Must

Ο γάτος που άλλαξε τη ζωή ενός άστεγου, χρήστη ναρκωτικών. Τα βιβλία του για το γάτο πούλησαν 8 εκατομμύρια αντίτυπα





Ο Τζέιμς Μπόουεν, παιδί χωρισμένων γονιών που δεχόταν bullying στο σχολείο, ζούσε χρόνια στους δρόμους του Λονδίνου, παίζοντας μουσική για να επιβιώσει.

Παράλληλα, έδινε μάχη απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

“Έπρεπε να θεραπεύσω τον εαυτό μου για χάρη και των δύο”

Μια ανοιξιάτικη μέρα του 2007, ο Μπόουεν δέχθηκε μια απρόσμενη επίσκεψη στο συγκρότημα υποβοηθούμενης κατοικίας όπου διέμενε, στο Τότεναμ του βόρειου Λονδίνου. Ήταν ένας αδέσποτος, τραυματισμένος και ταλαιπωρημένος γάτος, χρώματος πορτοκαλί τιγρέ και ηλικίας περίπου ενός έτους.

Δεν ήταν εύκολο να τον φροντίσει, αλλά ο Μπόουεν έδωσε ό,τι είχε από το υστέρημά του για να γίνει καλά. Πίστευε ότι οι δρόμοι τους θα χώριζαν, αλλά ο γάτος είχε διαφορετική άποψη.

Ακολουθούσε τον Μπόουεν όπου πήγαινε και ο τελευταίος αποφάσισε, τελικά, να τον υιοθετήσει, δίνοντάς του το όνομα Μπομπ. Δεν φανταζόταν πόσο πολύ θα του άλλαζε τη ζωή.

“Μερικές φορές, ακριβώς όταν τη χρειάζεστε, η βοήθεια εμφανίζεται με την πιο απίθανη μορφή. Ο Μπομπ ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν. Ήταν ένα ευάλωτο πλάσμα που χρειαζόταν να το φροντίσω. Έτσι, παρόλο που ήμουν και εγώ ευάλωτος, έπρεπε να θεραπεύσω τον εαυτό μου για χάρη και των δύο“, ανέφερε ο Μπόουεν.







Ο ένας γιάτρεψε τις πληγές του άλλου

Η γνωριμία του Μπόουεν με τον Μπομπ αποδείχθηκε σωτήρια για τον πρώτο. Κατάφερε να ξεπεράσει την κατάθλιψη και να σταματήσει την ηρωίνη. Είχε ένα λόγο να ξυπνάει κάθε πρωί, όπως έλεγε.

Αντιστοίχως, ο Μπομπ βρήκε στο πρόσωπο του Μπόουεν έναν ιδιοκτήτη που του έδειξε αγάπη και στοργή όσο κανένας άλλος. Μπομπ και Τζέιμς έγιναν αχώριστοι, δύο πολύ χαρακτηριστικές φιγούρες της συνοικίας Covent Garden του Λονδίνου.

Σήμα κατατεθέν του Μπομπ ήταν τα κασκόλ του, τα οποία φορούσε σε κάθε περίσταση. Οι περαστικοί συνεχώς σταματούσαν για να απαθανατίσουν το συμπαθές τετράποδο. Παράλληλα με τη μουσική, ο Μπόουεν έγινε πωλητής της εφημερίδας των αστέγων “The Big Issue“.

Μπομπ και Τζέιμς έγιναν αχώριστοι από τότε που γνωρίστηκαν – - εικόνας: Youtube

Ο ένας γιάτρεψε τις πληγές του άλλου, με το άγγιγμα της αγάπης και της φιλίας. Το μεταξύ τους “κόλλα πέντε” έγινε από τα πλέον χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και αποδείκνυε περίτρανα το πόσο στενά δεμένοι ήταν.

Το “κόλλα πέντε” μεταξύ Μπομπ και Μπόουεν αποδείκνυε περίτρανα το πόσο στενά δεμένοι ήταν – Πηγές εικόνων: Youtube και Flickr

“Φαίνεται ότι η εμπειρία μου κάθε άλλο παρά μοναδική είναι. Μετά βίας περνάει μια μέρα χωρίς να λάβω ένα γράμμα, ένα email ή μια ανάρτηση στο Facebook από κάποιον που μου λέει ότι έχει περάσει το ίδιο πράγμα. Ότι οι γάτες, οι σκύλοι και τα διάφορα κατοικίδια τούς έχουν σώσει τη ζωή“, είπε ο Μπόουεν.

Η φιλία που έγινε σειρά βιβλίων, ταινία και τραγούδι

Ο Μπόουεν θέλησε να αποτυπώσει τη σχέση του με τον Μπομπ στο χαρτί. Έτσι, το 2012, κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο “Ένας γάτος του δρόμου ονόματι Μπομπ και πώς μου έσωσε τη ζωή“.

Το βιβλίο έγινε best-s-r. Βρέθηκε στο νούμερο 7 της λίστας των New York Times και, για πάνω από ένα χρόνο, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας της βρετανικής εφημερίδας The Sunday Times. Ακολούθησαν άλλα οκτώ βιβλία, πολλά εκ των οποίων εικονογραφημένα παιδικά.

Μέσα σε δύο χρόνια από την κυκλοφορία τους, τρία από τα βιβλία του Μπόουεν πούλησαν λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνολικά, τα βιβλία του Μπόουεν για τον Μπομπ πούλησαν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν σε πάνω από 40 γλώσσες

Η ιστορία του Μπομπ και του Μπόουεν ήταν τόσο συγκινητική και όμορφη που δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, το 2016, κυκλοφόρησε η ομώνυμη ταινία, με τον Άγγλο ηθοποιό, Λουκ Τρενταγουέι να υποδύεται τον Μπόουεν και τον ίδιο τον Μπομπ πρωταγωνιστή.







“Η γραφή του βιβλίου και η δημιουργία της ταινίας με έφεραν σε επαφή με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο Μπομπ και εγώ έχουμε ταξιδέψει στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, μεταξύ άλλων, και έχω χάσει τον αριθμό των συνεντεύξεων που έχω δώσει σε διεθνείς εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς“, σύμφωνα με τον Μπόουεν.

Το 2018, κυκλοφόρησε το τραγούδι “Και τότε ήρθε ο Μπομπ“, με τον Μπόουεν στα φωνητικά. Τα έσοδα από το σινγκλ δόθηκαν στην The Big Issue Foundation, μια οργάνωση που παρέχει βοήθεια σε άστεγους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Νιώθω σαν να έχει σβήσει το φως στη ζωή μου”

Τον Ιούνιο του 2020, ο Μπομπ ο γάτος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 14 ετών. Ο Μπόουεν τον αποχαιρέτησε με τα ακόλουθα λόγια:

“Ο Μπομπ μού έσωσε τη ζωή. Είναι τόσο απλό. Μου έδωσε πολλά περισσότερα από μια συντροφιά. Με αυτόν στο πλευρό μου, βρήκα έναν προσανατολισμό και έναν σκοπό που μου έλειπε.

Η επιτυχία που γνωρίσαμε μαζί, μέσα από τα βιβλία και τις ταινίες μας ήταν θαυματουργή. Έχει γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους, άγγιξε εκατομμύρια ζωές. Δεν υπήρξε ποτέ γάτα σαν αυτόν. Και δεν πρόκειται να υπάρξει. Νιώθω σαν να έχει σβήσει το φως στη ζωή μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ“.

“Bob saved my life. It’s as simple as that. He gave me so much more than companionship. With him at my side, I found a direction and purpose that I’d been missing”, James Bowen sadly says goodbye to his famous feline friend @StreetCatBob: https://t.co/jO1C1wn6Ea pic.twitter.com/0YB4kTORR3

— The Books-r (@thebooks-r) June 16, 2020

“Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και κανείς δεν είναι μόνος”

Τον Ιούλιο του 2021, ο Μπόουεν έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου προς τιμήν του Μπομπ. Ένα χάλκινο άγαλμα του διάσημου τετράποδου κοσμεί το Islington Green του βόρειου Λονδίνου.

“Είναι η συντροφιά μου, ο καλύτερός μου φίλος, ο δάσκαλός μου και η αδερφή ψυχή μου. Και θα παραμείνει όλα αυτά τα πράγματα. Για πάντα”, αναφέρει η επιγραφή του μνημείου.

Στο συγκεκριμένο μέρος, ο Μπόουεν και ο Μπομπ συνήθιζαν να τρώνε το μεσημεριανό τους. “Όλα όσα περάσαμε είναι βαθιά ριζωμένα στη μνήμη μου“, ανέφερε συγκινημένος ο Μπόουεν κατά την παρουσίαση του μνημείου.

“Ελπίζω ότι όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται το άγαλμα του Μπομπ, ή καθώς απλώς περνούν, θα αφιερώσουν λίγο χρόνο για να θυμηθούν ότι όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και ότι κανείς δεν είναι μόνος“, προσέθεσε ο Μπόουεν.

Το μνημείο προς τιμήν του Μπομπ του γάτου, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020 – - εικόνας: Youtube

Ο Τζέιμς Μπόουεν αφιερώνει πλέον το χρόνο του για να βοηθήσει πολυάριθμες φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με τους άστεγους, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και την ευημερία των ζώων.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia







Related posts

Ελένη Αρβελέρ: «Η Ελλάδα κινδυνεύει σήμερα από τους Έλληνες που ξέχασαν να είναι Έλληνες»

admin

Είναι 20 χρόνια μαζί, έχουν 1 κόρη: Η άγνωστη κοúκλα σύζυγος του Δημήτρη Κόκοτα ζει μακριά από τη δημοσιóτητα

admin

Ευρωεκλογές 2024 – Αλέξης Γεωργούλης: Είμαι αθώος, το δικαστήριο θα με δικαιώσει

admin

Η Αθήνα ψηφίστηκε ως η πρώτη πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο

admin

Θρήνος για τον Φίλιππο: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 46 χρόνια του

admin

Μουτίδου: «Δεν πιστεύω στο Θεό γι’ αυτό και δε βάφτισα την κόρη μου»

admin

Δυσάρεστα νέα για την Αθήνα – Ψηφίστηκε ως η χειρότερη πόλη της Ευρώπης

admin

«Θα σας μιλήσει ο ίδιος»: Ευχάριστα τα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα

admin

Ερωτεύθηκαν παράφορα στο σχολείο, χάθηκαν για έξι δεκαετίες και τώρα στα 80 τους παντρεύονται

admin

Αυτός είναι ο πλήρης κατάλογος των αμαρτημάτων κατά την ορθόδοξη εκκλησία

admin

Τον σκóτωσε με μωρομάντηλα και φωτογράφιζε: Nεκρός 3χρоνος από τα χέρια της μητριάς του – Σε σоκ οι γоνείς

admin

Ζευγάρι όρμησε σε φλεγόμενο παιδικό σταθμό και έσωσε 20 μωράκια

admin