Οι ασθενείς στο τραπέζι των αποφάσεων, αλλά όχι πάντα με φωνή: Πού υστερεί η Ελλάδα

Date:

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛΕΑΝΑ, μαζί με τη Sjögren Europe και την AGORA Federation of Associations for Patients with RMDs of Southern Europe, παρουσιάζει τα ευρήματα του Βαρομέτρου EPF για την Ελλάδα και την Ευρώπη, και καλεί σε ενίσχυση της θεσμικής συμμετοχής των οργανώσεων ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας.

Τα ευρήματα του Βαρομέτρου θα συζητηθούν περαιτέρω σε ανοιχτό διαδικτυακό σεμινάριο του EPF, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2026, 14:00–15:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης / 15:00–16:00 ώρα Ελλάδος). Δωρεάν εγγραφή.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών (European Patients’ Forum – EPF) παρουσίασε πρόσφατα, στο πλαίσιο του Patient Engagement Open Forum (PEOF) στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το πρώτο στο είδος του «Βαρόμετρο EPF για τη Συμμετοχή των Οργανώσεων Ασθενών στην Πολιτική Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο» (EPF Barometer). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα που χαρτογραφεί, σε συγκριτική βάση για πρώτη φορά, τον τρόπο με τον οποίο οι οργανώσεις ασθενών συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τις συνεισφορές 27 εθνικών συνασπισμών οργανώσεων ασθενών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν σημαντικές ανισότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες της Βόρειας και Βορειοδυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν γενικά ισχυρότερους και πιο δομημένους μηχανισμούς συμμετοχής των ασθενών, ενώ πολλές χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ενσωμάτωση της συμμετοχής των ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η Νότια Ευρώπη εμφανίζει ανομοιογενή εικόνα: η Κύπρος κατα- ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση, ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα κατατάσσονται στο χαμηλότερο τμήμα της συνολικής κατάταξης.

Βασικές αδυναμίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

  • Μόνο τέσσερις χώρες διαθέτουν σήμερα επίσημο νομικό ορισμό των οργανώσεων ασθενών.
  • Περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν επίσημο πλαίσιο που να διέπει τη συμμετοχή των ασθενών.
  • Η συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής παραμένει συχνά αποσπασματική και όχι συστηματική ή θεσμοθετημένη.
  • Τα κριτήρια διαφάνειας και εκπροσώπησης είναι συχνά ασαφή ή ασυνεπή.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Βαρομέτρου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις μόλις επτά χώρες όπου η συμμετοχή των οργανώσεων ασθενών είναι ενσωματωμένη και ορίζεται στη νομοθεσία. Ωστόσο, η χώρα μας συγκαταλέγεται και μεταξύ των δύο μόνο περιπτώσεων (μαζί με τη Σουηδία) όπου, παρά την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, δεν υπάρχουν σαφή και διαφανή κριτήρια στις πολιτικές και κανονιστικές διαδικασίες, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ισότιμη εκπροσώπηση.

Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η γνώμη των οργανώσεων ασθενών στην Ελλάδα λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση πολιτικών υγείας, ενώ η χώρα μας συγκαταλέγεται και στις οκτώ χώρες που διαθέτουν πολιτικές διαχείρισης συγκρούσεων συμφερόντων. Παράλληλα, όμως, η έρευνα κατα- ελάχιστη έως ανύπαρκτη δημόσια χρηματοδότηση προς τις οργανώσεις ασθενών στην Ελλάδα, ένα εμπόδιο που μοιράζεται με ακόμη 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Ως ΕΛΕΑΝΑ, μαζί με τη Sjögren Europe και την Ομοσπονδία AGORA, στηρίζουμε ενεργά τη διάχυση αυτών των ευρημάτων στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι αποτελούν πολύτιμο εργαλείο τεκμηρίωσης για τη διεκδίκηση ουσιαστικότερης, θεσμοθετημένης και διαφανούς συμμετοχής των οργανώσεων ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στη χώρα μας.

«Η συμμετοχή των ασθενών δεν μπορεί να παραμείνει μια συμβολική άσκηση ή μια διαβούλευση τελευταίου σταδίου», δήλωσε ο Marco Greco, Πρόεδρος του EPF. «Το Βαρόμετρο αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η ουσιαστική συμμετοχή των ασθενών βελτιώνει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ανταπόκριση των πολιτικών υγείας. Οι οργανώσεις ασθενών πρέπει να αναγνωριστούν ως στρατηγικοί εταίροι δημόσιας υγείας και να ενσωματωθούν δομικά στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής από τα πρώτα στάδια

«Το Βαρόμετρο του EPF επιβεβαιώνει κάτι που εμείς, ως οργανώσεις ασθενών στην Ελλάδα, βιώνουμε καθημερινά: παρότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τη συμμετοχή μας, αυτό δεν συνοδεύεται ούτε από σαφή και διαφανή κριτήρια, ούτε από την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε η φωνή των ασθενών να μετράει ουσιαστικά στη χάραξη πολιτικής υγείας. Η ΕΛΕΑΝΑ θα συνεχίσει να διεκδικεί μια πιο θεσμοθετημένη, διαφανή και βιώσιμη συμμετοχή των οργανώσεων ασθενών στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία μας», δήλωσε η Καίτη Αντωνοπούλου, Πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ.

Το EPF καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να:

  • Αναγνωρίσουν τη συμμετοχή των ασθενών ως δημοκρατική αρχή.
  • Ενσωματώσουν δομικά τις οργανώσεις ασθενών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
  • Διασφαλίσουν έγκαιρη και ουσιαστική συμμετοχή σε όλα τα πλαίσια πολιτικής και κανονισμών.
  • Ενισχύσουν τον ρόλο των οργανώσεων ασθενών πέρα από τον τομέα της υγείας.
  • Αναγνωρίσουν τις οργανώσεις ασθενών ως αξιόπιστους εταίρους δημόσιας υγείας στην υγειονομική παιδεία και τη δημόσια επικοινωνία.
  • Παρέχουν βιώσιμη και ανεξάρτητη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης προβλέψιμης πολυετούς χρηματοδότησης και ευκαιριών ανάπτυξης ικανοτήτων.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Κόκοτας: Αυτή ήταν η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση –Η στιγμή που ανέβηκε ξανά στη σκηνή

Ο αγαπημένος τραγουδιστής, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, είχε κάνει την τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση στο μουσικό show του Alpha, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του Η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Κόκοτα, σε ηλικία 57 ετών, σκορπά θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο τραγουδιστής έφυγε από τη

Δημήτρης Κόκοτας: Η ζωή στο πλευρό της συζύγου του, Κατερίνας και η κόρη τους, Ριάνα

«Βράχος» στο πλευρό του Δημήτρη Κόκοτα όλο αυτό το διάστημα που έδινε τη μάχη του, στάθηκε η σύζυγός του, Κατερίνα. Σε αυτή την πιο δύσκολη στιγμή της κοινής τους ζωής η Κατερίνα «ακοίμητος φρουρός» δεν έφυγε στιγμή από κοντά του προστατεύοντας ωστόσο την κόρη τους από τη σωρεία δημοσιευμάτων για τις εξελίξεις της υγείας του.

Η συγκλονιστική στιγμή που ο Δημήτρης Κόκοτας τραγουδάει με τον πατέρα του, Σταμάτη το τραγούδι «Γιε μου»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι αποχαιρετά σήμερα τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, έπειτα από περισσότερο από δύο χρόνια νοσηλείας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ο γνωστός τραγουδιστής, γιος του σπουδαίου Σταμάτη Κόκοτα, είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή

Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του Δημήτρη Κόκοτα πριν την ανακοπή στο J2US

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Τρίτη 25 Αυγούστου 2026, σε ηλικία 57 ετών, έπειτα από μια δύσκολη μάχη που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια. Ο γνωστός τραγουδιστής, γιος του αείμνηστου Σταμάτη Κόκοτα, νοσηλευόταν στο

Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες

Η επιστημονική κοινότητα έχει μελετήσει στενά πώς η βιταμίνη του ήλιου επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Διπρόσωπος σύμμαχος φαίνεται ότι είναι ο ήλιος για τους άνδρες, καθώς η επίδρασή του ισορροπεί ανάμεσα στα οφέλη για το ορμονικό σύστημα και στους κινδύνους για την αναπαραγωγική ικανότητα. Από τη μία πλευρά

