Καρκίνος του νεφρού: Πότε δεν χρειάζεται αφαίρεση του νεφρού

Date:

Ολοένα περισσότερες εγχειρήσεις για τον καρκίνο του νεφρού γίνονται με μερική νεφρεκτομή, δηλαδή χωρίς να αφαιρεθεί ολόκληρο το όργανο.

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του νεφρού, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο γιατρός είναι αν θα μπορέσει να τον αντιμετωπίσει χειρουργικά. Και αν ναι, πόσο εφικτό είναι να σώσει το νεφρό του ασθενούς.

Τα ερωτήματα αυτά δεν είναι τυχαία. «Η χειρουργική αντιμετώπιση ήταν και παραμένει η κύρια θεραπεία για τον καρκίνο του νεφρού, δεδομένου ότι συνοδεύεται από την καλύτερη πρόγνωση», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας. «Ακόμα και μερικοί ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μπορεί να ωφεληθούν αν χειρουργηθούν. Μερικές φορές, π.χ., βελτιώνεται η πρόγνωσή τους. Άλλες καταπραΰνονται συμπτώματα όπως ο πόνος και η αιμορραγία».

Ωστόσο η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντοτε εφικτή. Ούτε γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Στην πραγματικότητα, η απόφαση για την έκταση της επέμβασης λαμβάνεται αναλόγως με ορισμένα κριτήρια, όπως:

 • Το στάδιο της νόσου
 • Το μέγεθος του όγκου
 • Η θέση του όγκου εντός του νεφρού

Αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο νεφρός με μία επέμβαση που ονομάζεται ριζική νεφρεκτομή. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση και:

 • Του σύστοιχου επινεφριδίου (είναι ο μικρός αδένας που βρίσκεται πάνω από κάθε νεφρό) αν έχει προσβληθεί
 • Του λιπώδους ιστού γύρω από το νεφρό

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, αφαιρείται μόνο ο όγκος μαζί με μικρό τμήμα του παρακείμενου νεφρικού ιστού. Η επέμβαση αυτή λέγεται μερική νεφρεκτομή και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού, κατά τον κ. Πούλια.

Στην πραγματικότητα, στα μεγαλύτερα χειρουργικά κέντρα των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης το σχεδόν 90% των εγχειρήσεων για καρκίνο του νεφρού γίνονται πλέον με μερική νεφρεκτομή.

Πλεονεκτήματα της μερικής νεφρεκτομής

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει και με ένα νεφρό. Ωστόσο οι γιατροί προσπαθούν να διασώσουν το προσβεβλημένο νεφρό, διότι υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα.

«Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μερικής νεφρεκτομής είναι ότι έχει εφάμιλλα ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την ριζική νεφρεκτομή,  δίχως να στερείται εντελώς ο ασθενής το νεφρό του», λέει ο κ. Πούλιας. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ο καρκίνος του νεφρού κατά κανόνα παρατηρείται σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Και η νεφρική λειτουργία εκ φύσεως φθίνει με την ηλικία.

»Όταν όμως ένας ηλικιωμένος αντί για ένα νεφρό έχει π.χ. ενάμιση, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσει χρόνια νεφρική νόσο. Αντιθέτως, η  χρόνια νεφρική νόσος παρατηρείται συχνά με τη ριζική νεφρεκτομή».

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι στις μεγάλες ηλικίες είναι πιθανότερα νοσήματα, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα νοσήματα αυτά επιβαρύνουν περαιτέρω τη νεφρική λειτουργία. Αποτελούν επίσης κύριους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο.

Ενδείξεις και αντενδείξεις

Ο καρκίνος του νεφρού συνήθως γίνεται αντιληπτός τυχαία. Συχνά βρίσκεται σε αρχικό έως μέτριο στάδιο, όταν ακόμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.  Έτσι, παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σταδιακά, η θνητότητα μειώνεται.

«Οι όγκοι που ανακαλύπτουμε συνήθως είναι μικροί, με διάμετρο κάτω από 4 εκατοστά», λέει ο Δρ. Πούλιας. «Οι όγκοι αυτοί συνήθως αναπτύσσονται βραδέως και δεν προκαλούν συμπτώματα. Γι’ αυτό συχνά τους ανακαλύπτουμε κατά τύχη στο πλαίσιο ενός τσεκάπ που συμπεριλαμβάνει υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας».

Τα 4 εκατοστά είναι «το ιδανικό μέγεθος για να κάνουμε μερική νεφρεκτομή», συνεχίζει. «Ωστόσο, τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι με μερική νεφρεκτομή μπορούμε να αφαιρέσουμε με ασφάλεια ακόμα και όγκους που έχουν μέγεθος έως 7 εκατοστά. Αρκεί να βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο και να ισχύουν ορισμένες ακόμα προϋποθέσεις».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μερική νεφρεκτομή μπορεί να μην είναι κατάλληλη:

 • Όταν ο όγκος βρίσκεται στο μέσο του νεφρού
 • Όταν ο ασθενής έχει περισσότερους από έναν όγκους στο ίδιο νεφρό
 • Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένα όργανα του σώματος
 • Όταν ο όγκος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του νεφρού

Σε τέτοιες περιπτώσεις προτιμότερη μπορεί να είναι η ριζική νεφρεκτομή.

Οι εναλλακτικές επεμβάσεις

«Η μερική νεφρεκτομή είναι μία πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης πολύ πιο απαιτητική απ’ ό,τι η αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού», τονίζει ο κ. Πούλιας.  «Εκτελείται με  ανοιχτή χειρουργική τεχνική ή με τη βοήθεια ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών και ρομποτικά υποβοηθούμενων τεχνικών.

»Οι τεχνικές αυτές είναι πιο εύκολες για τον ασθενή και τυπικά συνοδεύονται από βραχύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση. Εντούτοις, ο χειρουργός πρέπει να έχει μεγάλη δεξιότητα στη διενέργειά τους. Η εμπειρία του αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχούς έκβασης».

Αν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία, εφαρμόζονται τεχνικές καταστροφής του όγκου. Μπορεί, π.χ., να εκτελεστεί:

 • Παρακέντηση του όγκου και εφαρμογή ψύξης μέσω ειδικών βελονών (η μέθοδος ονομάζεται κρυοθεραπεία)
 • Εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αποκαλυπτικός ο Μπισμπίκης: «Με τη Δέσποινα φτιάχνουμε σπίτι στην Κρήτη για να μείνουμε εκεί»

Ο Βασίλης Μπισμπίκης έδωσε μία αποκλειστική συνέντευξη στο «Χαμογέλα και Πάλι» και στον Νίκο Συρίγο οπού μεταξύ άλλων μίλησε και για τη σχέση του με τη Δέσποινα

Κατερίνα Καινούργιου: «Είμαι 39 χρονών, θέλω να κάνω οικογένεια και ας με κατακρίνουν που το λέω»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για όλα!

Μάκης Δελαπόρτας: Δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω σταρ, γι’ αυτό οι ηθοποιοί με ήθελαν στο καμαρίνι τους

Ο Μάκης Δελαπόρτας μίλησε για τις συνεργασίες του με μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος, αλλά και την απόφασή του να ασχοληθεί με την υποκριτική. Ο γνωστός ηθοποιός και συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και αρχικά, ανέφερε για την ενασχόλησή του με την υποκριτική: «Κάποια πράγματα είναι γραμμένα στη ζωή, το έχω ξαναπεί.

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η Νίκη Κάρτσωνα δίνει συμβουλές για το κατάλληλο ντύσιμο

Η αλήθεια είναι πως με δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με το μαγιό στους δρόμους της Αθήνας, λύσεις όμως υπάρχουν και μας τις προτείνει η Νίκη Κάρτσωνα.

Η εξομολόγηση του Κόκλα: «Είχα τον χρόνο να γλείψω τις πληγές μου… Θεράπευσα ψυχικά μου κομμάτια»

Ο Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή The 2Night Show και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του με ειλικρίνεια και θάρρος.  Ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς μέσα σου και να νιώθεις καλά. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ξέρεις τι σου αρέσει και σου

Survivor: Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και η κάλπη τον “πρόδωσε”

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε συγκινημένος το κοινό του: “Κρατήστε τα τραγούδια κι εμένα ξεχάστε με!”

"Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο", είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ανδρέας Γεωργίου: Πίστευα ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ξινός άνθρωπος

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη στην τελευταία για τη φετινή σεζόν «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, Ανδρέας Γεωργίου συνάντησε τη Νίκη Λυμπεράκη και με φόντο την Ακρόπολη μίλησε για τα επόμενα προσωπικά και επαγγελματικά του σχέδια. «Με έναν μαγικό τρόπο έδεσε η ομάδα μας με τον Κούλη

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.