Ύπνος: Πώς να διαλέξετε το καλύτερο στρώμα για το κρεβάτι σας

Date:

Το περιβάλλον του ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ποιότητά του, γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε με μεγάλη προσοχή το κρεβάτι στο οποίο θα κοιμόμαστε, καθώς και το στρώμα, το μαξιλάρι και το πάπλωμά μας.

Ο ύπνος είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητος για καλή υγεία, αφού στη διάρκειά του ο οργανισμός επιδιορθώνει όλες τις βλάβες που υφίσταται το σώμα μας όσο είμαστε ξύπνιοι. Γι’ αυτό πρέπει να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες κάθε βράδυ, καθώς και να είναι ο ύπνος μας ήσυχος και αδιατάρακτος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF), τα παιδιά σχολικής ηλικίας (ηλικίες 6-13 ετών) χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνο το βράδυ. Οι έφηβοι (ηλικίες 14-17 ετών) χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνο και οι ενήλικες (άνω των 18 ετών) 7-9 ώρες.

Δυστυχώς, περισσότεροι από ένας στους τρεις μικρούς και μεγάλους κοιμούνται κάθε βράδυ λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε, με συνέπεια να πλήττεται η υγεία τους. Στις πιθανές συνέπειες συμπεριλαμβάνονται από εξάντληση και κακή ψυχική διάθεση μέχρι αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Καθοριστικό το περιβάλλον του ύπνου

Ο ποιοτικός ύπνος χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι για να κοιμόμαστε καλά, το υπνοδωμάτιό μας πρέπει να είναι σχετικά δροσερό (θερμοκρασία γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου), τακτοποιημένο, ήσυχο, σκοτεινό και χωρίς αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή από τον ύπνο (όπως τηλεοράσεις, κινητά, λάπτοπ).

Ακόμα σημαντικότερο, όμως,  είναι να κοιμόμαστε σε ένα αναπαυτικό κρεβάτι, το οποίο πρέπει να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή. Το κρεβάτι είναι το έπιπλο πάνω στο οποίο περνάμε το 1/3 της ζωής μας. Πρέπει λοιπόν να είναι άνετο ως προς τις διαστάσεις του και εξοπλισμένο με ένα στρώμα με ελατήρια ή χωρίς, από καλά υλικά, που θα ταιριάζει στις ανάγκες μας.

Εξίσου προσεκτικά πρέπει να διαλέξουμε το μαξιλάρι αλλά και το πάπλωμά μας, ούτως ώστε τίποτα να μην ταράζει τον ύπνο μας.

Τα κριτήρια για την επιλογή κατάλληλου στρώματος

Πώς μπορείτε όμως να διαλέξετε το καλύτερο στρώμα για εσάς; Το κλειδί είναι να λάβετε υπόψη ορισμένα κριτήρια που είναι καθοριστικά για την επιλογή σας.

Κατ’ αρχάς το ιδανικό στρώμα πρέπει να είναι κατάλληλο για το είδος του κρεβατιού σας. Έχετε κρεβάτι με βάση, με σκελετό και τάβλες ή μήπως είναι κρεβάτι-κουκέτα;

Ύστερα, πρέπει να εξετάσετε τα ατομικά σας χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το σωματικό βάρος σας; Πώς κοιμάστε; Ανάσκελα, μπρούμυτα, στο πλάι ή κάνετε ανήσυχο ύπνο οπότε αλλάζετε διαρκώς στάση; Και πόσο ζεστό θέλετε να είναι το κρεβάτι σας;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο στρώμα, αλλά και το κατάλληλο, εργονομικό μαξιλάρι για εσάς. Αν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιείστε τον Οδηγό Άνεσης της ΙΚΕΑ που μπορεί να δείξει τι ακριβώς χρειάζεστε.

