Πότε η ζαλάδα οφείλεται στην πίεση του αίματος: Τι πρέπει να κάνετε

Date:

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) ονομάζεται “σιωπηλός δολοφόνος” για έναν λόγο: μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία σας, αλλά ως επί το πλείστον, δεν συνοδεύεται από κανένα προειδοποιητικό σημάδι.

Η ζαλάδα μερικές φορές πιστεύεται ότι είναι σύμπτωμα της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει συχνά, λέει ο καρδιολόγος δρ. Luke Laffin.

Εξηγεί πώς η ζαλάδα μπορεί να σχετίζεται με την αρτηριακή πίεση του αίματος και τι πιθανώς συμβαίνει.

Ο ίλιγγος πιθανότατα δεν είναι πρόβλημα αρτηριακής πίεσης

Ο ίλιγγος μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία καταστάσεων, όπως λοιμώξεις στο αυτί, τραυματισμούς στο κεφάλι και άλλα, αλλά όχι από υπέρταση.

“Τα συμπτώματα του ιλίγγου είναι πολύ απίθανο να προκληθούν από οποιοδήποτε είδος προβλημάτων αρτηριακής πίεσης”, λέει ο δρ. Laffin. “Για τους περισσότερους είναι κάποιο θέμα του εσωτερικού αυτιού”.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνό ίλιγγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε την αιτία.

Οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα

Ζαλάδα είναι όταν αισθάνεστε αστάθεια στα πόδια σας, σαν να λιποθυμάτε.

“Αυτό πολλές φορές δεν προκαλείται από υπέρταση αλλά από αλλαγές στην αρτηριακή πίεση”, εξηγεί ο δρ. Laffin. Η μετάβαση από υψηλή σε χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί σίγουρα να οδηγήσει σε ζαλάδα, αίσθημα αστάθειας και μερικές φορές ακόμη και λιποθυμία”.

Αυτό το είδος ξαφνικής αλλαγής στην αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί όταν αλλάζετε θέση, όπως αν σηκωθείτε γρήγορα από καθιστή η ξαπλωτή θέση ή όταν γονατίζετε για να δέσετε τα κορδόνια σας. Κανονικά, το σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές θέσης, στέλνοντας αρκετή ροή αίματος στον εγκέφαλό μας για να προσαρμοστεί στις αλλαγές θέσης.

Μερικές φορές, ωστόσο, χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα το σώμα σας για να προσαρμοστεί, κάτι που προκαλεί προσωρινά λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Τότε είναι που νιώθετε λιποθυμία.

Μπορεί να φταίει η χαμηλή αρτηριακή πίεση

Τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζαλάδα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδια χαμηλής και όχι υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και σε άτομα με προβλήματα υγείας ή σε όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα ζάλης από την πίεση του αίματος

Είναι φυσιολογικό να έχετε περιστασιακά ζαλάδα όταν σηκώνεστε όρθιοι. “Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα”, σημειώνει ο δρ. Laffin, “Ο μεγαλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι”.

Για να αποτρέψετε τη ζάλη όταν αλλάζετε θέση:

  • Πίνετε αρκετό νερό: Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να πέσει όταν δεν υπάρχει αρκετό υγρό στο σώμα σας, επομένως το να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι το κλειδί.
  • Αλλάζετε θέσεις με αργό ρυθμό: Για να αποφύγετε τη ζάλη, κάντε αργά τις κινήσεις όταν σηκώνεστε από μια θέση καθιστή, γονατιστή ή ύπνου.
  • Μην μένετε σε μια θέση για πολύ χρόνο: Όταν βρίσκεστε σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε καθιστοί είτε όρθιοι, το αίμα αρχίζει να κατακάθεται στα πόδια σας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στη ζάλη όταν αλλάξετε τελικά θέση. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε διαλείμματα και αλλάξτε θέσεις.
  • Ελέγξτε τα φάρμακά σας: Μπορεί να επηρεάζουν την αρτηριακή σας πίεση. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν αυτό θα μπορούσε να ισχύει για εσάς.

Ωστόσο, αν νιώθετε συχνά ζαλάδες ή αν έχετε τάσεις λιποθυμίας όταν αλλάζετε στάσεις είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να δείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

-: https://health.clevelandclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπέρταση: Πώς μειώνεται αίματος χωρίς φάρμακα

Δείτε τι συμβαίνει με το στοματικό διάλυμα και την πίεση στο αίμα

Σας ανεβαίνει περιστασιακά η πίεση; Ίσως πρέπει να τρώτε λίγη μαύρη σοκολάτα

Υπέρταση: Η #1 χειρότερη συνήθεια που εκτοξεύει στα κρυφά την πίεση αίματος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Power Of Love: Το πρώτο μέρος του τελικού είχε τσακωμούς, έντονο φλερτ και… κλάματα

Απόψε στις 9:00 ο μεγάλος τελικός του ριάλιτι γνωριμιών

Ο Τζόνι Ντεπ «μεταμορφώθηκε» σε Τζακ Σπάροου για μικρούς ασθενείς στην Ισπανία

Ο Τζόνι Ντεπ «μεταμορφώθηκε» σε Τζακ Σπάροου για μικρούς ασθενείς στην Ισπανία Ο Τζόνι Ντεπ «μεταμορφώθηκε» σε Τζακ Σπάροου για μικρούς ασθενείς στην Ισπανία Ο ηθοποιός δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση των υπευθύνων του νοσοκομείου και αφιέρωσε χρόνο για να συνομιλήσει και να παίξει με τα παιδιά Ο Τζόνι Ντεπ προκάλεσε συγκίνηση και χαρά στα παιδιά

Ξεσπά ο Γιώργος Κωνσταντίνου: “Δεν καταλαβαίνω πως το ξεστομίζει κάποιος ανεύθυνος και λέει τέτοια πράγματα”

Ξεσπά ο Γιώργος Κωνσταντίνου: «Δεν καταλαβαίνω πως το ξεστομίζει κάποιος ανεύθυνος και λέει τέτοια πράγματα» Σάββατο, 28.9.2024, 20:53 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν θέλω να τα αναφέρω γιατί δεν μπαίνω στην κλειδαρότρυπα να βλέπω τι γράφει και τι λέει ο καθένας" διευκρινίζει ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στο πλατό της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε» με την Ζωή Κρονάκη και τον Τάσο

Συγκινεί ο Κώστας Χατζής για την Μαρινέλλα: “Μου είπαν τι συμβαίνει ακριβώς”

Συγκινεί ο Κώστας Χατζής για την Μαρινέλλα: «Μου είπαν τι συμβαίνει ακριβώς» Σάββατο, 28.9.2024, 20:07 Zappit@ZAPPIT_ "Όπως όλη η χώρα μας, εύχομαι να πάει καλά και να αποκατασταθεί η υγεία της" δήλωσε ο Κώστας Χατζής για την Μαρινέλλα. Για την αγαπημένη του φίλη και συνάδελφο, Μαρινέλλα κλήθηκε να μιλήσει ο Κώστας Χατζής το μεσημέρι του

Εθνική υπερηφάνεια για τον Κωνσταντίνο Φούντα: Ο Έλληνας καθηγητής Φυσικής είναι ο καινούργιος πρόεδρος του συμβουλίου του CERN

Ενδιαφεροντα CERN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Εθνική υπερηφάνεια για τον Κωνσταντίνο Φούντα: Ο Έλληνας καθηγητής Φυσικής είναι ο καινούργιος πρόεδρος του συμβουλίου του CERN diaforetiko newsroom 29.09.2024 | 08:06 Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φουντάς είναι ο νέος πρόεδρος του συμβουλίου του CERN που εδρεύει στη Γενεύη, με τον ίδιο να επικρατεί έναντι άλλων δύο υποψηφίων σε ανταγωνιστική

Οι βασικόι λόγοι για τους οποίους το δέρμα σας είναι ξηρό

Η ξηροδερμία είναι ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν. Η έλλειψη υγρασίας στο δέρμα προκαλεί μια αίσθηση τραχύτητας και φαγούρα, καθώς και εμφάνιση φολίδων ή σκασιμάτων. Αν η ξηρότητα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως λοιμώξεις του δέρματος. Ακολουθούν έξι βασικοί λόγοι για τους οποίους το δέρμα

Έλενα Χριστοπούλου: “Οι σχέσεις δεν σταματάνε, υπάρχουν πάντα στην καρδιά και στην ψυχή μας”

"Η αγάπη μένει πάντα στην καρδιά, όπως και η κάθε σκέψη. Και γω θα μείνω εκεί" υπογράμμισε, με νόημα, η Έλενα Χριστοπούλου.

Κωνσταντίνος Βασάλος: “Υπήρχε ποτέ περίπτωση να έχω το παράπονο γιατί δεν με κάλεσε η Ευρυδίκη στον γάμο;”

Ο Κώστας Τσουρός παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα του Χαμογέλα και πάλι και μίλησε μεταξύ άλλων και για το "παράπονο" που έκανε

Πατάτες και µανιτάρια ογκρατέν

ΥΛΙΚΑ 3 µάλλον µεγάλες πατάτες (700 γρ. περίπου), ξεφλουδισµένες και κοµµένες σε λεπτές ροδέλες 2 φλ. γάλα 3 κουταλιές άσπρο ξηρό κρασί 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο + επιπλέον για το ταψί 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο 250 γρ. φρέσκα µανιταράκια σε φετάκια (4 φλ. περίπου), ½ φλ. τριµµένο κεφαλοτύρι ή τσένταρ Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κάτι από το Μεξικό

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι δικαιωματικά πολύ δημοφιλής και αγαπητή. Απίθανες γεύσεις, πικάντικες νότες, περίπλοκοι συνδυασμοί, παράξενα χρώματα και καρικεύματα να σμίγουν σε υπέροχα διακοσμημένα πιάτα! Μια αυθεντική σάλτσα Γουακαμόλε είναι η βάση για πολλά από αυτά, πάει παντού και στέκει ακόμα από και μόνη της σαν ένα υπέροχο dip! Έχει αυτό το «κάτι» που την

Οι σκέψεις που κρατούν ξάγρυπνο τον Γκέιτς

Ο Μπιλ Γκέιτς αφιερώνει σημαντικό χρόνο και χρήματα για να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια.

Σαν το παλιό καλό κρασί! Αυτές είναι οι ομορφότερες γυναίκες του κόσμου παρά το πέρασμα του χρόνου!

Αυτές είναι οι πιο εντυπωσιακές γυναίκες που αναδείχθηκαν οι «πιο όμορφοι άνθρωποι» στον κόσμο