Μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες: Πού οφείλεται και τι μπορείτε να κάνετε

Date:

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει ποσοστό 8-19% των γυναικών, με το υψηλότερο να παρατηρείται μετά την εμμηνόπαυση.

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στις γυναίκες. Είναι πιο συνηθισμένη στις νέες μητέρες, στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και σε όσες παλεύουν να συνδυάσουν δουλειά, σπίτι και παιδιά. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε γυναίκα.

Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική, μία στις δέκα γυναίκες έχουν μειωμένη λίμπιντο. Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όμως, το ποσοστό αυτό φθάνει έως και το 19%.

«Μερικές φορές η γυναίκα δεν έχει απλώς όρεξη για σεξ και αυτό είναι φυσιολογικό», λέει η γυναικολόγος Dr Linda Bradley, αντιπρόεδρος του Τομέα Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ωστόσο η μειωμένη λίμπιντο μπορεί και να οφείλεται σε παράγοντες όπως η κόπωση, το στρες και τα προβλήματα στη σχέση».

Υπάρχουν επίσης πολλοί εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη μειωμένη λίμπιντο. Μήπως παίρνετε ορμόνες ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα; Πόσο αλκοόλ καταναλώνετε; Μήπως διαγνωσθήκατε με μία νέα νόσο; Υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης στη σχέση σας; Έχετε οικονομικά προβλήματα; Προβλήματα με τα παιδιά ή την οικογένεια; Μήπως είναι απλώς το υπνοδωμάτιό σας… κέντρο διερχομένων, οπότε μοιραία δεν υπάρχουν ευκαιρίες για σεξ;

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την λίμπιντο», λέει η Dr Bradley. «Βέβαια πολλά από αυτά είναι θέματα τα οποία οι γυναίκες συχνά διστάζουν να συζητήσουν με τον γιατρό τους. Ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει αυτή η συζήτηση, προκειμένου να βρεθεί η αιτία της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας».

Αντιμετώπιση αναλόγως με την αιτία

Εάν η μειωμένη λίμπιντό της έχει οργανικά/βιολογικά αίτια, η ερωτική επιθυμία ίσως μπορεί να βελτιωθεί με την ενδεδειγμένη αγωγή. Τέτοια αίτια είναι, παραδείγματος χάριν:

  • Τα σεξουαλικά προβλήματα, όπως ο πόνος στη διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία)
  • Παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ.
  • Η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Φάρμακα που μπορεί να μειώσουν την ερωτική επιθυμία είναι ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, ορμονούχα κ.λπ.
  • Η έντονη κόπωση από οποιαδήποτε αιτία
  • Οι ορμονικές διακυμάνσεις (π.χ. κατά την εμμηνόπαυση, τον θηλασμό κ.λπ.)

Εάν συνυπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα), η γυναίκα θα πρέπει να τους διαχειριστεί και αυτούς.

Εάν αποκλειστούν τα πιθανά οργανικά αίτια, ο γιατρός θα εξετάσει και τα τυχόν ψυχολογικά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες, η φτωχή εικόνα σώματος και το ιστορικό κακοποίησης ή αρνητικών σεξουαλικών εμπειριών.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις

Συνήθως, όμως, η μειωμένη λίμπιντο σχετίζεται με το ότι απλώς οι γυναίκες βρίσκονται επί πολλά χρόνια σε μία σχέση και έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

«Οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ισχυρή, υγιής ερωτική επιθυμία δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται αυτομάτως, αλλά απαιτεί κόπο για να διατηρηθεί στις μακροχρόνιες σχέσεις», λέει η Dr Bradley. «Πόσο μάλλον που καθώς μεγαλώνουν οι ίδιες και ο σύντροφός τους, μπορεί να συνυπάρξουν ιατρικά προβλήματα, όπως μια χρόνια νόσος».

Για να ξαναγίνει το σεξ προτεραιότητα στη ζωή σας υπάρχουν διάφορες στρατηγικές. Η Dr Bradley αναφέρει ενδεικτικά τις εξής:

  • Να αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο στον εαυτό σας, για να ηρεμείτε και να διαχειρίζεστε το στρες
  • Να ασχολείστε με χαλαρωτικές δραστηριότητες (π.χ. ένα παρατεταμένο ζεστό αφρόλουτρο)
  • Να κάνετε διαλογισμό για να βελτιώνετε την συναισθηματική σας κατάσταση
  • Να γυμνάζεστε συστηματικά για να βελτιώσετε την αντοχή σας
  • Να βγαίνετε τακτικά ραντεβού με τον σύντροφό σας

«Η σεξουαλική επιθυμία έχει τρεις παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε να συνεκτιμούμε κατά τη διάγνωση και θεραπεία», τονίζει η Dr Bradley. «Οι παράμετροι αυτές είναι η  βιολογική, τα κίνητρα της γυναίκας να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα και το πως αντιδρά ή αντιλαμβάνεται τα σεξουαλικά ερεθίσματα. Επομένως οι γυναίκες πρέπει να μιλούν ανοικτά με τον γιατρό τους, όσες φορές χρειαστεί, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κατερίνα Καραβάτου: “Δεν πίστευα ότι το My Style Rocks θα αποκτούσε τόσο μεγάλη βαρύτητα μέσα μου”

Κυριακή, 14.7.2024, 23:32 Zappit@ZAPPIT_ "Oι τρεις σεζόν στο My Style Rocks είναι ανάμεσα στις κορυφαίες σεζόν που έχω κάνει μέχρι τώρα" ομολογεί η Κατερίνα Καραβάτου. Με αφορμή το νέο κύκλο του Power of love στον ΣΚΑΪ, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. μεταξύ άλλων, ωστόσο, η αγαπημένη παρουσιάστρια μοιράστηκε την

Σοκάρει ο Γιώργος Τσούκαλης: “Έβαλαν μπράβους να μου σπάσουν τα χέρια και τα πόδια”

"Όταν σου στρέφουν όπλο, η μόνη ελπίδα που έχεις είναι να παίξεις όσο θέατρο μπορείς και να είσαι ψύχραιμος" εξηγεί ο Γιώργος Τσούκαλης.

