Ο αφόρητος πονόδοντος που δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια σου

Date:

Η νευραλγία τριδύμου, είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση που δεν οφείλεται σε προβλήματα των δοντιών, αλλά σε ερεθισμό ενός νεύρου στο πρόσωπο. Δείτε το πρόβλημα, μέσα από την ιστορία μιας ασθενούς, της Μαρίας Π.

Γράφει ο Παντελής Σταυρινού*, 

Η Μαρία Π. απολάμβανε το δείπνο με τον σύζυγό της όταν, για  πρώτη φορά, αισθάνθηκε έναν ελαφρύ πονόδοντο  ̶  όπως νόμιζε ̶  στην αριστερή πλευρά της κάτω γνάθου της.

«Ένιωσα κατά τη μάσηση έναν μουντό, ήπιο πόνο στα πίσω δόντια μου. Σκέφτηκα ότι εμφανίζω πονόδοντο και την άλλη μέρα τηλεφώνησα στον οδοντίατρό μου για ραντεβού. Μου είπε ότι ένα από τα παλιά σφραγίσματά μου θέλει αλλαγή» περι- η Μαρία Π., 55 ετών, εκπαιδευτικός και μητέρα δύο παιδιών.

«Αντικατέστησε το σφράγισμα και μου είπε ότι ο πόνος θα υποχωρήσει. Αλλά ο πόνος δεν υποχώρησε. Ξαναπήγα στον οδοντίατρο, ο οποίος μου είπε ότι θα μπορούσε να είναι και το διπλανό δόντι, στο οποίο επίσης υπήρχε σφράγισμα. Χωρίς αποτέλεσμα όμως. Στις επόμενες μου επισκέψεις έκανε απονεύρωση σ’ ένα από τα δύο δόντια μου, πιστεύοντας ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή.

Για κάποιες μέρες, και ενόσω  έπαιρνα παυσίπονα για τα δόντια μου, αισθανόμουν λίγο καλύτερα. Δύο εβδομάδες αργότερα, και ενώ ήμουν έξω με συναδέλφους, ξαφνικά, ένιωσα έναν απίστευτα οξύ πόνο στην αριστερή μεριά του προσώπου μου. Ένιωσα κυριολεκτικά σαν να κοβόταν το δέρμα μου και το φαγητό μου έπεσε από το στόμα. Δεν μπορούσα να μιλήσω και δάκρυα κύλαγαν στα μάτια μου. Όταν ο πόνος υποχώρησε κάπως, πήγα να δω τι είχε τραυματίσει το πρόσωπό μου. Αλλά δεν φαινόταν τίποτα, δεν υπήρχε αίμα ούτε κάποια σημάδια τραυματισμού.

Οι επόμενοι μήνες ήταν δραματικοί. Έκανα πολλαπλές οδοντικές θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα. Και ο πόνος χειροτέρευε. Μερικές φορές, απλές δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα ή ακόμα και η ομιλία ήταν αρκετές για να μου προκαλέσουν πόνο, ο  οποίος άλλες φορές διαρκούσε ελάχιστα, και ήταν σαν να περνά ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ άλλες διαρκούσε περισσότερο, ίσως λεπτά, που εμένα, όμως, μου φαίνονταν αιώνες. Τη μια στιγμή μιλούσα σ’ έναν φίλο, την επόμενη είχα δάκρυα στα μάτια από τον πόνο».

Νευραλγία τριδύμου

Το πρόβλημα δεν είχε καμία σχέση με τα δόντια της Μαρίας Π. Αυτό που η ασθενής είχε ήταν νευραλγία τριδύμου, μια σχετικά σπάνια πάθηση η οποία οφείλεται σε ερεθισμό του τριδύμου, του νεύρου το οποίο νευρώνει το πρόσωπο. Είναι μια μορφή νευροπαθητικού πόνου, δηλαδή πόνου που οφείλεται σε βλάβη του ίδιου του νεύρου, με αποτέλεσμα αυτό να στέλνει τα λάθος σήματα στον εγκέφαλο. Η νευραλγία τριδύμου στην τυπική της μορφή προκαλεί εξαιρετικά έντονο, αιφνίδιο πόνο σε τμήματα του προσώπου, που διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Μερικοί ασθενείς έχουν ίσως πιο ήπιο πόνο, ο οποίος όμως μπορεί να διαρκεί πολύ περισσότερο. Ο πόνος περιγράφεται σαν κάψιμο, ηλεκτρικό ρεύμα ή μαχαιριά.

«Έφτασα στο σημείο να έχω 20 ή και περισσότερα επεισόδια πόνου την ημέρα. Μερικές φορές για λίγα δευτερόλεπτα, άλλες για λίγα λεπτά. Μερικές φορές ένας μουντός πόνος παρέμενε για περίπου μισή ώρα, ενώ άλλες ο πόνος έφευγε το ίδιο απότομα όπως ήρθε».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νευραλγία τριδύμου, είναι ότι, πολλές φορές, η διάγνωση καθυστερεί σημαντικά. Με μόνο 4-8 νέους ασθενείς για κάθε 100.000 πληθυσμού, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σπάνια πάθηση. Ένας οδοντίατρος βλέπει ελάχιστες περιπτώσεις νευραλγίας τριδύμου στην καριέρα του. Επιπλέον, παρόλο που τα διαγνωστικά κριτήρια είναι σαφώς καθορισμένα από την παγκόσμια εταιρία κεφαλαλγίας, υπάρχουν πολλές άλλες παθήσεις που μιμούνται παρόμοια συμπτώματα, με αποτέλεσμα η διάγνωση πολλές φορές να καθυστερεί μήνες ή και χρόνια και οι ασθενείς να έχουν πίσω τους πολλαπλές οδοντικές θεραπείες προτού ακούσουν για πρώτη φορά τις λέξεις «νευραλγία τριδύμου».1,2

Η νευραλγία τριδύμου όχι μόνο είναι μια πάθηση στην οποία καθυστερεί η διάγνωση, αλλά περιγράφεται και ως μία από τις πιο επώδυνες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει άνθρωπος. Στην πορεία της νόσου τους οι ασθενείς αισθάνονται συχνά μόνοι και αβοήθητοι και όσο τα συμπτώματά της εξελίσσονται ενδέχεται να παρουσιαστούν και συμπτώματα κατάθλιψης.

«Έφτασα να ζω με μια μόνιμη κούραση. Δεν μπορούσα να φάω άνετα, δεν έβγαινα καν έξω φοβούμενη ότι ένα φύσημα του ανέμου στο μάγουλό μου θα πυροδοτήσει τον πόνο. Ζούσα με ένα μόνιμο φόβο. Ένιωθα ότι δεν ελέγχω πλέον εγώ τη ζωή μου».

Θεραπεία

Με το που τίθεται η σωστή διάγνωση μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Στην πρώτη γραμμή θεραπείας είναι τα φάρμακα. Φάρμακα όπως η καρβαμαζεπίνη, αλλά και διάφορα άλλα νεότερα, συνήθως ελέγχουν τον πόνο σε ικανοποιητικό βαθμό. Η θεραπεία με κάποιο από τα υπάρχοντα φάρμακα   ̶  μόνο του ή σε συνδυασμό, είναι ικανή να απαλλάξει τους περισσότερους ασθενείς από τα συμπτώματα. Για μερικούς ασθενείς, όμως, τα φάρμακα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά  ή έχουν παρενέργειες.

«Τα φάρμακα με βοήθησαν με τον πόνο, άλλα αισθανόμουν υπνηλία ή σαν ζαλισμένη» περι- η Μαρία Π. «Τότε, ο νευρολόγος μου με παρέπεμψε σε νευροχειρουργό».

Όταν τα φάρμακα δεν μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα ή όταν παρουσιάζονται παρενέργειες, στους ασθενείς μπορεί να προταθεί χειρουργική επέμβαση. Σ’ αυτή την περίπτωση η συζήτηση με τον ασθενή για το τι επιθυμεί και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα σημαντική.3 Υπάρχουν πολλές χειρουργικές επιλογές όπως, για παράδειγμα, η θερμοπηξία του γασσέριου γαγγλίου (ενός τμήματος του τριδύμου νεύρου) ή η μικροαγγειακή αποσυμπίεση. Το ποια μέθοδος θα επιλεγεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία του ασθενούς, η γενική του κατάσταση, οι προτιμήσεις του κ.λπ.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία της νευραλγίας τριδύμου είναι άγνωστη, πιθανολογείται όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πίεση του νεύρου από κάποιο αγγείο. Σταδιακά, η πίεση αυτή προκαλεί απώλεια της μυελίνης, δηλαδή του περιβλήματος του νεύρου, με αποτέλεσμα το νεύρο να στέλνει εντελώς λάθος σήματα στον εγκέφαλο. Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου με λεπτές τομές στην περιοχή του νεύρου δείχνει συχνά – αλλά όχι πάντα – πίεση του νεύρου από κάποιο αγγείο. Στην περίπτωση αυτή ο νευροχειρουργός μπορεί να προτείνει τη μικροαγγειακή αποσυμπίεση. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αναγνωρίζεται το αγγείο που πιέζει το νεύρο και στη συνέχεια αυτό κινητοποιείται και απομακρύνεται. Αυτό γίνεται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μέσα από κρανιοτομές οι οποίες έχουν διάμετρο όχι μεγαλύτερη από 1,5 εκατοστό, συχνά με τη βοήθεια ενδοσκοπίου. Η μικροαγγειακή αποσυμπίεση απαλλάσσει περισσότερο από το 70% των ασθενών από τον πόνο τους, σε βάθος 10ετίας.4

Η θεραπεία

Τρεις μήνες μετά τη διάγνωση, η Μαρία Π. υπεβλήθη σε χειρουργική αποσυμπίεση του τρίδυμου νεύρου αριστερά. Μέσω μιας μικρής τομής πίσω από το αριστερό αυτί, προσπελάστηκε το νεύρο στην περιοχή της γεφυροπαρεγκεφαλιδικής γωνίας.

