Λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ: Τι να προσέχετε ΠΑΝΤΑ…

Date:

Καμιά φορά, για να απολαύσουμε καλύτερα το σεξ, χρειαζόμαστε λίγη… βοήθεια για να κάνουμε τα πράγματα να πάνε πιο… ομαλά. Τα λιπαντικά προϊόντα μπορούν να κάνουν την επαφή πιο άνετη για τις γυναίκες με κολπική ξηρότητα, ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, όπως η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, η συναισθηματική κατάσταση, ορισμένα φάρμακα κ.α.

Τα λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ βοηθούν επίσης τις γυναίκες που δεν υγραίνονται επαρκώς φυσικά, όταν διεγείρονται σεξουαλικά. Τα λιπαντικά αυτά καθιστούν επίσης ευκολότερη -και πιο ευχάριστη- τη χρήση προφυλακτικών, απαραίτητη για την προστασία από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα το 2014 έδειξε ότι το 65% των γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό για να κάνουν το σεξ πιο άνετο, πιο ευχάριστο ή και τα δύο. Και μια άλλη έρευνα επάνω σε ομοφυλόφιλα άτομα έδειξε ότι το 89% των αντρών χρησιμοποιεί πάντα λιπαντικά κατά την πρωκτική επαφή.

Όμως, παρά την ευρεία χρήση λιπαντικών ουσιών στο σεξ, η έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων προϊόντων, ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.

Δείτε τι πρέπει να ξέρετε για πιθανά προβλήματα και πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας εάν χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό στο σεξ.

Πόσο ασφαλή είναι τα λιπαντικά βοηθήματα;

Το λιπαντικό μειώνει την πιθανότητα των ΣΜΝ καθιστώντας την κολπική ή πρωκτική περιοχή πιο ολισθηρή, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μικροσκοπικών εκδορών που ευνοούν την μετάδοση μολυσματικών παραγόντων. Αλλά μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Diseases έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει λιπαντικά για την πρωκτική επαφή τον προηγούμενο μήνα είχαν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γονόρροια ή χλαμύδια σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει πρωκτικό σεξ χωρίς χρήση λιπαντικών ουσιών. Οι συγγραφείς απέδωσαν το γεγονός στο ότι τα λιπαντικά προκάλεσαν φλεγμονή του πρωκτού και του ορθού, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση μικροοργανισμών.

Επιπλέον, μια εργαστηριακή έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pharmaceutics εξέτασε 12 λιπαντικά που πωλούνται στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως οι KY Jelly και Replens) και διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία του pH του κόλπου, κάτι που, θεωρητικά, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων κολπικών μολύνσεων (η εν λόγω μελέτη δεν εξέτασε την πιθανότητα μόλυνσης, παρά μόνο την χημική σύνθεση των λιπαντικών). Και μια ακόμα έρευνα από το UCLA που δημοσιεύθηκε το 2013 έδειξε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν baby oil ή βαζελίνη ως λιπαντικό ήταν ιδιαίτερα πιθανό να καταλήξουν με βακτηριακή κολπίτιδα ή μόλυνση ζύμης.

Καμία από αυτές τις μελέτες δεν αποδεικνύει οριστικά ότι τα σεξουαλικά λιπαντικά προκαλούν άμεσα οποιοδήποτε είδος μόλυνσης. Επισημαίνουν, όμως, τη σημασία της χρήσης προφυλακτικών, τα οποία αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ (εκτός από την αποχή ή τη μονογαμική σχέση με ένα μονογαμικό σύντροφο). Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιείτε λιπαντικό στο σεξ, είτε όχι. Και αν είστε γυναίκα και αναπτύξετε κολπική λοίμωξη μετά από χρήση λιπαντικού, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό προϊόν ή να αποφύγετε τα λιπαντικά για λίγο.

Άλλες επιπλοκές από τα λιπαντικά βοηθήματα στο σεξ

Ακόμη και αν η μόλυνση δεν είναι ανησυχητική, τα εμπορικά λιπαντικά μπορούν να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Ιδιαίτερα συχνό είναι το “μούδιασμα” από λιπαντικά που περιέχουν βενζοκαϊνη, ένα τοπικό αναισθητικό και τα “θερμαντικά” λιπαντικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν μενθόλη, ή καψαϊκίνη (το ίδιο συστατικό με τις καυτερές πιπεριές).

Όπως και σε άλλα προϊόντα δέρματος, τα λιπαντικά που περιέχουν αρωματικά συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Άλλα πιθανά ερεθιστικά περιλαμβάνουν τους αντιβακτηριακούς παράγοντες χλωρεξιδίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη και μια ομάδα συντηρητικών που ονομάζονται parabens (συχνά αναφέρονται ως μεθυλο-, βουτυλο-, αιθυλο- και προπυλο-παραμπέν).

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν είστε ευαίσθητοι σε ένα δεδομένο προϊόν βάζοντας λίγο στο εσωτερικό του αγκώνα σας και περιμένοντας μια μέρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ερυθρότητα. Αν έχετε κάποια ασυνήθιστη αντίδραση σε ένα νέο λιπαντικό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε. Αν το πρόβλημα παραμένει, μιλήστε με το γιατρό σας.

Επίσης, τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο αλληλεπιδρούν με το λατέξ και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν με προφυλακτικά από λατέξ. Τέτοια λιπαντικά είναι τα φυσικά λιπαντικά όπως ορυκτέλαια και baby oil, καθώς και εμπορικά προϊόντα με βάση το πετρέλαιο. Τέλος, υπάρχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι ορισμένα λιπαντικά με βάση το νερό, μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα του σπέρματος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν έχουν χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Συμπέρασμα

Αν και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, τα λιπαντικά για το σεξ είναι γενικά ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή και μπορεί να είναι μια καλή λύση για την ξηρότητα του κόλπου ή για να μειωθεί η τριβή (ή να αυξηθεί η ευχαρίστηση) στη σεξουαλική σας ζωή.

Αλλά όπως και με οτιδήποτε βάζετε στο σώμα σας, λάβετε προφυλάξεις:

  • Διαβάστε την ετικέτα
  • Αποφύγετε προϊόντα με συστατικά στα οποία γνωρίζετε ότι είστε ευαίσθητοι (κατά γενικό κανόνα, όσο λιγότερα συστατικά, τόσο το καλύτερο)
  • Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες
  • Να είστε σε επιφυλακή για τυχόν αντιδράσεις/παρενέργειες

-: http://www.berkeleywellness.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Πώς φαίνονται στο σώμα

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που ΟΛΟΙ πρέπει να ξέρουν

Πώς να μην χάνετε την στύση, όταν βάζετε προφυλακτικό

Έρχεται το προφυλακτικό που φωσφορίζει αν “ανιχνεύσει” ΣΜΝ!

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ανδρομάχη: Η φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλιά μπροστά στο ηλιοβασίλεμα

Ανδρομάχη: Η φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλιά μπροστά στο ηλιοβασίλεμα Ανδρομάχη: Η φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλιά μπροστά στο ηλιοβασίλεμα Η τραγουδίστρια είναι έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον Γιώργο Λιβάνη Η Ανδρομάχη ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί με τον Γιώργο Λιβάνη. Η τραγουδίστρια είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media και μοιράζεται

Τέιλορ Γουίλι: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός της σειράς «Hawaii 5-0»

Σε ηλικία 56 ετών - Δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια του θανάτου του 

Τομ Μπρέιντι: Βραζιλιάνικα μέσα τον θέλουν να βγαίνει με το μοντέλο Ιζαμπέλα Σετάνι

Αν και δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση τους, λέγεται πως έχουν κάνει πολλές εμφανίσεις μαζί

Όλγα και Νίκη Σκιαδαρέση: Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες στο πώς και αν θα γράφουμε

Για την επιλογή τους να μην ανήκουν σε δισκογραφική αλλά και για το πώς γεννήθηκε η ανάγκη τους για τη μουσική μίλησαν σε πρόσφατη συνέντευξή τους η Όλγα και η

Τζένη Ιωακειμίδου: Η επανεμφάνιση της ηθοποιού και το αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου

Να γυρίσει σελίδα στη ζωή της επέλεξε η Τζένη Ιωακειμίδου η οποία πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές των ’00ς.

Κατερίνα: Το μόνο που με ενοχλεί πραγματικά στο επάγγελμα μου είναι η νύχτα, το βιολογικό μου ρολόι καταστρέφεται εντελώς

Την Αθηναϊδα Νέγκα συνάντησε η κόρη του Γιάννη Πλούταρχου, Κατερίνα στο τελευταίο επεισόδιο για την εκπομπή «Καλύτερα αργά» αυτής της εβδομάδας που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action 24. Μεταξύ άλλων, δε, η νεαρή τραγουδίστρια κλήθηκε να αποκαλύψει όλα όσα νιώθει πως την δυσκολεύουν σε αυτά τα πρώτα της βήματα στον χώρο του τραγουδιού. Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα εκμυστηρεύτηκε

Πάτρικ Ντέμπσι: Θα πρωταγωνιστήσει στο prequel της σειράς «Dexter»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κατά συρροή δολοφόνου, Ντέξτερ Μόργκαν θα έχει ο Πάτρικ Γκίμπσον

Κώστας Τσουρός: «Η Ζήνα Κουτσελίνη μόνη της γελοιοποίησε το θέμα με τα χάμπουργκερ»

Ο Κώστας Τσουρός και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν σήμερα με την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, αλλά και με τις αντιδράσεις που...

Μαρία Μπακοδήμου: Το υπονοούμενο στον αέρα του ΣΚΑΙ

Μαρία Μπακοδήμου: Το υπονοούμενο στον αέρα του ΣΚΑΙ Σάββατο, 22.6.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε τι έγινε με τη Μαρία Μπακοδήμου. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ «τρέχει» ήδη εδώ και αρκετό καιρό και όσον αφορά την επόμενη σεζόν, αλλά και το καλοκαίρι. Με αφορμή, λοιπόν, ορισμένα σενάρια που έχουν να κάνουν με τον ΣΚΑΙ, η Μαρία Μπακοδήμου, πηγαίνοντας σε

Άντζελα Γκερέκου: «Ήταν μια κατάφορη αδικία απέναντι στον Τόλη, έμαθα την αλήθεια, αλλά δεν θα την πω»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» ήταν το μεσημέρι του Σαββάτου η Άντζελα Γκερέκου. Η ηθοποιός μίλησε για την ενασχόλησή της με την πολιτική, αλλά και την παραίτησή της το 2010 από την θέση της υφυπουργού Πολιτισμού, μετά από ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τον σύζυγό της, Τόλη Βοσκόπουλο. Είμαι πάντα ανήσυχη, δημιουργική, με