Στράτος Τζώρτζογλου: Οι προτάσεις από Αλίκη και Καρέζη: «Αρνήθηκα γιατί…»

Για τις προτάσεις συνεργασίας που είχε δεχτεί τόσο από την Αλίκη Βουγιουκλάκη όσο και από τη Τζένη Καρέζη αλλά τις αρνήθηκε μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στράτος Τζώρτζογλου. Σου λείπει η εποχή που ήσουν κάθε εβδομάδα πρώτο θέμα στα εξώφυλλα των περιοδικών, απασχολώντας με την προσωπική σου ζωή; Φυσικά και προτιμώ την εποχή που

Κι όμως ο Κώστας Μπίγαλης έχει δύο εγγόνια! «Ο μεγάλος είναι επιστήμονας»

Ο Κώστας Μπίγαλης μπορεί να είναι πολλά χρόνια στον χώρο και να έχει χαράξει τη δική του πορεία όμως λίγοι γνώριζαν ότι είναι και παππούς.

H τελευταία επιθυμία της Σάνεν Ντόχερτι για την κηδεία της: Θέλω να είναι μια γιορτή αγάπης

H  Σάνεν Ντόχερτι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στους οικείους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές της. Η διάσημη πρωταγωνίστρια του Μπέβερλι Χιλς, έδινε μάχη με τον καρκίνο τα τελευταία 9 χρόνια και το Σάββατο 13 Ιουλίου, έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Κάνει διακοπές στην Αστυπάλαια – Τα τελευταία χρόνια έχω βρει τον τόπο μου, λέει

Κάθε φορά που πατάω το πόδι μου στο νησί, πετάω, πρόσθεσε η ερμηνεύτρια

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα: Έπεσε η αυλαία μετά από 11 χρόνια με τον πιο σουρεάλ τρόπο

Κυριακή, 14.7.2024, 22:15 Zappit@ZAPPIT_ Έτσι ολοκληρώθηκε, πανηγυρικά, το "Μην αρχίζεις τη μουρμούρα" όταν και βρέθηκαν μαζί όλοι οι συντελεστές! Για τελευταία φορά, με νέο επεισόδιο, ήρθε το σίριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» στους τηλεοπτικούς μας δέκτες μέσα από το πρόγραμμα του Alpha το βράδυ της Κυριακής. Ύστερα από 11 συνεχή χρόνια, όπως είχε γίνει ήδη

Ο Ανδρέας Γεωργίου “ρίχνει” το διαδίκτυο για την… καψούρα του, Σιμώνη Χριστοδούλου

Πιο ερωτευμένοι από ποτέ ποζάρουν στο ηλιοβασίλεμα ο Ανδρέας Γεωργίου και η εκλεκτή της καρδιάς του, Σιμώνη Χριστοδούλου.

Αλέξης Παππάς: “Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν”

Αλέξης Παππάς: «Δημοσιογράφοι μού ζήτησαν συγνώμη για την αυστηρότητα που με αντιμετώπισαν» Κυριακή, 14.7.2024, 23:07 Zappit@ZAPPIT_ "Το Survivor του 2021 ίσως ήταν μια λακκούβα στην οποία έπεσα μέσα επικοινωνιακά" παραδέχεται, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Παππάς. Ο Αλέξης Παππάς έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: “Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα”

Συγκινεί η Μαρία Εκμεκτσίογλου για τον νεκρό αδελφό της: «Ξέρω ότι ζει σε μια ονειρική χώρα» Κυριακή, 14.7.2024, 22:40 Zappit@ZAPPIT_ "Του έχω φτιάξει με το μυαλό μου ένα υπέροχο σπίτι σε μια χώρα τόσο μακρινή" εξομολογείται η Μαρία Εκμεκτσίογλου. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαρία Εκμεκτσίογλου στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα

Τα ξεχωριστά γενέθλια του Νιφλή μετά την υιοθεσία του μικρού Δημήτρη: «Φέρνουν το τρίτο παιδί μας!»

Ο Μάνος Νιφλής θα θυμάται για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα τα φετινά, 48α γενέθλιά του καθώς είναι τα πρώτα που γιορτάζει με τον γιο που υιοθέτησε μαζί με τη σύζυγό του Ελισάβετ Μουτάφη.  «Αυτά τα γενέθλια είναι διαφορετικά. Φέρνουν ένα νέο χρόνο και το τρίτο παιδί μας!» παραδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ανάρτηση

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη πήγε θέατρο & ο Σεφερλής συγκινήθηκε: «Προκάλεσε δάκρυα σε ηθοποιούς & χορευτές»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη χθες έκανε βραδινή έξοδο για να απολαύσει την παράσταση του Μάρκου Σεφερλή στο Δελφινάριο.  Και μόνο η παρουσία της στο θέατρο, ήταν αρκετή για να συγκινήσει τους συντελεστές της παράστασης, με τον Μάρκο Σεφερλή να κάνει ανάρτηση για να την ευχαριστήσει και να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό της. Ακούραστη η