ΗΠΑ – Έρευνα: Ευφυέστερα τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια

Date:

Τα παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ γνωστικών δεξιοτήτων που αφορούν τη μνήμη και τον έλεγχο των ορμών τους, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν παίξει ποτέ τέτοια ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Μπαντέρ Τσααρανί του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 παιδιά εννέα έως δέκα ετών. Η μελέτη υποστηρίχτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) και άλλους φορείς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.

Η διευθύντρια του NIDA, δρ Νόρα Βολκόφ, δήλωσε ότι «η νέα μελέτη βελτιώνει την κατανόησή μας για τις σχέσεις ανάμεσα στη χρήση των βιντεοπαιχνιδιών και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πολυάριθμες έρευνες έχουν συνδέσει τα βιντεοπαιχνίδια με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας όπως βία-επιθετικότητα, κατάθλιψη κ.ά. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχουν επίσης γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με αυτήν τη μορφή ψυχαγωγίας, τα οποία χρήζουν περαιτέρω μελέτης».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά να μην παίζουν βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από μία έως δύο ώρες την ημέρα. Η νέα έρευνα, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για τη γνωστική ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου ABCD (Adolescent Brain Cognitive Development), μελέτησε μέσω ερωτηματολογίων, τεστ και απεικονιστικών εξετάσεων εγκεφάλου δύο ομάδες παιδιών: Μία που δεν έπαιζε καθόλου τέτοια παιγνίδια σε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, και μία που έπαιζε πάνω από τρεις ώρες, δηλαδή πάνω από το συνιστώμενο όριο.

Τα τεστ αξιολόγησαν την ικανότητα των παιδιών να ελέγχουν την παρορμητική συμπεριφορά τους και να διακρατούν πληροφορίες στη μνήμη τους. Και στους δύο αυτούς τομείς τα παιδιά με μεγάλη «προϋπηρεσία» στα βιντεοπαιχνίδια πήραν καλύτερη βαθμολογία τόσο σε ταχύτητα όσο και ακρίβεια. Επίσης, η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν πολλά βιντεοπαιχνίδια είχαν πιο έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και την προσοχή και γενικότερα με τις απαιτητικές γνωστικές εργασίες.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους βρήκε μία συσχέτιση και όχι μία αποδεδειγμένη σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ των βιντεοπαιχνιδιών και των καλύτερων γνωστικών δεξιοτήτων. Είναι π.χ. πιθανό τα παιδιά με εκ των προτέρων ανώτερες γνωστικές ικανότητες να επιλέγουν συχνότερα να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Επίσης, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως τα παιδιά έχουν «πράσινο φως» να περνούν απεριόριστο χρόνο σε μία οθόνη υπολογιστή, κινητού ή τηλεόρασης παίζοντας games. Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν είναι όλα τα βιντεοπαιχνίδια το ίδιο και πως διαφορετικά είδη games (δράσης-περιπέτειας, λύσης αινιγμάτων, αθλητικά, σκοποβολής κ.ά.) πιθανώς έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη νευρογνωστική ανάπτυξη, αν και η μελέτη δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες εν προκειμένω.

«Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε εάν όντως το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών προκάλεσε την ανώτερη νευρογνωστική απόδοση, είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα, το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να μελετούμε, καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία και μετά στην ενηλικίωσή τους. Καθώς πολλοί γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις των βιντεοπαιχνιδιών στην υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών τους και καθώς αυτά τα παιγνίδια συνεχίζουν να είναι δημοφιλή μεταξύ των νέων, είναι ζωτικό να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτά», δήλωσε ο δρ Τσααρανί.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Στράτος Τζώρτζογλου: Ο 27χρονος γιος του έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης στην Αμερική!

Εσείς το ξέρατε ότι ο 27χρονος γιος του Στράτου Τζώρτζογλου και της Μαρίας Γεωργιάδου έχει διαγράψει μία σπουδαία καριέρα ως σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος στο εξωτερικό;  Μπορεί ο Στράτος Τζώρτζογλου και η Μαρία Γεωργιάδου να έχουν ακολουθήσει χωριστούς δρόμους, ο 27χρονος γιος τους όμως, Αλκιβιάδης, πάντα θα τους φέρνει κοντά. Τζώρτζογλου - Μαριόλα: Το φωτογραφικό άλμπουμ

Αναγνωρίζετε το μωράκι της φωτογραφίας; Είναι γνωστή ηθοποιός που συμμετείχε στις «Άγριες Μέλισσες»

Κι όμως! Το μωράκι της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός που πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Εσείς μπορείτε να την αναγνωρίσετε;

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη για την γνωριμία με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Λογοθέτη: “Η ζωή μας έκανε ένα μικρό δωράκι”

"Το επόμενο πρωί δεν ήταν πολύ αμήχανο παραδόξως και έφτιαξε έκανε υπέροχο πρωινό ο Αλέξανδρος" περιγράφει η Ευσταθία Τσαπαρέλη.

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: “Οι γιατροί δεν λένε πράγματα για να ενθαρρύνουν, λένε την αλήθεια”

"Πονάω πολύ, πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό με ανθρώπους που φεύγουν, με ανθρώπους που ασθενούν" ομολογεί ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Ντίνος Ηλιόπουλος: Τα τελευταία του λόγια πριν πεθάνει & επιγραφή που ζήτησε να μπει στον τάφο του

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ποια ήταν η επιθυμία του πριν πεθάνει;

Στο νοσοκομείο ο Mente Fuerte – Η ανάρτηση που έκανε

Ανησυχία προκάλεσε στο διαδικτυακό του κοινό ο Mente Fuerte σήμερα Παρασκευή 17 Μαϊου.

My Style Rocks: Στέλιος Κουδουνάρης σε Ιωάννα – Με αυτό τον φιόγκο μπορείς μόνο να βγεις από κάποια τούρτα

Γιατί καταπιέζεσαι και πας σε άσχετα μέρη με άσχετα ρούχα, αναρωτήθηκε ο κριτής

Back In Action: Η πρώτη ταινία της Κάμερον Ντίαζ μετά από 10 χρόνια έρχεται στις 15 Νοεμβρίου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες από το έργο

Δέσποινα Βανδή για Βασίλη Μπισμπίκη: “Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που από το σοκ δεν πρόλαβα να σκεφτώ τι μπορεί να πάθει”

"Eίπα "σ' ευχαριστώ Θεέ μου" γιατί το προλάβαμε, ήταν αντιμετωπίσιμο και κρατάω μόνο ευγνωμοσύνη" ομολογεί η Δέσποινα Βανδή.

Η Αθηναΐς Νέγκα για Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα: “Τρικλοποδιά σχεδόν, ήταν έξω από τα νερά τους”

"H Eurovision είναι ένα σόου που δεν έχουμε λόγο να το επικρίνουμε, δεν περιμένουμε να μας σώσει καλλιτεχνικά" διευκρινίζει η Αθηναΐς Νέγκα.

Αφροδίτη Σκαφίδα: Αποκάλυψε για πρώτη φορά γιατί γέννησε πρόωρα την κόρη της

Η Αφροδίτη Σκαφίδα παραχώρησε δηλώσεις στην εκπομπή I Love Σου Κου και αποκάλυψε για πρώτη φορά τον λόγο που γέννηση την κόρη της πρόωρα.

Έλλη Κοκκίνου: O πανέμορφος γιος της & το τρυφερό βίντεο που δημοσίευσε για τα γενέθλια του

Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή μέρα για την Έλλη Κοκκίνου αφού ο γιος της Αλέξανδρος είχε τα γενέθλια του.  Ο πανέμορφος γιος της έκλεισε τα 16 του και η ευτυχισμένη μαμά έκανε την πιο ξεχωριστή ανάρτηση. Η ίδια προσπαθεί να περνά όσο περισσότερο χρόνο γίνεται με τον γιο της παρά το απαιτητικό της πρόγραμμα. Όπως είδαμε