Όσο περισσότερο junk food τρώνε οι έφηβοι τόσο αυξάνεται αυτός ο κίνδυνος για την υγεία τους

Date:

Η εφηβεία είναι η περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν πολλές από τις ημερήσιες θερμίδες τους καταναλώνοντας junk food. Πρόκειται για ένα διάστημα που παρατηρείται ακόρεστη όρεξη, με την επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό να ρίχνει την ευθύνη στην ταχεία ανάπτυξη, η οποία απαιτεί πολλή ενέργεια.

Ο αυξημένος μεταβολισμός και οι αναπτυξιακές «εκρήξεις» μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία ως ένα βαθμό, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ο ολοένα και πιο καθιστικός τρόπος ζωής των σύγχρονων ανθρώπων αποδυναμώνουν την όποια μεταβολική προστασία.

Το εφηβικό μυαλό είναι ευάλωτο


Επιστημονικά, η εφηβεία είναι περίοδος-κλειδί για την εγκεφαλική ανάπτυξη, ωστόσο η στιγμή αυτή συμπίπτει με μια νέα κοινωνική αυτονομία που επιτρέπει την ανεξαρτησία στις προσωπικές διατροφικές επιλογές.

Επίσης, τότε είναι που επαναπροσδιορίζονται και ενδυναμώνονται οι συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και των μεμονωμένων νευρώνων, καθιστώντας τον εφηβικό εγκέφαλο εύπλαστο, με αυξημένα επίπεδα νευροπλαστικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα δεκτικός στη διαμόρφωση που συντελείται από παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος όπως η διατροφή, με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να διατηρούνται και καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Δύσκολη η αντίσταση στο πρόχειρο φαγητό


Οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποιούν τη λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου για να εξετάσουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε συγκεκριμένα γεγονότα. Οι εξετάσεις, λοιπόν, δείχνουν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός -μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τον συμπεριφορικό έλεγχο και την ικανότητα λήψης αποφάσεων- δεν έχει ωριμάσει πλήρως μέχρι και τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του ατόμου. Ο προμετωπιαίος φλοιός ελέγχει τις ανάγκες που προκαλούν τα γεγονότα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει σωστά τη επιθυμία για πρόχειρο φαγητό, όταν δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Ακόρεστη επιθυμία για ανταμοιβή


Σε αντίθεση με τον ανώριμο προμετωπιαίο φλοιό, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αναπτύσσεται πλήρως σε πολύ νεότερη ηλικία.


Οι έφηβοι αναζητούν έντονα την ανταμοιβή που μπορεί να προέρχεται από τα γλυκά ή τα γεμάτα θερμίδες φαγητά, λόγω του αυξημένου αριθμού υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Επομένως, το αίσθημα της ανταμοιβής γίνεται υπερβολικό, ενώ η συχνή διέγερση του συστήματος αυτού μπορεί να ενισχύει τις αναπροσαρμογές του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ισορροπία των χημικών του εγκεφάλου. Αν αυτά συνδυαστούν, μας προσφέρουν έναν εφηβικό εγκέφαλο με ακατανίκητη επιθυμία για ανταμοιβή, ελάχιστο συμπεριφορικό έλεγχο και ευαλωτότητα στη διαμόρφωση μέσω της εμπειρίας.

Όλα αυτά εκδηλώνονται ως μια μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις συμπεριφορές ανταμοιβής, επομένως δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβοι προτιμούν φαγητά που τους προσφέρονται εύκολα και τους παρέχουν ευχαρίστηση. Ποιες είναι όμως οι μόνιμες συνέπειες στον εγκέφαλο;

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση


Τα εγκεφαλικά κυκλώματα που επεξεργάζονται τις διατροφικές ανταμοιβές είναι πιο ενεργά στους παχύσαρκους εφήβους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, πράγμα που δείχνει ότι η παχυσαρκία αφενός αυξάνει την ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής και αφετέρου μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα στα κέντρα που παρακάμπτουν την επιθυμία του φαγητού.

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η επιτυχής απώλεια βάρους στους εφήβους αποκαθιστά τα επίπεδα της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, προσφέροντας στους επιστήμονες τη γνώση ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι το κλειδί για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις αυξάνουν τη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές που ασκούν αυτοέλεγχο.

Η διακρανιακή μαγνητική διέρερση (TMS), μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να τροποποιήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, μπορεί να αλλάξει τον ανασταλτικό έλεγχο της τροφικής συμπεριφοράς, με τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες TMS να αποτελούν προοπτικά μια νέα θεραπεία αποκατάστασης του γνωστικού ελέγχου έναντι της πρόσληψης τροφής, συμβάλλοντας έτσι στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η άσκηση ενισχύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου


Η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στην εγκεφαλική ανάπτυξη, οδηγώντας σε μόνιμα κακές διατροφικές συνήθειες. Ο εγκέφαλος, όμως, μπορεί να εξασκηθεί για να βελτιώσει τη δύναμη της θέλησης.

Η αυξημένη πλαστικότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εφηβείας σημαίνει ότι το μυαλό είναι πιο δεκτικό στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση ενισχύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νέων, πιο υγιεινών συνηθειών.

Ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία μεταβάλλει τον εγκέφαλο προσφέρει στους επιστήμονες μια ευκαιρία εντοπισμού του προβλήματος στα άτομα που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο και των εγκεφαλικών αλλαγών που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Τέλος, η TMS μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη βελτίωση του επανασυντονισμού του νεαρού εγκεφάλου με στόχο την πρόληψη μόνιμων αλλαγών κατά την εφηβεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .