Όσο περισσότερο junk food τρώνε οι έφηβοι τόσο αυξάνεται αυτός ο κίνδυνος για την υγεία τους

Date:

Η εφηβεία είναι η περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν πολλές από τις ημερήσιες θερμίδες τους καταναλώνοντας junk food. Πρόκειται για ένα διάστημα που παρατηρείται ακόρεστη όρεξη, με την επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό να ρίχνει την ευθύνη στην ταχεία ανάπτυξη, η οποία απαιτεί πολλή ενέργεια.

Ο αυξημένος μεταβολισμός και οι αναπτυξιακές «εκρήξεις» μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία ως ένα βαθμό, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και ο ολοένα και πιο καθιστικός τρόπος ζωής των σύγχρονων ανθρώπων αποδυναμώνουν την όποια μεταβολική προστασία.

Το εφηβικό μυαλό είναι ευάλωτο


Επιστημονικά, η εφηβεία είναι περίοδος-κλειδί για την εγκεφαλική ανάπτυξη, ωστόσο η στιγμή αυτή συμπίπτει με μια νέα κοινωνική αυτονομία που επιτρέπει την ανεξαρτησία στις προσωπικές διατροφικές επιλογές.

Επίσης, τότε είναι που επαναπροσδιορίζονται και ενδυναμώνονται οι συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου και των μεμονωμένων νευρώνων, καθιστώντας τον εφηβικό εγκέφαλο εύπλαστο, με αυξημένα επίπεδα νευροπλαστικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ο εφηβικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα δεκτικός στη διαμόρφωση που συντελείται από παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος όπως η διατροφή, με κάποιες από τις αλλαγές αυτές να διατηρούνται και καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Δύσκολη η αντίσταση στο πρόχειρο φαγητό


Οι νευροεπιστήμονες χρησιμοποιούν τη λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου για να εξετάσουν πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε συγκεκριμένα γεγονότα. Οι εξετάσεις, λοιπόν, δείχνουν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός -μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τον συμπεριφορικό έλεγχο και την ικανότητα λήψης αποφάσεων- δεν έχει ωριμάσει πλήρως μέχρι και τα πρώτα χρόνια της τρίτης δεκαετίας της ζωής του ατόμου. Ο προμετωπιαίος φλοιός ελέγχει τις ανάγκες που προκαλούν τα γεγονότα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει σωστά τη επιθυμία για πρόχειρο φαγητό, όταν δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Ακόρεστη επιθυμία για ανταμοιβή


Σε αντίθεση με τον ανώριμο προμετωπιαίο φλοιό, το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου αναπτύσσεται πλήρως σε πολύ νεότερη ηλικία.


Οι έφηβοι αναζητούν έντονα την ανταμοιβή που μπορεί να προέρχεται από τα γλυκά ή τα γεμάτα θερμίδες φαγητά, λόγω του αυξημένου αριθμού υποδοχέων ντοπαμίνης στον εγκέφαλό τους. Επομένως, το αίσθημα της ανταμοιβής γίνεται υπερβολικό, ενώ η συχνή διέγερση του συστήματος αυτού μπορεί να ενισχύει τις αναπροσαρμογές του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι αλλαγές αυτές μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες αλλαγές στην ισορροπία των χημικών του εγκεφάλου. Αν αυτά συνδυαστούν, μας προσφέρουν έναν εφηβικό εγκέφαλο με ακατανίκητη επιθυμία για ανταμοιβή, ελάχιστο συμπεριφορικό έλεγχο και ευαλωτότητα στη διαμόρφωση μέσω της εμπειρίας.

Όλα αυτά εκδηλώνονται ως μια μειωμένη ικανότητα αντίστασης στις συμπεριφορές ανταμοιβής, επομένως δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι οι έφηβοι προτιμούν φαγητά που τους προσφέρονται εύκολα και τους παρέχουν ευχαρίστηση. Ποιες είναι όμως οι μόνιμες συνέπειες στον εγκέφαλο;

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση


Τα εγκεφαλικά κυκλώματα που επεξεργάζονται τις διατροφικές ανταμοιβές είναι πιο ενεργά στους παχύσαρκους εφήβους. Το ενδιαφέρον είναι ότι η χαμηλότερη δραστηριότητα παρατηρείται στις περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, πράγμα που δείχνει ότι η παχυσαρκία αφενός αυξάνει την ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβής και αφετέρου μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα στα κέντρα που παρακάμπτουν την επιθυμία του φαγητού.

Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι η επιτυχής απώλεια βάρους στους εφήβους αποκαθιστά τα επίπεδα της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, προσφέροντας στους επιστήμονες τη γνώση ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι το κλειδί για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις αυξάνουν τη δραστηριότητα στις εγκεφαλικές περιοχές που ασκούν αυτοέλεγχο.

Η διακρανιακή μαγνητική διέρερση (TMS), μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για να τροποποιήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, μπορεί να αλλάξει τον ανασταλτικό έλεγχο της τροφικής συμπεριφοράς, με τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες TMS να αποτελούν προοπτικά μια νέα θεραπεία αποκατάστασης του γνωστικού ελέγχου έναντι της πρόσληψης τροφής, συμβάλλοντας έτσι στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Η άσκηση ενισχύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου


Η υπερβολική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στην εγκεφαλική ανάπτυξη, οδηγώντας σε μόνιμα κακές διατροφικές συνήθειες. Ο εγκέφαλος, όμως, μπορεί να εξασκηθεί για να βελτιώσει τη δύναμη της θέλησης.

Η αυξημένη πλαστικότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εφηβείας σημαίνει ότι το μυαλό είναι πιο δεκτικό στις αλλαγές του τρόπου ζωής. Η σωματική άσκηση ενισχύει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση νέων, πιο υγιεινών συνηθειών.

Ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο η παχυσαρκία μεταβάλλει τον εγκέφαλο προσφέρει στους επιστήμονες μια ευκαιρία εντοπισμού του προβλήματος στα άτομα που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο και των εγκεφαλικών αλλαγών που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι παρεμβάσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Τέλος, η TMS μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη βελτίωση του επανασυντονισμού του νεαρού εγκεφάλου με στόχο την πρόληψη μόνιμων αλλαγών κατά την εφηβεία.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Θοδωρής Μαραντίνης: «Μου ήρθαν μαζεμένες όλες οι νέες συνθήκες, το διαζύγιο και το θέμα υγείας»

Ο Θοδωρής Μαραντίνης προσπαθεί να βάλει τη ζωή του σε μια τάξη, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε αυτή. Το διαζύγιο, το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, αλλά και η κρίση που έφερε στη ζωή των καλλιτεχνών ο Covid. «Η περίοδος των εντάσεων δεν έχει να κάνει μόνο με το διαζύγιο αλλά και με

Επανέρχεται η ομιλία του Δημήτρη Σταρόβα μετά το εγκεφαλικό

Για τα νεότερα στην υγεία του Δημήτρη Σταρόβα, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, μίλησε ο Γιάννης Ζουγανέλης. «Συνεχώς μιλώ, τον αγαπώ τον Σταρόβα, είναι πολλά χρόνια φίλος μου. Η ομιλία του επανήλθε και μιλήσαμε και στο τηλέφωνο. Ήταν μια χαρά, μιλάει και κομπιάζει πολύ λιγότερο. Αυτό θα επανέλθει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ζουγανέλης, στην εκπομπή

My Style Rocks: Οι καλύτερες εμφανίσεις της Νικολίνας – Δείτε βίντεο

Η 20χρονη είναι η μεγάλη νικήτρια της έβδομης σεζόν

Παράλυση προσώπου: Οι περίπλοκες αιτίες που μπορεί να την προκαλέσουν

Η παράλυση προσώπου είναι μία σχετικά σπάνια, και δύσκολη στη διαχείριση πάθηση, που επηρεάζει τον πάσχοντα σε λειτουργικό, ψυχικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερα, η παράλυση του προσωπικού νεύρου, είναι η συχνότερη νευρολογική βλάβη κρανιακού νεύρου, που όταν συμβεί, οδηγεί σε αδυναμία ή παράλυση των μιμικών μυών του προσώπου. Εκτός των μυών, το προσωπικό νεύρο

Έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Καραγάτση σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η κόρη του συγγραφέα Μ. Καραγάτση και της ζωγράφου, Νίκης Καραγάτση, Μαρίνα.  Το θέατρο Πορεία αποχαιρέτησε τη Μαρίνα Καραγάτση με το εξής κείμενο: «Τώρα που τελείωσα το γράψιμο θα πάω μια στιγμή να πλύνω τα χέρια μου κι έπειτα έρχομαι αμέσως. Να με περιμένετε. Δεν θα αργήσω.»Μαρίνα Πέθανε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Δημήτρη Σταρόβας: Επανήλθε η ομιλία του

Super Κατερίνα: Ο Γιάννης Ζουγανέλης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και μίλησε για διάφορα.

Πολ Άντερσον: Επιβεβαίωσε ότι περνάει δύσκολα μετά τις ανησυχίες για την υγεία του

Πολ Άντερσον: Επιβεβαίωσε ότι περνάει δύσκολα μετά τις ανησυχίες για την υγεία του Πολ Άντερσον: Επιβεβαίωσε ότι περνάει δύσκολα μετά τις ανησυχίες για την υγεία του Πρόσφατες φωτογραφίες του ηθοποιού του Peaky Blinders ανησύχησαν τους θαυμαστές του Ο Πολ Άντερσον μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Πέμπτης, λίγο

My Style Rocks – Γαβαλάς σε Μπι: Είσαι μορφή, με αυτό που φοράς νιώθω ένα μηδενικό

My Style Rocks - Γαβαλάς σε Μπι: Είσαι μορφή, με αυτό που φοράς νιώθω ένα μηδενικό Είσαι σε μία πίστα απογείωσης, της είπε στη συνέχεια Η εμφάνιση της Μπι ενθουσίασε την κριτική επιτροπή στο My Style Rocks. Ο Στέλιος Κουδουνάρης τη βαθμολόγησε με 3, ενώ ο Λάκης Γαβαλάς της είπε πως «τον κάνει να νιώθει

Κώστας Κωστόπουλος: Κινείται νομικά κατά της Ελένης Αθανασοπούλου μετά τη συνέντευξη στην Τσολάκη

Η ανακοίνωση. Νομικά κατά της Έλενας Αθανασοπούλου κινείται ο σκηνοθέτης, Κώστας Κωστόπουλος, μετά τη σημερινή της εμφάνιση στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη στο Open. Η Ελένη Αθανασοπούλου όπως αναφέρει η ανακοίνωση που απέστειλε ο δικηγόρος, Νίκος Βιτώρος, επιδόθηκε σε μία εκτενή αμφισβήτηση της απόφασης, παρουσιάζοντας, δήθεν, τα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η απόφαση

Στέλιος Χανταμπάκης: Βίντεο ντοκουμέντο με τους κακοποιούς που εισέβαλαν στο σπίτι του αδελφού του

Ένα αποκλειστικό βίντεο ντοκουμέντο με τους πέντε κακοποιούς που εισέβαλαν στο σπίτι του αδελφού του Στέλιου Χανταμπάκη, Βαγγέλη Χανταμπάκη

Ζιζέλ Μπούντχεν: Χώρισε λόγω στρες με τον δάσκαλο του ζίου-ζίτσου, Χοακίμ Βαλέντε

Η Ζιζέλ Μπούντχεν είναι και πάλι single καθώς όπως φαίνεται, εκείνη και ο δάσκαλο του ζίου-ζίτσου, Joaquim Valente τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Το πολυσυζητημένο ειδύλλιο με τον αθλητή του ζίου-ζίτσου, που είχε δώσει νέα φτερά στην Ζιζέλ Μπούντχεν μετά από τον χωρισμό της από τον αθλητή Τομ Μπρέντι, κατέβασε αυλαία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μίντια. Πηγή