Πόνος στη μέση: Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά

Date:

Η οσφυαλγία δηλαδή ο πόνος στη μέση, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στο γιατρό. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από τους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, ενώ οι σύνδεσμοι και οι μύες εξασφαλίζουν τη σταθερότητά της. Στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός από όπου περνούν τα νεύρα και κατευθύνονται σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η οσφυϊκή μοίρα περιλαμβάνει πέντε σπονδύλους και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της όρθιας θέσης, τη στροφή και την κάμψη του κορμού. Η οσφυαλγία έχει σαν κύριο σύμπτωμά της τον πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή της πλάτης και μπορεί να προκληθεί από το τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων.

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά για παράδειγμα μετά από έναν τραυματισμό (έτσι μπορεί να προκύψει το λουμπάγκο). Κάποιες φορές ο πόνος είναι συνεχής, ενώ άλλες μειώνεται με την αλλαγή της στάσης του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ελαφριά άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική, ενώ οι έντονες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται.

Η συμπίεση μιας νευρικής ρίζας που εξέρχεται από το σπονδυλικό σωλήνα μπορεί να προκαλέσει πόνο, ο οποίος τείνει να αντανακλά στην περιοχή που καταλήγει αυτό το νεύρο. Ο πόνος αυτός μπορεί να εκδηλωθεί λόγω έντονης προσπάθειας αλλά μπορεί να εμφανιστεί και εντελώς ξαφνικά.

Σε ποιους παράγοντες μπορεί να οφείλεται η οσφυαλγία

Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε:

 • Τράβηγμα των μυών ή των συνδέσμων
 • Τραυματισμούς
 • Απότομες κινήσεις
 • Άρση βαρέων αντικειμένων
 • Υπερβολική σωματική προσπάθεια
 • Λανθασμένη στάση
 • Άσκηση χωρίς να έχει προηγηθεί προπόνηση
 • Υπερβολικό σωματικό βάρος

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη. Η οσφυαλγία για παράδειγμα μπορεί να σχετίζεται με την σπονδυλαρθροπάθεια (αλλοίωση των χόνδρων που καλύπτουν τις αρθρώσεις ανάμεσα στους σπονδύλους) ή με το σχηματισμό οστεοφύτων (μικρά οστέινα μορφώματα που μοιάζουν με αγκάθια και όταν έρχονται σε επαφή με τα νεύρα προκαλούν πόνο).

Πότε πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια

Όταν ο πόνος είναι μέτριας έντασης και είναι τοπικός ο ασθενής μπορεί να περιμένει μερικές μέρες γιατί μπορεί να υποχωρήσει μόνος του. Αν όμως ο πόνος είναι έντονος και συνεχής, αντανακλά σε ένα ή και στα δυο πόδια, παρατηρηθεί αδυναμία ή ευαισθησία στα κάτω μέλη και έχει προηγηθεί πέσιμο ή τραυματισμός στην πλάτη, τότε είναι καλό ο ασθενής να επισκεφθεί άμεσα το γιατρό.

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η οσφυαλγία

Με την επίσκεψη στο ιατρείο, ο γιατρός θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενή και θα εξετάσει τα αντανακλαστικά και τη δυνατότητα του να πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις. Στη συνέχεια μπορεί να ζητήσει να γίνει και μια ακτινογραφία της οσφυϊκής και της ιερής μοίρας στην σπονδυλική στήλη για να διαπιστωθεί η ύπαρξη αρθροπάθειας ή η μείωση του πάχους των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Εξετάσεις όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία επιτρέπουν τον εκτενέστερο έλεγχο των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των νευρικών ριζών και της κατάστασης των μυών, των τενόντων, των συνδέσμων και των αγγείων.

Όταν ο ασθενής διαπιστώσει κάποια μεταβολή στην ευαισθησία και την ισχύ των κάτω άκρων τότε ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει και ένα ηλεκτρομυογράφημα που θα επιτρέψει τη μελέτη μετάδοσης των ερεθισμάτων μέσω των νεύρων.

Οσφυαλγία και πρόληψη

Η πρόληψη της οσφυαλγίας συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η τακτική άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του πόνου της μέσης αυξάνοντας την δύναμη και την αντίσταση της. Πολύ αποτελεσματικοί τρόποι άσκησης είναι το κολύμπι και το περπάτημα, καθώς και ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τους γλουτιαίους μύες. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ο έλεγχος του σωματικού και η μείωσή του αν κριθεί απαραίτητο.

