Love

Νέου τύπου αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες σταματά την κινητικότητα του σπέρματος

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί σε ανθρώπους, οι άνδρες θα μπορούν να το παίρνουν μόνο όταν χρειάζεται.

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι βρίσκεται ίσως προ των πυλών, λένε επιστήμονες βρήκαν μια κυτταρική οδό, σαν “διακόπτη”, που εμποδίζει το σπέρμα να μπορεί να κολυμπήσει.

Δοκιμές σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι διατηρεί το σπέρμα αναισθητοποιημένο για μερικές ώρες, αρκετό χρόνο δηλαδή ώστε να μην φτάσει ποτέ εγκαίρως στο ωάριο.

Πολλές ακόμη δοκιμές προγραμματίζονται και απαιτούνται, αφού αναμένεται το χάπι να δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κουνέλια πριν φτάσουμε σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Η ιδέα είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να πάρουν ένα χάπι περίπου μια ώρα πριν από την σεξουαλική επαφή και απλά να παρακολουθούν το… ρολόι για το πότε θα περάσει η δράση του.

Πώς λειτουργεί το νέο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες

Σε αντίθεση με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, δεν περιλαμβάνει ορμόνες.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης που διερευνούν: δεν καταργεί την τεστοστερόνη και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες ανεπάρκειας ανδρικής ορμόνης.

Αντίθετα, ο “διακόπτης” είναι μια κυτταρική πρωτεΐνη σηματοδότησης που ονομάζεται διαλυτή αδενυλυλοκυκλάση (soluble adenylyl cyclase – sAC). Το πειραματικό αυτό χάπι αναστέλλει ή μπλοκάρει την πρωτεΐνη sAC.

Στην πρώιμη μελέτη σε ποντίκια, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, μια δόση του φαρμάκου, που ονομάζεται TDI-11861, ακινητοποίησε το σπέρμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την σεξουαλική επαφή.

Το αποτέλεσμα διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στις 24 ώρες, φαινόταν να έχει εξαντληθεί πλήρως από τον οργανισμό με αποτέλεσμα η επόμενη… παρτίδα σπέρματος να κολυμπά κανονικά.

Μία από τις επιστήμονες, η δρ. Melanie Balbach από το Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, είπε ότι το νέο χάπι είναι αρκετά υποσχόμενο ως ένα εύχρηστο αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι λειτουργεί σε ανθρώπους, οι άνδρες θα μπορούν να το παίρνουν μόνο όταν και όσο συχνά χρειάζεται.

Αλλά δεν θα προστατεύει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, προειδοποιούν οι ειδικοί. Θα χρειάζονταν προφυλακτικά γι’ αυτό.

Ο καθηγητής Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο University of Sheffield, δήλωσε:

“Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες και παρόλο που πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια, καμία δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά.

Η προσέγγιση που περιγράφεται σε αυτήν την έρευνα, δηλαδή να εξαφανιστεί το βασικό ένζυμο στο σπέρμα που είναι κρίσιμο για την κίνησή του, είναι μια πραγματικά νέα ιδέα. Το γεγονός ότι μπορεί να δράσει και να υποχωρήσει τόσο γρήγορα είναι πραγματικά πολύ συναρπαστικό.

Εάν οι δοκιμές σε ποντίκια μπορούν να επαναληφθούν και σε ανθρώπους με τον ίδιο βαθμό αποτελεσματικότητας, τότε αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αντισυλληπτική προσέγγιση για τον άνδρα που αναζητούσαμε.

Έχουν κάνει κάποιες δοκιμές σε ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο και λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, νομίζω, ανοίγει πραγματικά τις προοπτικές ότι μπορούμε να έχουμε κάποιες δοκιμές σε ανθρώπους».

-: https://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να εκτοξεύσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης

Αντισύλληψη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά και άλλες βασικές μεθόδους

-

Related posts

Ποια ΣΜΝ κολλάνε και μέσω των ρούχων

admin

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

admin

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

admin

Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Οι τροφές για κορυφαία λίμπιντο – Βελτιώνουν κυκλοφορικό και αντοχή

admin

ΕΟΔΥ: Εξετάσεις στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας χωρίς ραντεβού στις 13-14 Φεβρουαρίου

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ξέρετε για την αλλαγή προφυλακτικού κάθε 30 λεπτά; Τι άλλα επισημαίνουν οι γιατροί

admin

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

admin

HPV: Ο «ιός του σεξ» απειλεί περισσότερο τους καπνιστές, λένε οι ειδικοί

admin

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

admin