«Είμαι Ελληνίδα Τσιγγάνα και οι γονείς μου ήθελαν να παντρευτώ στα 14. Εγώ όμως σπούδασα και άλλαξα τη μοίρα μου»

Date:







Η Ελληνίδα Ρομά, Λυδία Τζεβάτογλου, μπόρεσε να σπάσει τα στερεότυπα και την προκαθορισμένη μοίρα που της επιβάλλει η κοινωνία. Σπούδασε και κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Δεν παντρεύτηκε πριν κλείσει τα 14, πήγε σχολείο, σπούδασε –και ακόμα σπουδάζει– δουλεύοντας ταυτόχρονα από πολύ μικρή. Στη δική της κοινωνία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο, πολλές φορές δεν είναι καν «σωστό», πολύ περισσότερο όταν είσαι κορίτσι.

Η ίδια μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» για το πως είναι διαμορφωμένη η δική της κοινωνία και ποιες είναι οι δυσκολίες.

«Δεν είναι το DNA των τσιγγάνων, είναι οι συνθήκες που κάνουν τη διαφορά»

«Ο δικός μας ο κόσμος και ο δικός σας είναι πολύ διαφορετικοί. Για να καταφέρεις να περάσεις από τον ένα στον άλλο, να κάνεις τη μετάβαση, χρειάζεσαι μεγάλη προσπάθεια αλλά και μεγάλη υποστήριξη απέξω γιατί η δική σου κοινωνία δεν θα σε στηρίξει. Χρειάζεται να απορρίψεις όσα ξέρεις, να χάσεις ανθρώπους, να μετρήσεις τον εαυτό σου με άλλους όρους. Γι’ αυτό πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια», λέει. Δεν είναι το DNA των τσιγγάνων, είναι οι συνθήκες που κάνουν τη διαφορά.

Ξυπνάει στις 3-3.30 τα ξημερώματα, ώστε να προλάβει να βρίσκεται στη δουλειά της στον Δήμο Κερατσινίου, στις 5 π.μ. που ξεκινάει η βάρδιά της με το απορριμματοφόρο. Εχει σπουδάσει κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου και ελπίζει ότι σύντομα θα καταφέρει να βρει κάτι άλλο. Ομως είναι ευχαριστημένη. «Δουλειά να υπάρχει», λέει. Oταν τελειώσει η βάρδιά της επιστρέφει σπίτι και ξεκινάει με τις δουλειές. Μόλις παντρεύτηκε και υπάρχουν δουλειές, πολλές δουλειές που χρειάζεται να γίνουν. «Στη δική μας κοινωνία, δεν υπάρχει το ταπεράκι από τη μαμά», λέει γελώντας.

Έπειτα, διαβάζει και παρακολουθεί μαθήματα. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για να εκπαιδευτεί… στην εκπαίδευση ενηλίκων Ρομά, ένας διετής κύκλος σπουδών για τον οποίο έχει πάρει υποτροφία. Σε ένα πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο υλοποιείται από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), για να μάθει πώς να υποστηρίζει τα παιδιά Ρομά ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο. Περίπου στις 11 το βράδυ κλείνουν πια τα μάτια της. Και την επόμενη μέρα πάλι από την αρχή. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σπάσω την αλυσίδα του αναλφαβητισμού, της αμορφωσιάς. Για να αλλάξω τη ζωή μου, να εξελιχθώ.







Γεννήθηκε στη Βέροια και ήρθε στην Αθήνα με την οικογένειά της όταν ήταν περίπου 9 ετών. Οι γονείς της, Ελληνες μουσουλμάνοι, Ρομά από την Ξάνθη δούλευαν στα χωράφια της περιοχής. Αγροτικές εργασίες… Οταν τα μεροκάματα μειώθηκαν, πήραν τα έξι παιδιά τους και κατέβηκαν στην πρωτεύουσα.

«Τι δουλειά να κάνουν όμως αφού δεν ξέρουν γράμματα καθόλου;» αναρωτιέται η Λυδία. Κατέφυγαν στη στερεότυπη για τους τσιγγάνους λύση που για τους περισσότερους, εφόσον είναι αναλφάβητοι, είναι και η μόνη: Ζούσαν μαζεύοντας σίδερα από εδώ και από κει.





Και ενώ όλα έμοιαζαν αδιέξοδα, τα ξαδέλφια της πρότειναν στη Λυδία να πάει μαζί τους στο Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας που λειτουργούσε στην περιοχή.

«Εκεί βρήκα ένα πλαίσιο σαν οικογένεια. Μας μάθαιναν τα πάντα από την αρχή, να τρώμε, να πλένουμε τα χέρια μας, να συμπεριφερόμαστε και… να γράφουμε. Φυσικά πήγαινα με τα τρία μικρά μου αδέλφια αγκαλιά», διηγείται. Και κάπως έτσι ο δρόμος και η ανάγκη της να ζήσει καλύτερα την οδήγησαν λίγους μήνες αργότερα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Ακόμα θυμάται τη δική της πρώτη μέρα στο σχολείο όταν ήδη είχε κλείσει τα 12. Με πόση συστολή ανάμεικτη με ντροπή αποχωρίστηκε τη φορεσιά της τσιγγάνας, για να φορέσει παντελόνι και να είναι «σαν τα άλλα παιδιά».

