άσμορ Τα γυρίσματα ξεκινούν στην Οκλαχόμα στις 20 Μαΐου 04.05.2024, 14:22 Το ψυχολογικό θρίλερ «Τhe Hunstman» έρχεται με ένα αξιοπρόσεκτο καστ, σε σκηνοθεσία του Κάιλ Χάρρις. Οι Γκάρετ Ντίλαχαντ, Ελίζαμπεθ Μίτσελ, Σον Άσμορ και Τζέσσυ Σραμ θα ενώσουν τις

Αιμιλία Υψηλάντη: Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κάνω έναν γάμο, είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός

Συνέντευξη στην κάμερα του «Γεια Σου» και τον δημοσιογράφο Ισίδωρο Φίκαρη παραχώρησε η Αιμιλία Υψηλάντη. Η σπουδαία ηθοποιός άνοιξε την καρδιά της μιλώντας για τον χρόνο που περνά, την ενασχόληση των καλλιτεχνών με την πολιτική, ενώ τονίζει τη σπουδαιότητα του μητρικού ρόλου στη ζωή του ανθρώπου. «Μία γυναίκα στην ηλικία μου δεν είναι μία όμορφη γυναίκα

Ο Αργυρός με την αδελφή του δεν μοιάζουν καθόλου – Η πανεπιστημιακή καριέρα & η σχέση τους

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έχει μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με τα αδέρφια του, αν και οι δημόσιες εμφανίσεις τους είναι ελάχιστες. Ποια είναι η ιστορία τους;

Η Μπεκατώρου προσπαθεί να χωρέσει στο παντελόνι της Μπόσνιακ & προκαλεί «χαμό» στο Instagram!

Η Μαρία Μπεκατώρου και η Υβόννη Μπόσνιακ μας χάρισαν για ακόμα μία φορά απίστευτες στιγμές γέλιου!

Τζέιμς Καφετζής: «Ο πατέρας μου γενικά είναι λίγο “πειρατής”»

Την περιπέτεια που έζησε ο πατέρας του και τις ώρες αγωνίας της οικογένειάς του περιέγραψε στην εκπομπή «Γειά σου», ο Τζέιμς Καφετζής. Ο πατέρας του πρώην παίκτη του Survivor, Τζέιμς Καφετζή, ναυάγησε με το σκάφος του πριν λίγες εβδομάδες στον Ειρηνικό Ωκεανό.   «Ο πατέρας μου γενικά είναι λίγο “πειρατής”», ανέφερε ο Τζέιμς Καφετζής. «Ήταν

Γιώργος Αγγελόπουλος: Η κόρη μου είναι η μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου, είναι κολλημένη στο μυαλό μου όλη μέρα και όλη νύχτα

Ο Τάσος Ιορδανίδης υποδέχτηκε στην εκπομπή του «Μπαμπά-δες» στην ΕΡΤ τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Ο πρώην νικητής του Survivor και νυν ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος, μίλησε για την κόρη του και το πόσο έχει αλλάξει τη ζωή του ο ερχομός της. «Η μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου είναι η κόρη μου. Κάθε φορά που την κρατάω νιώθω ότι είναι

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Είναι κολλημένη στο μυαλό μου όλη μέρα και όλη νύχτα»

Ο Τάσος Ιορδανίδης υποδέχτηκε στην εκπομπή του «Μπαμπά-δες» στην ΕΡΤ τον Γιώργο Αγγελόπουλο. Ο πρώην νικητής του Survivor και νυν ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος, μίλησε για την κόρη του και το πόσο έχει αλλάξει τη ζωή του ο ερχομός της. «Η μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου είναι η κόρη μου. Κάθε φορά που την κρατάω νιώθω

Ιδιαίτερο Πάσχα για την Εβελίνα Νικόλιζα: Η επίσκεψη στις ΗΠΑ & το κουραστικό ταξίδι

H κόρη της Μπέσσυς Αργυράκη είναι αρκετά ενεργή στα social media και φροντίζει να ενημερώνει το κοινό της σχετικά με οτιδήποτε προκύπτει στην προσωπική της ζωή. Μπέσσυ Αργυράκη: Η δημόσια συγγνώμη στην κόρη της, Εβελίνα Νικόλιζα – Τι συνέβη; Αυτή τη φορά, η Εβελίνα Νικόλιζα πραγματοποίησε ένα μοναδικό ταξίδι στις ΗΠΑ και φρόντισε να γεμίσει

Τερέζα: «Ο πατέρας μου ζήτησε αποτέφρωση… Εγώ πέταξα τη στάχτη του στο Σούνιο»

Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της περιγράφει σε συνέντευξή της η Τερέζα.

Ζωή Κρονάκη: “Είχα έναν δισταγμό στο δέσιμο με το άλλο φύλο”

"Θυμάμαι να μου λέει ο παππούς μου: έλα, βάλε κι εσύ το χεράκι σου να μην χωρίσουν. Αυτό εμένα με είχε βαρύνει τότε", εξομολογείται η Ζωή Κρονάκη.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Η σοκαριστική στιγμή που βρήκε νεκρό τον σύζυγό της

"Ξυπνάω το πρωί και βλέπω τα πόδια του στον καναπέ, λέω «Τάκη, κάνε μου έναν καφέ» και τον βλέπω και είναι νεκρός", περιέγραφε η Άννα Παναγιωτοπούλου σε συνέντευξή της.