Συνεργάστηκε η δρ Αργυρή – Μάργκη Καπελλάρη, δερματολόγος – αφροδισιολόγος.
Όλες οι περιπτώσεις της ακμής δεν είναι ίδιες ούτε θεραπεύονται με τον ίδιο τρόπο. Παρά το γεγονός ότι αυτή η φλεγμονή του δέρματος έχει τις ρίζες της σε μια κοινή αιτία, τις ορμονικές διακυμάνσεις που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες, οι διαφοροποιήσεις τόσο σε σχέση με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσο και με την ανταπόκριση στις θεραπείες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό, πριν καταφύγεις σε κάποια αβέβαιη θεραπεία χωρίς να έχεις εξακριβώσει τον τύπο της ακμής σου, διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές.
Διάβασε επίσης: Tι προσφέρουν οι βιταμίνες στο δέρμα σου; Ποια να διαλέξεις για κάθε περίπτωση; (αντιγήρανση, ακμή κ.ά.)
Τα τρία είδη ακμής
Το είδος της ήπιας ακμής που περιλαμβάνει σπυράκια και λευκά ή μαύρα στίγματα διάσπαρτα στο μέτωπο, στη μύτη και στο πιγούνι ονομάζεται φαγεσωρική ακμή και η αιτία είναι η απόφραξη των πόρων από διαταραχή στα κερατινοκύτταρα. «Στη συνέχεια το μικρόβιο της ακμής P.acnes σε συνδυασμό με το σμήγμα θα προκαλέσει φλεγμονή και τα στίγματα θα γίνουν σπυράκια, αποκτώντας ένα έντονο κόκκινο χρώμα μαζί με ορατό πύον, τη λεγόμενη φλεγμονώδη ακμή» εξηγεί η Αργυρή – Μάργκη Καπελλάρη. Ένα βήμα παραπέρα βρίσκεται η κυστική ακμή, η πλέον σοβαρή μορφή της ασθένειας, η οποία αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μιας γενικευμένης λοίμωξης.
Διάβασε επίσης: 5 ερωτήσεις για την ακμή (τι να κάνεις αν επιμένει; υπάρχει θεραπεία χωρίς φάρμακα; κ.ά.)
Πότε και γιατί εμφανίζεται
Η κυστική ακμή είναι η εξέλιξη μιας φλεγμονώδους ακμής και συνήθως είναι επώδυνη, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις του δέρματος ή μόνιμες ουλές. Όσον αφορά τα άλλα δύο είδη ακμής, τη φαγεσωρική και τη φλεγμονώδη, τα αίτια είναι ποικίλα και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία ή τον τρόπο ζωής. Εκτός κι αν είσαι έφηβη, ακμή μπορεί να εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου ή μιας εγκυμοσύνης, ενώ πολύ συχνά αναφέρονται συμπτώματα ακμής μερικούς μήνες μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών. Ανδρογόνα, κορτιζόνη και άλλες αγωγές μπορεί επίσης να προκαλέσoυν ακμή.
Σε μικρότερο ποσοστό, η ακμή σου θα επιδεινωθεί ή θα ενεργοποιηθεί εκ νέου εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών που περιέχουν στη σύνθεσή τους πολλά λιπαρά συστατικά. «Επίσης, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη αν πειράζεις τα σπυράκια σου ή λόγω κλίματος (ημέρες με ζέστη και υγρασία), η λεγόμενη τροπική ακμή» επισημαίνει η ειδικός.
Τα «όπλα» σου εναντίον της
- «Αν έχεις σπυράκια, δηλαδή φλυκταινίδια, μπορείς να πλένεις το πρόσωπό σου με ένα προϊόν που περιέχει κόκκους υπεροξειδίου του βενζολίου, αλλιώς απαγορεύονται τα peelings» λέει η δερματολόγος.
- «Δώσε προσοχή και στη διατροφή σου. Απόφυγε για ένα διάστημα τα γαλακτοκομικά αγελαδινής προέλευσης, γαι να ελέγξεις αν είναι ερεθιστικός παράγοντας. Παράλληλα, μείωσε την κατανάλωση υδατανθράκων, ειδικά από γλυκά, μακαρόνια και πατάτες» τονίζει η ειδικός.
- Πρόλαβε μερικά σπυράκια πριν μεταμορφωθούν σε ακμή κλείνοντας ραντεβού με το δερματολόγο σου.
Διάβασε επίσης: Έχεις ακμή μετά την εφηβεία; Ποιες τροφές θα αλλάξουν το δέρμα σου
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]