Κολίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και κατάλληλη διατροφή

Date:

Κολίτιδα είναι η φλεγμονή του παχέος εντέρου. Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες για την κολίτιδα, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων, κακή αιμάτωσης (ισχαιμία), και αυτοάνοσων αντιδράσεων, όλες τους μοιράζονται κοινά συμπτώματα, όπως κοιλιακός πόνος και διάρροια.

Γι’ αυτό και είναι συχνό το φαινόμενο να μπερδεύουμε την κολίτιδα με άλλες ασθένειες, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Κολίτιδα: Συμπτώματα

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα στην κολίτιδα εξαρτώνται από τον τύπο/είδος κολίτιδας που έχει κάποιος, αλλά, τα πιο συχνά είναι σαφώς ο πόνος στην κοιλιά και η διάρροια.

Άλλα συμπτώματα της κολίτιδας που μπορεί να εκδηλωθούν ανά περιστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Αίμα στα κόπρανα, ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Η διάρροια μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει αιμορραγία από τις αιμορροΐδες. Ωστόσο, το αίμα στα κόπρανα δεν είναι φυσιολογικό και ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του.
  • Διαρκής τάση, ή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.
  • Κοιλιακός πόνος που μπορεί να “έρχεται και να φεύγει” και μετά από λίγο να καταλήγει σε διάρροια.
  • Μπορεί να υπάρχει συνεχής πόνος στην κοιλιά.
  • Πυρετός, ρίγη και άλλα συμπτώματα λοίμωξης και φλεγμονής, ανάλογα με την αιτία της κολίτιδας.

Τύποι κολίτιδας

Υπάρχουν πολλοί τύποι κολίτιδας. Οι πιο συχνοί είναι:

  • Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ή αλλιώς νόσος του Crohn, ή ελκώδης κολίτιδα
  • Μικροσκοπική κολίτιδα
  • Χημική κολίτιδα
  • Ισχαιμική κολίτιδα
  • Λοιμώδης κολίτιδα (τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από λοιμώξεις και μολύνσεις εξαιτίας παρασίτων ή βακτηρίων)

Απλή κολίτιδα – Αίτια

Η κολίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, σε προβλήματα κυκλοφορίας του παχέως εντέρου (ισχαιμία), σε κληρονομική προδιάθεση και τέλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης.

Ελκώδης κολίτιδα – Αίτια

Η φλεγμονή ξεκινά από τον πρωκτό και μπορεί να καταλαμβάνει οποιαδήποτε απόσταση μέχρι το τυφλό, το πρώτο δηλαδή τμήμα του παχέος εντέρου.

Αν η νόσος αφορά μόνο τον πρωκτό, τότε ονομάζεται ελκώδης πρωκτίτιδα, ενώ αν καταλαμβάνει όλο το κόλον μέχρι και το τυφλό, ονομάζεται ελκώδης πανκολίτιδα.

Η νόσος κάνει το έντερο να μοιάζει ότι έχει έγκαυμα στην εσωτερική του επιφάνεια, τον βλεννογόνο, με σχηματισμό ελκών και αιμορραγία. Μερικές φορές, για άγνωστο λόγο, συνυπάρχει με ασθένειες εκτός εντέρου, όπως η σκληρυντική χολαγγειίτιδα (νόσος του ήπατος), ιριδίτιδα (νόσος του οφθαλμού) ή γαγγραινώδες πυόδερμα (νόσος του δέρματος).

Η ελκώδης κολίτιδα είναι προκαρκινική κατάσταση και η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας αυξάνει όσο περισσότερο αυξάνει η διάρκεια της νόσου.

Η σωστή διατροφή στην κολίτιδα

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πίνετε πολλά υγρά, “καθαρά και διαυγή”, όπως το νερό. Τα καθαρά υγρά απορροφούνται στο στομάχι και δεν παράγουν περιττώματα στο παχύ έντερο, επιτρέποντάς του, έτσι, να “ξεκουραστεί”. Αποφύγετε το ανθρακούχο νερό. Καλή επιλογή είναι το ζελέ.

Ανάλογα με την αιτία της κολίτιδας, μπορεί να υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να γίνουν ανεκτές και άλλες που κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εκείνες τις τροφές που σας δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα. Σκοπός είναι να καταναλώνετε τροφές που καταπραΰνουν και ηρεμούν το παχύ έντερο.

Τα άτομα με ορισμένες τροφικές δυσανεξίες μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Εκείνοι με δυσανεξία στην λακτόζη πρέπει να μην καταναλώνουν τροφές, που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και παγωτό, ενώ εκείνοι με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη κ.ο.κ.

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) πρέπει να περιορίσουν τροφές και ποτά που έχουν οξέα και λιπαρά, τα τηγανητά, τις τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες (σπόρους, ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι κλπ) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική γιατί ένα άτομο μπορεί να χάσει ένα σημαντικό ποσό υγρών με κάθε διαρροϊκή κινητικότητα του εντέρου. Εκτός από τις καθημερινές ανάγκες σε υγρά, αυτή η επιπλέον απώλεια υγρών πρέπει να αντικατασταθεί, αλλιώς ο ασθενής θα αφυδατωθεί και, ενδεχομένως, να επιδεινωθεί ο πόνος στον κοιλιά και οι κράμπες στο έντερο.

Σε ακραίες περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να λάβει ενδοφλέβιο ορό με υγρά, ειδικά εάν δεν μπορεί να πιει αρκετά υγρά από το στόμα. Για ορισμένες ασθένειες, όπως ισχαιμική κολίτιδα, στην οποία η ροή του αίματος προς το έντερο έχει ήδη επηρεαστεί πολύ, η επαρκής ενυδάτωση είναι ένα βασικό στοιχείο για την θεραπεία. Τέλος, η αντικατάσταση ηλεκτρολυτών είναι μια πιθανή πορεία θεραπείας σε ασθενείς που έχουν σημαντική αφυδάτωση.

-: http://www.emedicinehealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπαστική κολίτιδα: Πώς εκδηλώνεται και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Καούρες και δυσκολία στη χώνεψη; Με αυτά θα νιώσετε ανακούφιση

Ελκώδης κολίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά; Ποιες παθήσεις κρύβει;

Διάρροια: Τι δεν πρέπει να βάζετε στο στόμα σας όταν έχετε πρόβλημα

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024 – Μαρίνα Σάττι: H Ελλάδα σαρώνει στα προγνωστικά του televoting

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας 7-9 και 11 Μαίου. Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 11/5 συνεχίζονται πυρετωδώς και το πρώτο πλούσιο υλικό έχει κλέψει τις εντυπώσεις στα social media. Ανάμεσα στα στοιχήματα για

Η Ελένη Μενεγάκη με ατημέλητο λουκ – Το νέο καρέ που ανέβασε από τις πασχαλινές της διακοπές

Ένα νέο φωτογραφικό καρέ από τις πασχαλινές της διακοπές θέλησε να μοιραστεί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής η Ελένη Μενεγάκη

Μικρό Ταρανδάκι: Απαγόρευσα στους γονείς μου να το δουν, αποκαλύπτει ο δημιουργός και πρωταγωνιστής

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ δεν θέλει ο πατέρας και η μητέρα του, να δουν όλα όσα του συνέβησαν

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί

Μιχάλης Αεράκης: Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί GALA Μιχάλης Αεράκης Πουλώντας λαχεία και σε οικοδομές, πρόσθεσε ο πρωταγωνιστής του Σασμού 03.05.2024, 19:30 1 ΣΧΟΛΙΑ Ο Μιχάλης Αεράκης έδωσε μία συνέντευξη στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για τις δουλειές που έκανε παλαιότερα, αλλά και το γεγονός ότι θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρωβουλή. «Αυτό

Κατερίνα Παναγοπούλου: “Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι”

Κατερίνα Παναγοπούλου: «Δεν μιλάω ποτέ για την προσωπική μου ζωή, δεν μου αρέσει να διαφημίζω πόσο ευτυχισμένη είμαι» Παρασκευή, 3.5.2024, 21:18 Zappit@ZAPPIT_ "Αν ανοίξεις την "πόρτα" στη ζωή σου, μετά δεν θα υπάρχει τέλος, ούτε είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις a la carte". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Vita και

Ο Πέτρος Γαϊτάνος “καίει” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Πολύς ντόρος για το τίποτα”

"Η τραπ μουσική είναι φαινόμενο της εποχής. Είναι χάσιμο χρόνου να σπαταλήσουμε λόγια και σκέψη για αυτό", σχολιάζει ο Πέτρος Γαϊτάνος.

6 Εντυπωσιακά καθημερινά παπούτσια Zara για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι μια μεταβατική περίοδος κι αυτό δημιουργεί δυσκολίες στο ντύσιμο. Ειδικά μάλιστα όταν ψάχνουμε τι παπούτσια να φορέσουμε κάθε μέρα τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα δυσκολότερα. Μια ματιά όμως στη φετινή ανοιξιάτικη collection των Zara θα σου λύσει τους προβληματισμούς σου! Κι αυτό γιατί στα Zara βρήκαμε υπέροχα παπούτσια που μπορείς να

Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

"Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα

Το Netflix ετοιμάζει σόου όπου κωμικοί θα… κράζουν live τον Τομ Μπρέιντι

Το «Κράξιμο στον Τομ Μπρέιντι» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα

Συγκινεί η Ρίτσα Μπιζόγλη για την απώλεια του πατέρα της

Η κοινή φωτογραφία και το λιτό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου.