Χριστόδουλος: Ο νεότερος Ιεράρχης, οι σπουδές στη Νομική και το τέλος της ζωής του

Date:





Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ξάνθη, 17 Ιανουαρίου 1939 – Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2008), κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος την περίοδο 1998 – 2008.

Χριστόδουλος: Η καταγωγή και τα πρώτα χρόνια μετά τη Θεολογική σχολή

Γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 17 Ιανουαρίου 1939 και ήταν γιος του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής Παρασκευαΐδη, προσφύγων. Η οικογένειά του προερχόταν από την Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης και είχε εγκατασταθεί στην Ξάνθη μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Σε ηλικία 2 ετών, μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941, η οικογένειά του μετακόμισε για λόγους ασφαλείας στην πρωτεύουσα, όπου ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος έζησε μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο Κοραής και ακολούθως στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων με άριστη επίδοση. Το 1962 έλαβε το πτυχίο της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα, και το 1967 αποφοιτά από τη Θεολογική σχολή του ιδίου πανεπιστημίου επίσης με άριστα. Παράλληλα σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.

Το 1982 υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ιστορική και Κανονική θεώρησις του Παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά τε την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι» και ονομάστηκε διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου με βαθμό άριστα.







Ήταν πτυχιούχος της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, και γνώστης της ιταλικής και γερμανικής γλώσσας. Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των πανεπιστημίων Κραϊόβας και Ιασίου το 2003 και Λατερανού το 2006.

Το 1957, σε ηλικία 18 ετών, ήταν ήδη ψάλτης στην Αγία Ζώνη Κυψέλης όπου συναντά τον διάκονο Καλλίνικο Καρούσο, μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς, ο οποίος λειτουργούσε στον ίδιο ναό. Εκείνος θα του γνωρίσει τον 19χρονο τότε Αθανάσιο Λενή, νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

Το 1958 οι τρεις κληρικοί ιδρύουν τη μοναστική αδελφότητα «Χρυσοπηγή» στο Παγκράτι, η οποία ασχολούνταν με φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες καθώς και με την οργάνωση κατηχητικών σχολείων. Κείρεται μοναχός στις 16 Μαΐου 1961 στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, όπου μόλις είχε εγκατασταθεί η αδελφότητα και στις 17 Μαΐου 1961 χειροτονείται διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Τρικάλων. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1965, όταν τοποθετείται ως ιεροκήρυκας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) στο Παλαιό Φάληρο, όπου έμεινε για 9 χρόνια.

Χριστόδουλος: Πρώτη φορά Αρχιμανδρίτης

Πριν την τοποθέτησή του στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσας) στο Παλαιό Φάληρο, είχε τοποθετηθεί ως Αρχιμανδρίτης, για περίπου ένα έτος, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) αντικαθιστώντας τον πρεσβύτερο Παπα-Δημοσθένη.

Κατόπιν γραπτών εξετάσεων εισήχθη ως γραμματέας της Ιεράς Συνόδου επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Α΄ και ακολούθως του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Στις 18 Ιανουαρίου 1973 ιδρύεται στο Καπανδρίτι το Συνοδικό Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, το οποίο υπαγόταν απ’ ευθείας στην Ιερά Σύνοδο.







Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού σε ηλικία 35 ετών, ο νεότερος στην Ιεραρχία. Η ενθρόνισή του έγινε στις 4 Αυγούστου 1974 μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, με επευφημίες και ροδοπέταλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό. Συνέγραψε πλήθος Θεολογικών και ηθικοπλαστικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό τύπο και σε εφημερίδες. Στις 28 Απριλίου 1998 εξελέγη από την ιεραρχία με μεγάλη πλειοψηφία Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε διαδοχή του μακαριστού Σεραφείμ. Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου έγινε στις 9 Μαΐου 1998 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου εξεφώνησε τον επιβατήριο λόγο του.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σιβιτανιδείου Σχολής.

Χριστόδουλος: Μητροπολίτης Δημητριάδος

Κατά τα 24 χρόνια που διετέλεσε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, ίδρυσε το «Σπίτι της Γαλήνης του Χριστού» για τους ηλικιωμένους, τη «Χριστιανική Αλληλεγγύη» για τους άπορους, το Κέντρο Συμπαράστασης Οικογένειας και το Συμβουλευτικό Σταθμό Προβλημάτων Εφηβείας.