Η στάση του ύπνου και το σωματικό βάρος

Η στάση του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την επιλογή του κατάλληλου στρώματος. Αν, λ.χ., κοιμάστε στο πλάι, μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς ένα πιο μαλακό στρώμα, που παίρνει το σχήμα των ώμων και των γοφών σας καθώς υποστηρίζει το υπόλοιπο σώμα σας. Αν όμως κοιμάστε μπρούμυτα, χρειάζεστε ένα στρώμα που δεν είναι πολύ μαλακό και ταυτοχρόνως στηρίζει τον αυχένα και τη βάση της σπονδυλικής στήλης σας

Αντίστοιχα, αν κοιμάστε ανάσκελα, προτιμήστε ένα πιο σκληρό στρώμα που θα στηρίζει καλύτερα τον αυχένα και τα χαμηλότερα τμήματα της σπονδυλικής στήλης σας. Και αν κάνετε ανήσυχο ύπνο, οπότε αλλάζετε διαρκώς στάση, προτιμότερο είναι ένα πιο μαλακό στρώμα, που θα παίρνει το σχήμα των ώμων και των γοφών σας και θα στηρίζει όλο το σώμα.

Το σωματικό βάρος επίσης είναι πολύ σημαντικό, αφού για τα άτομα με μεγαλύτερο βάρος ένα πιο σκληρό στρώμα προσφέρει την καλύτερη στήριξη, ενώ για όσους έχουν λίγα κιλά καλύτερο στρώμα είναι ένα πιο μαλακό.

Τα είδη των στρωμάτων

Τι είδους στρώμα, όμως, να διαλέξετε; Να είναι ένα στρώμα με ελατήρια, ή χωρίς; Και σε τι διαφέρουν τα στρώματα ελατηρίων από τα στρώματα αφρού;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι διαφορετικοί τύποι στρωμάτων ενδείκνυνται για διαφορετικούς τύπους σώματος. Έτσι, τα στρώματα ελατηρίων κατανέμουν καλύτερα το σωματικό βάρος, είναι πολύ ανθεκτικά και ταυτοχρόνως προσφέρουν πολύ καλή κυκλοφορία του αέρα. Επομένως είναι ιδανικά για άτομα με μεγαλύτερο βάρος και για όσους χρειάζονται μια αίσθηση δροσιάς όταν κοιμούνται. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε στρώματα με ελατήρια σε θήκες, που ακολουθούν τις κινήσεις του σώματός σας.

Αντίστοιχα, τα στρώματα αφρού προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σας και απορροφούν τους κραδασμούς των κινήσεων. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδανικά για όσους κάνουν ανήσυχο ύπνο. Επειδή εξάλλου είναι μαλακά και ελαστικά, ανακουφίζουν από την πίεση και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε πλήρως.

Τα μαξιλάρια

Για να διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι για έναν αναπαυτικό ύπνο, πρέπει να λάβετε κατ’ αρχάς υπόψη σε ποια στάση κοιμάστε. Τα σύγχρονα, καλής ποιότητας μαξιλάρια είναι εργονομικά και στηρίζουν καλά το κεφάλι και τον αυχένα.

Αν, για παράδειγμα, κοιμάστε στο πλάι ή ανάσκελα, χρειάζεστε ένα πιο σκληρό μαξιλάρι που θα διατηρήσει ευθεία τη σπονδυλική σας στήλη. Αν όμως κοιμάστε μπρούμυτα, χρειάζεστε ένα πιο μαλακό μαξιλάρι για τον ίδιο σκοπό.

Τα εργονομικά μαξιλάρια περιέχουν μικροΐνες και πυρήνα από αφρό μνήμης για να προσαρμόζονται ανάλογα με τη στάση στην οποία κοιμάστε. Επιπλέον, μερικά είναι… διπλής όψεως: η μία πλευρά είναι πιο δροσερή από την άλλη, ώστε να επιλέγετε όποια σας ταιριάζει καλύτερα!

Απαραίτητο το κατάλληλο πάπλωμα

Το πόσο άνετα θα νιώθετε στο κρεβάτι σας είναι κάτι πολύ προσωπικό. Αν και παλαιότερα υπήρχε ένα είδος παπλώματος, σήμερα υπάρχουν παπλώματα σε διάφορες κλίμακες θερμότητας, αναλόγως με το πόσο δροσερά ή ζεστά θέλει να αισθάνεται κανείς την ώρα του ύπνου.

Αν λοιπόν σας αρέσει να νιώθετε δροσερά στο κρεβάτι σας, θα χρειασθείτε κάποιο ελαφρύ πάπλωμα. Αν, όμως, προτιμάτε τη ζέστη, ένα πιο χοντρό πάπλωμα θα σας προσφέρει τη θαλπωρή που χρειάζεστε.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άντζελα Γκερέκου για την κόρη της: Στη Μαρία βλέπω τον Τόλη Βοσκόπουλο, του μοιάζει και εξωτερικά και στον χαρακτήρα

Του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, τον άκουγε, είναι σαν οδηγός μέσα στο μυαλό της, πρόσθεσε η ηθοποιός

Ψευδαισθήσεις πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες στο φαντασμαγορικό show «C’ est la Magie» στo Christmas Theater

Οι πιο δημοφιλείς μάγοι του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου

The Chase – Μαρία Μάρκου: Το πένθος στα 25 της και η εξομολόγηση: «Πόνεσα κι έκλαψα πολύ»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις η chaser Μαρία Μάρκου, γνωστή και ως «γυναίκα με τα μαύρα», μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει.

Ben Affleck: Περνάει χρόνο στο σπίτι της Jennifer Garner μετά τον χωρισμό του από τη Jennifer Lopez!

Ο Ben Affleck πρόσφατα απέκτησε ένα αρχοντικό αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον χωρισμό του από την Jennifer Lopez, όμως, σύμφωνα με πηγές, περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι της πρώην συζύγου του, Jennifer Garner. «Ο Ben έχει κλειδί και πηγαίνει όποτε θέλει, τρώει συχνά δείπνο στο σπίτι της Garner και περνάει χρόνο με

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη GALA Καλομοίρα Γιώργος Μπούσαλης Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η τραγουδίστρια 19.09.2024, 20:23 Η Καλομοίρα γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της, Γιώργου Μπούσαλη, με μια ανάρτηση που έκανε στο προφίλ της

Μπραντ Πιτ – Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες

Μπραντ Πιτ - Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες GALA Wolfs Μπραντ Πιτ Τζορτζ Κλούνεϊ Πρεμιέρα Το φιλμ θα είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ στις 27 Σεπτεμβρίου 19.09.2024, 19:03 2 ΣΧΟΛΙΑ Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας δράσης τους, «Wolfs», στο Λος Άντζελες παρευρέθηκαν ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ την Τετάρτη

Χρύσα Μιχαλοπούλου: “Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι υπέροχος μπαμπάς”

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου φιλοξενήθηκε στο Buongiorno το πρωί της Πέμπτης και μίλησε για την αναγνωρισιμότητα και τον σύντροφό της, Λεωνίδα

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: “Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό”

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: «Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό» "Τυχαίνει να έχω έναν ανταγωνισμό πολύ γνώριμο οπότε είναι λίγο συναισθηματικά καλύτερα τα πράγματα" διευκρινίζει ο Κώστας Τσουρός. Με την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» θα επανέλθει προσεχώς ο Κώστας Τσουρός στο πρόγραμμα του MEGA και με αυτή την εκπομπή έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και τους

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχει αλλάξει, πριν γίνω περισσότερο γνωστή θα λάμβανα d…k pics και υβριστικά μηνύματα”

Παρασκευή, 20.9.2024, 00:00 Zappit@ZAPPIT_ "Μετά από αυτή τη σχετική αναγνωρισιμότητα και αφού κατέστη σαφές ότι εγώ απαντάω στα υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια και το κάνω δημόσια, κι ας κρύβω τα στοιχεία του παραβιαστή, μειώθηκαν πάρα πολύ τα d..k pics και τα σχόλια που λαμβάνω είναι πιο ευγενικά" δήλωσε η Αναστασία Γιάμαλη. Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λόγος που δεν δέχτηκε να παίξει σε ταινία με τη Βουγιουκλάκη – Τελικά επιλέχθηκε ο Αλεξανδράκης

Ο Μάκης Δελαπόρτας κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για την κόντρα που είχαν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει