Teen

Παρορμητική συμπεριφορά: Ο παράγοντας της παιδικής ηλικίας που την επηρεάζει

Δεν προκαλεί εντύπωση ο ισχυρισμός ότι οι εμπειρίες και τα βιώματα της παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν έναν άνθρωπο, επηρεάζοντας τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά και τις επιλογές που θα κάνει στη μετέπειτα ζωή του. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία η στέρηση και η ανέχεια που μπορεί να βιώσει ένα παιδί οδηγεί στην υιοθέτηση παρορμητικής συμπεριφοράς μελλοντικά.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, ο παρορμητισμός σχετίζεται με συγκεκριμένες, ανθυγιεινές συνήθειες ζωής. Για παράδειγμα, οι παρορμητικοί άνθρωποι τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα για φαγητό και ιδιαίτερα ανθυγιεινά τρόφιμα, με υψηλή θερμιδική αξία.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές θέλησαν να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ παιδικής ανέχειας και παρορμητισμού. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι τα παιδιά που βιώνουν φτώχεια και διατροφική ανασφάλεια έτειναν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος ως ενήλικες συγκριτικά με όσα δεν βίωναν ανάλογες καταστάσεις.

Οι μελετητές εξέτασαν 146 παιδιά, 8 ετών κατά μέσο όρο, από φτωχές περιοχές της Αγγλίας και τα συνέκριναν με παιδιά που ζούσαν σε κάποιες από τις πιο εύπορες γειτονιές. Σε κάθε παιδί, δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ του να λάβει άμεσα ένα μικρό χρηματικό ποσό -της τάξεως της 1 λίρας- ή ένα μεγαλύτερο ποσό (10 ή περισσότερες λίρες), αλλά σε χρονικό ορίζοντα 6-12 μηνών. Η προθυμία κάποιου να κάνει υπομονή ώστε να λάβει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό λειτούργησε ως «ποσοστό έκπτωσης», δηλαδή ως δείκτης του κατά πόσο ο χρόνος αναμονής μειώνει την αξία των χρημάτων.

Ένα παρορμητικό άτομο μπορεί να προτιμήσει την 1 λίρα τώρα, επειδή αξιολογεί ότι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία από το να περιμένει 6 μήνες για ένα μεγαλύτερο ποσό. Επομένως, το «ποσοστό έκπτωσης» αποτελεί ένα μέτρο που δείχνει πόσο παρορμητικός είναι κάποιος.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που ζουν στις πιο φτωχές περιοχές, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την ευφυΐα τους, έδειχναν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά προτίμησης στην άμεση λήψη χρημάτων έναντι της αναμονής, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, που ζούσαν σε πιο εύπορες γειτονιές. Αυτό καταδεικνύει ότι η ανέχεια ήταν ο κύριος παράγοντας που επηρέαζε την επιλογή κάθε παιδιού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο παρορμητισμός δεν είναι παροδικός, αλλά ένα σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας, που συνοδεύει κάποιον καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό επιβεβαίωσε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Royal Society, η οποία ανέλυσε τον παρορμητισμό περισσότερων από 1.000 ενηλίκων ηλικίας 50 – 90 ετών. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι ενήλικες που ζούσαν σε φτωχότερες συνθήκες έδειχναν την ίδια προτίμηση σε πιο άμεσα -αν και μικρότερα- οικονομικά οφέλη, ακριβώς όπως και τα παιδιά της πρώτης μελέτης.

Ένα ακόμη συμπέρασμα ήταν ότι το επάγγελμα ενός ανθρώπου προμήνυε τις επιλογές που θα κάνει. Ειδικότερα, οι ενήλικες που έκαναν πιο τεχνικά επαγγέλματα επέλεγαν να λάβουν μικρότερα χρηματικά ποσά σε άμεσο χρόνο, σε αντίθεση με εκείνους που έκαναν πιο ακαδημαϊκά επαγγέλματα.

Τα νέα ευρήματα εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε πιο φτωχές περιοχές τείνουν να μην είναι τόσο υγιείς όσο εκείνοι που ζουν σε πιο εύπορες γειτονιές. Οι ερευνητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, καθώς φαίνεται ότι ο παρορμητισμός δεν συνδέεται μόνο με την παχυσαρκία, αλλά και με μια σειρά από άλλες βλαβερές συνήθειες, όπως η χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα και ο τζόγος. Αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα φαίνεται να συμβάλλει, επιπλέον, στην δημιουργία εθισμού σε κακές συνήθειες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στον ισχυρισμό ότι η μελέτη δίνει ένα επιπλέον στοιχείο στους υπεύθυνους πολιτικών υγείας, σχετικά με το πώς μπορούν να θωρακίσουν την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων, ελαχιστοποιώντας την παιδική ανέχεια.

Διαβάστε ακόμη:

Είστε παρορμητικοί; Να, τι συμβαίνει στο μυαλό σας

Έφηβοι: Πότε ανησυχούν περισσότερο για το βάρος τους – Πιο ευάλωτα τα κορίτσια

ΗΠΑ – Έρευνα: Ευφυέστερα τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια

Related posts

ΧΟΠΑ ήρωες: Μαθαίνοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να σώζουν ζωές

admin

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο

admin

ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

admin

ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο – Πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν την εμφάνισή της

admin

Ανατροφή παιδιών: Τι σώζει τις μαμάδες από τα αντικαταθλιπτικά

admin

Υδροκέφαλος: Τα συμπτώματα στα παιδιά – Η αντιμετώπιση που προσφέρει λύση στους μικρούς ασθενείς

admin

Απίστευτο: Αυτό το 13χρονο αγόρι θεραπεύτηκε πλήρως από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου

admin

Διάσειση: Υπάρχει τρόπος που επιταχύνει την ανάρρωση των εφήβων – Και μια συνήθεια που την καθυστερεί

admin

Το παιδί βαδίζει στις μύτες των ποδιών – Πότε και γιατί να ανησυχήσουμε

admin

Συστήνεται επιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων – Ποιοι την απαρτίζουν

admin

Long Covid: Πόσο συχνή είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Φάσμα αυτισμού: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Δεν είναι τα μάτια

admin