Καθιέρωσε για πρώτη φορά κληρικολαϊκές συνελεύσεις, δημιούργησε κατασκηνώσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, στέκι για τη νεολαία, ραδιοφωνικό σταθμό Ορθόδοξη Μαρτυρία (τον πρώτο για Μητρόπολη εκτός Αθηνών) και ιδιωτικό σχολείο της Μητρόπολης. Χορήγησε υποτροφίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης, και συνεισέφερε στην αποστολή αρρώστων στο εξωτερικό.

Επί των ημερών του λειτούργησε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγκρότησε ενώσεις για την προστασία της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με επιστήμονες της περιοχής. Θεμελίωσε ένα κτηριακό συγκρότημα σε μία έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στην περιοχή Μελισσάτικα, έξω από τον Βόλο. Σήμερα, εκτός των γραφείων της Μητρόπολης στο συγκρότημα αυτό λειτουργεί συνεδριακό κέντρο. Έμφαση όμως έδινε και στο έμψυχο υλικό της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν πήγε για πρώτη φορά στον Βόλο υπήρχαν δώδεκα ιερείς θεολόγοι, ενώ όταν έφυγε άφησε πίσω του περίπου 80.

Χριστόδουλος: Αρθρογραφούσε σε πολλά έντυπα

Εξαιτίας ενός άρθρου του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, το δημοτικό συμβούλιο του Βόλου, με ψήφισμά του στις 28 Ιουνίου 1984 τον κήρυξε «ανεπιθύμητο» για την πόλη, καθώς θεωρήθηκε ότι με το άρθρο του αυτό είχε «ξεφύγει από τα πλαίσια των θρησκευτικών καθηκόντων του και έβαλλε και κατ’ αυτών ακόμη των Δημοκρατικών Θεσμών»

Το 1987 ανέλαβε να τεκμηριώσει και να εκπροσωπήσει την άποψη της Εκκλησίας στα ζητήματα περί Εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε θέσει ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αντώνης Τρίτσης, και ήταν εκ των ομιλητών στο συλλαλητήριο την 1η Απριλίου 1987. Η Ιερά Σύνοδος τον όρισε εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Συντάξεως Νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας το 1988, καθώς επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων.

Αρχιεπίσκοπος: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ίδρυσε 14 Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων της σύγχρονης ζωής, μερικές από τις οποίες είναι για τα εξής θέματα: Βιοηθική (1988), Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών (1999), Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (1999), Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας του Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος (1999), Χριστιανικών Μνημείων (1999), Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας (1999), Πολιτισμικής Ταυτότητας (1999), Γυναικείων Θεμάτων (1999), Παρακολούθησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (1999), Αθλητισμού (2006), Μεταναστών, Προσφύγων και Παλλιννοστούντων (2006) κλπ.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Παντρεύεται ο Γιάννης Παπαμιχαήλ – Ποια είναι η γυναίκα που του έκλεψε την καρδιά;

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ ετοιμάζεται να παντρευτεί την αγαπημένη του. Πότε θα ανέβει το ζευγάρι τα σκαλιά της εκκλησίας;  Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και η σύντροφός του ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους, το οποίο είναι ο γάμος. Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Πραγματοποιήθηκε η τελευταία του επιθυμία! NDPPHOTO www.ndpphoto.gr Σύμφωνα με την αναγγελία που εξέδωσε ο 54χρονος

Ο Χατζηγιάννης εύχεται «καλή Ανάσταση» με τον πιο ξεχωριστό τρόπο… τραγουδώντας Γιώργο Νταλάρα!

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης ευχήθηκε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο "καλή Ανάσταση" στους followers του!

Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παντρεύεται τη σύντροφό του – Η αναγγελία του γάμου του

Τα σκαλιά της εκκλησίας αναμένεται να ανέβει σύντομα ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη σχέση του.

Μαίρη Βυτινάρος: Μαγνήτισε όλα τα βλέμματα στη νυχτερινή της βόλτα στα Ματογιάννια

Στην Μύκονο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες το εντυπωσιακό μοντέλο Μαίρη Βυτινάρος. Η κάμερα του Mykonos Live TV την “τσάκωσε” να κάνει...

27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης Σχοινάς – Το μήνυμα αγάπης της τραγουδίστριας

ΑΘΛΗΤΙΚΑ 2 λ. πριν Νέο παράθυρο Διώχνει Τερίμ και φέρνει τον δικό του… Μεντιλίμπαρ ο Αλαφούζος από την Ισπανία ΑΘΛΗΤΙΚΑ 8 λ. πριν Νέο παράθυρο Ολυμπιακός: Τι δήλωσε ο Έμερι για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη LIFESTYLE 16 λ. πριν Νέο παράθυρο 27 χρόνια γάμου γιορτάζουν η Καίτη Γαρμπή και ο Διονύσης

Μαγειρίτσα

ΥΛΙΚΑ • 1 αρνίσιο κεφαλάκι• 1 αρνίσια συκωταριά• Αρνίσια εντεράκια (καθαρισμένα)• 150 γρ. ρύζι γλασέ• 200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα• 50 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο• Αλάτι και πιπέρι• 5 αυγά• 80-100 γρ. χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε το κεφαλάκι και το βάζουμε σε κατσαρόλα με 3 1/2 λίτρα κρύο νερό. Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει

Καρπασίτικα κουλούρια με αναρή

Υλικά 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο 1 κουταλάκι τσαγιού αλάτι 2 ξύλα κανέλα 6 γαρύφαλλα 1/4 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι 1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα 1 κουταλάκι τσαγιού γλυκάνισο 50 γρ. βούτυρο 11 γρ ξηρή μαγιά 350 γρ. γάλα 300 γρ αναρή φρέσκια και ανάλατη 100 γρ. ζάχαρη 100 γρ. σησάμι 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζουμε το

Δύσκολες στιγμές για τη Δανάη Μπάρκα: «Θα είσαι πάντα δίπλα μου το ξέρω»

Πάσχα στο χωριό θα κάνει φέτος, μακριά από επαγγελματικές υποχρεώσεις η Δανάη Μπάρκα, εχθές όμως, Μεγάλη Παρασκευή, ήταν μία ξεχωριστή ημέρα.

Πάσχα στη Μύκονο! Το νησί ζει τις παλιές ένδοξες στιγμές – «Πλημμύρισαν» τα Ματογιάννια από celebs

Για το Πάσχα ετοιμάζονται οι αγαπημένοι μας celebrities και η Μύκονος φαίνεται να ζει τις παλιές ένδοξες μέρες, καθώς αποτελεί τον top προορισμό για το 2024! Το νησί των ανέμων απ' ό,τι φαίνεται αποτελεί την πρώτη επιλογή των celebrities της εγχώριας showbiz, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν επιλέξει για τη σύντομη απόδραση

Βέφα Αλεξιάδου: «Η Ελένη Μενεγάκη με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή»

Βέφα Αλεξιάδου: «Η Ελένη Μενεγάκη με πίκρανε στην τελευταία της εκπομπή» 7618151 «Όλοι με ρωτούσαν γιατί μάλωσα με την Ελένη Μενεγάκη», λέει η Βέφα Αλεξιάδου. Η Βέφα Αλεξιάδου έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τον Βαγγέλη Καράλη. Η γνωστή μαγείρισσα μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την Ελένη Μενεγάκη. Εκτός από θετικές στιγμές στην καριέρα σας

Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου

trending Home / Showbiz / Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι χέρι στα στενά της Μυκόνου Το αγαπημένο ζευγάρι ταξίδεψε στο νησί των ανέμων για να περάσει το Πάσχα. Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης επέλεξαν την Μύκονο για να περάσουν το φετινό

«Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή – «Μας κλέβει την ανάσα, μέχρι το 2050 οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως»

«Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι μέχρι το 2050 οι θάνατοι από την κλιματική αλλαγή θα ξεπεράσουν τους 250.000 ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 60.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές οφείλονται σε μαζικές φυσικές καταστροφές, με 38.000 να αφορούν θανάτους στην τρίτη ηλικία στα πλαίσια του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μόνο για την περιοχή της Μεσογείου, η αύξηση