Στη συνέχεια, ένα μικρό κομμάτι από ίνες τέφλον τοποθετήθηκε ανάμεσα στο αγγείο και το νεύρο, προκειμένου να μην υπάρχει επαφή ανάμεσά τους. Το χειρουργείο διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες.

«Στην αρχή είχα άγχος για το χειρουργείο. Δεν είχα ξαναχειρουργηθεί ποτέ, αλλά, τώρα πλέον, όταν σκέφτομαι τον πόνο που είχα, νιώθω μεγάλη χαρά που την έκανα».

Το χειρουργείο έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, σε μερικές περιπτώσεις, όμως, ο πόνος μπορεί να επιστρέψει. Σ΄αυτή την περίπτωση μπορούν να ξαναδοκιμαστούν φάρμακα, αλλά και άλλες επεμβατικές τεχνικές όπως η διήθηση του γασσέριου γαγγλίου με διάλυμα γλυκερόλης ή η θερμοπηξία με ραδιοσυχνότητες. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να ξαναπροταθεί στον ασθενή χειρουργείο, όμως τα ποσοστά επιτυχίας είναι κάπως χαμηλότερα σε σχέση με την πρώτη επέμβαση.

Η Μαρία Π. σήμερα

Η Μαρία Π. συνεχίζει να χαμογελά χωρίς πόνο και ελπίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει.

«Η όλη εμπειρία μου, μου άλλαξε τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Πονούσα τόσο πολύ καιρό που είχα ξεχάσει πώς είναι να μην πονάει κανείς. Ανυπομονώ να ξαναγυρίσω στη ζωή που είχα πριν ξεκινήσει όλη αυτή η περιπέτεια».

* Ο κ. Παντελής Σταυρινού, MD, PhD, είναι Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital.

  1. Drangsholt M, Truelove E. Trigeminal neuralgia mistaken as temporomandibular disorder. J Evid Base Dent Pract 2001;1:41-50
  2.  Juniper RP, Glynn CJ. Association between paroxysmal trigeminal neuralgia and atypical facial pain. Br J Oral Maxillofac Surg 1999;37:444-7
  3. Loxterkamp D. Humanism in the time of metrics. BMJ 2013;345
  4. Zakrzewska JM, Lopez BC, et al. Patient reports of satisfaction after microvascular decompression and partial sensory rhizotomy for trigeminal neuralgia. Neurosurgery 2005;56:1304–11.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπρι Λάρσον: Χρειάστηκε έναν χρόνο για να επανέλθει από τον σκοτεινό ρόλο της στο Room

Η Μπρι Λάρσον χρειάστηκε έναν χρόνο για να αναρρώσει από την ερμηνεία της στο οσκαρικό «Room». Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Hollywood Reporter», η 34χρονη συζήτησε για το πόσο δυσκολεύτηκε να αφήσει τους έντονους και συναισθηματικά απαιτητικούς ρόλους της, λέγοντας ότι «το πιο δύσκολο κομμάτι για μένα δεν ήταν να δεσμευτώ στους χαρακτήρες, αλλά

Moana: Στη δημοσιότητα το teaser του νέου σίκουελ

Ο Ντουέιν Τζόνσον επιστρέφει στον ρόλο του Μάουι

Ματίνα Νικολάου: Όταν ήρθε το διαζύγιο με τον άνδρα μου, πέρασα πάρα πολύ δύσκολα

“Όλα τα έφτιαχνα μέσα στο μυαλό μου, έκανα σενάρια που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα” δηλώνει η Ματίνα Νικολάου. Για το διαζύγιο με τον πρώην σύζυγο της και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εκείνο το διάστημα μίλησε από καρδιάς η Ματίνα Νικολάου, το πρωινό της Τετάρτης, όταν και παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Super

«Το μήλο» είναι το καινούριο τραγούδι με τον Πέτρο Γαϊτάνο: «Αυτή μου η ερμηνεία θα καρποφορήσει μόνον καλά πράγματα»

Το καινούργιο τραγούδι που κυκλοφόρησε ο Πέτρος Γαϊτάνος με τον τίτλο «Το μήλο (Όϊ λουλέ)», είναι μια διασκευή πάνω σε ένα παραδοσιακό αλβανικό τραγούδι, την οποία έκανε ο Αλβανός μουσικός Dasho Kurti. Ο Πέτρος Γαϊτάνος κάλεσε τον Dasho Kurti, όπως και σημαντικούς σολίστες της παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής και ηχογράφησαν το τραγούδι δίνοντάς του

Τα πιο ωραία sundress H&M για το καλοκαίρι!

Δεν υπάρχει πιο άνετο ρούχο το καλοκαίρι από τα sundress H&M ! Εξάλλου, οφείλει το outfit σου να είναι δροσερό αλλά και να παραμένει στιλάτο. Φέτος, οι τάσεις στα καλοκαιρινά φορέματα περιέχουν πολλά χρώματα, μοτίβα και κάθε λογής κοψίματα. Και έτσι ταιριάζουν σε κάθε ηλικία και σωματότυπο! Παρακάτω έχουμε βρει να σου προτείνουμε τα καλύτερα

Σίσσυ Χρηστίδου: Η τεράστια ανθοδέσμη που έλαβε & οι ευχές των επώνυμων φίλων της για τη γιορτή της

Σήμερα (29/5) είναι της Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας, όνομα με το οποίο βαπτίστηκε η Σίσσυ Χρηστίδου και οι ευχές από φίλους... έπεσαν βροχή!

Καλομοίρα: «Έχω περάσει από όλα τα νούμερα παντελονιών, από XS μέχρι XXL. Είχα φτάσει μέχρι 90 κιλά»

Για τις εποχές που δεν ήταν και στο ιδανικό βάρος μίλησε, μεταξύ άλλων η Καλομοίρα η οποία παραδέχτηκε ότι είχε φτάσει στο παρελθόν μέχρι τα 90 κιλά!  Η όμορφη τραγουδίστρια μιλώντας στο Happy Day για τη ζωή της, δεν έκρυψε ότι το Fame Story απ' όπου βγήκε νικήτρια τη βοήθησε πολύ στην καριέρα της. Συγκεκριμένα

Λάκης Γαβαλάς σε Μπι στο My Style Rocks: Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου

Λάκης Γαβαλάς σε Μπι στο My Style Rocks: Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου Ο κριτής εντυπωσιάστηκε με το στυλ της παίκτριας Στο σημερινό επεισόδιο του «My Style Rocks», που είχε ως θέμα την extravaganza, η Μπι εντυπωσίασε με το look της τον Λάκη Γαβαλά. «Τι εξέλιξη είναι αυτή βρε παιδί μου. Τι πράγμα

Μάικ Τάισον: Μίλησε για πρώτη φορά για την περιπέτεια υγείας που πέρασε κατά τη διάρκεια πτήσης

Ο παλαίμαχος μποξέρ ένιωσε ναυτία και ζαλάδα λόγω έξαρσης του έλκους, 30 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου

Δημήτρης Πανόπουλος: Είναι δύσκολο να συνδυαστούν το ευρωκοινοβούλιο με την εκπομπή του Σαββατοκύριακου

“Θα πρέπει να το ζυγίσω εάν θα συνεχίσω να είμαι με τη Ναταλία Γερμανού” τονίζει ο Δημήτρης Πανόπουλος. Για την απόφαση να δοκιμαστεί στον στίβο της ευρωβουλής αλλά και το τηλεοπτικό του μέλλον πλάι στη Ναταλία Γερμανού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Πανόπουλος όταν βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά το μεσημέρι της Τετάρτης στον

Πόσο κακό είναι τελικά να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

Αν κάνετε μπάνιο και λούσετε τα μαλλιάς σας το βράδυ, πολλές φορές έχετε μπει στον πειρασμό να μην τα στεγνώσετε και να κοιμηθείτε με βρεγμένα μαλλιά. Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι δεν κάνει να πηγαίνουμε το βράδυ για ύπνο με βρεγμένα μαλλιά. Πόσο ισχύει όμως αυτό; Από μικροί, κυρίως οι γονείς μας, μας προέτρεπαν να

Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνεϊ συναντώνται μετά από 17 χρόνια στη νέα κωμωδία «Wolfs»

Το τρέιλερ της κωμωδίας «Wolfs» με πρωταγωνιστές τους Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ κυκλοφόρησε σήμερα (29.05.2024). Οι 2 ηθοποιοί συναντιούνται ξανά μετά από 17 χρόνια  και την ταινία «Ocean’s 13». H ταινία ακολουθεί τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως επαγγελματία «διορθωτή» που προσλαμβάνεται για να καλύψει ένα έγκλημα υψηλού προφίλ. Όταν όμως εμφανίζεται ένας δεύτερος «διορθωτής», ο