Μπορεί η προσοχή μας να μειώσει μια φλεγμονή; Τι έδειξε νέα μελέτη για την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό

Date:

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατεύθυνση της προσοχής μπορεί να επηρεάζει ακόμη και τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού – Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του πνευμονογαστρικού νεύρου

Όταν μας ενοχλεί μια φαγούρα ή ένας μικρός πόνος, η πρώτη αντίδραση συχνά είναι να προσπαθήσουμε να αγνοήσουμε την ενόχληση. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι τουλάχιστον σε ορισμένες μορφές οξείας φλεγμονής η απόσπαση της προσοχής μπορεί να έχει ένα απρόσμενο αποτέλεσμα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες επικεντρώνονταν στις αισθήσεις που προκαλούσε μια μικρή φλεγμονή στο δέρμα, το πρήξιμο και η ερυθρότητα ήταν μικρότερα και υποχωρούσαν γρηγορότερα. Όταν αντίθετα προσπαθούσαν να αποσπάσουν την προσοχή τους, η φλεγμονώδης αντίδραση ήταν εντονότερη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 17 Αυγούστου στο Nature Human Behaviour και προσθέτει νέα στοιχεία σε ένα πεδίο που αναπτύσσεται ταχύτατα: τη συνεχή επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό.

«Αυτό που σκεφτόμαστε έχει σημασία», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Liron Rozenkrantz, νευροεπιστήμονας και ανώτερη λέκτορας στην Ιατρική Σχολή Azrieli του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ, η οποία μελετά πώς οι πεποιθήσεις, οι προσδοκίες και άλλες νοητικές διεργασίες επηρεάζουν τη φυσιολογία του σώματος.

Στη μελέτη συμμετείχαν 57 υγιείς άνθρωποι. Οι ερευνητές προκάλεσαν στο χέρι τους μια μικρή και προσωρινή φλεγμονή, παρόμοια με αυτή που δημιουργείται μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού.

Τι έκαναν οι ερευνητές

Για να πετύχουν τα συμπτώματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισταμίνη, μια ουσία που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός και μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα.

Στη συνέχεια, οι ίδιοι συμμετέχοντες πέρασαν από δύο διαφορετικές δοκιμασίες.

Στην πρώτη, τους ζητήθηκε να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη φαγούρα, στο κάψιμο ή σε οποιαδήποτε άλλη αίσθηση ένιωθαν στο σημείο της φλεγμονής, χωρίς να κοιτάζουν ή να αγγίζουν το δέρμα.

Στη δεύτερη, τους ζητήθηκε να κάνουν μια νοητική άσκηση σε οθόνη, ώστε να αποσπάσουν την προσοχή τους από τη φαγούρα και την ενόχληση.

Το σημαντικό είναι ότι όλοι δοκιμάστηκαν και στις δύο συνθήκες. Έτσι, οι ερευνητές μπορούσαν να συγκρίνουν πώς αντιδρούσε το δέρμα του ίδιου ανθρώπου όταν πρόσεχε τη φλεγμονή και όταν προσπαθούσε να την αγνοήσει.

Για περίπου 20 λεπτά μετρούσαν το πρήξιμο και την ερυθρότητα του δέρματος, ώστε να διαπιστώσουν αν η κατεύθυνση της προσοχής επηρέαζε το μέγεθος και τη διάρκεια της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Όταν προσπαθούσαν να αγνοήσουν τη φαγούρα, η φλεγμονή ήταν μεγαλύτερη

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καθαρό. Όταν οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να μην δίνουν σημασία στη φαγούρα, το πρήξιμο και η ερυθρότητα στο δέρμα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 50% μεγαλύτερα.

Αντίθετα, όταν συγκεντρώνονταν σε αυτό που ένιωθαν στο σημείο, η φλεγμονώδης αντίδραση ήταν μικρότερη και άρχιζε να υποχωρεί γρηγορότερα. Μετά από 20 λεπτά, στους περισσότερους από όσους είχαν στρέψει την προσοχή τους στη φαγούρα το πρήξιμο είχε σταθεροποιηθεί ή μειωθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένιωθαν λιγότερη ενόχληση. Το αντίθετο: επειδή παρατηρούσαν συνειδητά τη φαγούρα ή το κάψιμο, τα αντιλαμβάνονταν πιο έντονα. Άλλο όμως είναι το πόσο έντονα αισθανόμαστε ένα σύμπτωμα και άλλο το μέγεθος της φλεγμονής που μπορεί να μετρηθεί στο δέρμα.

Πώς μπορεί να εξηγείται

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσοχή μπορεί να επηρεάζει την επικοινωνία ανάμεσα στο νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για να το εξετάσουν, σε ένα επιπλέον πείραμα χρησιμοποίησαν τοπικό αναισθητικό ώστε να μειώσουν την αίσθηση στο σημείο της φλεγμονής. Όταν τα σήματα από το δέρμα εξασθένησαν, μειώθηκε και η επίδραση που είχε η προσοχή. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι πληροφορίες που φτάνουν από το δέρμα στον εγκέφαλο μπορεί να συμμετέχουν στη ρύθμιση της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Παράλληλα, όταν οι συμμετέχοντες επικεντρώνονταν στις αισθήσεις τους, οι ερευνητές κατέγραψαν ενδείξεις μεγαλύτερης ενεργοποίησης του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, του μηχανισμού που συνδέεται με την ηρεμία και την αποκατάσταση του οργανισμού.

Ένας πιθανός κρίκος σε αυτή τη διαδικασία είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο αποτελεί σημαντική οδό επικοινωνίας ανάμεσα στον εγκέφαλο και το σώμα και είναι γνωστό ότι συμμετέχει στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Ο Kevin Tracey, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Feinstein Institutes for Medical Research, εκτιμά ότι η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού θα μπορούσε να έχει συμβάλει στη μικρότερη φλεγμονώδη αντίδραση που παρατηρήθηκε.

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη

Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν σημαίνουν ότι μπορούμε να ελέγξουμε μια φλεγμονή απλώς στρέφοντας πάνω της την προσοχή μας.

Η μελέτη εξέτασε μια μικρή, προσωρινή φλεγμονή στο δέρμα υγιών ανθρώπων, η οποία προκλήθηκε τεχνητά με ισταμίνη. Δεν μελέτησε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, λοιμώξεις ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν μέτρησαν άμεσα τα κύτταρα ή τα μόρια του ανοσοποιητικού που συμμετείχαν στην αντίδραση. Επομένως, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η προσοχή επηρέασε τη φλεγμονή δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ο Jonathan Kipnis, καθηγητής Παθολογίας και Ανοσολογίας και διευθυντής του Brain Immunology and Glia Center στο Washington University School of Medicine στο St. Louis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνει ότι ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι η φλεγμονή δεν είναι από μόνη της κάτι αρνητικό. Είναι ένας βασικός αμυντικός μηχανισμός που βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει τραυματισμούς και λοιμώξεις. Το ζητούμενο είναι να ενεργοποιείται όταν χρειάζεται και να υποχωρεί όταν έχει ολοκληρώσει τον ρόλο της.

ΠΗΓΗ: washingtonpost

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαζωνάκης: Το συγκινητικό «αντίο» του Φοίβου – «Είχε κάτι που δεν διδάσκεται και δεν κατασκευάζεται»

Με ένα ιδιαίτερα προσωπικό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Φοίβος τον Γιώργο Μαζωνάκη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί για αρκετά χρόνια, δημιουργώντας τραγούδια που συνδέθηκαν με μία από τις πιο έντονες περιόδους της πορείας του τραγουδιστή. Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών το 2002 αποτέλεσε την αρχή μιας σημαντικής συνεργασίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 2007. Σε αυτή

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Γιώργο Μαζωνάκη μ’ ένα επεισόδιο από τη σειρά «Τα Νούμερα»

 Απόψε Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 23:009 Σεπτεμβρίου 2026. Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον δημοφιλή τραγουδιστή Γιώργο Μαζωνάκη και μεταδίδει σε επανάληψη, απόψε, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026 στις 23:00, από την ΕΡΤ1, το επεισόδιο της σειράς «Τα Νούμερα» με τίτλο «Ένα θαύμα», στο οποίο ο Γιώργος Μαζωνάκης συμμετείχε ως special guest. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο

Συγκινημένος ο ξάδερφός του Γιώργου Μαζωνάκη, Παναγιώτης: «Δεν το πιστεύω ακόμα ότι έχει φύγει»

Συγκινημένος ο ξάδερφός του Γιώργου Μαζωνάκη, Παναγιώτης: «Δεν το πιστεύω ακόμα ότι έχει φύγει» Συγκινημένος ο ξάδερφός του Γιώργου Μαζωνάκη, Παναγιώτης: «Δεν το πιστεύω ακόμα ότι έχει φύγει» Όπως είπε, αυτό που του έχει μείνει περισσότερο από τον Γιώργο Μαζωνάκη είναι η διάθεσή του να βοηθά τους ανθρώπους Γεμάτος συγκίνηση μίλησε για τον θάνατο του

Πάμελα Άντερσον και Τόμι Λι: Ο μεγαλύτερος γιος τους αρραβωνιάστηκε με την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του

Πάμελα Άντερσον και Τόμι Λι: Ο μεγαλύτερος γιος τους αρραβωνιάστηκε με την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του Πάμελα Άντερσον και Τόμι Λι: Ο μεγαλύτερος γιος τους αρραβωνιάστηκε με την ελληνικής καταγωγής σύντροφό του Ο Μπράντον Τόμας Λι έκανε πρόταση γάμου στην Καταρίνα Ντεμετριάδης, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στην Ινδονησία Ο 30χρονος γιος της Πάμελα Άντερσον

«Δεν το πιστεύω ότι έφυγε, έχει βοηθήσει τόσο κόσμο» – Συγκλονισμένος ο ξάδερφος του Γιώργου Μαζωνάκη

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Βαθιά συγκινημένος μίλησε ο Παναγιώτης Μαζωνάκης, μουσικοσυνθέτης και ξάδερφος του Γιώργου Μαζωνάκη, για την απώλεια του αγαπημένου τραγουδιστή, περιγράφοντας έναν άνθρωπο που, όπως είπε, είχε μάθει να προσφέρει τόσο μέσα από τη μουσική του όσο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Από μικροί ήμασταν μαζί.

Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Δεν επιτρέπεται η πλασμαφαίρεση σε απλό ιατρείο – Ζήτησα έλεγχο»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε δημόσια σχετικά με τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη ανακοινώνοντας την άμεση εκκίνηση ελεγκτικών διαδικασιών. Οι έλεγχοι στο ιατρείο και η παρέμβαση στον ΙΣΑ Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε η ιατρική πράξη διέθετε αδειοδότηση

Νίκος Μουρατίδης για Γιώργο Μαζωνάκη στο Newsbeast: «Τον κυνηγούσαν διάφοροι “δαίμονες”, δεν κατάφερε να τους ξεφύγει»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο Γιώργος Μαζωνάκης ήταν μόλις 20 ετών όταν ο Νίκος Μουρατίδης τον άκουσε να τραγουδά σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας το καλοκαίρι του 1992. Εκείνη η συνάντηση έγινε η αρχή μιας σχέσης που κράτησε περίπου δέκα χρόνια και συνέδεσε τον νεαρό τότε τραγουδιστή με τον άνθρωπο

Τι είναι η πλασμαφαίρεση στην οποία φέρεται να υποβλήθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης λίγο πριν την ανακοπή – Σε ποιες ιατρικές καταστάσεις χρησιμοποιείται

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και βύθισε στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και τους δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές του. Ο Γιώργος Μαζωνάκης φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Live News του MEGA, να ετοιμαζόταν να υποβληθεί σε πλασμαφαίρεση

Γιώργος Μαζωνάκης – Το συγκινητικό αντίο της Panik Records

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Panik Records αποχαιρετά τον Γιώργο Μαζωνάκη, λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του, με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που άφησε το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική. Η δισκογραφική εταιρεία, με την οποία συνδέθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης, επέλεξε

Γιώργος Μαζωνάκης: Από τη Νίκαια στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού

Από τη Νίκαια του Πειραιά, με όνειρο το τραγούδι… ο Γιώργος Μαζωνάκης ξεκίνησε μια διαδρομή που έμελλε να γράψει τη δική της ιστορία. Γιώργος Μαζωνάκης: Οι τραγικές στιγμές στο κέντρο της Αθήνας και η ώρα θανάτου του Ο Γιώργος Μαζωνάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά, έχοντας όμως καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης.

Γιώργος Μαζωνάκης: Η οικογένειά του έμαθε από τους δημοσιογράφους τον θάνατό του

Παγωμένος είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος από τον ξαφνικό θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή.  Ο αγαπημένος καλλιτέχνης ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια βρισκόταν σε δημόσια αντιπαράθεση με την οικογένειά του, είχε μιλήσει γι' αυτή την κόντρα, όμως το τελευταίο διάστημα ο ίδιος έδειχνε αποφασισμένος να αφήσει πίσω του

«Όσο ζω, Μαζώ»: Το σύνθημα που σφράγισε τη σχέση του Γιώργου Μαζωνάκη με τους θαυμαστές του

«Όσο ζω, Μαζώ»: Το σύνθημα που σφράγισε τη σχέση του Γιώργου Μαζωνάκη με τους θαυμαστές του «Όσο ζω, Μαζώ»: Το σύνθημα που σφράγισε τη σχέση του Γιώργου Μαζωνάκη με τους θαυμαστές του Γεώργιος Μαζωνάκης… όπως με βαφτίσανε, «Όσο ζω ΜαΖώ»… όπως με βαφτίσατε, έλεγε ο τραγουδιστής Το «Όσο ζω, Μαζώ» δεν γεννήθηκε σε κάποιο διαφημιστικό