Teen

Καισαρική τομή: Δύο προβλήματα υγείας που απειλούν τα παιδιά

Από καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία απειλούνται τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Οι ερευνητές μάλιστα προειδοποιούν ότι για την καλύτερη υγεία των παιδιών, θα πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη δημοφιλής μέθοδος τοκετού.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Tahmina Begum από το Πανεπιστήμιο του Queensland και συγγραφέας της μελέτης σχετικά με την προτίμηση αυτής της μεθόδου του τοκετού, «η καισαρική τομή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, με δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Αυστραλία, το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή έχει αυξηθεί από 18,5% το 1990 σε 36% το 2019 και σχεδόν τα μισά νεογνά της Αυστραλίας αναμένεται να γεννηθούν με καισαρική τομή έως το 2045».

Η ερευνητική ομάδα απαρτιζόταν από επιστήμονες του Πανεπιστημίου James Cook και του Πανεπιστημίου του Queensland, οι οποίοι αξιοποίησαν δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη των Παιδιών της Αυστραλίας, για να εκτιμήσουν την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή.

Διαπίστωσαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και της παχυσαρκίας και της καισαρικής τομής. Ειδικότερα, «τέσσερις από τις έξι επιμέρους συνιστώσες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και ο σύνθετος δείκτης των πέντε συνιστωσών του αντίστοιχου κινδύνου έδειξαν θετική συσχέτιση με τη γέννηση με καισαρική τομή. Η μελέτη μας παρείχε επίσης μια άμεση σύνδεση μεταξύ της καισαρικής τομής και του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σε ηλικία 10-12 ετών» σημειώνει η Δρ. Begum.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο; 

Η απάντηση στην πρόκληση αυτών των μετέπειτα προβλημάτων υγείας κρύβεται στις διεργασίες του σώματος, σύμφωνα με τη Δρ. Begum: «Υπάρχει ένα αλλοιωμένο μικροβιακό φορτίο που προκύπτει από τη γέννηση με καισαρική τομή σε σύγκριση με τον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό το τροποποιημένο μικροβίωμα παρεμποδίζει τον “άξονα εντέρου-εγκεφάλου” απελευθερώνοντας ορισμένες παθογόνες τοξίνες που προκαλούν μεταβολικές διαταραχές».

Ένας άλλος λόγος που επισημαίνει η ερευνήτρια είναι το στρες που δέχεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ή φαρμακολογικής πρόκλησης του τοκετού κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται για μη κλινικούς λόγους αποτελούν μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία και απαιτείται να ελαττωθούν τα ποσοστά των περιττών καισαρικών τομών και του σχετικού ανθρώπινου και οικονομικού κόστους», καταλήγει η Δρ Begum.

Διαβάστε επίσης: 

Καισαρική τομή: Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που προκαλεί στο μωρό

Τοκετός με καισαρική τομή: Η ασφαλέστερη επιλογή όταν έχει προηγηθεί καισαρική

Related posts

ΠΟΕΔΗΝ: Δεκάδες παιδιά με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

admin

ΔΕΠΥ: Συχνότερη σε παιδιά με αυτό το ταμπεραμέντο – Πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν την εμφάνισή της

admin

Ανατροφή παιδιών: Τι σώζει τις μαμάδες από τα αντικαταθλιπτικά

admin

Υδροκέφαλος: Τα συμπτώματα στα παιδιά – Η αντιμετώπιση που προσφέρει λύση στους μικρούς ασθενείς

admin

Απίστευτο: Αυτό το 13χρονο αγόρι θεραπεύτηκε πλήρως από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου

admin

Διάσειση: Υπάρχει τρόπος που επιταχύνει την ανάρρωση των εφήβων – Και μια συνήθεια που την καθυστερεί

admin

Το παιδί βαδίζει στις μύτες των ποδιών – Πότε και γιατί να ανησυχήσουμε

admin

Συστήνεται επιστημονική επιτροπή για τη βία ανηλίκων – Ποιοι την απαρτίζουν

admin

Long Covid: Πόσο συχνή είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Τρεις παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Φάσμα αυτισμού: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Δεν είναι τα μάτια

admin

Παιδικός καρκίνος: Κάθε χρόνο νοσούν 300 παιδιά στην Ελλάδα

admin

Εγκυμοσύνη: Ένας απροσδόκητος λόγος να αποφεύγουν οι γυναίκες τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

admin