Παιδική οσφυαλγία

Η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στην περιοχή της μέσης δεν είναι μια συνηθισμένη ενόχληση των παιδιών. Συνήθως έχει καλοήθη αιτιολογία αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως λοιμώξεις, νεοπλασίες κτλ. Η οσφυαλγία σε παιδιά και εφήβους τις περισσότερες φορές έχει μειωμένη διάρκεια και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες. Όταν όμως τα συμπτώματα χειροτερεύσουν τότε η επίσκεψη στο γιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Η παιδική οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε:

 • μηχανική αιτιολογία (σχετίζεται με τραυματισμούς και κακώσεις)
 • ανωμαλίες κατά την ανάπτυξη
 • φλεγμονές
 • νεοπλασίες

Συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό:

 • απουσία τραυματισμού
 • πόνος στις αρθρώσεις
 • έντονος πόνος που ξυπνά το παιδί
 • πυρετός
 • απώλεια βάρους
 • καμία ανακούφιση με λήψη παυσίπονου
 • μειωμένη ενεργητικότητα του παιδιού

Ο γιατρός μέσα από την κλινική εξέταση αλλά και με τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας ή της αξονικής τομογραφίας θα μπορέσει να διαπιστώσει τη βλάβη και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την οσφυαλγία. Όταν οφείλεται σε αναπτυξιακές ανωμαλίες ή σε κακώσεις θα συστηθεί παραμονή στο κρεβάτι, αποφυγή δραστηριοτήτων και λήψη παυσίπονων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή χρήση κηδεμόνα. Όταν η αιτία είναι κάποια φλεγμονή τότε αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.

Οσφυαλγία και θεραπευτική αντιμετώπιση

Η οσφυαλγία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από τρεις ημέρες η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη. Εκείνος ανάλογα με την αιτία, θα προτείνει και την αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή. Σε ασθενείς με οσφυαλγία αρχικά συστήνεται ανάπαυση και παραμονή στο κρεβάτι για μια με δυο μέρες. Φυσικά πρέπει να αποφεύγονται όλες οι δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη. Ο γιατρός θα συστήσει και μια φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση του πόνου. Ζεστά επιθέματα στην περιοχή μπορεί να έχουν επίσης ευεργετική δράση. Από τη στιγμή που ο πόνος θα αρχίσει να υποχωρεί ο ασθενής είναι καλό να ξεκινήσει πρόγραμμα με ήπια άσκηση για μυϊκή ενδυνάμωση.

Πολύ αποτελεσματικές θα φανούν και οι συνεδρίες στο χειροπράκτη. Μέσα από ειδικούς χειρισμούς ασθενής νιώθει ανακούφιση του πόνου και με τις μαλάξεις επιτυγχάνεται χαλάρωση του μυϊκού σπασμού.

Ο χειροπράκτης αρχικά προχωρά σε πλήρη ανάλυση της κίνησης των αρθρώσεων και ψηλαφώντας τους μύες και τους σπονδύλους της περιοχής θα εντοπίσει αν κάποιο νεύρο δέχεται πίεση. Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο ασθενής με οσφυαλγία μπορεί να νιώσει ενόχληση κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριών όπου πρόβλημα βρίσκεται στην οξεία φάση. Τέλος, θα συστήσει μια μορφή ήπιας άσκησης για να διατηρηθεί η ελαστικότητα των αρθρώσεων.

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους κ.κ. Δημήτρη Βλάχο και Παντελή Βλάχο από το Θεραπευτήριο Βλάχου, Αναγεννήσεως 7 – 9, 3ος Όροφος Νέα Φιλαδέλφεια (Φανάρια Βλάχου), Τ.Κ. 143 42, 210 27 99 433

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο καύσωνας καλά κρατεί και η Νίκη Κάρτσωνα δίνει συμβουλές για το κατάλληλο ντύσιμο

Η αλήθεια είναι πως με δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις με το μαγιό στους δρόμους της Αθήνας, λύσεις όμως υπάρχουν και μας τις προτείνει η Νίκη Κάρτσωνα.

Η εξομολόγηση του Κόκλα: «Είχα τον χρόνο να γλείψω τις πληγές μου… Θεράπευσα ψυχικά μου κομμάτια»

Ο Κώστας Κόκλας βρέθηκε καλεσμένος στον Γρηγόρη Αρναούτογλου και την εκπομπή The 2Night Show και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής του με ειλικρίνεια και θάρρος.  Ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Μετά τα 50 αρχίζεις να ισορροπείς μέσα σου και να νιώθεις καλά. Αποδέχεσαι αυτό που είσαι, ξέρεις τι σου αρέσει και σου

Survivor: Τα περιθώρια στένεψαν ασφυκτικά και η κάλπη τον “πρόδωσε”

Αυτή είναι η δεύτερη υποψηφιότητα της εβδομάδας.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αποχαιρέτησε συγκινημένος το κοινό του: “Κρατήστε τα τραγούδια κι εμένα ξεχάστε με!”

"Μη στεναχωριέστε! Ζήστε τη στιγμή! Ζήστε το παρόν! Σα να μην υπάρχει αύριο", είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

Ανδρέας Γεωργίου: Πίστευα ότι ο Γιάννης Μπέζος είναι ένας ξινός άνθρωπος

Ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη στην τελευταία για τη φετινή σεζόν «Μεγάλη Εικόνα» του MEGA. Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών, Ανδρέας Γεωργίου συνάντησε τη Νίκη Λυμπεράκη και με φόντο την Ακρόπολη μίλησε για τα επόμενα προσωπικά και επαγγελματικά του σχέδια. «Με έναν μαγικό τρόπο έδεσε η ομάδα μας με τον Κούλη

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια