Το ξεχασμένο δέντρο με τις θαυματουργές ιδιότητες που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα μας







Πρόκειται για έναν καρπό που έχουμε στη χώρα μας και οι παλιότεροι όχι μόνο δεν το άφηναν παραμελημένο, αλλά αντιθέτως, εκμεταλλεύονταν τους καρπούς του, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Το δέντρο αγριογκορτσιά (πύρος ο αμυγδαλόμορφος – pyrus amygdaliformis) αυτοφύεται κι ευδοκιμεί σε όλα τα βουνά και τις ρεματιές του Γέρμα Καστοριάς. Οι κάτοικοι τού εν λόγω χωριού εκτιμούν πολύ το υπόψη φυλλοβόλο δέντρο, καθότι αγαπούν ιδιαίτερα τους εύγευστους καρπούς του, τα λεγόμενα αγριόγκορτσα ή απλώς γκόρτσα.

Παλαιότερα, πριν το έτος 1960, όλοι σχεδόν οι Γερμανιώτες μετέβαιναν κατά τον μήνα Οκτώβριο στις τοποθεσίες όπου υπήρχαν τρανές αγριογκορτσιές και μάζευαν σε μεγάλα τσουβάλια τα ώριμα γκόρτσα τους.

Τα εκλεκτότερα απ’ αυτά τα γκόρτσα τα μετέφεραν στο σπίτι τους και παρασκεύαζαν γλυκύτατο πετιμέζι, ενώ τα υπόλοιπα τα έριχναν ως ζωοτροφή στους οικόσιτους χοίρους τους.

Το αναφερόμενο πετιμέζι το παρασκεύαζαν ως εξής: Έριχναν τα γκόρτσα μέσα σε ένα μεγάλο κακάβι (χάλκινο καζάνι) και τα έβραζαν με νερό επί αρκετή ώρα, έως ότου μετατραπούν σε παχύρευστο πολτό.







Κατόπιν στράγγιζαν (διήθιζαν) τον εν λόγω πολτό, μάζευαν το σιρόπι του, έριχναν σ’ αυτό μία μικρή ποσότητα «κασταλαγής» (κοσκινισμένη στάχτη– (!) “Τροφή”: Στα μέρη μου και παρότι ο αρθρογράφος απορεί, θυμάμαι πως την χρησιμοποιούσαμε στην παρασκευή πολλών πραγμάτων εκ των οποίον ορισμένα τρώγονται, όπως για παράδειγμα οι κουραμπιέδες!) και το συγκέντρωναν σε κιούπια (πήλινα δοχεία).

Την επόμενη ημέρα έβγαζαν από τα κιούπια το σιρόπι, χωρίς την κατακαθισμένη στάχτη, και το έβραζαν μέχρι να γίνει παχύρρευστο πετιμέζι. Μ’ αυτό το πετιμέζι και με κομμάτια κυδωνιού και μήλου έφτιαχναν υπέροχα γλυκά κουταλιού.

Έφτιαχναν επίσης με το πετιμέζι και μ’ αλεύρι νόστιμες μουστόπιτες, ενώ με ψίχα καρυδιού παρασκεύαζαν εξαιρετικά σουτζούκια, που τα έτρωγαν αργότερα τα μικρά παιδιά τους, όταν έπεφτε το πρώτο χιόνι στο βουνό Μουρίκι.

Σήμερα, μόνον οι κτηνοτρόφοι του Γέρμα κι ευάριθμοι κάτοικοί του που αναπολούν την παλαιά βουκολική ζωή, επισκέπτονται τις αγριογκορτσιές του χωριού και γεύονται τα νόστιμα φρούτα τους.





“Τροφή”: Με αφορμή αυτό το πολύ ενδιαφέρον κείμενο που βρήκα στο διαδίκτυο, σκέφτηκα να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτόν τον ξεχασμένο (έναν ακόμη) καρπό της νιότης πολλών από εμάς, καθότι όπως όλα τα φυτά-καρποί, έχει και αυτό/ος τις ξεχωριστές ιδιότητές του!

