Πως θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας είναι άρρωστος

Date:

Η υγεία και η συμπεριφορά των κατοικιδίων ζώων, ιδίως των σκύλων, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και είναι ευθύνη των ανθρώπων να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η γνώση των πιο συχνών συμπτωμάτων που μπορεί να εκδηλώσει ένας σκύλος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιληφθείτε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά με το κατοικίδιό σας.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι περισσότερο από το 30% των σκύλων ηλικίας άνω των 7 ετών που μοιάζουν υγιείς, πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο κατά τον ετήσιο έλεγχό τους από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Veterinary Internal Medicine.

«Τα κουτάβια, οι μεγάλης ηλικίας σκύλοι και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα είναι επιρρεπείς σε πολλές παθήσεις. Κάθε περίεργο σύμπτωμα σε αυτούς πρέπει να αξιολογείται από τον κτηνίατρο», λέει η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού. «Ωστόσο δεν πρέπει να μας προβληματίζουν μόνο τα προφανή συμπτώματα, όπως π.χ. ο έμετος και η διάρροια. Υπάρχουν και κάποια που μοιάζουν αθώα αλλά είναι ύποπτα, όπως η αύξηση στην πρόσληψη νερού ή το θάμπωμα του τριχώματος του ζώου».

Η κυρία Σοφιανού εξηγεί τι μπορεί να υποκρύπτουν μερικά πολύ συνηθισμένα συμπτώματα.

Ο σκύλος μοιάζει να μην είναι ο εαυτός του

Η συμπεριφορά των σκύλων είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένη. Αν επομένως αναπτύξουν μια νέα συνήθεια ή μοιάζουν «μαζεμένοι», χρειάζονται την προσοχή σας.

«Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου τυπικά αποτελούν την πρώτη ένδειξη πως δεν αισθάνεται καλά», εξηγεί η κυρία Σοφιανού. «Αν, π.χ., ο σκύλος μοιάζει να κοιμάται περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, πρέπει να τον παρακολουθήσετε για να δείτε τι συμβαίνει. Αν αυτή η συμπεριφορά επιμείνει, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας. Υποτονικά και ακίνητα στην ίδια θέση επί ώρες μπορεί να είναι τα σκυλιά και όταν έχουν πυρετό. Σε τέτοια περίπτωση δεν έχουν επίσης διάθεση για φαγητό και παιχνίδι».

Ο σκύλος παρουσιάζει ανεξήγητη γκρίνια ή επιθετικότητα

Αν ο σκύλος σας συνήθως παίζει αρμονικά με τα άλλα κατοικίδια ή του αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, αλλά ξαφνικά δείχνει τα δόντια του σε όποιον τον πλησιάζει ή «πετάγεται» απειλητικά όταν κάποιος πάει να τον ακουμπήσει, μπορεί κάπου να πονάει.

«Αυτού του είδους οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι εξαιρετικά ύποπτες και πρέπει να τις παρακολουθήσετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο σκύλος αντιδρά έντονα όταν τον αγγίζετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο», λέει η κυρία Σοφιανού. «Αν, π.χ., έχει ωτίτιδα, μπορεί να γρυλίζει όταν προσπαθείτε να τον χαϊδέψετε στο κεφάλι του ή να τινάζει συνεχώς το κεφάλι του».

Ο σκύλος «κλείνεται» στον εαυτό του

Αν ο σκύλος σας δεν είναι κοινωνικός όπως συνήθως αλλά αποτραβιέται σε μία γωνία και μένει ξαπλωμένος, μπορεί να είναι άρρωστος.

Έχει επίμονη διάρροια

Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί εύκολα να προκαλέσουν διάρροια στον σκύλο και «ατυχήματα» στο σπίτι. Τα συμπτώματα αυτά όμως συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, με την ακολούθηση κατάλληλης δίαιτας.

Αντιθέτως, αν η διάρροια διαρκεί αρκετές ημέρες ή εμφανίζεται αρκετές φορές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρειάζεται αξιολόγηση από τον κτηνίατρο.

Ο σκύλος δεν τρώει

Οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό. Γι’ αυτό πρέπει να έχετε το νου σας εάν ο σκύλος σας χάσει ξαφνικά την όρεξή του για περισσότερο από μία-δύο ημέρες δίχως να έχετε κάνει εσείς κάποια αλλαγή στη διατροφή του ή στη ρουτίνα του σπιτιού.

