ΕΟΦ: Σε αυξημένη ετοιμότητα για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Date:

Για ποια φάρμακα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος και πού οφείλεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και οι υπόλοιποι οργανισμοί φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αφού ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στα φάρμακα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έως στιγμής δεν καταγράφεται ιδιαίτερο πρόβλημα. Εν τούτοις, οι καθυστερήσεις στις μεταφορές και η αύξηση του κόστους προκαλούν ανησυχία για το τι έπεται. Και αυτό διότι πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση η οποία, αν παραταθεί, θα έχει συνέπειες.

Στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει σταθερή με επαρκή αποθέματα φαρμάκων, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΟΦ Σπύρος Σαπουνάς. Και διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία.

Εν τούτοις, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας όπου εξετάζονται τα μέτρα που θα ληφθούν εάν και εφ’ όσον χρειασθεί.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει υπό στενή επιτήρηση», αναφέρει. «Ο EMA και η αρμόδια επιτροπή για τις ελλείψεις MSSG, παρακολουθούν καθημερινά τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτή τη στιγμή, η συνολική εικόνα δεν δείχνει κρίσιμες ελλείψεις σε φάρμακα, που να οφείλονται αποκλειστικά στη σύρραξη. Ωστόσο η πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν είναι απίθανη».

Όπως εξηγεί ο κ. Σαπουνάς, οι εισαγωγές έχουν επηρεαστεί κυρίως όσον αφορά τον χρόνο παράδοσης και το κόστος. Η αναδρομολόγηση των αεροπορικών και των  θαλάσσιων μεταφορών, ώστε να αποφευχθούν οι κόμβοι του Περσικού Κόλπου,  σημαίνει καθυστερήσεις.

Επιπλέον, οι πρώτες ύλες (APIs) που προέρχονται από την Ασία αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα logistics, γεγονός που απαιτεί από τις φαρμακοβιομηχανίες συνεχή επανασχεδιασμό των δρομολογίων τους.

Εποχικές ελλείψεις

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ προσθέτει ότι προς το παρόν στην Ευρώπη δεν καταγράφονται διακοπές εφοδιασμού. Αντίστοιχα στη χώρα μας, η αγορά παρουσιάζει μια σταθερή εικόνα με τις συνήθεις εποχικές ελλείψεις.

«Ως ΕΟΦ έχουμε εντοπίσει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε περίπου 80 κωδικούς», εξηγεί. «Αφορούν όμως κυρίως σκευάσματα για τα οποία έχουν ήδη ληφθεί μέτρα, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών. Δεν έχουμε επίσημες αναφορές για ελλείψεις που να συνδέονται άμεσα και αποκλειστικά με το κλείσιμο των κόμβων στη Μέση Ανατολή. Παραμένουμε σε εγρήγορση για τυχόν καθυστερήσεις στις παραλαβές».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, εάν παραταθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται σε φάρμακα με σύντομη ημερομηνία λήξης ή σε αυτά που απαιτούν «ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα» (cold chain). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ορισμένα εμβόλια και βιολογικοί παράγοντες.

Διαβάστε ακόμα: Φάρμακα – Μέση Ανατολή: Σε επιφυλακή ο EMA, ανησυχία για εισαγωγές, ενέργεια λόγω του πολέμου

«Εάν οι εντάσεις παραταθούν, ενδέχεται να δούμε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε σκευάσματα που εξαρτώνται από δευτερεύοντα υλικά (όπως πλαστικά συστατικά ορών ή πώματα φιαλιδίων), τα οποία διακινούνται μέσω των πληγεισών περιοχών», εκτιμά.

Αντιθέτως, ο  κίνδυνος για τα κρίσιμα φάρμακα παραμένει διαχειρίσιμος όσο υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές. Όμως «η αύξηση του κόστους μεταφοράς και η μείωση της διαθέσιμης χωρητικότητας φορτίου (cargo capacity) αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας», επισημαίνει.

Έχουμε επαρκή αποθέματα

Ο κ. Σαπουνάς τονίζει ότι η επάρκεια φαρμάκων είναι εξασφαλισμένη στην χώρα μας και οι ασθενείς δεν πρέπει να ανησυχούν.

«Για τα αντικαρκινικά φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως και όλα τα κρίσιμα προϊόντα, η Ελλάδα διαθέτει επαρκή αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών για τους επόμενους μήνες», τονίζει. «Τα νοσοκομεία και οι φαρμακαποθήκες λειτουργούν με βάση τον προγραμματισμό ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα είναι ευαίσθητα στις μεταφορές, οι εταιρείες έχουν ήδη ενεργοποιήσει εναλλακτικά κανάλια διανομής μέσω Ευρώπης».

Τα μέτρα που εξετάζονται

Όσον αφορά τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, αυτά που έχουν συζητηθεί με το Υπουργείο Υγείας είναι τα εξής:

  • ⁠Παράταση ή επέκταση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για κάθε σκεύασμα που δείχνει σημάδια πίεσης.
  • ⁠Επίσπευση των διαδικασιών έκτακτης εισαγωγής μέσω του ΙΦΕΤ, εάν παραστεί ανάγκη. Διασφάλιση των προϊόντων μόνιμης κάλυψης μέσω εισαγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων.
  • ⁠Συχνή επικοινωνία με τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) για την παρακολούθηση των αποθεμάτων τους.
  • ⁠Συνεργασία με τον ΕΜΑ για την κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών

«Η ψηφιοποίηση της παρακολούθησης των αποθεμάτων μας επιτρέπει να δρούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά, διασφαλίζοντας ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα στερηθεί τη θεραπεία του», καταλήγει ο κ. Σαπουνάς.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιατί δεν πρέπει να σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ

Το να σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μετά από μια κουραστική μέρα μοιάζει με εύκολη και ευχάριστη χαλάρωση. Όταν η πνευματική κόπωση συσσωρεύεται, μπορεί να συμβεί σχεδόν αβίαστα και να σας προσφέρει μια αίσθηση ξεκούρασης. Όταν όμως αυτό γίνεται συστηματικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Δεν είναι μόνο θέμα ωρών

Ο τραπεζικός σας λογαριασμός μπορεί να δείχνει αν κινδυνεύετε από άνοια

Η σημαντική επιδείνωση των οικονομικών σχετίζεται με ραγδαία εξασθένηση της μνήμης. Ο τραπεζικός σας λογαριασμός στη μέση και την τρίτη ηλικία μπορεί να δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκεται η μνήμη σας και αν κινδυνεύετε να αναπτύξετε άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι τα οικονομικά προβλήματα μετά την ηλικία των

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν πόνους και ενοχλήσεις στο γυμναστήριο

Οι μικροί πόνοι και οι ενοχλήσεις είναι σχεδόν αναπόφευκτοι όταν γυμνάζεσαι. Ακόμα κι αν κάνεις σωστή προθέρμανση, τρέφεσαι καλά και κοιμάσαι επαρκώς, κάποια στιγμή θα εμφανιστούν. Είναι μέρος της διαδικασίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγνοείς ή να τους αφήνεις να σε περιορίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν αυτές οι μικροενοχλήσεις συσσωρεύονται

Καφεΐνη: Μια απρόσμενη επίδρασή της στον εγκέφαλο – Πώς σχετίζεται με τη μνήμη και τον ύπνο

Νέα μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου. Η καφεΐνη είναι για τους περισσότερους συνώνυμη με την εγρήγορση. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι η δράση της μπορεί να είναι πιο στοχευμένη. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να αποκαθιστά

Ξηροφθαλμία: Οι νέες εξατομικευμένες θεραπείες που αλλάζουν την καθημερινότητα

Η ξηροφθαλμία αποτελεί μια από τις συχνότερες οφθαλμολογικές παθήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων. «Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή εντονότερα και συνήθως επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που απαιτούν παρατεταμένη συγκέντρωση της όρασης, όπως η χρήση υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή η ανάγνωση», αναφέρει η κ.

Αντιγήρανση: Δημοφιλής ερευνητική θεραπεία μπορεί να προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι φέρνει τα κύτταρά του σε μία πιο νεανική, αλλά λιγότερο λειτουργική κατάσταση. Δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιατρική έρευνα κατά της γήρανσης, μπορεί να επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπο που δεν περίμεναν οι επιστήμονες. Έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η συνδυασμένη θεραπεία με αυτά μπορεί να διαταράξει τα κύτταρα που

Τρεις μικρές κινήσεις μειώνουν σημαντικά εμφράγματα και εγκεφαλικά, λένε οι καρδιολόγοι

Τι έδειξε η παρακολούθηση επί οκτώ χρόνια χιλιάδων εθελοντών ηλικίας 40 ετών και άνω. Ο «χρυσός» συνδυασμός. Τρεις μικρές βελτιώσεις στον ύπνο, τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια, όπως το έμφραγμα, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του προγράμματός

Κρύα χέρια και πόδια: Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και πως να το αντιμετωπίσετε

Το να έχετε μια φορά στο τόσο κρύα χέρια και πόδια συνήθως δεν αποτελεί ανησυχία, αλλά μιλήστε με έναν γιατρό αν είναι συχνό ή παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα. Το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας. Όταν κάνει κρύο έξω, το σώμα μας διατηρεί τη ροή του αίματος προς τον κορμό και τα ζωτικά

«Rapid test» για τη νόσο Αλτσχάιμερ; Οι επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο

Το τεστ λειτουργεί με επίχρισμα από τη μύτη, το οποίο αναλύεται στο εργαστήριο. Τι έδειξαν οι πρώτες δοκιμές του. Η ανίχνευση των πρώτων ενδείξεων ότι έχει αρχίσει η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί μια μέρα να είναι τόσο εύκολη όσο τα rapid τεστ που κάνουμε για την COVID-19. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο τεστ που λειτουργεί με

FP Analytics: Μόλις το 25% των νέων φαρμάκων αναπτύσσονται στην Ευρώπη – Υστέρηση σε καινοτομία και κλινικές δοκιμές

Νέα έκθεση προειδοποιεί ότι η Ευρώπη υποχωρεί στην έρευνα, την καινοτομία και την πρόσβαση σε νέα φάρμακα, την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα επιταχύνουν. Η Ευρώπη υπήρξε για δεκαετίες πρωταγωνίστρια στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, σχεδόν οι μισές νέες φαρμακευτικές ανακαλύψεις παγκοσμίως είχαν ευρωπαϊκή προέλευση. Σήμερα, όμως

Αϋπνία: Tι να κάνετε όταν ξυπνάτε ξημερώματα και δεν σας ξαναπαίρνει ο ύπνος

Η άσκηση αναπνοής 4-7-8, η βιολογία του οργανισμού και οι συμβουλές ειδικών για τα νυχτερινά ξυπνήματα Η αϋπνία είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου. Συχνά εκδηλώνεται με ξαφνικά ξυπνήματα μέσα στη νύχτα, ενώ για εκατομμύρια ανθρώπους, αυτή δεν είναι μια περιστασιακή εμπειρία, αλλά μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, που επηρεάζει την καθημερινότητά τους.  Στην Ευρώπη, η

Φυματίωση στην Ελλάδα: 440 περιστατικά το 2024 – Μείωση 19,2%, αλλά η νόσος παραμένει απειλή

Παρά τη βελτίωση των δεικτών, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση Παρά τη σημαντική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και τη διαθεσιμότητα, πλέον, αποτελεσματικών θεραπειών, η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, το 2024 καταγράφηκαν 440 περιστατικά φυματίωσης. Αν