Κρυολόγημα, γρίπη και ίωση: Πλήρης οδηγός για το τσουχτερό κρύο

Date:

Πως εκδηλώνεται η γρίπη και οι διάφορες ιώσεις; Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν; Πότε πρέπει να πάρουμε αντιβιοτικά;

Κρυολόγημα, ή γρίπη; Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους μας να αποφεύγουμε να παίρνουμε αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Σε κάθε περίπτωση είναι σώφρον να συμβουλευτούμε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το αν και κατά πόσον είναι η λήψη αντιβιοτικών είναι η σωστή θεραπευτική αγωγή.

Γρίπη ή απλό κρυολόγημα;

Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Ξεκινούν, όμως πιο απότομα και βίαια με πολύ υψηλότερο πυρετό, εντονότερους πόνους στην μέση και τους μυς, βήχα, εφιδρώσεις και ρίγη με πιθανό πρόβλημα και του πεπτικού συστήματος (διάρροια, έμετοι).

Η μεγάλη διαφορά γρίπης και κρυολογήματος έγκειται στο γεγονός ότι στη γρίπη ο ασθενής αισθάνεται πολύ άσχημα και δεν μπορεί να σηκωθεί εύκολα από το κρεβάτι, ενώ τα συμπτώματα κρατούν 3-5 ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν, ενώ σε ορισμένα άτομα (πολύ νεαρά, πολύ μεγάλης ηλικίας, ή με ασθενές ανοσοποιητικό) εμφανίζουν επιπλοκές.

Προφύλαξη

Οι ειδικοί συστήνουν ανάπαυση στο σπίτι, λήψη πολλών υγρών, αναλγητικά (παρακεταμόλη, όχι ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών), αντιφλεγμονώδη που βοηθούν πολύ στην ανακούφιση από τον πυρετό και τις μυαλγίες, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Επίσης αποσυμφορητικά, αντιβηχικά, αντισηπτικά σε γαργάρες, ή ταμπλέτες για το λαιμό .

Ειδικά φάρμακα υπάρχουν για τη γρίπη, αλλά τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται μόνο για τις μικροβιακές λοιμώξεις, ενώ τα αντιικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο.

Για να περιοριστούν οι όποιες επιπλοκές, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο εγκαίρως.

Άλλη υπόθεση οι ιώσεις

Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο, αλλά η συμπτωματολογία είναι περίπου η ίδια με εκείνη της γρίπης. Τους χειμερινούς μήνες ειδικά, οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων να θεωρεί ότι αποτελούν μια και μόνη προσβολή. Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ θεραπεύουν, ούτε βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιβάλλεται η συμβουλή του γιατρού.

Πονόλαιμος

Ο πονόλαιμος είναι συνηθισμένο φαινόμενο το χειμώνα και σχεδόν πάντα προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι αλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον (πχ καλοριφέρ στο σπίτι και μετά έξοδος σε κρύο και αέρα), μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον λαιμό.

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο είναι μία καλή τακτική για να προφυλαχτείτε. Δε θα θεραπεύσει την μόλυνση, αλλά έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λειτουργεί κατευναστικά.

Τα σκευάσματα για το λαιμό, που περιέχουν αντιβιοτικά, είναι αρκετά αναποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο και τη φλεγμονή του πονόλαιμου, γιατί τα συμπτώματα αυτά είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιογενούς αιτιολογίας. Αλλά πάντα να συμβουλεύστε και το γιατρό σας και να μην ξεπερνάτε τη δοσολογία τους (δηλαδή το πόσες παστίλιες να παίρνετε ανά ώρα κλπ).

Η χορήγηση ακατάλληλου αντιβιοτικού, η λανθασμένη δοσολογία αλλά και η πρόωρη διακοπή του συνιστούν κακή χρήση. Κατάχρηση είναι η χορήγηση του αντιβιοτικού σε περιπτώσεις, όπου δεν είναι δραστικό (π.χ. ιογενείς λοιμώξεις) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ενδεδειγμένο. Ο κόσμος πολλές φορές νομίζει ότι αφού αρρωσταίνει συχνά, φταίει το ότι δεν πήρε αντιβιοτικά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!

Οδηγός “επιβίωσης”

  • Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
  • Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
  • Συζητήστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιβιοτικών με το γιατρό σας. Αυτός είναι σε θέση να εκτιμήσει αν τα χρειάζεστε πραγματικά.
  • Βήχας με φλέμα από μόνο του -ακόμα κι αν είναι κίτρινο- δεν αποτελεί λόγο για να πάρουμε αντιβίωση.
  • Όταν έχετε πονόλαιμο και καταρροή, τότε πολύ πιθανόν η λοίμωξη να μην ανταποκριθεί στην αντιβίωση.
  • Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, βοηθούν σημαντικά προϊόντα όπως δισκία που δεν περιέχουν αντιβιοτικό, οι εισπνοές ατμού, η λήψη πολλών υγρών καθώς και οι χυμοί φρούτων.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι χυμοί εσπεριδοειδών, όταν ο πόνος είναι δυνατός.
  • Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν ο πονόλαιμος, ή τα συμπτώματα της ίωσης, της γρίπης ή του κρυολογήματος διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες.
  • Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, εάν έχετε υψηλό πυρετό, και ένα πραγματικά κόκκινο ή με παρουσία πύου λαιμό.
  • Να λαμβάνετε όλες τις δόσεις ανά ημέρα και να ολοκληρώνετε τη θεραπεία. Αυτή διαρκεί περίπου 5 ημέρες. Διαφορετικά, ενθαρρύνετε την δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.
  • Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά στο φαρμακείο σας “για μελλοντική χρήση”. Ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μια λοίμωξη, μπορεί να είναι ακατάλληλο για μία άλλη.
  • Αν έχετε ένα αντιβιοτικό από την τελευταία φορά που είχατε μία λοίμωξη του αναπνευστικού, ρωτήστε το γιατρό σας πριν την χρήση του. Θα πρέπει να το ξεκινήσετε μόνο όταν τα συμπτώματα επιμένουν, ή επιδεινώνονται, ή δεν αναρρώνετε στον αναμενόμενο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό είστε σίγουροι ότι δεν παίρνετε αντιβιοτικά χωρίς λόγο.

Θυμηθείτε: Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα καταπολεμούνται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση μας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα “όπλα”, που έχουμε σήμερα για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.

Τήρηση κανόνων υγιεινής

Μετά από τα παραπάνω δεδομένα οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:

  • Το συχνό πλύσιμο των χεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
  • Την αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
  • Την αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα, ή τα μάτια
  • Την χρήση χαρτομάντηλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
  • Τον καλό και συχνό αερισμό των κλειστών χώρων
  • Την αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
  • Την οικειοθελή κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γουάντα Νάρα: Το απίστευτο ποσό που θα πάρει για να πουλάει τον εαυτό της σε πλατφόρμα για ενηλίκους

Την έναρξη της συνεργασίας της με πλατφόρμα αντίστοιχη του Onlyfans ανακοίνωσε η σύζυγος του Μάουρο Ικάρντι, Γουάντα Νάρα.

Eurovision 2024: Η Φουρέιρα ευχήθηκε από κοντά στη Μαρίνα Σάττι – Συνάντηση κορυφής στο Μάλμε

Στο Μάλμε της Σουηδίας βρίσκεται και η Ελένη Φουρέιρα η οποία θα εμφανιστεί για τρίτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. H pop star θα παρουσιάσει ένα «εκρηκτικό» act στο Μάλμε και συγκεκριμένα στον α’ ημιτελικό, την Τρίτη 7 Μαΐου. Μέσα από αυτό το act θα αποκαλυφθεί η σκηνή του διαγωνισμού και θα δοθεί το

Σπίτι με το MEGA: Πέτρος Ιακωβίδης και Νατάσα Θεοδωρίδου κάνουν Ανάσταση παρέα

Σπίτι με το MEGA, Μεγάλο Σάββατο στις 22:20 στο MEGA.

