Image default
Teen

Επτά τρόποι να βάλουμε φρένο στη γκρίνια του παιδιού

Είτε το παιδί παρακαλεί για να μείνει ξύπνιο μια ώρα ακόμη, είτε για να παίξει λίγο ακόμη με το κινητό του, είτε για να μεινει κι άλλο στην παιδική χαρά, όλα τα παιδιά έχουν παιδέψει τους γονείς τους κάποια στιγμή ζητώντας να γίνει «το δικό τους».

Εάν το παιδί σας παρακαλά, γκρινιάζει και σας παιδεύει πέρα από τα όρια της αντοχής σας, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τις στρατηγικές που προτείνει η Amy Morin ψυχοθεραπεύτρια, ώστε να του δώσετε να καταλάβει ότι όταν λέτε «όχι» το εννοείτε:

  • Μην ενδώσετε/υποκύψετε ποτέ. Κάθε φορά που υποχωρείτε απλά ενισχύετε έμπρακτα την πεποίθηση του παιδιού ότι όταν επιμένει να σας ενοχλεί και να γκρινιάζει θα καταφέρει να κάνει αυτό που θέλει.
  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, επαναλάβετε τις θέσεις σας και μείνετε ήρεμοι. Εάν εκνευριστείτε είναι πιθανό να παρεκτραπείτε.
  • Αγνοήστε τις διαμαρτυρίες του παιδιού. Επιλέγοντας να μη δώσετε σημασία στο παιδί το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα εκνευριστεί και θα αρχίσει να γκρινιάζει περισσότερο για να κερδίσει την προσοχή σας. Υπομείνετε την ένταση. Σταδιακά θα κουραστεί και θα υποχωρήσει.
  • Κάντε μόνο μια προειδοποίηση. Εάν το παιδί ξεπεράσει τα όρια με τη συμπεριφορά του τότε προειδοποιείστε το («εάν δεν σταματήσεις θα….») μόνο μια φορά και φροντίστε να το εννοείτε, καθώς επίσης και να το υλοποιήσετε αν χρειαστεί π.χ.«αν δεν σταματήσεις να φωνάζεις, θα φύγουμε αμέσως και δεν θα πάρουμε αυτό που έχεις ζητήσει».
  • Εφαρμόστε την προειδοποίησή σας. Εάν το παιδί επιμένει να διαμαρτύρεται, μην επαναλάβετε τις προειδοποιήσεις σας, απλώς εφαρμόστε την. Έτσι θα πάρει το μήνυμα ότι η συμπεριφορά του δεν είναι ανεκτή.
  • Να είστε συνεπείς. Εάν θέλετε να εξαλείψετε τη γκρίνια από την καθημερινότητά σας φροντίστε να είστε συνεπείς στη συμπεριφορά σας κάθε φορά που γκρινιάζει το παιδί. Εάν υποκύπτετε λόγου χάρη όταν είστε κουρασμένοι ή εκνευρισμένοι τότε δυναμιτίζετε την προσπάθειά σας.
  • Διδάξτε στο παιδί υγιείς τρόπους αντιμετώπισης των συναισθημάτων του. Τα παιδιά ενοχλούν τους γονείς για δύο βασικούς λόγους: είτε θέλουν να «κάνουν το δικό τους» είτε δεν θέλουν να νιώθουν άσχημα. Το παιδί μπορεί να σας ενοχλεί προκειμένου να αποφύγει τη θλίψη ή την απογοήτευση. Επομένως διδάξτε στο παιδί σας υγιείς τρόπου να αντιμετωπίζει τα «άβολα» συναισθήματα όπως το άγχος, η λύπη και ο θυμός.

Τέλος φροντίστε το παιδί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες. Το φαγητό λόγου χάρη είναι μια ανάγκη, ενώ το γλυκό ή το παγωτό είναι μια επιθυμία. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να ζήσει ικανοποιώντας λιγότερες επιθυμίες και ότι η γκρίνια και η επιμονή δεν θα βοηθήσουν να αλλάξει αυτό.

Διαβάστε επίσης

Ανακαλύψτε πόσα χρόνια ζωής μας «κόβει» η μουρμούρα και η γκρίνια

Related posts

Βρετανία: Δύο ακόμη παιδιά νεκρά από τον στρεπτόκοκκο Α – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς, πώς μεταδίδεται

admin

Συναγερμός στη Βρετανία – Στα 6 έφτασαν τα νεκρά παιδιά από τον στρεπτόκοκκο Α

admin

Ανησυχία στη Βρετανία: Τέσσερα παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο μέσα σε λίγες ημέρες

admin

Εθισμοί: Επιρρεπή τα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση – Πόσες ώρες τηλεθέασης αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τον παιδικό εγκέφαλο

admin

Εφηβεία: Οι δύο παράγοντες που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών

admin

Απώλεια ακοής: Απειλεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο έφηβους – Η ένοχη συνήθεια

admin

Ουκρανία: Με ελληνικές ρίζες ο γιατρός που χειρούργησε παιδάκι μέσα στο σκοτάδι στο Κίεβο

admin

Ρωσία: Νομοθετεί την απαγόρευση χρήσης των υπηρεσιών παρένθετων μητέρων από τους ξένους

admin

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός βαν μεταφοράς

admin

Εγκυμοσύνη: Η εναλλακτική μέθοδος που ανακουφίζει τους πόνους στη μέση

admin

Μηνιγγίτιδα Β – Εμβόλιο: Ένα εφόδιο ζωής που αξίζει να προσφέρετε στο παιδί σας

admin