Έρευνα: Πώς βλέπουν και τι πιστεύουν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι Έλληνες έφηβοι

Date:

Αποδοχή και σεβασμός, συνύπαρξη και ενσωμάτωση: οι λέξεις κλειδιά που πρέπει να διέπουν τη ζωή (μας) με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, χαρακτηρίζουν τον λόγο και τη στάση των Ελλήνων εφήβων και καθρεφτίζονται στη ματιά τους. Έξι στους δέκα εφήβους -ηλικίας 11, 13 και 15 χρόνων- βλέπουν με θετική και ζεστή ματιά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με το ποσοστό αυτό να διαφοροποιείται και να μεγαλώνει στις μικρότερες ηλικίες των 11χρονων και των 13χρονων, στα κορίτσια, στα παιδιά οικογενειών μεσαίου οικονομικού επιπέδου καθώς και στα παιδιά με έναν γονέα αλλοδαπό.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής μελέτης για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων-μαθητών (Έρευνας HBSC/WHO), σε ό,τι αφορά την ενότητα «Πρόσφυγες/μετανάστες μέσα από τα μάτια των έφηβων-μαθητών στην Ελλάδα». Την έρευνα εκπόνησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ» (ΕΠΙΨΥ) και δημοσιοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφηβεία αποτελεί περίοδο κατά την οποία διαμορφώνονται, μεταξύ άλλων, οι στάσεις, οι απόψεις και τα συναισθήματα απέναντι σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Έτσι, η διερεύνηση και ταυτοποίηση των χαρακτηριστικών εκείνων – ατομικών, οικογενειακών και κοινωνικών – που κάνουν τους εφήβους να διάκεινται θετικά ή αρνητικά απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες μπορεί να βοηθήσει στην τροποποίησή μέσα στο σχολικό ή το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, των αρνητικών στάσεων και αντιλήψεων και να διευκολύνει τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνύπαρξη και την ενσωμάτωση.

Πώς κυμαίνεται το θερμόμετρο συναισθημάτων των εφήβων

Τα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ, τα οποία προκύπτουν από απαντήσεις 11, 13 και 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μελέτης το 2018, δείχνουν τα εξής:

-Από τις απαντήσεις των μαθητών σε ένα «θερμόμετρο συναισθημάτων» που εξετάζει θετικά και αρνητικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες/μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, διαπιστώνεται πως σχεδόν 6 στους 10 έφηβους μαθητές (57,7%) έχουν θετικά συναισθήματα για τους μετανάστες/πρόσφυγες, ένας στους 4 (25,3%) ουδέτερα ενώ ένας στους 6 (16,9%) έχει αρνητικά συναισθήματα.

-Οι έφηβοι-μαθητές ρωτήθηκαν, επίσης, για το κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με μια σειρά από προτάσεις που αναφέρονται σε δικαιώματα και ευκαιρίες που κατά τη γνώμη τους θα πρέπει να έχουν οι πρόσφυγες/μετανάστες στην Ελλάδα.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα (90,6%) οι μαθητές συντάσσονται με την άποψη ότι τα παιδιά των προσφύγων/μεταναστών πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εκπαίδευση με τα άλλα παιδιά ενώ σχεδόν 4 στους πέντε συμφωνούν με το ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διατηρούν τις συνήθειες, τον τρόπο ζωής τους (79,5%), τη δική τους γλώσσα (78,9%), και να έχουν ίδια δικαιώματα με όσους ζουν στην Ελλάδα (77,3%).

Τρεις στους 5 μαθητές (60,7%) συμφωνούν με την άποψη ότι οι πρόσφυγες/ μετανάστες που ζουν στη χώρα για αρκετά χρόνια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εκλογές.

– Τα κορίτσια, σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό, σε σύγκριση με τα αγόρια (61,4% και 53,9%, αντίστοιχα) συντάσσονται με τις παραπάνω απόψεις απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες και τοποθετούνται στη θετική πλευρά της κλίμακας συναισθημάτων απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες.

