Γιατρός βγαίνει στους δρόμους κάθε βράδυ εδώ και 22 χρόνια για να παρέχει ιατρική περίθαλψη στους άστεγους

Date:





Γιατρός αναλαμβάνει δράση όταν όλοι κοιμούνται. Ο γιατρός Τζιμ Γουίδερς βγαίνει κάθε βράδυ γιατί είναι αυτός που επινόησε την έννοια «ιατρική στους δρόμους». Εδώ και 27 χρόνια δηλαδή, βγαίνει στους δρόμους του Πίτσμπουργκ προσφέροντας ιατρική φροντίδα στους άστεγους. Και μάλιστα δωρεάν.

Οι περισσότεροι γιατροί περιμένουν τους ασθενείς τους στο ιατρείο τους. Ο συγκεκριμένος όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί που τον έχουν πραγματικά ανάγκη, είναι απίθανο να απευθυνθούν σε αυτόν. Έτσι πηγαίνει εκείνος σε αυτούς. Πρόκειται για έναν πραγματικό ανθρωπιστή.

Ο γιατρός πιστεύει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις έναν άστεγο είναι να τον φροντίσεις εκεί που ζει. Για αυτό κάθε βράδυ ετοιμάζει το σακίδιο του και επισκέπτεται τους άστεγους. Πολλές φορές μαζί με φοιτητές ιατρικής ή και εθελοντές.

Ντυμένος και ο ίδιος ως άστεγος, εισβάλλει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και δρόμους. Στη γενέτειρα πόλης του και φροντίζει όσους έχουν ανάγκη χωρίς καμία χρέωση.

Ο γιατρός των αστέγων







Ο Γουίδερς εξηγεί πως ξεκίνησε την ιατρική αυτή προσέγγιση. «Το πρώτο πράγμα που με ταρακούνησε ήταν ο αριθμός των ατόμων που έβρισκαν καταφύγιο κάτω από γέφυρες ή σε κάποιο κάμπινγκ.

Η δυσαρέσκεια που υπήρχε προς την ιατρική κοινότητα και γενικότερα προς την κοινωνία με προβλημάτισε πολύ. Όταν άρχισα να εξετάζω μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με άσχημα τραύματα. Έλκη που δεν είχαν θεραπευτεί, καρκίνο και ένα σωρό άλλες παθήσεις που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.»

Η προσπάθεια του Γουίδερς να βοηθήσει τους άστεγους ξεκίνησε το 1992. Όταν ήταν ακόμη ειδικευόμενος γιατρός. Δυστυχώς τότε δεν είχε την εμπειρία για να βρει τρόπους να προσεγγίσει τους ανθρώπους που τον είχαν ανάγκη.

Όλα όμως βρήκαν τον δρόμο τους όταν συνάντησε και τελικά συνεργάστηκε με έναν πρώην άστεγο άνδρα, τον Μάικ Σάλοους. Ο άντρας αυτός τον σύστησε στην κοινότητα των αστέγων και τον βοήθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Η καλύτερη συμβουλή που του έδωσε: Να μην ντύνεται σαν γιατρός και να μην συμπεριφέρεται σαν ηλίθιος.







Ο Γουίδερς λέει: Ξεκίνησα κυριολεκτικά να ντύνομαι σαν άστεγος και να περιφέρομαι κρυφά τις νύχτες στους δρόμους με έναν άνδρα που κάποτε ήταν άστεγος. Γιατί το έκανα αυτό; Αυτό έχει να κάνει με την ανησυχία μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους.

Αρχικά ο Γουίδερς δέχτηκε την κριτική των συναδέλφων του οι οποίοι θεώρησαν πως αυτή η περίεργη ιατρική προσέγγιση, θα του στοίχιζε την αξιοπιστία του στην ιατρική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να ακολουθεί το πάθος του, γεγονός που τελικά είχε τεράστιο αντίκτυπο.

Γουίδερς ο γιατρός – ήρωας της πόλης

Σήμερα ο Γουίδερς, πατέρας τεσσάρων παιδιών, δεν χρειάζεται πια να μεταμφιέζεται ως άστεγος. Έχει αναγνωριστεί ως ήρωας. Είναι πάντα ευπρόσδεκτος και έχει κερδίσει τον σεβασμό της κοινότητας των αστέγων. Έχει αντιμετωπίσει 26.000 περιστατικά αστέγων τα τελευταία 22 χρόνια. Έχει πλέον και μόνιμους ασθενείς που πάντα ενθουσιάζονται όταν τον βλέπουν.

Από το 1992, όταν πρωτοξεκίνησε δηλαδή τις νυχτερινές του εξορμήσεις, ο Γουίδερς μετέτρεψε την νυχτερινή του ενασχόληση σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το «Operation Safety Net». Ένα από τα πρώτα προγράμματα ιατρικής περίθαλψης των δρόμων. Το «Operation Safety Net» είναι επίσης μέλος του συστήματος υγείας του Πίτσμπουργκ. Έχει 16 μόνιμους υπάλληλους, κοινωνικούς λειτουργούς νοσηλευτές και γιατρούς. Ο οργανισμός αυτός είναι στην υπηρεσία των άστεγων 5 νύχτες την εβδομάδα.

Ο οργανισμός αυτός δεν έχει βοηθήσει μόνο τους άστεγους σε θέματα υγείας. Βοήθησε επίσης το 75% από αυτούς να αποκτήσουν ασφάλεια υγείας. Και 500 από αυτούς να βρουν στέγη. Ο Γουίδερς απέδειξε πως ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε μια κοινωνία.