Δωροθέα Μερκούρη: «Mε έχουν βοηθήσει πολύ οι ωραίες γυναίκες»

H Δωροθέα Μερκούρη έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό του In Style με αφορμή την ολοκλήρωση της συμμετοχής της στο YFSF του ΑΝΤ1. Η Δωροθέα Μερκούρη αναφέρθηκε αφενός στη σχέση που διατηρεί διαχρονικά με την εξωτερική της εμφάνιση και αφετέρου στη βοήθεια που έχει δεχθεί στην επαγγελματική της διαδρομή. Ειδικότερα, η εντυπωσιακή

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο Δημήτρης Κόκοτας

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας, γιος του αείμνηστου Σταμάτη Κόκοτα, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους ανθρώπους που τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του. Ο Δημήτρης Κόκοτας άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Χριστίνα Παππά: «Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να βρίζετε χυδαία την κάθε γυναίκα, γελιέστε»

Σε μια αιχμηρή ανάρτηση προχώρησε η Χριστίνα Παππά, το πρωί της Τρίτης 25 Αυγούστου, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιλέγουν να εκφράζονται με υβριστικό και χυδαίο τρόπο στα social media, κρυμμένοι πίσω από ψεύτικα προφίλ. Η ηθοποιός και επιχειρηματίας δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στα social media, στο οποίο τη βλέπουμε να πετά

Σόνια Θεοδωρίδου: «Έχω μεγάλο παράσημο. Η σοπράνο του λαού!»– Η γνωριμία με την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Από τις μεγάλες διεθνείς σκηνές, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τους ισχυρούς θαυμαστές μέχρι την αγορά της οδού Αθηνάς, όπου ένας ψαράς τής είπε «Δικιά μας είσαι εσύ». Έζησε τη λάμψη των μεγάλων σκηνών, γνώρισε πρόσωπα που έγραψαν ιστορία και τραγούδησε μπροστά σε ένα κοινό που περιλάμβανε από την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τη βασίλισσα του Βελγίου

Η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης επέστρεψαν στο μέρος όπου παντρεύτηκαν για να γιορτάσουν 8 χρόνια γάμου

Η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης επέστρεψαν στο μέρος όπου παντρεύτηκαν για να γιορτάσουν 8 χρόνια γάμου «Λίγο μεγαλύτεροι, λίγο σοφότεροι, με δύο φάτσες να μας κάνουν τη ζωή πιο όμορφη», έγραψε μεταξύ άλλων ο μουσικός παραγωγός Ιωάννα Μαρίνου 25.08.2026, 14:57 Στο μέρος όπου παντρεύτηκαν επέστρεψαν η Κατερίνα Στικούδη και ο Βαγγέλης Σερίφης, για

Γωγώ Δελογιάννη: Κυκλοφόρησα πρώτη φορά με μπικίνι χωρίς να κρυφτώ με κάποια πετσέτα

Γωγώ Δελογιάννη: Κυκλοφόρησα πρώτη φορά με μπικίνι χωρίς να κρυφτώ με κάποια πετσέτα Γωγώ Δελογιάννη: Κυκλοφόρησα πρώτη φορά με μπικίνι χωρίς να κρυφτώ με κάποια πετσέτα «Αυτό το σώμα έχω και με αυτό θα κυκλοφορώ και δεν θα χάνω τις στιγμές της ζωής επειδή κάποιοι κάποτε αποφάσισαν ότι σώματα σαν το δικό μου είναι κοινωνικά

Στην Αφρική για σαφάρι η Ρίτα Όρα: «Ταξίδι ζωής, έκλαψα αρκετές φορές»

Αξέχαστο θα μείνει στη Ρίτα Όρα το ταξίδι στην Αφρική. Σε ανάρτησή της στο Instagram, εξομολογήθηκε πόσο ευγνώμων είναι για την εμπειρία που έζησε έχοντας μάλιστα κλειστό το κινητό της. «Τα λόγια πραγματικά δεν μπορούν να περιγράψουν πόσο πολύ με έχει αλλάξει ψυχικά το να αφήσω το κινητό μου στην άκρη και απλώς να υπάρχω»