10 οφέλη που παρέχει το σεξ στην υγεία

Date:

Μια πλούσια ερωτική ζωή μπορεί να αποτελεί κλειδί μακροζωίας, καθώς το τακτικό σεξ παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες.

Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν κάνετε σεξ είναι αν και πως επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την πίεση ή και την… κύστη σας. Ωστόσο γεγονός παραμένει πως το σεξ επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και τα οφέλη του μερικές φορές μας ξαφνιάζουν.

Να μερικά απ’ όσα έχει αποκαλύψει η ιατρική έρευνα:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Όσοι κάνουν τακτικά σεξ, παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες, λέει η σεξολόγος Yvonne K. Fulbright, από την Πενσυλβάνια.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν  και εξουδετερώνουν ιούς, βακτήρια και άλλους «εισβολείς».

Και δεν χρειάζεται να κάνει κάποιος σεξ καθημερινά: μία ή δύο φορές την  εβδομάδα είναι αρκετές για να αυξηθεί το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τονώνει την λίμπιντο

«Αν θέλετε να έχετε πιο δραστήρια ερωτική ζωή, φροντίστε να κάνετε συχνά σεξ», συνιστά στις γυναίκες η Dr Lauren Streicher, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, στο Σικάγο.

Όπως εξηγεί, το σεξ αυξάνει την ενυδάτωση, την ροή αίματος και την ελαστικότητα του κόλπου. Έτσι γίνεται πιο απολαυστικό και οι γυναίκες το επιζητούν περισσότερο.

Βελτιώνει τη λειτουργία της κύστης

Τρεις στις δέκα γυναίκες εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ακράτεια ούρων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Το σεξ είναι ένα είδος άσκησης για τους μυς της πυέλου (λεκάνη) που συσπώνται στη διάρκεια του οργασμού. Οι συχνές συσπάσεις των πυελικών μυών μειώνει τον κίνδυνο ακράτειας.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι συχνές σεξουαλικές επαφές (αλλά όχι ο αυνανισμός) μπορεί να ελαττώσουν την αρτηριακή πίεση, ιδίως την συστολική, λέει ο Dr Joseph J. Pinzone, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Η συστολική πίεση είναι είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Αντιπροσωπεύει τον μεγάλο αριθμό στη μέτρηση.

Προκαλεί καύση θερμίδων

Αποτελεί μία μορφή γυμναστικής μετρίας εντάσεως, που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και διατηρεί την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Μελέτες έχουν δείξει πως κατά μέσον όρο οι άντρες καίνε 4 θερμίδες το λεπτό όταν κάνουν σεξ και οι γυναίκες 3. Οι αντίστοιχες θερμίδες όταν κάνουν τζόκινγκ είναι 9 και 7 το λεπτό.

Μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα

Αν και πολλοί φοβούνται πως το σεξ μπορεί να επιφέρει ένα έμφραγμα, έχει διαπιστωθεί πως ελάχιστα εμφράγματα συμβαίνουν στη διάρκειά του.

Αντιθέτως, φαίνεται πως παρέχει πολλά οφέλη στην καρδιά. Όπως εξηγεί ο Dr Michael Joseph Blaha, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, οι συχνές σεξουαλικές επαφές:

  • Ενισχύουν τον καρδιακό μυ
  • Ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνουν το στρες
  • Βελτιώνουν τον ύπνο
  • Καταπολεμούν τα συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο», λέει.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως άντρες και γυναίκες που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια.

Ελαττώνει τον πόνο

Ο οργασμός μπορεί να μπλοκάρει τον πόνο, κατά τον Dr Barry R. Komisaruk, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϋ. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή διεγείρει την παραγωγή της οξυτοκίνης, μίας ορμόνης που αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στον πόνο.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Οι συχνές εκσπερματώσεις μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Η πιο πειστική από αυτές δημοσιεύθηκε το 2016. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 32.000 άνδρες, τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 18 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που είχαν τις περισσότερες εκσπερματίσεις (τουλάχιστον τέσσερις την εβδομάδα) είχαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του προστάτη.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν που θα μπορούσε να οφείλεται αυτό. Ωστόσο μερικοί πιστεύουν πως με την εκσπερμάτιση αποβάλλονται επιβλαβή χημικά που συσσωρεύονται στο σπέρμα.

Βελτιώνει τον ύπνο

Πολλοί άνθρωποι αποκοιμούνται έπειτα από το σεξ. Υπαίτια γι’ αυτό είναι η ορμόνη προλακτίνη, η οποία φυσιολογικά παράγεται μετά τον οργασμό. Η ορμόνη αυτή προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία, κατά την Dr Sheenie Ambardar, ψυχίατρο στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Καταπραΰνει το στρες

Η εγγύτητα με τον/την σύντροφο μπορεί να καταπραΰνει το στρες και το άγχος. Όπως εξηγεί η Dr Ambardar, τα φιλιά και οι αγκαλιές διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών, των φυσικών ορμονών της ευεξίας.

Επιπλέον, η σεξουαλική διέγερση απελευθερώνει μία χημική ουσία στον εγκέφαλο που «ξυπνάει» το κέντρο της ευχαρίστησης. Τέλος, η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή τονώνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της ευεξίας.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Βίντεο δείχνει τον σκηνοθέτη να φιλάει γυναίκες κομπάρσους στα γυρίσματα του Megalopolis

Μέλη του συνεργείου περιγράφουν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από την πλευρά του σκηνοθέτη

Κιμ Καρντάσιαν: Πιστεύει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια χώρα αφού παρακολούθησε το Crown

Η Κιμ Καρντάσιαν μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη διακυβέρνηση μιας χώρας. Η τηλεπερσόνα αναφέρθηκε στις αλλαγές που συνέβησαν στη ζωή της, καθώς η 5η σεζόν του «Kardashians» έφτασε στο τέλος της την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Σε έναν προσωπικό απολογισμό, η 43χρονη σταρ του ριάλιτι είπε ότι εστιάζει στο να είναι μια καλύτερη εκδοχή του

Βαρύ πένθος για τον Αργύρη Πανταζάρα: Πέθανε ο πατέρας του – «Αντίο, μεγάλε»

Δύσκολες ώρες περνά ο Αργύρης Πανταζάρας, ο οποίος θρηνεί για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, ο Κωνσταντίνος Πανταζάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώνοντας πρόσφατα την καριέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Lady Gaga στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

ΕΛΛΑΔΑ 5 λ. πριν Νέο παράθυρο Δύσκολή νύχτα στα Τρίκαλα από τη φωτιά σε σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 13 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή Έναρξης: Ντεμπούζ και Ζιντάν έσμιξαν πάλι σε… Ολυμπιακούς Αγώνες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 17 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή έναρξης: Η Γαλλίδα superstar Aya Nakamura ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια