Αυξάνονται τα κρούσματα στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Κυριαρχεί στέλεχος με ανησυχητική μετάλλαξη.
Η γρίπη έχει κάνει πρόωρα την εμφάνισή της σε αρκετές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη και οι ειδικοί λένε πως ίσως θα ήταν καλή ιδέα να μην καθυστερήσουμε το εμβόλιο εναντίον της.
Τα τεστ ανίχνευσης των ιών που την προκαλούν, έχουν ασυνήθιστα πολλά θετικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Βρετανία για την εποχή, αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Στην Ιαπωνία υπήρξαν τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου συρροές κρουσμάτων, που οδήγησαν ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η δραστηριότητα του ιού βρίσκεται στις περισσότερες χώρες στα αναμενόμενα (χαμηλά) επίπεδα. Έχουν όμως αρχίσει να εμφανίζονται κρούσματα.
Μάλιστα στη δευτεροβάθμια φροντίδα τα θετικά αποτελέσματα ήταν στις αρχές Οκτωβρίου «ελαφρώς περισσότερα» απ’ όσο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα αφορούσαν ηλικιωμένους (ηλικίες άνω των 65 ετών), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Καλύτερα νωρίς το εμβόλιο
Η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ παρατηρείται κυρίως στη Δυτική Ακτή, όπου βρίσκονται Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον. Αν η παρούσα τάση συνεχιστεί «θα σηματοδοτήσει μία απρόσμενα πρώιμη εποχή» για τη γρίπη, δήλωσε ο Dr. Scott Hensley, καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σε μία τυπική εποχή, η γρίπη αρχίζει να προκαλεί συρροές κρουσμάτων στις ΗΠΑ από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Έτσι το εμβόλιο ιδανικά πρέπει να γίνεται έως και αρχές Νοεμβρίου, ώστε να περάσουν οι τουλάχιστον 2 εβδομάδες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να αποκτήσει ανοσία.
Εφέτος, δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει από τώρα, ανέφερε η Dr. Caitlin Rivers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.
Στην Ελλάδα, η εποχή της γρίπης αρχίζει συνήθως στα μέσα Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό τον λόγο το εμβόλιο συνιστάται να γίνεται από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Ανησυχητική μετάλλαξη
Ο υποτύπος του ιού της γρίπης που ευθύνεται προς το παρόν για τα περισσότερα αμερικανικά κρούσματα είναι ο ιός Α(Η1Ν1). Πέρυσι είχε κυριαρχήσει ένας άλλος ιός γρίπης τύπου Α, ο Η3Ν2.
Η γενετική ανάλυση αυτών των πρώτων κρουσμάτων αποκάλυψε μία αναδυόμενη μεταλλαγή στον ιό Η1Ν1, που ανησυχεί τους ειδικούς. Η μετάλλαξη αυτή λέγεται G155E. Μελέτη σε 260 εθελοντές από Αυστραλία και ΗΠΑ έδειξε ότι τα αντισώματα που φέρουν στο αίμα τους την αναγνωρίζουν λιγότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι άλλες μεταλλάξεις.
Ωστόσο επειδή το εύρημα προέρχεται από σχετικά μικρό αριθμό ασθενών, είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την πορεία της νόσου.
«Η πρώιμη έναρξη δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η γρίπη εφέτος θα είναι πιο σοβαρή. Ωστόσο κάτι συμβαίνει», τόνισε ο Dr. James Hay, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Πανδημικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αυτό το κάτι είναι αρκετά σοβαρό ώστε «το κύριο μήνυμα είναι να σπεύσουν οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν νωρίτερα από το συνηθισμένο», υπογράμμισε ο ιολόγος Dr. Alex Greninger, καθηγητής Εργαστηριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Φωτογραφία: iStock