Must

Ρίγη συγκίνησης στη Νέα Υόρκη: Λειτούργησε ξανά μετά από 22 χρόνια ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Για πρώτη φορά σχεδόν 22 χρόνια μετά την καταστροφή του πρώτου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη λειτούργησε σε κλίμα συγκίνησης ο νέος ναός ανήμερα της εορτής του αγίου.

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα τελέστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου και βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Βυθούλκα, αλλά και μιας πλειάδας ιερέων από την περιοχή της μείζονος Νέας Υόρκης.Ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, που εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουλίου -ανήμερα του εορτασμού της Αμερικανικής ανεξαρτησίας -, ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες μέλη διαφόρων θρησκειών, που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.Στιγμιότυπα από τον πανηγυρικό εσπερινό στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης

«Σήμερα είναι μια χαρμόσυνη μέρα για την Αμερική και τη Νέα Υόρκη», ανέφερε ο Μιχάλης Ψαρός πρόεδρος του Συλλογου Φίλων Αγίου Νικολάου, που συγκέντρωσε κονδύλια για την ανέγερση του ναού. «Καλούμε όλη την Αμερική να έλθει να επισκεφθεί τον ναό, να έλθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου».

Η πορεία μέχρι την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

Η ολοκλήρωση του έργου, ενός από τα τελευταία τμήματα του νεόδμητου συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, φάνταζε κάποτε αμφίβολη. Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, στην οποία ανήκει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, έδωσαν μάχη στο δικαστήριο για το πού θα χτιστεί ο νέος ναός, προτού συμφωνήσουν στο Liberty Park ακριβώς νότια του κύριου εμπορικού κέντρου.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε μια τελετουργική ανακαίνιση, αλλά η κατασκευή σταμάτησε το 2017 όταν η Αρχιεπισκοπή έμεινε πίσω με τις πληρωμές. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά το 2020 με στόχο να ανοίξουν εγκαίρως ο Άγιος Νικόλαος για την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη, αν και η εκκλησία φωταγωγήθηκε τελετουργικά για να τιμήσει την επέτειο πέρυσι. Αλλά την Τρίτη, εικόνες που απεικονίζουν ήρωες της 11ης Σεπτεμβρίου καθώς και τον Χριστό και τους αγίους παρακολουθούσαν μια λειτουργία που διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό στα Ελληνικά της Καινής Διαθήκης.

Πάνω ο παλιός ναός του Αγίου Νικολάου, λίγο μετά την πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και κάτω ο νέος ναός σε σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα Καλατράβα

Το 2014 έγινε η τελετή θεμελίωσης, αλλά η ανέγερση του ναού σταμάτησε το 2017, όταν η Αρχιεπισκοπή καθυστέρησε στις πληρωμές. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά το 2020 με στόχο να γίνουν τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου εγκαίρως για την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου 2021. Αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη, αν και η εκκλησία φωταγωγήθηκε τελετουργικά για να τιμήσει την επέτειο πέρυσι. Αλλά χθες, ο ναός στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης λειτούργησε για πρώτη φορά σε καθεστώς κανονικότητας.

«Η ανάσταση του Ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη»

«Αυτή είναι η ανάσταση του ναού του Αγίου Νικολάου», ανέφερε συγκινημένη η Όλγα Παυλάκου, αντιπρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου, ομογενής τρίτης γενιάς της ελληνορθόδοξης κοινότητας του ναού.

Το νέο ναό σχεδίασε ο ισπανικής καταγωγής αρχιτέκτονας Santiago Calatrava βάσει ιστορικών βυζαντινών κατασκευών, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με έναν κεντρικό τρούλο. Ο ναός είναι καλυμμένος με μάρμαρο από την ίδια πεντελική φλέβα, όπου εξορύσσονταν οι ογκόλιθοι για την ανέγερση του Παρθενώνα και τη νύχτα ο τρούλος του, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος.

Την αγιογράφηση του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη ανέλαβε ο μοναχός πατήρ Λουκάς Ξενοφωντινός από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.Related posts

Έκλαψαν κι οι αστυνομικοί: Φρικτός θάνατος για 28χρονο μοντέλο, τεμαχισμένη στο ψυγείο του.. πεθερού της

admin

«Γέννησα ένα παιδί εκτός γάμου και είναι όλοι εναντίον μου. Είμαι σε απόγνωση, δεν ξέρω τι να κάνω»

admin

Νεαρός συνοριοφύλακας έκανε σύμφωνο συμβίωσης με 74χρονη για να γλιτώσει τον Έβρο

admin

Ελληνίδα ρίχνει χυλοπίτα σε Έλληνα άλλα μόλις βλέπει την Lamborghini αλλάζει γνώμη

admin

Δακρύσαμε όλοι από συγκίνηση: Ο μικρός Παναγιώτης Ραφαήλ στέκεται όρθιος μόνος του και κάνει τα πρώτα του βήματα

admin

Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

admin

Τα Βερβελάκια: Τα τρία παιδιά που έσφαξαν οι Γερμανοί επειδή δεν τους είπαν την κρυψώνα του πατέρα τους

admin

Γαλλία: Απέλασαν γονείς που ξυλοκόπησαν και κούρεψαν την κόρη τους επειδή δεν ήθελαν να παντρευτεί τον καλό της

admin

Έντονα συναισθήματα προκαλεί ένας σκύλος που δεν άφηνε το χέρι του νέου του ιδιοκτήτη

admin

60χρονος μεγιστάνας κάνει μήνυση στην πρώην του, 26χρονο μοντέλο, γιατί του «έφαγε» χρήματα

admin

«Ο νόμος των φυλακών»: Ισοβίτης δολοφόνησε δύο παιδεραστές επειδή έβλεπαν παιδικά προγράμματα

admin

Αθήνα: Πατέρας «ήρωας» έγινε ντετέκτιβ και εντόπισε τον δολοφόνο της κόρης του

admin