Η γκορτσιά, λοιπόν, είναι ένα μικρό δένδρο με ύψος που μπορεί να φθάσει τα 6 μέτρα. Είναι μια αγριοαχλαδιά, γνωστή με το επιστημονικό όνομα Πύρος η αμυγδαλόφυλλη (Pyrusamygdaliformis), διότι τα φύλλα της μοιάζουν λίγο με της αμυγδαλιάς.

Έτσι την ξεχωρίζουμε από την Πύρο την κοινή (Pyrus communis), η οποία έχει στρογγυλωπά φύλλα, παρόμοια με της ήμερης αχλαδιάς. Την γκορτσιά μας θα τη συναντήσουμε και με πολλά ακόμη ονόματα, όπως γκοριτσιά, αμπουρτζιά, αγριαπιδιά, αγκαθιά κ.λ.π.

Μαζί με άλλα παρόμοια είδη και ασφαλώς την ήμερη αχλαδιά ανήκει στην οικογένεια Ροδίδες (Rosaceae), στην οποία ανήκει επίσης η μηλιά και άλλα οπωροφόρα δένδρα.

Η γκορτσιά και τα άλλα είδη της αχλαδιάς είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ίσως είναι η όγχνη του Ομήρου ή η άπιος του Θεόφραστου.

Η γκορτσιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με αγκαθωτό, λείο και γκρίζο κορμό. Τα φύλλα της είναι στενόμακρα, σκουροπράσινα και λεία στο επάνω μέρος τους και πιο ανοιχτόχρωμα και στην αρχή χνουδωτά στο κάτω και με μήκος περίπου 4 – 5 εκατοστά.

Τα άνθη της βγαίνουν σαν μπουκετάκια σε ταξιανθία σκιαδιόμορφο κόρυμβο. Αποτελούνται από πέντε άσπρα πέταλα. Ανθίζει την Άνοιξη (Απρίλιος – Μάιος).

Ο καρπός της είναι μικρός και σφαιρικός, με διάμετρο περίπου 2 – 3 εκατοστά, πράσινος και στυφός όταν είναι άγουρος. Όταν ωριμάζει παίρνει το καστανοκίτρινο χρώμα και είναι πιο γλυκός. Φυτρώνει συνήθως σε υψόμετρο μέχρι 1500 μέτρων.

Όπως γνωρίζουν πολλοί γεωργοί και οπωροκαλλιεργητές, η γκορτσιά μπορεί να εμβολιαστεί και να μας δώσει μια ήμερη αχλαδιά, αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Ήδη στο βουνό μας πολλοί μερακλήδες έχουν εμβολιάσει αρκετές γκορτσιές και έτσι ο περιπατητής μπορεί το Καλοκαίρι να απολαύσει τους χυμώδεις καρπούς τους.

Η γκορτσιά χάρη στα πολλά οξέα και άλλες χημικές ουσίες που περιέχει δεν αποτελεί μόνο θρεπτική τροφή, αλλά οι καρποί της έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθούν στη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος

Η αγριογκορτσιά είναι αιμοστατική, χρησιμοποιείται κατά της δυσπεψίας, κατά της διάρροιας, είναι αντισπασμωδικό και ευεργετικό στις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και την δυσμηνόρροια.

-:.tilestwra







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024 – Φινλανδία: Πώς ο Windows95man κατέληξε στην κορυφή της Ευρώπης;

Eurovision 2024:Ο Windows95man είναι ένας πολύ γνωστός διασκεδαστής, χορευτής και μοντέλο, με αμέτρητους fans στη Φινλανδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν γλυκό και ευχάριστο άνθρωπο, λίγο ντροπαλό. Όταν φοράει τη στολή του όμως, το περίφημο μπλουζάκι και τα "hotpants", μεταμορφώνεται σε υπεράνθρωπο! Ελπίδα: «Η ΕΡΤ δεν βοήθησε τότε στη Eurovision, πλήρωσε

Νίκος Μπάρκουλης – Όταν βρέθηκε μπροστά στην απιστία με σοκαριστικό τρόπο: «Έπαθα υπαρξιακό σοκ»

Με νέο βίντεο στο Tik Tok επανήλθε ο Νίκος Μπάρκουλης ο οποίος μίλησε στο διαδικτυακό του κοινό για την απιστία. Ο γιος του αείμνηστου Ανδρέα Μπάρκουλη, αποκάλυψε ότι έχει βιώσει απιστία σε μία από τις σχέσεις του και μάλιστα βρέθηκε μπροστά στην αλήθεια με τον πιο σοκαριστικό τρόπο. «Αυτή η ιστορία είναι από το 2019-2020

J2US – Σε αμηχανία ο Γιώργος Αμούτζας: “Παίζει στα αλήθεια το ειδύλλιο;”

Σάββατο, 27.4.2024, 23:59 Zappit@ZAPPIT_ J2US: "Αν είναι marketing, θα σας βάλω μεγαλύτερο βαθμό" Σε χλωρό κλαρί δεν αφήνει απόψε ο Ηλίας Ψινάκης τους συμμετέχοντες του J2US και με κάθε ευκαιρία βρίσκει τον τρόπο να πρωταγωνιστεί με ατάκες. Αυτήν τη φορά «θύμα» του ήταν ο Γιώργος Αμούτζας, ο οποίος ήρθε σε άβολη θέση όταν ρωτήθηκε για

Θανάσης Πάτρας: “Θα με έβλεπα ακόμα και να έχω ταβέρνα ή και δημόσιος υπάλληλος να ήμουν, πάλι στον γκισέ μου θα έρχονταν”

Θανάσης Πάτρας: «Θα με έβλεπα ακόμα και να έχω ταβέρνα ή και δημόσιος υπάλληλος να ήμουν, πάλι στον γκισέ μου θα έρχονταν» Σάββατο, 27.4.2024, 20:59 Zappit@ZAPPIT_ "Το πιο άκυρο που μου έχουν πει ήταν τότε με το «Αυτό μας έλειπε», που με είχαν μπερδέψει με τον Σπύρο Σούλη" ανέφερε ο Θανάσης Πάτρας. Καλεσμένος στο «Χαμογέλα

Έλενα Τσαγκρινού: Μέχρι να έρθει αυτό το μωράκι στην κοιλίτσα μου, δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε παιδί

Η Έλενα Τσαγκρινού παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «I love Σου Κου» και αναφέρθηκε στην αποβολή που είχε παλιότερα και τα σχόλια που δέχθηκε όταν έβγαλε την κοιλιά της σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok. «Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να έρθει αυτό το μωράκι στην κοιλίτσα μου, δεν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να

Αναστασοπούλου και Ψινάκης σε on air διαμάχη για το Metoo: «Το ευτελίζουν για να πουλήσουν μερικά ρουχαλάκια»

Η κανονική ροή του Just2Us σταμάτησε για λίγο το βράδυ του Σαββάτου (27/04) και εκτυλίχθηκαν αμήχανες στιγμές εξαιτίας ενός σχολίου που έκανε ο Ηλίας Ψινάκης στον Ίαν Στράτη για το act που παρουσίασε με την Πηνελόπη Αναστοπούλου στην σκηνή. Συγκεκριμένα, στο τέλος της ερμηνείας τους, ο Ηλίας Ψινάκης απευθυνόμενος στον Ίαν Στρατή ανέφερε πως δεν

Συλλεκτικό: Όταν η Χατζηβασιλείου «πάγωσε» τη Βουγιουκλάκη on air: «H πρόγιαγιά μου σας θαύμαζε…»

Στο μακρινό 1994 σας ταξιδεύουμε σήμερα και συγκεκριμένα σε μία σπάνια εκπομπή του ΑΝΤ1, το Καλημέρα Ελλάδα όταν βρέθηκε καλεσμένη η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη

Θάνος Κιούσης: Oι στιγμές μελαγχολίας & το «αυτοάνοσο» – «Έχω ένα σύστημα που μου λέει «μην πέφτεις»

Καλεσμένος στην εκπομπή Καλύτερα Δε Γίνεται με την Ναταλία Γερμανού βρέθηκε ο Θάνος Κιούσης το μεσημέρι του Σαββάτου 27/4.