– Οι 11χρονοι και οι 13χρονοι μαθητές εμφανίζονται σε υψηλότερο ποσοστό να συντάσσονται με τις παραπάνω απόψεις απέναντι στους πρόσφυγες/μετανάστες, με εξαίρεση τις απόψεις σχετικά με το δικαίωμα ψήφου και τις ευκαιρίες στην εκπαίδευση, για τις οποίες η κατά κανόνα θετική στάση δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των μαθητών των τριών ηλικιακών ομάδων.

– Οι έφηβοι από οικογένειες μεσαίου οικονομικού επιπέδου συμφωνούν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό με το σύνολο των προτάσεων που αφορούν τα δικαιώματα των μεταναστών/προσφύγων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους τόσο από το ανώτερο όσο και από το κατώτερο οικονομικό επίπεδο.

-Οι έφηβοι από οικογένειες ανώτερου οικονομικού επιπέδου συμφωνούν σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό με την πρόταση να μπορούν να ψηφίζουν οι πρόσφυγες/μετανάστες που ζουν στη χώρα για αρκετά χρόνια, σε σχέση με τους ομοτίμους τους οικογενειών του μεσαίου και του κατώτερου οικονομικού επιπέδου.

– Οι 15χρονοι με υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης (κατανόησης και έγνοιας για τους άλλους) έχουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θετικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες/μετανάστες (61,7%) συγκριτικά με τους ομότιμους τους που εμφανίζονται με χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης (51,7%). Ωστόσο, η ενσυναίσθηση δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις στάσεις και αντιλήψεις των 15χρονων για ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες του πληθυσμού αυτού.

-Οι έφηβοι με τουλάχιστον έναν γονιό που έχει γεννηθεί εκτός Ελλάδας εμφανίζονται σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (63,9%) με θετικά συναισθήματα για τους πρόσφυγες/μετανάστες, συγκριτικά με εκείνους με γονείς γεννημένους στην Ελλάδα (55,6%).

Σύμφωνα με την Άννα Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνη του Τομέα Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών του ΕΠΙΨΥ, «Η πλειονότητα των έφηβων-μαθητών στην Ελλάδα είναι, σε γενικές γραμμές, θετικοί προς τους πρόσφυγες/μετανάστες. Το γεγονός αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει καθώς μια σημαντική μερίδα μαθητών εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα και δεν πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ζουν στην χώρα μας».

Τονίζει επιπλέον ότι «Το σχολείο είναι κατάλληλος χώρος για τη διαμόρφωση στάσεων και απόψεων με στόχο την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης και ενσυναίσθησηςτων μελών του (εκπαιδευτικών και μαθητών) και θα πρέπει μέσα στο σχολικό περιβάλλον να ενισχύεται η ανάπτυξη στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν της αξίες της ισότητας, του σεβασμού και της πολυπολιτισμικότητας, ούτως ώστε να αποτελεί χώρο θετικής εμπειρίας για όλους».

Στην έρευνα του 2018 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.863 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου από 238 σχολικές μονάδες. Διενεργήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Κατόπιν γονικής συναίνεσης, οι μαθητές απάντησαν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο που χορηγήθηκε ομαδικά στις τάξεις του δείγματος χωρίς (ή με διακριτική) την παρουσία εκπαιδευτικών. Η έρευνα του 2018 υλοποιήθηκε χάρη στην εθελοντική συμβολή μελών ΔΕΠ και φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τον ΟΚΑΝΑ και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Προαγωγή της Γνώσης στις Ψυχικές Διαταραχές».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το χρονικό ενός (ακόμα) χωρισμού – Ο Άφλεκ δεν φοράει πια βέρα & η JLo αντιδρά ψυχρά όταν τον βλέπει

Οι φήμες που θέλουν τη Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ να ακολουθούν για ακόμα μία φορά χωριστούς δρόμους, φουντώνουν ακόμα περισσότερο!

Mente Fuerte: Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση – Στο πλευρό του η Μαρία Σολωμού

Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες ο Mente Fuerte. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του;  Ανησυχία προκάλεσε στο διαδικτυακό του κοινό ο Mente Fuerte την Παρασκευή 17 Μαΐου. Mente Fuerte: «Η Δέσποινα Βανδή μου φαινόταν πολύ ξινή, αλλά τα έχουμε βρει» Ο γνωστός τράπερ με ανάρτηση στο instagram ενημέρωσε πως βρίσκεται σε κρεβάτι στο νοσοκομείο.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: “Στενοχωρήθηκα για τη “Μουρμούρα”, ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις”

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Στενοχωρήθηκα για τη «Μουρμούρα», ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις» Κυριακή, 19.5.2024, 13:44 Zappit@ZAPPIT_ "Τώρα το τελευταίο γύρισμα πιστεύω πως θα είναι οδυνηρό για όλους μας" δήλωσε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος στην Μπέττυ Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ενώ αρχικά

Απασφάλισε η Άννα Χατζησοφιά για τη Βίκυ Καγιά: «Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;»

Απασφάλισε η Άννα Χατζησοφιά για τη Βίκυ Καγιά: «Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;» Κυριακή, 19.5.2024, 12:17 Zappit@ZAPPIT_ Πυρά της Άννας Χατζησοφιά κατά της Βίκυς Καγιά. Αιχμηρή ήταν η Άννα Χατζησοφιά για την υποψηφιότητα της Βίκυς Καγιάς στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας για τη συμμετοχή της στην ταινία Πολύδροσο.  Το πρώην μοντέλο και παρουσιάστρια, που

Καυτή εμφάνιση της Σιένα Μίλερ στο Φεστιβάλ των Καννών: Χωρίς σουτιέν στο πλευρό του Κέβιν Κόστνερ

Ο Κέβιν Κόστνερ και η Σιένα Μίλερ ήταν ευδιάθετοι καθώς παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας τους, Horizon: An American Saga στο Φεστιβάλ των Καννών, σήμερα Κυριακή (19.05.2024). Η Σιένα Μίλερ έδειχνε απίστευτα σέξι στο photocall του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς δε φορούσε σουτιέν κάτω από ένα μπεζ μπουκλέ σακάκι το οποίο συνδύασε με μαύρο φαρδύ

Δημήτρης Σταρόβας: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Στο νοσοκομείο συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Mente Fuerte: Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

Κυριακή, 19.5.2024, 14:05 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε τις τελευταίες ημέρες ο Mente Fuerte, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία ανάρτηση στα social media με ορό στο χέρι, δίχως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι αφορά. Σύμφωνα με την εκπομπή Γεια σου και τη Νάνσυ Παραδεισανού, η οποία επικοινώνησε με την ομάδα του Mente

Παντελής Τουτουντζής: Ένα γκέι παιδί σε μια οικογένεια έδινε πολλή τροφή στην κλειστή κοινωνία της Κρήτης

“Εκείνα τα χρόνια οι άνθρωποι το είχαν πολύ εύκολο να κατακρίνουν, ήταν το όπιο τους” δηλώνει ο Παντελής Τουτουντζής. Πίσω στα παιδικά του χρόνια, όταν και μεγάλωνε στο Ηράκλειο της Κρήτης, γύρισε ο Παντελής Τουτουντζής και μίλησε από καρδιάς για τον σχολικό εκφοβισμό που βίωνε καθημερινά στο  περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη. «Γεννήθηκα

Τέμπη: Παύλος Ασλανίδης – «Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, μόνο οργή»

Ενδιαφεροντα ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΤΕΜΠΗ Τέμπη: Παύλος Ασλανίδης – «Για μας δεν έμεινε στάλα φόβος, μόνο οργή» Καταχειροκροτήθηκαν σε εκδήλωση για τα Τέμπη στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης, δύο από τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα Τζωρτζίνα Φράγκου 19.05.2024 | 14:23 Καταχειροκροτήθηκαν σε εκδήλωση, αναφορικά

Μαρία Καρλάκη: Οι πρώτες φωτό από τη βάφτιση του γιου της – Και το όνομα αυτού…

Σε στενό οικογενειακό κύκλο έγινε χθες το απόγευμα (18/5) η βάφτιση του γιου της Μαρίας Καρλάκη στη Μυτιλήνη.

Ενοχλημένη η Χρηστίδου με τα «πυρά» Χατζησοφιά εναντίον Καγιά: «Με σοκάρει πάρα πολύ…»

Η Σίσσυ Χρηστίδου δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχλησή της όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανάρτηση της Άννας Χατζησοφιά που αφορούσε στη Βίκυ Καγιά και στην...