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι απαντά για τα τεχνικά προβλήματα στη δεύτερη πρόβα

"Μην αγχώνεστε. Γι' αυτό είναι οι πρόβες. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε", σχολίασε η εκπρόσωπος της Ελλάδας για τη Eurovision.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν ψήνετε στα κάρβουνα

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο επιβάλλει το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, είτε αρνί, είτε κατσίκι, ενώ την τιμητική τους έχουν κι άλλα εδέσματα για το πασχαλινό τραπέζι, όπως κοκορέτσι, παϊδάκια, μπριζολάκια και λουκάνικα. Το νόστιμο κρέας, όμως, απαιτεί σωστό ψήσιμο. Γι’ αυτό το λόγο, σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με ορισμένες συμβουλές που μπορείτε

Ο Μανούσος Μανουσάκης αποκαλύπτει πρώτη φορά: «Το Τμήμα Ηθών “γεννήθηκε” από την Ειρήνη Παπά»

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Δύο στις 10» ήταν σήμερα ο Μανούσος Μανουσάκης. Ο γνωστός σκηνοθέτης αποκάλυψε για πρώτη φορά πως το Τμήμα Ηθών “γεννήθηκε” από μια ιδέα της σπουδαίας Ειρήνης Παπά. «Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι δεν υπάρχει πια η Ειρήνη Παπά, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παρελθοντικό χρόνο για την Ειρήνη. Από την Ειρήνη

Η κακή αναπνοή είναι σύμπτωμα και του καρκίνου του λάρυγγα

Σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία υγείας της Βρετανίας (NHS) και το Cancer Research UK, η κακή αναπνοή είναι σύμπτωμα και του καρκίνου του λάρυγγα. Σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του NHS, αναφέρεται πως: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περισσότερες από 2.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα κάθε χρόνο. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα άνω

Άννα Παναγιωτοπούλου: Έκτακτο διήμερο αφιέρωμα της ΕΡΤ στην αείμνηστη ηθοποιό

Η επίσημη ανακοίνωση της Δημόσιας Τηλεόρασης με αφορμή τον θάνατο της σπουδαίας πρωταγωνίστριας.

Ζωή Κρονάκη: Μας συστήνει για πρώτη φορά τον επί 14 χρόνια σύζυγό της – “Μόλις την είδα, είπα: εδώ είμαστε”

"Είμαστε ένα ζευγάρι που δεν έχουμε πάρει ποτέ κανένα δώρο, δεν έχουμε γιορτάσει επέτειο, μας τη θυμίζει η κουμπάρα μας", παραδέχεται η Ζωή Κρονάκη.

Αθηνά Οικονομάκου: Πάσχα με φίλους μετά το διαζύγιο – Το αισιόδοξο μήνυμα στο Instagram

Λίγο μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου της από τον σύζυγό της, Φίλιππο Μιχόπουλο, έπειτα από δέκα χρόνια κοινής ζωής, η Αθηνά Οικονομάκου χαμογελά ξανά. Μετά την πρόσφατη κοινή ανακοίνωση για το χωρισμό της από τον Φίλιππο Μιχόπουλο, η Αθηνά Οικονομάκου αναχώρησε με φιλική της παρέα για ξεκούραση και περισυλλογή. Ήδη από χθες (03.05.2024), η ηθοποιός

Χάιντι Κλουμ: Το βίντεο με την κόρη της πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες

Σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά, συνέχισε να λάμπεις, έγραψε στη Λένι Κλουμ για τα γενέθλιά της

Ανάσταση στο «Σπίτι με το MEGA» με τον Πέτρο Ιακωβίδη – Δείτε μουσικά αποσπάσματα

Ανάσταση στο «Σπίτι με το MEGA» με τον Πέτρο Ιακωβίδη - Δείτε μουσικά αποσπάσματα Απόψε στις 22:20 στο MEGA Απόψε στις 22:20, η Ρούλα Κορομηλά και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης υποδέχονται τον αγαπητό καλλιτέχνη Πέτρο Ιακωβίδη, αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα αξέχαστο πρόγραμμα με πολλή μουσική, καλή παρέα και απρόσμενες εκπλήξεις. Το «Σπίτι με το