Χημική ουσία που χρησιμοποιείται παντού συνδέθηκε με τον καρκίνο του ήπατος – Σε ποια προϊόντα εντοπίζεται

Date:

Η έκθεση σε μια συνθετική χημική ουσία που βρίσκεται ευρέως στο περιβάλλον συνδέεται με μη ιογενές ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Keck του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιεύτηκε στο JHEP Reports.

Η χημική ουσία, που ονομάζεται θειικό υπερφθοροκτάνιο (perfluooctane sulfate, ή PFOS) ανήκει σε μια κατηγορία τεχνητών χημικών ουσιών με τα αρχικά PFAS. Αυτές οι χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι γνωστό ότι διασπώνται πολύ αργά και συσσωρεύονται στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο ιστό, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

Προηγούμενη έρευνα σε ζώα είχε ήδη δείξει ότι η έκθεση σε PFAS αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τη συσχέτιση χρησιμοποιώντας ανθρώπινα δείγματα.

“Αυτή η μελέτη βασίζεται στην υπάρχουσα έρευνα, αλλά την πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα”, δήλωσε ο δρ. Jesse Goodrich από το Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck. “Ο καρκίνος του ήπατος είναι μια από τα πιο σοβαρές καταληκτικές επιπτώσεις της ηπατικής νόσου και αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι τα PFAS σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια”.

Υψηλότερη έκθεση, υψηλότερος κίνδυνος

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Keck μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα δείγματα που συλλέχθηκαν ως μέρος μιας μεγάλης επιδημιολογικής μελέτης, που ονομάζεται Multiethnic Cohort Study. Εκεί υπάρχουν πολυετή στοιχεία για περισσότερους από 200.000 κατοίκους του Λος Άντζελες και της Χαβάης, για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Αυτή η αποθήκη δειγμάτων ανθρώπινου αίματος και ιστών επέτρεψε στην ερευνητική ομάδα να βρει 50 συμμετέχοντες που τελικά ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος, να αξιολογήσει τα δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και να τα συγκρίνει με 50 άτομα που δεν εμφάνισαν καρκίνο από την ίδια μελέτη.

“Ένα μέρος της αιτίας που έχουν γίνει λίγες μελέτες σε ανθρώπους μέχρι τώρα είναι επειδή απαιτούνται τα σωστά δείγματα”, δήλωσε η δρ. Veronica Wendy Setiawan, καθηγήτρια πληθυσμού και επιστημών δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck. “Όταν εξετάζετε μια περιβαλλοντική έκθεση, χρειάζεστε δείγματα πολύ πριν από τη διάγνωση, επειδή χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί ο καρκίνος”.

Οι ερευνητές βρήκαν διάφορους τύπους PFAS στα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν ο εκάστοτε συμμετέχων αναπτύξει καρκίνο του ήπατος. Η έρευνα αποκάλυψε ότι:

Η ισχυρότερη συσχέτιση ήταν μεταξύ PFOS και καρκίνου του ήπατος και ότι τα άτομα στο κορυφαίο 10% της έκθεσης σε PFOS είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνα με τα χαμηλότερα επίπεδα PFOS στο αίμα τους.

ήπατος

Παραδείγματα προϊόντων στα οποία έχει βρεθεί ότι χρησιμοποιούνται PFAS

Η χημική ουσία διαταράσσει την κανονική λειτουργία του ήπατος

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε επίσης να φωτίσει τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους το PFOS άλλαξε τη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Η αξιολόγησή τους επί των δειγμάτων βρήκε στοιχεία ότι το PFOS φαίνεται να μεταβάλλει τη φυσιολογική διαδικασία του μεταβολισμού της γλυκόζης, τον μεταβολισμό των χολικών οξέων και τον μεταβολισμό ενός τύπου αμινοξέων, που ονομάζονται αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας στο ήπαρ.

Η διαταραχή των φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση περισσότερου λίπους στο ήπαρ, μια κατάσταση γνωστή ως μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD). Έχει καταγραφεί μια δραματική και ανεξήγητη αύξηση της NAFLD σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, κάτι που είναι ανησυχητικό επειδή τα άτομα με NAFLD έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Η NAFLD αναμένεται να επηρεάσει το 30% όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ έως το 2030.

Καλύτερη γνώση των επιπτώσεων στην υγεία από την έκθεση σε PFAS

Τα PFAS, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο αίμα ανθρώπων που εκτέθηκαν σε αυτές τις χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας τη δεκαετία του 1970. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στο αίμα του γενικού πληθυσμού, γεγονός που οδήγησε σε μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν καταργήσει σταδιακά τη χρήση PFOA και PFOS, αλλά επειδή είναι μακράς διάρκειας, τα PFAS βρίσκονται στο πόσιμο νερό, σε πολλά προϊόντα διατροφής και στο αίμα πάνω από το 98% των ενηλίκων στις Η.Π.Α.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής δρ. Λήδα Χατζή, διεξήγαγαν μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα PFAS και της ηπατικής βλάβης, της ηπατικής νόσου και τώρα του καρκίνου του ήπατος. Ελπίζουν να επικυρώσουν περαιτέρω τα ευρήματά τους σχετικά με τη σχέση με τον καρκίνο του ήπατος σε μια μεγαλύτερη μελέτη αργότερα φέτος.

