Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

Date:

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας μετά την COVID-19.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός όχι μόνο είναι συχνότερη και πολλές φορές πιο σοβαρή στους άνδρες, αλλά μπορεί να απειλήσει την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους, ανοίγοντας τον δρόμο στη στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τα έως τώρα επιστημονικά ευρήματα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αξιοσημείωτο ποσοστό ανδρών που νοσούν από τον κορωνοϊό παρουσιάζουν αργότερα στυτική δυσλειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση κατά περίπου 20%  στη συχνότητα εμφάνισής της σε όσους έχουν περάσει την COVID-19, έναντι όσων δεν νόσησαν ποτέ.

Οι ακριβείς μηχανισμοί που οδηγούν στην ανάπτυξη στυτικής δυσλειτουργίας της δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, επισημαίνει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να οφείλεται:

  • Σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία
  • Σε άμεση βλάβη των όρχεων ή/και
  • Στην ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η COVID-19

Ο ρόλος του ενζύμου ACE2

Όπως εξηγεί ο δρ Λιβάνιος, για να μολύνει τα κύτταρα ο κορωνοϊός συνδέεται με ένα ειδικό ένζυμο, το ACE2. Αυτό υπάρχει σε όλα τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία καλύπτουν σαν μεμβράνη όλα τα λεμφαγγεία και αιμοφόρα αγγεία.

Οι υποδοχείς ACE2 έχουν εντοπιστεί σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου:

  • Του καρδιαγγειακού
  • Του γαστρεντερικού
  • Του νευροενδοκρινικού
  • Του ουρογεννητικού
  • Του αναπνευστικού

Στα άτομα που έχουν σοβαρή λοίμωξη COVID-19 παρατηρείται βλάβη ορισμένων οργάνων πιθανότατα λόγω ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Αυτή προκύπτει τόσο από τη λοίμωξη καθαυτή, όσο και από τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Εργαστηριακές εξετάσεις έχουν ανιχνεύσει ίχνη του κορωνοϊού στα ενδοθηλιακά κύτταρα του πέους. Επιπλέον, οι υποδοχείς του ACE2 εντοπίζονται και στον ιστό των όρχεων. Μάλιστα, η συγκέντρωσή τους σε αυτόν είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στους άλλους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Μάλισταα υπερβαίνει ακόμα και εκείνην στον πνευμονικό ιστό, που αποτελεί τον κύριο στόχο του κορωνοϊού!

Ενδοθηλιακή δυσλειτουργία

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 στην ιατρική επιθεώρηση Ιnternational Journal of Impotence Research έδειξε πως η στυτική δυσλειτουργία πιθανώς σχετίζεται με:

  • Την άμεση εισβολή του κορωνοϊού στον ιστό των όρχεων μέσω των υποδοχέων ACE2
  • Τη βλάβη των όρχεων από την  υψηλή θερμοκρασία (τον επίμονο, υψηλό πυρετό0
  • Τις δευτερογενείς φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες αντιδράσεις
  • Το σχετιζόμενο με την COVID-19 οξειδωτικό στρες

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine,  ομοίως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία. Αυτή μπορεί να οφείλεται στη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων εξαιτίας του ιού.

«Η στυτική δυσλειτουργία προκαλείται από ψυχολογικά και οργανικά αίτια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα αγγειακά. Πιστεύεται ότι υπάρχει σύνδεση της δυσλειτουργίας και της αγγειακής νόσου σε επίπεδο ενδοθηλίου«, τονίζει ο δρ Λιβάνιος.

«Όταν υπάρχει ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, τα λεία μυϊκά κύτταρα που περιβάλλουν τα αρτηρίδια αδυνατούν να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αγγειοδιαστολή. Η στύση, όμως, εξαρτάται από τη χαλάρωση αυτών των μυών στο σηραγγώδες σώμα (corpus cavernosum) και στο τοίχωμα των μικρών αρτηριών», εξηγεί.

Οι φαρμακευτικές επιλογές

Για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία λόγω αγγειακών προβλημάτων, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές. Τα φάρμακα, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική επέμβαση αποτελούν τους κλασικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Υπάρχει ευρεία γκάμα φαρμάκων για τη διαταραχή αυτή, στα οποία ανταποκρίνονται οι επτά στους 10 πάσχοντες. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά έχουν περιορισμούς, διότι δεν ενδείκνυται η λήψη τους από άτομα που πάσχουν από ορισμένα νοσήματα (λ.χ. καρδιακή ανεπάρκεια).

Σε σοβαρότερα περιστατικά, όταν τα φάρμακα δεν προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνιστάται η έγχυση ενός συγκεκριμένου κοκτέιλ ουσιών απευθείας στο πέος. Η έγχυση γίνεται με μικροσκοπική βελόνα, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί για την ινσουλίνη.

Ενδοπεϊκή πρόθεση και κρουστικά κύματα

Το 33% των ανδρών, όμως, με στυτική δυσλειτουργία δεν ανταποκρίνονται στις προαναφερθείσες θεραπείες. Γι’ αυτούς η μοναδική επιλογή είναι η τοποθέτηση ενδοπεϊκής πρόθεσης. Πρόκειται για μια πιο επεμβατική θεραπεία, η οποία προσφέρει μόνιμη και οριστική λύση.

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα επίσης ενδείκνυται για την στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε οργανικά αίτια. Η μέθοδος αρχικά είχε δοκιμαστεί στην Καρδιολογία για την αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά. Πλέον, όμως, έχει βρει εφαρμογή και στην Ανδρολογία με εξαιρετική επιτυχία, τονίζει ο δρ Λιβάνιος.

Όπως εξηγεί, και αυτή η μέθοδος δίνει μόνιμη λύση στη στυτική δυσλειτουργία, καθώς προάγει την αγγειογένεση. Αυτό σημαίνει ότι τα κρουστικά κύματα (που στην ουσία είναι ακουστικά κύματα) δημιουργούν ένα δίκτυο νέων αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας δυνατότητα αιμάτωσης του πέους. Με την αυξημένη αιμάτωση, όμως, βελτιώνεται και η στύση.

Επομένως «δεν αποτελούν μία προσωρινή λύση αντιμετώπισης του συμπτώματος, αλλά μια επιλογή που στοχεύει στην αιτία του», προσθέτει.

Στατιστικά, 8 στους 10 άνδρες επωφελούνται από αυτήν τη θεραπεία, ακόμα κι αν έχουν κι άλλα προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη.

«Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, είτε αυτή προκαλείται από οργανικούς λόγους, είτε από ψυχολογικούς ή προκύπτει μετά από βαριά νόσηση από κορωνοϊό, είναι σημαντικό όσοι αντιμετωπίζουν προσωρινά ή μόνιμα προβλήματα στύσης να απευθύνονται σε εξειδικευμένο ανδρολόγο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν αναζητά ιατρική συμβουλή, λόγω ντροπής και φόβου. Όταν, όμως, αυτά ξεπεραστούν και αντιμετωπιστεί η δυσλειτουργία, οι ασθενείς συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη σεξουαλική ζωή τους για πολλά χρόνια ακόμα», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πίσω από τον λαμπερό γάμο της Μέγκαν και του Χάρι – Η ενόχληση της βασίλισσας Ελισάβετ και η αντίρρηση για το νυφικό

Σαν σήμερα, 19 Μαΐου, του 2018 ο πρίγκιπας Χάρι και η αμερικανίδα ηθοποιός, Μέγκαν Μαρκλ, παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Ουίνδσορ. Την τελετή παρακολούθησαν 27,7 εκατομμύρια άνθρωποι, καθιστώντας τον γάμο έναν από τους πιο διάσημους βασιλικούς εορτασμούς των τελευταίων ετών. Παρούσα στον γάμο ήταν η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τους λόγους

Σοφία Αλιμπέρτη: Εντυπωσιακή με animal print ολόσωμο μαγιό μια ανάσα πριν βουτήξει στη θάλασσα!

Ένα υπέροχο βίντεο μοιράστηκε με το διαδικτυακό της κοινό η Σοφία Αλιμπέρτη. Η παρουσιάστρια έκανε την εμφάνιση της στην παραλία με ολόσωμο μαγιό

4+1 Έλληνες ηθοποιοί ποζάρουν για πρώτη φορά με τις μητέρες τους & οι φωτό είναι πολύ cute!

"Μάνα είναι μόνο μία" κι αυτή τη φράση την αναγνωρίζουν και την εκτιμούν αρκετοί celebrities της ελληνικής showbiz! Ποιοι είναι εκείνοι που μας σύστησαν στη μητέρα τους και μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια γι' αυτήν;  Δήμητρα Ματσούκα Η Δήμητρα Ματσούκα με τη μητέρα της, Ελένη, έχουν αναπτύξει μία πολύ όμορφη και τρυφερή σχέση, καθώς

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος για Μαρίνα Σάττι: Το «σας πήγε τάπα» δεν θεωρώ ότι το απευθύνει σε μένα ως Έλληνα πολίτη

Να έχουμε τέτοιο απόηχο μετά την Eurovision για μια εβδομάδα δεν έχει ξαναγίνει, σχολίασε μεταξύ άλλων

Έχετε εποχικές αλλεργίες; Τι να προσέχετε με τα φάρμακα που παίρνετε

Γιατί να λαμβάνετε φάρμακα μόνο για τα συμπτώματα που έχετε και τι να προσέξετε με τις δραστικές ουσίες. Οι πάσχοντες από εποχικές αλλεργίες παίρνουν διάφορα φάρμακα για να αντιμετωπίσουν συμπτώματα, όπως ο βήχας, το συνάχι, το «μπούκωμα» και ο κνησμός (φαγούρα) στα μάτια, τη μύτη ή τον λαιμό. Ωστόσο συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται και κανείς δεν ξέρει γιατί

Οι εγκέφαλοι των σύγχρονων ανθρώπων είναι περίπου 13% μικρότεροι από εκείνους των homo sapiens που ζούσαν πριν από 100.000 χρόνια. Άραγε αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε κάποιες από τις δεξιότητες που αποκτήσαμε; Παραδοσιακά, αναφέρει ανάλυση του BBC, πιστεύεται ότι ο «μεγάλος εγκέφαλος» του ανθρώπου είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τα άλλα ζώα.

10 τροφές για την υγεία του θυρεοειδούς και 3 που πρέπει να αποφύγετε

Ο θυρεοειδής σας χρειάζεται ιώδιο για να λειτουργήσει σωστά και να παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη για τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ιώδιο, κινδυνεύετε από υποθυρεοειδισμό ή βρογχοκήλη (ένας θυρεοειδής αδένας που διογκώνεται για να αντισταθμίσει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών). Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο (πχ. για την καλή υγεία της

Δανάη Μπάρκα: Φόρεσε το ιδανικό σορτς για αυτή την εποχή! Δες πώς το συνδύασε

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δανάη Μπάρκα μας εντυπωσιάζει με τις στιλιστικές της επιλογές.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το μικρό κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια!

Μπορείτε να αναγνωρίσετε το κοριτσάκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια! Για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, το χαμογελαστό κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από το «Greek Idol». Αντιγόνη Ψυχράμη: Αυτός είναι ο λόγος που δεν δίνει συνεντεύξεις! Ακόμα να την αναγνωρίσετε; Είναι η... Αντιγόνη Ψυχράμη! Instagram

Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Και να με καλούσε, όχι, δεν θα πήγαινα στον γάμο του Κασσελάκη

“Έχω εκφράσει κατά καιρούς κάποια πιστεύω μου και δεν τα παίρνω πίσω” εξηγεί ο Αργρύρης Παπαργυρόπουλος. Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη με τον οποίο συμπορεύεται πλέον εκλογικά ο γιος του, Νάσος και στον επικείμενο του γάμο αναφέρθηκε ο Αργύρης Παπαργυρόπουλος μιλώντας στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και την δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη. Ποια είναι η