Εμμηνόπαυση: Σόγια για την κολπική ξηρότητα – Νέα επιστημονικά δεδομένα

Date:

Μελέτη δείχνει ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορεί να βοηθούν στην κολπική ξηρότητα και στα ουρογεννητικά συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από αλλαγές που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα, τη συναισθηματική ισορροπία αλλά και τη σεξουαλική ζωή των γυναικών. Συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα, οι εξάψεις, οι διαταραχές ύπνου και οι εναλλαγές διάθεσης, είναι εξαιρετικά συνηθισμένα, καθώς μειώνονται τα φυσικά επίπεδα οιστρογόνων.

Για πολλά χρόνια, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αποτελούσε τη βασική επιλογή για την αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων. Τα τελευταία χρόνια όμως αυξάνεται το ενδιαφέρον για μη ορμονικές παρεμβάσεις, με τις ισοφλαβόνες σόγιας να βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

  • Διαβάστε επίσης – Εμμηνόπαυση με ΔΕΠΥ: Η «τέλεια καταιγίδα» – Πρακτικός οδηγός επιβίωσης

Οι ισοφλαβόνες είναι φυσικές φυτικές ουσίες που βρίσκονται στη σόγια και σε προϊόντα που προέρχονται από αυτήν. Οι επιστήμονες μελετούν εδώ και χρόνια αν μπορούν οι ισοφλαβόνες ,να λειτουργήσουν με τρόπο παρόμοιο με τα οιστρογόνα, βοηθώντας έτσι στην υποστήριξη της γυναικείας υγείας μετά την εμμηνόπαυση.

Μια νέα ανάλυση κλινικών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Impotence Research, εξέτασε πόσο αποτελεσματικές είναι οι ισοφλαβόνες σόγιας στη σεξουαλική και ουρογεννητική υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, δηλαδή συνέλεξαν και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα πολλών διαφορετικών κλινικών μελετών για να εντοπίσουν κοινά συμπεράσματα.

Συνολικά αναλύθηκαν 13 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με 1.325 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη.

Οι συμμετέχουσες είτε λάμβαναν συμπληρώματα ισοφλαβονών σόγιας είτε ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε προϊόντα σόγιας. Οι ημερήσιες δόσεις κυμαίνονταν από 40 έως 160 mg, ενώ η διάρκεια των μελετών ήταν από τέσσερις έως 24 εβδομάδες.

Για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων χρησιμοποιήθηκαν ειδικά επιστημονικά ερωτηματολόγια που καταγράφουν την ένταση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και τη σεξουαλική λειτουργία.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Η σημαντικότερη βελτίωση που παρατηρήθηκε, κατά και μετά την εμμηνόπουση, αφορούσε την κολπική ξηρότητα. Οι γυναίκες που λάμβαναν ισοφλαβόνες σόγιας εμφάνισαν αισθητή μείωση του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Παράλληλα, οι ερευνητές κατέγραψαν συνολική βελτίωση στα λεγόμενα ουρογεννητικά συμπτώματα, δηλαδή σε ενοχλήσεις που σχετίζονται με την περιοχή του κόλπου και του ουροποιητικού συστήματος.

Αντίθετα, για άλλα συμπτώματα τα δεδομένα ήταν λιγότερο ξεκάθαρα. Στη δυσπαρευνία, δηλαδή τον πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στις εξάψεις, στις νυχτερινές εφιδρώσεις αλλά και στα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως το άγχος ή οι μεταβολές της διάθεσης, παρατηρήθηκαν μικρές ενδείξεις βελτίωσης, χωρίς όμως ισχυρή στατιστική επιβεβαίωση.

Εμμηνόπαυση – Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα θεωρούνται ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία τους.

Οι μελέτες που αναλύθηκαν είχαν αρκετές διαφορές μεταξύ τους, τόσο στις δόσεις όσο και στη διάρκεια ή στα χαρακτηριστικά των γυναικών που συμμετείχαν, γεγονός που δυσκολεύει την εξαγωγή απόλυτων συμπερασμάτων.

Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες διήρκεσαν σχετικά λίγο, οι περισσότερες έως 12 εβδομάδες. Για αυτόν τον λόγο απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες έρευνες ώστε να φανεί αν τα πιθανά οφέλη διατηρούνται με την πάροδο του χρόνου και αν η χρήση θεωρείται ασφαλής σε βάθος ετών.

Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στην πράξη

Για γυναίκες που αναζητούν μη ορμονικές λύσεις για τη διαχείριση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, οι ισοφλαβόνες σόγιας φαίνεται να αποτελούν μια πιθανή επιλογή με επιστημονικά δεδομένα υπέρ της χρήσης τους.

Η πρόσληψή τους μπορεί να αυξηθεί είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων. Τρόφιμα όπως το τόφου, το τέμπε, τα φασόλια edamame και το γάλα σόγιας περιέχουν σημαντικές ποσότητες ισοφλαβονών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ημερήσια πρόσληψη περίπου 50 έως 100 mg φαίνεται να σχετίζεται με τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος είναι σημαντικό να προηγείται συζήτηση με γιατρό ή επαγγελματία υγείας, ώστε να αξιολογείται αν είναι κατάλληλο και ασφαλές για κάθε γυναίκα ξεχωριστά.

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2026: Μεγάλη άνοδος του Akylas στα στοιχήματα μετά την πρώτη πρόβα – Έτοιμος να το φέρει

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Το κλίμα στη Βιέννη γίνεται όλο και πιο πολύ ελληνικαό, καθώς η πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα από τη σκηνή έφερε μια εκρηκτική άνοδο για την ελληνική συμμετοχή στην Eurovision 2026. Η Ελλάδα, που μέχρι το Σάββατο βρισκόταν σταθερά στο 13% στα στοιχήματα, εκτοξεύθηκε μέσα σε λίγες ώρες

Δημήτρης Καταλειφός: «Δεν μπορώ να πω ότι τα παιδικά μου χρόνια ήταν ευτυχισμένα»

Μία σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη έδωσε ο Δημήτρης Καταλειφός και αναφέρθηκε τόσο στην καριέρα του στην τέχνη της υποκριτικής όσο και στα παιδικά του χρόνια και τους γονείς του. Ο καταξιωμένος Έλληνας ηθοποιός ήταν τη Δευτέρα (11.05.2026) καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» και μίλησε για όλα στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Μάλιστα, ο Δημήτρης

Χριστίνα Βίδου: Το δημόσιο μήνυμα στη Σία Κοσιώνη και η παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Μια φωτογραφία και δύο λέξεις ήταν αρκετές για να αποτυπώσουν το κλίμα στις εγκαταστάσεις του Φαλήρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας ολόκληρης τηλεοπτικής εποχής. Η Χριστίνα Βίδου, η οποία από απόψε το βράδυ αναλαμβάνει την παρουσίαση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, θέλησε να τιμήσει τη

Grand Prix Maria Callas: Αριστοκρατική αίγλη βραβεία στο Μονακό

Grand Prix Maria Callas: Αριστοκρατική αίγλη & βραβεία στο Μονακό Ο οικοδεσπότης Αλβέρτος, οι Ελληνίδες διοργανώτριες και ο θεσμός που τιμά τη μνήμη της La Divina: όσα έγιναν στη φαντασμαγορική βραδιά που προσελκύει προσωπικότητες διεθνούς κύρους στο πριγκιπάτο. Γράφει η Μαρία Λεμονιά Φωτογραφίες Studio Panoulis 11.05.2026, 19:05 Θεοδώρα Μιχαλολιάκου, Kίμπερλι Γκίλφοϊλ, Ιωάννα Ευθυμίου, πρίγκιπας Αλβέρτος

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Η δημόσια αφιέρωση στην Τζέσικα Μπίελ εν μέσω δημοσιευμάτων για κρίση στον γάμο τους

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Η δημόσια αφιέρωση στην Τζέσικα Μπίελ εν μέσω δημοσιευμάτων για κρίση στον γάμο τους Τζάστιν Τίμπερλεϊκ: Η δημόσια αφιέρωση στην Τζέσικα Μπίελ εν μέσω δημοσιευμάτων για κρίση στον γάμο τους Ο τραγουδιστής τίμησε τη σύζυγό του με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας Ιωάννα Μαρίνου 11.05.2026, 18:51 Τη σύζυγό του, Τζέσικα Μπίελ τίμησε ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ με

Eurovision 2026: Έτσι θα εμφανιστεί ο Ακύλας με το Ferto στον Α΄ Ημιτελικό

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Αύριο, Τρίτη 11 Μαίου, θα πραγματοποιηθεί ο Α΄ Ημιτελικός της Eurovision 2026 στη Βίεννη, στον οποίο συμμετέχει και ο Ακύλας από την Ελλάδα με το Ferto. Αυτή την ώρα, ωστόσο, πραγματοποιείται η Dress rehearsal, δηλαδή η πρώτη γενική πρόβα του Α΄ Ημιτελικού. Ο Ακύλας ανέβηκε πριν από λίγη

Κωνσταντία Χριστοφορίδου: «Οι συνάδελφοί μου δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που κάνω στα social media είναι δουλειά»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου, στο πλαίσιο της σημερινής της παρουσίας στο πλατό της εκπομπής «Buongiorno», μίλησε και για τα επαγγελματικά της στο Τικ Τοκ. Κωνσταντία Χριστοφορίδου για πασίγνωστη ηθοποιό: «Την είχατε καλεσμένη, όλοι νομίζουν ότι είναι καλή, αλλά είναι τεράστιο “έγκλημα”» «Είμαι digital ηθοποιός. Δεν ήξερα την χρησιμότητα

Η Σιένα Μίλερ έγινε μητέρα για τρίτη φορά

Η Σιένα Μίλερ έγινε μητέρα για τρίτη φορά Η Σιένα Μίλερ έγινε μητέρα για τρίτη φορά Η 44χρονη ηθοποιός έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της με τον σύντροφό της, Όλι Γκριν Ιωάννα Μαρίνου 11.05.2026, 18:05 Μητέρα για τρίτη φορά έγινε η Σιένα Μίλερ, καθώς έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της με τον σύντροφό της

Η Μιρέλα Πάχου χορεύει Στέλιο Καζαντζίδη και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή» δείτε βίντεο

Η Μιρέλα Πάχου χορεύει Στέλιο Καζαντζίδη και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή» δείτε βίντεο Η Μιρέλα Πάχου χορεύει Στέλιο Καζαντζίδη και το «Δύο πόρτες έχει η ζωή» δείτε βίντεο Η μουσικός ανέβασε βίντεο από το καμαρίνι με την Ελένη Ράντου Ιωάννα Μαρίνου 11.05.2026, 17:36 Στέλιο Καζαντζίδη και συγκεκριμένα το «Δύο πόρτες έχει η ζωή»

Η ηθοποιός Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη έγινε μητέρα – Η τρυφερή ανάρτηση με το μωράκι της

Το πρώτο της παιδάκι έφερε στον κόσμο η γνωστή ηθοποιός Πατρίσια Μίλικ Περιστέρη, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Μεξικό. Η όμορφη ηθοποιός που αγάπησε ευρέως το κοινό μέσα από τον ρόλο της Χαράς στη δραματική σειρά του MEGA, «Χαρά αγνοείται» μοιράστηκε το ευχάριστο νέο μέσα τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram. Μάλιστα

Παρηγορική Φροντίδα: Αφορά τη ζωή, όχι μόνο το τέλος της

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., σε ευθυγράμμιση με την European Association for Palliative Care, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας 2026 και απευθύνει ισχυρό κάλεσμα προς την Πολιτεία και την κοινωνία για την άμεση ενίσχυση και θεσμική κατοχύρωση της παρηγορικής φροντίδας στη χώρα μας. Δήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας

Γιατί ο χανταϊός των Άνδεων δεν είναι μια νέα Covid

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Ο χανταϊός «δεν είναι μια νέα Covid», υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αν και η κρίση στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, το οποίο σήμερα θα αποπλεύσει για την Ολλανδία, προκάλεσε ζωηρές ανησυχίες, αναζωπυρώνοντας αναμνήσεις από την πανδημία του κορονοϊού του 2020, υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των δύο