Λόγω ηλικίας την κατέταξαν στην 5η δημοτικού. «Ηξερα να γράφω και να διαβάζω αλλά ώς εκεί. Δεν καταλάβαινα τίποτα από όσα έλεγε ο δάσκαλος», θυμάται. Αποφάσισε να σταματήσει το σχολείο και επέστρεψε στο Κέντρο. Εκανε ένα βήμα πίσω για να πάρει φόρα.

«Πείσμωσα. Σκεφτόμουν γιατί η “Μαρία” τα καταφέρνει και όχι εγώ. Διάβασα, διάβασα, διάβασα, μέρα νύχτα. Την επόμενη χρονιά πήγα στην έκτη δημοτικού. Δεν είχα βγάλει όλη την ύλη του δημοτικού αλλά πλέον καταλάβαινα», διηγείται.

«Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να πιστεύει σε σένα»

«Να είναι καλά ο άνθρωπος όπου και να ‘ναι», λέει για τον δάσκαλό της. «Με στήριξε πολύ. Σε εμάς αν είσαι καλός μαθητής η οικογένειά σου δεν χαίρεται. Αντίθετα. Σου λένε “είσαι 14 χρόνων πρέπει να παντρευτείς. Κορίτσι πράγμα δεν είναι σωστό”. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να πιστεύει σε σένα».

Το πείσμα, ο θυμός για όσα μοιάζουν να «χαρίζονται» στους άλλους, η επιθυμία να αλλάξει τη ζωή της έγιναν το καύσιμο για τις προσπάθειές της. Πήγε γυμνάσιο, λύκειο έδωσε Πανελλαδικές και πέρασε. Σπούδασε κοινωνική λειτουργός και βοηθός βρεφονηπιοκόμου.

«Φυσικά και δούλευα ταυτόχρονα, πώς αλλιώς; Σε καφετέριες, σε κυλικεία, όπου μπορούσα». Για μερικά χρόνια εργαζόταν ως διαμεσολαβήτρια στα Κέντρα Κοινότητας, στα παραρτήματα για τους Ρομά, αλλά επειδή είναι υποχρεωμένη να δουλεύει για να μπορεί να φάει –κυριολεκτικά– έκανε αίτηση για καθαρίστρια στον δήμο. Ετσι, έφτασε να δουλεύει στην καθαριότητα του Δήμου Κερατσινίου.

Οι γονείς της είναι περήφανοι για το παιδί τους «που ξέρει γράμματα», αλλά δεν το ομολογούν μπροστά της. «Η μόρφωση για εμάς είναι κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις εύκολα. Να ξυπνάς κάθε πρωί, να πλένεσαι, να ντύνεσαι και να πιάνεις το μολύβι; Είναι ξένο. Αγωνίζομαι για να σπάσει η αλυσίδα. Είμαι τσιγγάνα αλλά είμαι και άλλα πράγματα, έχω πολλές ταυτότητες όπως όλοι οι άνθρωποι».

πηγή







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κέιτι Πέρι: Καταδικάστηκε το τελευταίο άλμπουμ της από τους κριτικούς – Είναι σαν να δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης, γράφουν

Το comeback άλμπουμ της, με τίτλο «143», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, δεν εντυπωσίασε

Σοφία Λόρεν: Η αδημοσίευτη φωτογραφία της από την Ελλάδα

Δείτε την ανάρτηση που έκανε το studio Κλεισθένης με αφορμή τα 90α γενέθλια της σταρ

Σελένα Γκόμεζ: Η απάντηση στους haters μετά την αποκάλυψη ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά – «Αυτή είμαι, άντε γ@@ε»

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να κυοφορήσει δικά της παιδιά σχολίασε δημοσίως για πρώτη φορά η Σελένα Γκόμεζ, δίνοντας μία αποστομωτική απάντηση σε όσους την έκριναν για τα προβλήματα υγείας της. Η 32χρονη πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς «Only Murders in the Building» έδωσε το δικό της μήνυμα στην εκδήλωση «Women in Film» στο Μπέβερλι Χιλς

4 Εντυπωσιακά φθινοπωρινά outfits για βραδινό ραντεβού

Το Φθινόπωρο έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στις ζωές μας και στην καθημερινότητα μας. Τώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος τα ρούχα που θα φοράς αλλάζουν “χαρακτήρα”! Έτσι σε κάθε περίσταση από το πρωί στο γραφείο μέχρι την βραδινή σου έξοδο θα πρέπει να βρεις φθινοπωρινά outfits και να χτίσεις καινούργια looks.

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία για περιστατικό στις ΗΠΑ – Εξετάζονται άλλοι δύο άνθρωποι

Η ιχνηλάτηση των επαφών ασθενούς που μολύνθηκε από τη νόσο, βρήκε πρόσθετα ύποπτα περιστατικά. Συμπτώματα ύποπτα για γρίπη των πτηνών είχαν εκδηλώσει τρεις άνθρωποι οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με έναν ασθενή του Μισούρι που διαγνώστηκε με τη νόσο δίχως να γνωρίζει πως μολύνθηκε. Από τους ανθρώπους αυτούς μόνο ο ένας είχε ελεγχθεί για

Οι σειρές που πρέπει να δείτε αν λατρέψατε τους «Peaky Blinders»

Mετά από έξι επιτυχημένους κύκλους, η αγαπημένη σειρά «Peaky Blinders», που προβαλλόταν από το Netflix, θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Η πολυαναμενόμενη ταινία θα φέρει, όπως είναι φυσικό, την υπογραφή του Στίβεν Νάιτ, ο οποίος σημειώνει ότι το καστ είναι «συγκλονιστικό», ενώ τα γυρίσματα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Δεν ξέρουμε ακόμα πόσα πακέτα τσιγάρα θα

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την επιθετικότητα των αναπνευστικών ιών

Οι δυσάρεστες επιπτώσεις της συζητήθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS). Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει η κλιματική αλλαγή μπορεί να ευνοούν την αναπαραγωγή και μετάδοση των αναπνευστικών ιών, με επακόλουθο να αυξάνουν την επιθετικότητά τους. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα.

Αυγά ορτυκιού τηγανητά σε ελαιόλαδο με «γλισταρκά», ντοματίνια και σπανάκι

ΥΛΙΚΑ (για 4 µερίδες) 12 αυγά ορτυκιού 4 δέσµες σπανάκι 1 «γλισταρκά» (Αθηενίτικο διπλοφουρνισµένο αρτοποίηµα) σε θρύψαλα ½ κιλό ντοµατίνια Φρέσκο αλεσµένο, µαύρο πιπέρι Αλάτι, ζάχαρη Μοσχοκάρυδο τριµµένο ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 1 κουταλιά σούπας ξίδι Σάλτσα Μαγιονέζας και Ολλανδέζας (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό βράζετε τις δέσμες σπανακιού χωρίς να τις κόψετε

Γιαούρτι με λοκούμι Αθηένου και φρούτα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (για 4 µερίδες) 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2 λοκούµια Αθηένου σπασµένα ∆ιάφορα κοµµένα οµοιόµορφα φρούτα εποχής Παστά φρούτα (δαµάσκηνα, βερίκοκα και σύκα παστά) οµοιόµορφα κοµµένα 1 φλιτζάνι φρέσκα κρέµα χτυπηµένη 2 κουταλιές σούπας µέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε 4 όμορφα μεγάλα ποτήρια ή σε 10 μικρότερα ετοιμάζετε και βάζετε μέσα στο κάθε ένα

Σελένα Γκόμεζ: Απαντάει στους επικριτές της μετά την αποκάλυψη ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά

Σελένα Γκόμεζ: Απαντάει στους επικριτές της μετά την αποκάλυψη ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά Σελένα Γκόμεζ: Απαντάει στους επικριτές της μετά την αποκάλυψη ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά Αυτή είναι η ζωή μου, αυτή είμαι, τόνισε η 32χρονη σταρ Η Σελένα Γκόμεζ έχει μια απάντηση σε όποιον την επικρίνει επειδή είναι ανοιχτή και

Αντζελίνα Τζολί: Έκανε ασορτί τατουάζ με την κόρη της Βίβιεν

Αντζελίνα Τζολί: Έκανε ασορτί τατουάζ με την κόρη της Βίβιεν Αντζελίνα Τζολί: Έκανε ασορτί τατουάζ με την κόρη της Βίβιεν Η ηθοποιός και η 16χρονη θέλησαν να αποτυπώσουν στο σώμα τους την περίοδο που εργάστηκαν μαζί σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ Η Αντζελίνα Τζολί και η κόρη της Βιβιέν έκαναν ασορτί τατουάζ για να θυμούνται την περίοδο

Το House of Cards και ακόμη 6 πολιτικές σειρές με σκάνδαλα και ίντριγκες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Ένα από τα αγαπημένο είδη σειρών που κερδίζουν τα τελευταία χρόνια έδαφος και αποκτούν φανατικούς θαυμαστές είναι τα πολιτικά δράματα. Η αναρρίχηση στην εξουσία δεν θεωρείται και τόσο εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες σειρές να ανεβάζουν την αδρεναλίνη, αφού στο παρασκήνιο αναπτύσσονται δολοπλοκίες, ίντριγκες και σκάνδαλα. Όπως συμβαίνει σ’ ένα βαθμό και στην πραγματικότητα.