Ο γιατρός Γουίδερς λέει ταπεινά:  «Είναι μια συνεχής περιπέτεια το να πρέπει όλη την ώρα να βρίσκεις τρόπους για να κάνεις κάτι τέτοιο να λειτουργεί. Η δύναμη της ιατρικής περίθαλψης απλώνεται πολύ πιο πέρα από την ιατρική. Αλλάζει όλους τους ανθρώπους που είναι αναμεμιγμένοι. Οι άστεγοι γίνονται πιο δυνατοί και βρίσκουν το σθένος να φύγουν από τους δρόμους. Πιστεύω πως η θεραπεία είναι ο πυρήνας του σχηματισμού μιας κοινωνίας που θεωρεί πως ο καθένας από εμάς είναι άνθρωπος με άξια». «Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.»







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Λευτέρης Πανταζής εξομολογείται για την Κόνι Μεταξά: “Στην καραντίνα γνώρισα το παιδί μου”

"Δίνω τα πάντα για αυτό το παιδί, σαν να χρώσταγα στον εαυτό μου να δώσω πράγματα που δεν μπορούσα να δώσω, γιατί έλειπα συνέχεια". Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε νωρίτερα σήμερα (7/5) ο Λευτέρης Πανταζής. Ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις σχέσεις που

Κωνσταντίνα: “Λυπάμαι πολύ που μπήκε η πολιτική στη Eurovision”

"Το άκουσα και το κυπριακό τραγούδι. Είναι μέσα στα συνηθισμένα που έχουμε ακούσει". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε η Κωνσταντίνα. Η γνωστή τραγουδίστρια ρωτήθηκε για τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Eurovision, ενώ θυμάται και τις στιγμές από τη δική της συμμετοχή το 1983, όταν μαζί με τον Σταύρο

Eurovision: Το BBC αποθεώνει τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»

Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρεται στο «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, το BBC. Σε δημοσίευμα του για τα 37 τραγούδια στον 68ο Διαγωνισμό της Eurovision, το BBC κατατάσσει το «Ζάρι» στην κατηγορία «Ethnomusical fusion». «Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις και έχουν δημιουργήσει

Τα 6 παπούτσια που ταιριάζουν με κάθε σου φόρεμα

Σου αρέσουν και εσένα τα φορέματα; Έχεις μήπως αρκετά που κάθονται στην ντουλάπα σου γιατί δεν ξέρεις με τι παπούτσια να τα φορέσεις; Τότε σου έχω την λύση! Παρακάτω θα βρεις παπούτσια που μέχρι τώρα δεν σκεφτόσουν ότι μπορείς να τα φορέσεις και με τα φορέματά σου! Γενικότερα, η πεποίθηση πως τα φορέματα πάνε μόνο

Met Gala: Φόρεμα από άμμο επέλεξε η Tyla – Δεν μπορούσε να ανέβει τα σκαλιά

Με μία λάθος κίνηση, το φόρεμα θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την ελληνική συμμετοχή και τη Μαρίνα Σάττι

Ξεχωρίζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, γράφει ο ειδικός του BBC σε θέματα μουσικής, Μαρκ Σάβατζ

Σύνδρομο Pica: Μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

ΠΑΙΔΙ Τι είναι το σύνδρομο Pica και γιατί εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις στην εγκυμοσύνη; Η Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί όλα θα πρέπει να προσέξει μια έγκυος  YGEIAMOU.GR TEAM 07/05/2024 14:12:40 *Από την Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Μοριακή Διατροφή Το σύνδρομο Pica είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τάση να καταναλώνει

Δάφνη Καραβοκύρη: Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της

Η Δάφνη Καραβοκύρη άνοιξε το σπίτι της και υποδέχθηκε την κάμερα του Happy Day. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ως παιδί. «Το πρότζεκτ βιβλίο προέκυψε από την εξωστρέφεια τη δική μου μέσα στα χρόνια. Στο δικό μου το σπίτι γινόντουσαν διάφορα άσχημα πράγματα, που ξεκίνησαν από τη

Γιώργος Τσαλίκης: Πήρα πολλή κορτιζόνη και πρήστηκα, μου έγραφαν «πάχυνες, τι έκανες στο πρόσωπό σου;»

«Υπέγραψα και δεν νοσηλεύτηκα με δική μου ευθύνη», λέει ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Χρήστος Μενιδιάτης ήταν σήμερα καλεσμένοι στο πλατό της εκπομπής Happy Day. Οι δύο τραγουδιστές, που φέτος συνεργάζονται στο ίδιο νυχτερινό κέντρο και ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία, μίλησαν στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. «Πέρασα πνευμονία. Μου ζητούσαν από το

Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης μίλησε για την περιπέτεια υγείας που πέρασε πριν λίγο καιρό και εξήγησε τι του συνέβη. «Πέρασα πνευμονία, μου ζητούσαν από το νοσοκομείο να νοσηλευτώ για δύο εβδομάδες. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να κλείσει το μαγαζί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υπέγραψα χαρτί ότι θα κάνω θεραπεία στο σπίτι

Γενέθλια στο πλατό για την Κατερίνα Καινούργιου – «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από γκόμενο αποκλείεται»

Τα γενέθλιά της γιόρτασε στο πλατό της εκπομπής της η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha, τα γιόρτασε αναδρομικά λόγω της Μεγάλης Τετάρτης, δέχθηκε ευχές από τους συνεργάτες της και μία εντυπωσιακή τούρτα. «Μεταφέρθηκαν και τα γενέθλιά μου λόγω της Πρωτομαγιάς που ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Πολλές ευχές θέλω να κάνω. Ο Θεός να με βοηθήσει.

Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές. Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα