Teen

Καμπάνια ευαισθητοποίησης του Σωματείου ΕΛΙΖΑ για την παιδική κακοποίηση

Το ΕΛΙΖΑ απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά και τους ζητά να μιλήσουν όταν αντιλαμβάνονται ότι ένα παιδί που βρίσκεται κοντά τους υποβάλλεται σε κάποια μορφή βίας και να γίνουν το χέρι βοήθειας που χρειάζεται κάθε παιδί όταν βιώνει κακομεταχείριση.

Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις;

Ξεκινά συντονισμένα και για έναν μήνα, η προσπάθεια του ΕΛΙΖΑ να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και κυρίως τους επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, για την αναγκαιότητα να αναφέρονται σε περιστατικά με υποψία κάθε μορφής παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Με το μήνυμα «Πόσο θα περιμένεις μέχρι να μιλήσεις» το ΕΛΙΖΑ παροτρύνει τον επαγγελματία να μιλήσει πριν να είναι αργά. Να μιλήσει για την υποψία του και να συμβουλευτεί έναν από τους συμβούλους/χειριστές της ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΙΖΑ 10454, για τον τρόπο που θα μπορούσε να διαχειριστεί την υποψία αυτή. Το ΕΛΙΖΑ θέλει να τονίσει σε όλους, ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ένας επαγγελματίας που βρίσκεται κοντά σε ένα παιδί, είναι η υποψία του και όχι η βεβαιότητα. Η βεβαιότητα δεν είναι δική του γνώση ή ευθύνη. Ωστόσο και μόνο η κατάθεση υποψίας μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Επιπλέον, το μήνυμα εδράζεται στη γνώση ότι η κακοποίηση συμβαίνει κυρίως εντός του στενού ή ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος του παιδιού και ότι οι άνθρωποι που μπορούν να την αντιληφθούν και να παρέμβουν είναι οι επαγγελματίες που εργάζονται κοντά σε παιδιά, όπως οι δάσκαλοι, οι παιδίατροι, οι προπονητές, οι βρεφονηπιαγωγοί, οι φροντιστές μικρών παιδιών, κ.ά..

Η διάδοση του μηνύματος αυτού πραγματοποιείται με τη βοήθεια της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του μετρό, των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Ο σκοπός της ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΛΙΖΑ 10454

Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 θέλει να βοηθήσει εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται ότι ένα παιδί παραμελείται ή και κακοποιείται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 θέλει να προστατεύσει παιδιά, προσφέροντας πλαισίωση στους καλούντες, λύνοντας απορίες αναφορικά με νομικά και διαδικαστικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης ή/και κακοποίησης.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΕΛΙΖΑ 10454 προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση ενός περιστατικού με υποψία παραμέλησης ή και κακοποίησης και ψυχολογική στήριξη για την ορθή αντιμετώπιση και ενδεχόμενη αναφορά του περιστατικού.

Διαδώστε το μήνυμα του ΕΛΙΖΑ

Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας και η πρόληψη της κακοποίησης και της παραμέλησής τους ανήκει σε όλους. Υπό αυτό το πνεύμα, το ΕΛΙΖΑ ζητά από όλους να προστατεύσουμε το παιδί, να μην περιμένουμε για να μιλήσουμε. Να μην περιμένουμε μέχρι να βεβαιωθούμε.

«Τα παιδιά είναι ευθύνη όλων μας. Δεν είναι κτήμα κανενός. Είναι το μέλλον κάθε κοινωνίας. Είναι η συνέχεια της ζωής. Σε αυτά οφείλουμε να σταθούμε όλοι υπεύθυνα, ως ενήλικες. Να τους δώσουμε το χέρι που χρειάζονται, όταν το χρειάζονται. Να τα προστατεύσουμε από οποιονδήποτε απειλήσει τη σωματική ή/και ψυχική τους υγεία. Να μιλήσουμε για αυτά, όταν εκείνα δεν μπορούν ή δεν αντιλαμβάνονται το «κακό» που τους συμβαίνει. Αν δεν είναι δική μας ευθύνη, ποιανού είναι; Ας γίνει ο καθένας από εμάς, αυτός που θα προσφέρει ένα χέρι βοήθειας. Με αυτό το σκεφτικό διαμορφώσαμε την πρώτη καμπάνια ενάντια σε κάθε μορφή κακοποίησης του παιδιού. Γιατί η παιδική κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και όλα οδυνηρά για το παιδί. Γιατί εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για αυτά και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε η Βάννα Μαρκετάκη, επικεφαλής του γραφείου ΕΛΙΖΑ.

Related posts

ΧΟΠΑ ήρωες: Μαθαίνοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να σώζουν ζωές

admin

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο

admin

ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

admin

ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο – Πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν την εμφάνισή της

admin

Ανατροφή παιδιών: Τι σώζει τις μαμάδες από τα αντικαταθλιπτικά

admin

Υδροκέφαλος: Τα συμπτώματα στα παιδιά – Η αντιμετώπιση που προσφέρει λύση στους μικρούς ασθενείς

admin

Απίστευτο: Αυτό το 13χρονο αγόρι θεραπεύτηκε πλήρως από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου

admin

Διάσειση: Υπάρχει τρόπος που επιταχύνει την ανάρρωση των εφήβων – Και μια συνήθεια που την καθυστερεί

admin

Το παιδί βαδίζει στις μύτες των ποδιών – Πότε και γιατί να ανησυχήσουμε

admin

Συστήνεται επιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων – Ποιοι την απαρτίζουν

admin

Long Covid: Πόσο συχνή είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Φάσμα αυτισμού: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Δεν είναι τα μάτια

admin