Ο σκύλος πίνει πολύ λίγο ή πάρα πολύ νερό

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων δεν προσέχουν πόσο νερό πίνουν τα ζώα. Ωστόσο πρέπει να το παρακολουθείτε, διότι αν ο σκύλος σας αρχίσει να μην πίνει καθόλου νερό ή, αντιθέτως, αρχίσει να πίνει πάρα πολύ, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

Στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος είναι να πάθει αφυδάτωση. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να τον ελέγξετε τσιμπώντας απαλά το χαλαρό δέρμα στον αυχένα του. Αν ο σκύλος είναι καλά ενυδατωμένος, μόλις αφήσετε το δέρμα θα επιστρέψει αμέσως στην αρχική του θέση. Αν καθυστερήσει, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Μαζί του πρέπει να μιλήσετε και εάν ο σκύλος αρχίσει να πίνει πάρα πολύ νερό (πάνω από 60 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα), διότι μερικές φορές αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βήχει ή φταρνίζεται επίμονα

Το να βήξει ή να φταρνιστεί μια-δυο φορές ένας σκύλος είναι φυσιολογικό. Αν όμως βήχει, φταρνίζεται, έχει συριγμό ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει συχνά μέσα στην ημέρα, μπορεί να είναι άρρωστος.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ένδειξη πολλών προβλημάτων υγείας, από μία λοίμωξη του αναπνευστικού και ένα ξένο σώμα στη μύτη έως πνευμονία ή καρδιοπάθεια.

«Τρέχουν» τα μάτια του ή/και ξύνεται επίμονα

Οι σκύλοι μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία σε πολλές ουσίες στον χώρο όπου ζουν, όπως:

 • Σε ορισμένα τρόφιμα
 • Στη γύρη
 • Στα ακάρεα της οικιακής σκόνης
 • Στα αρώματα
 • Στα καθαριστικά
 • Στα σαμπουάν

Όταν ο σκύλος έχει αλλεργία μπορεί να παρουσιάσει κάποιο ή κάποια από τα εξής συμπτώματα:

 • Να ξύνει ή να γλείφει επίμονα το δέρμα του ή και τα αυτιά του
 • Να εμφανίζει ερυθρότητα και κνησμό στα μάτια, καθώς και δακρύρροια
 • Να παρουσιάζει γαστρεντερικές διαταραχές

Εάν έχει παρασίτωση από ψύλλους, θα ξύνεται επίμονα. Αν ξύνεται επίμονα στο στόμα του, μπορεί να έχει κολλήσει ένα ξένο σώμα στο στόμα του και να του προκαλεί έντονη ανησυχία. Όλ’ αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από τον κτηνίατρο.

Το τρίχωμα του σκύλου μοιάζει θαμπό

Το τρίχωμα των σκύλων συνήθως αποτελεί «καθρέφτη» της γενικής τους κατάστασης. Αν ξαφνικά το δείτε να γίνει θαμπό, λιπαρό ή να αραιώνει κατά τόπους, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, επομένως απαιτείται διερεύνηση.

Ο σκύλος εκδηλώνει διαταραχές στην ούρηση

Ιδιαίτερη προσοχή από τους κηδεμόνες των σκύλων απαιτείται στην περίπτωση που το κατοικίδιο:

 • Δυσκολεύεται στην ούρηση
 • Ουρεί περισσότερες φορές απ’ ό,τι συνήθως
 • Αναπτυχθεί διαφορά στην οσμή ή στο χρώμα των ούρων

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρο, διότι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ουροποιητικό ή κάποιο συστηματικό νόσημα.

«Αν έχετε το νου σας σε συμπτώματα όπως τα παραπάνω και γενικώς γνωρίζετε καλά το σκυλάκι σας ώστε να αντιληφθείτε αμέσως οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά ή τις καθημερινές του συνήθειες, θα μπορέσετε να εντοπίσετε νωρίς τυχόν προβλήματα υγείας», λέει η κυρία Σοφιανού. «Σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάζετε να καλείτε τον κτηνίατρό σας για να σας πει τι να κάνετε, διότι είναι προτιμότερο να κάνετε λάθος, παρά να αντιληφθείτε πολύ αργά ότι το σκυλάκι σας είναι άρρωστο».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Μάρα Ζαχαρέα όπως δε την έχουμε ξαναδεί – Απολαμβάνει τη θάλασσα με το πιο iconic beach look!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει λίγες μέρες μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας! Η γνωστή δημοσιογράφος φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε το τριήμερα του Αγίου Πνεύματος για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει από την πιεστική καθημερινότητα και τις πολλαπλές υποχρεώσεις της δουλειάς της. Ευρωεκλογές 2024-Ενοχλημένη η Ζαχαρέα με καλεσμένο: «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το

Το νέο… διαμάντι του «Μπρίτζερτον»

Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα φιλοδοξία της δούκισσας του Γιορκ, καθώς η τρίτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς του Netflix έφτασε στο τέλος της. Σάρα Φέργκιουσον: Η κατάρα του παλατιού χτύπησε ξανά την πρώην νύφη του βασιλιά Καρόλου - Η νέα μάχη «Ζήτησα από τον ατζέντη μου να με βάλει με κάποιον τρόπο στο "Μπρίτζερτον"!»

Η Δέσποινα Βανδή αυτοτρολάρεται κατά την επίσκεψη της στον οφθαλμίατρο – Μετράει την πρεσβυωπία της

Η Δέσποινα Βανδή ανέβασε ένα αστείο βίντεο στον λογαριασμό της στο Tik Tok. Η τραγουδίστρια είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα social media τα τελευταία χρόνια, δημοσιεύοντας βίντεο από την καθημερινή της ζωή, με τους φίλους, την κόρη και τον σύντροφό της. Αποφάσισε να κάνει λίγο χιούμορ με τον εαυτό της και, με αφορμή την επίσκεψή της

Τζάνετ Τζάκσον: Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να της ζητούν συνεντεύξεις – Δεν μου αρέσει να μιλάω, λέει

Η τραγουδίστρια παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν της αρέσει καθόλου να δίνει συνεντεύξεις 

Σμαράγδα Καρύδη – Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους – Δείτε φωτογραφίες

Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες GALA Σμαράγδα Καρύδη Θοδωρής Αθερίδης Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες Παπαγαλάκια σε μικρούτσικη κρουαζιέρα με βάρκα, γράφει η ηθοποιός σε ανάρτησή της στο Instagram 17.07.2024, 23:20 Η Σμαράγδα

Κ. Παπουτσάκη για τον ρόλο της Βουγιουκλάκη: Ήταν τόσο τραυματικό, είχα πάθει με το έντερο μου ολόκληρη ιστορία

Η Μαρία Σολωμού φιλοξένησε στο νέο επεισόδιο τη διαδικτυακή της εκπομπή την Κατερίνα Παπουτσάκη και ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν υποδύθηκε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και πόσο της επηρέασαν οι άσχημες κριτικές που δεχόταν. «Με τη σειρά Αλίκη έκλαψα πάρα πολύ. Ήταν δύσκολα γιατί το υλικό των πρώτων 5 επεισοδίων ήταν ότι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Αν τα παιδιά μου είναι πρόβλημα για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος»

Για τους δυο γιους της και για το γεγονός ότι έγινε πολύ νέα μητέρα, μίλησε η Ντορέττα Παπαδημητρίου, στο «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα στο Action 24. «Αν είναι πρόβλημα τα παιδιά για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος. Για εμένα προφανώς και δεν ήταν πρόβλημα, αλλά ήταν πάντα προτεραιότητα στις επιλογές και στο

«Το κορίτσι μου το όμορφο, η καρδιά μου» – Συγκινεί η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι

«Το κορίτσι μου το όμορφο, η καρδιά μου. Η οικογένειά μας θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι έδειξαν την αγάπη και την υποστήριξή τους για τη Σάνεν μας σε όλη της τη ζωή. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες» αναφέρει η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι, Ρόζα, σε μια σύντομη δήλωσή της στο People, μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης της

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Απλώς αναζητώ ενδιαφέρουσες ιστορίες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Ο Βίγκο Μόρτενσεν αποκάλυψε γιατί δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλη κινηματογραφική σειρά του Χόλιγουντ μετά την τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ο Μόρτενσεν, ο οποίος υποδύθηκε τον Άραγκορν στην

«Τι έχει αυτό το γάλα σου;» – Ξέσπασε η Κατερίνα Στικούδη με τα σχόλια για το βάρους του γιου της

Με μια οργισμένη ανάρτηση στο TikTok απάντησε η Κατερίνα Στικούδη προς τους επικριτές του δεύτερου γιου της, που σχολιάζουν τα κιλά ενός μωρού παιδιού. Η γνωστή τραγουδίστρια, αφού αναφέρθηκε στις απαράδεκτες ερωτήσεις που δέχεται στα κοινωνικά δίκτυα, μίλησε με αυστηρό ύφος στην κάμερα και τόνισε ότι δεν πρέπει να λέμε ένα βρέφος χοντρό. «Α είναι

Κατερίνα Στικούδη: Έξαλλη για τα σχόλια που δέχεται για τα κιλά του γιου της – «Ο καθένας θα τρώει ότι θέλει»

Η Κατερίνα Στικούδη, πέρα από μία επιτυχημένη τραγουδίστρια, show woman και παρουσιάστρια, είναι και μανούλα δυο παιδιών. Μόλις πριν περίπου πέντε μήνες, η Κατερίνα Στικούδη έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, καρπό του έρωτά της με τον Βαγγέλη Σερίφη. Παρότι είναι μητέρα και το επαγγελματικό της πρόγραμμα είναι αρκετά επιβαρυμένο, η Κατερίνα Στικούδη φροντίζει να παραμένει