Καλύτεροι μαθητές, αλλά και φοιτητές με αυτή τη μέθοδο

Date:

Καθηγητές του MIT εντόπισαν μια σημαντική αναλογία μεταξύ των βαθμών των φοιτητών και της ποσότητας του ύπνου τους, της ώρας που κοιμούνται και της συνέπειας με την οποία ακολουθούν το πρόγραμμα ύπνου. Όπως αναδεικνύεται από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science of Learning, τελικά ένας καλός νυχτερινός ύπνος πριν από ένα σημαντικό τεστ δεν αρκεί για καλύτερη πνευματική απόδοση. Αντίθετα, χρειάζονται πολλές νύχτες καλού ύπνου στη σειρά για να υπάρξει διαφορά.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα – αναμενόμενα και μη – συμπεράσματα από ένα πείραμα κατά το οποίο 100 φοιτητές του τμήματος μηχανικής του MIT φορούσαν μια wearable συσκευή παρακολούθησης της δραστηριότητάς τους όλο το 25ωρο και καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προκειμένου οι ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα δραστηριότητάς τους για το σύνολο του εξαμήνου.

Με τον τρόπο αυτό ο Δρ. Jeffrey Grossman, καθηγητής του MIT και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, προσπάθησε να βρει ένα συσχετισμό μεταξύ σωματικής άσκησης και της ακαδημαϊκής απόδοσης των φοιτητών του. Εκτός από το ότι έβαλε λοιπόν τους φοιτητές να φορέσουν τη συσκευή για ολόκληρο το εξάμηνο, ενέγραψε και το 1/4 αυτών σε ένα πρόγραμμα έντονης σωματικής άσκησης μέσα στο MIT, για να δει αν θα υπάρξουν μετρήσιμες διαφορές στην επιτυχία στις εξετάσεις μεταξύ των δύο ομάδων. Όπως αποδείχθηκε τελικά, δεν υπήρχε, καθώς οι φοιτητές που δεν ανήκαν στο πρόγραμμα άσκησης απέδιδαν εξίσου καλά με όσους συμμετείχαν σε αυτό.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνει ο καθηγητής είναι ότι ίσως τα διαλείμματα ανάμεσα στο πρόγραμμα άσκησης και στα μαθήματα να ήταν πολύ μεγάλα για να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, οι αλγόριθμοι του προγράμματος άσκησης ανίχνευσαν περιόδους ύπνου και αλλαγές στην ποιότητά του, οι οποίες βασίζονταν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη δραστηριότητας.

Γεγονός είναι, τελικά, ότι υπήρξε συσχετισμός μεταξύ ύπνου και πνευματικής απόδοσης, χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει τελεσίδικα ότι ο ύπνος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των φοιτητών, καθώς μπορεί να υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που να επηρέαζαν τόσο τον ύπνο όσο και τους βαθμούς. «Τα αποτελέσματα, όμως, αποτελούν ισχυρή ένδειξη για κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο Δρ. Grossman.

Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, ότι δεν υπήρξαν βελτιώσεις στις βαθμολογίες των φοιτητών που είχαν κοιμηθεί καλά πριν από μια σημαντική εξέταση. Σύμφωνα με τα δεδομένα, «η νύχτα πριν από τη σημαντική εξέταση δεν μετράει. Ακούμε συχνά τη φράση “κοιμήσου καλά, έχεις δύσκολη μέρα αύριο”, αλλά από ό,τι φαίνεται αυτό δεν σχετίζεται τελικά με την απόδοση στις εξετάσεις. Αντίθετα, ο ύπνος που κάνει κανείς κατά την περίοδο του διαβάσματος για το εκάστοτε τεστ είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα είναι πως μάλλον υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στην ώρα που πέφτει κανείς για ύπνο. Για παράδειγμα, όσο πιο αργά κοιμάται κάποιος τόσο χειρότερη είναι η απόδοσή του, ακόμα κι αν η συνολική ποσότητα του ύπνου είναι η ίδια. «Είτε πέφτετε για ύπνο στις 10 μ.μ., είτε στις 12 π.μ., είτε στη 1 π.μ. η απόδοση είναι ίδια. Αν, όμως, κοιμηθείτε μετά τις 2 π.μ., η απόδοση αρχίζει να μειώνεται, ακόμα κι αν έχετε κοιμηθεί και πάλι επτά ώρες συνολικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Grossman.

Τέλος, η έρευνα συνέβαλε στη διατύπωση μιας εξήγησης σχετικά με αυτό που απασχολούσε τον Δρ. Grossman για αρκετά χρόνια, δηλαδή το γεγονός ότι οι γυναίκες στην τάξη του έπαιρναν συνεχώς καλύτερους βαθμούς από τους άνδρες. Τώρα, λοιπόν, ο καθηγητής έχει μια πιθανή απάντηση: Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι διαφορές στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου μπορεί να είναι απόλυτα υπεύθυνες για τις διαφορές στους βαθμούς.

Δεδομένο είναι ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα τους λόγους που οι γυναίκες τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες ύπνου από τους άνδρες και ο Δρ. Grossman με την ομάδα του φιλοδοξεί να απαντήσει και σε αυτά τα ερωτήματα.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Καραβάτου: “Δεν πίστευα ότι το My Style Rocks θα αποκτούσε τόσο μεγάλη βαρύτητα μέσα μου”

Κυριακή, 14.7.2024, 23:32 Zappit@ZAPPIT_ "Oι τρεις σεζόν στο My Style Rocks είναι ανάμεσα στις κορυφαίες σεζόν που έχω κάνει μέχρι τώρα" ομολογεί η Κατερίνα Καραβάτου. Με αφορμή το νέο κύκλο του Power of love στον ΣΚΑΪ, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. μεταξύ άλλων, ωστόσο, η αγαπημένη παρουσιάστρια μοιράστηκε την

Σοκάρει ο Γιώργος Τσούκαλης: “Έβαλαν μπράβους να μου σπάσουν τα χέρια και τα πόδια”

"Όταν σου στρέφουν όπλο, η μόνη ελπίδα που έχεις είναι να παίξεις όσο θέατρο μπορείς και να είσαι ψύχραιμος" εξηγεί ο Γιώργος Τσούκαλης.

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η