“Πιστεύουμε ότι η δουλειά μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που έχουν αυτές οι χημικές ουσίες στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά όσον αφορά το πώς μπορούν να βλάψουν την κανονική λειτουργία του ήπατος”, είπε η δρ. Χατζή. “Αυτή η μελέτη καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην κατανόησή μας για τις πραγματικές συνέπειες της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες”, πρόσθεσε.

-: https://www.eurekalert.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιπώδης νόσος του ήπατος: Αυξημένος κίνδυνος για όσους κάθονται και κοιμούνται πολύ

Το #1 φρούτο για την υγεία του ήπατος, σύμφωνα με διατροφολόγο

Καρκίνος του ήπατος: Κατά 73% αυξημένος ο κίνδυνος από κάτι που πίνουμε σχεδόν όλοι και πολύ συχνά!

4 τρόποι που στα μάτια φαίνονται πιθανά προβλήματα του ήπατος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χρήστος Μενιδιάτης: Κάποιες φορές δεν μπορείς να αποφύγεις τη βία

Ο Χρήστος Μενιδιάτης μίλησε για την ανατροφή των παιδιών του, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της βίας και πώς τους έχει μάθει να την αντιμετωπίζουν. Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε στην εκπομπή «Happy Day», όπου βρέθηκε καλεσμένος με τον Γιώργο Τσαλίκη. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τα αρνητικά σχόλια που γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο για τους καλλιτέχνες

Νοέλια Βόιγκτ: Παραιτείται από τον τίτλο της Miss USA για την ψυχική της υγεία

Βαθιά μέσα μου ξέρω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για μένα, έγραψε στην ανάρτησή της 

Survivor: Ο τρίτος αγώνας ασυλίας φέρνει την τρίτη υποψηφιότητα

Survivor, Κυριακή με Πέμπτη στις 21:00 στον ΣΚΑΪ.

Δημήτρης Κόκοτας: Οι τελευταίες εξελίξεις για την υγεία του – Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αντιδρά στα ερεθίσματα

Δημήτρης Κόκοτας: Οι τελευταίες εξελίξεις για την υγεία του – Ανοιγοκλείνει τα μάτια του, αντιδρά στα ερεθίσματα Ο Δημήτρης Κόκοτας εξακολουθεί να έχει τη μηχανική υποστήριξη για λόγους ασφαλείας. Ο Δημήτρης Κόκοτας παραμένει στην εντατική για σχεδόν 40 μέρες και συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή του. Όπως χαρακτηριστικά έγινε γνωστό από την

«Πήγα στην Ακρόπολη και άρχισαν να με κυνηγάνε κορίτσια που με αναγνώρισαν» λέει ο Ελληνοβρετανός ηθοποιός Νίκολας Γκάλιτζιν

«Πήγα στην Ακρόπολη και μόλις βρέθηκα εκεί, πρέπει να είχαν κάποια σχολική εκδρομή ή κάτι, γιατί ξαφνικά, βρέθηκα μπροστά σε 100 κορίτσια που με αναγνώρισαν και άρχισαν να με κυνηγούν» περιέγραψε ο Ελληνοβρετανός ηθοποιός, Νίκολας Γκάλιτζιν, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Τζίμι Κίμελ, μιλώντας για την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Πήγαινα για χρόνια

Ο Λευτέρης Πανταζής εξομολογείται για την Κόνι Μεταξά: “Στην καραντίνα γνώρισα το παιδί μου”

"Δίνω τα πάντα για αυτό το παιδί, σαν να χρώσταγα στον εαυτό μου να δώσω πράγματα που δεν μπορούσα να δώσω, γιατί έλειπα συνέχεια". Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε νωρίτερα σήμερα (7/5) ο Λευτέρης Πανταζής. Ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις σχέσεις που

Κωνσταντίνα: “Λυπάμαι πολύ που μπήκε η πολιτική στη Eurovision”

"Το άκουσα και το κυπριακό τραγούδι. Είναι μέσα στα συνηθισμένα που έχουμε ακούσει". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε η Κωνσταντίνα. Η γνωστή τραγουδίστρια ρωτήθηκε για τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Eurovision, ενώ θυμάται και τις στιγμές από τη δική της συμμετοχή το 1983, όταν μαζί με τον Σταύρο

Eurovision: Το BBC αποθεώνει τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»

Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρεται στο «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, το BBC. Σε δημοσίευμα του για τα 37 τραγούδια στον 68ο Διαγωνισμό της Eurovision, το BBC κατατάσσει το «Ζάρι» στην κατηγορία «Ethnomusical fusion». «Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις και έχουν δημιουργήσει

Τα 6 παπούτσια που ταιριάζουν με κάθε σου φόρεμα

Σου αρέσουν και εσένα τα φορέματα; Έχεις μήπως αρκετά που κάθονται στην ντουλάπα σου γιατί δεν ξέρεις με τι παπούτσια να τα φορέσεις; Τότε σου έχω την λύση! Παρακάτω θα βρεις παπούτσια που μέχρι τώρα δεν σκεφτόσουν ότι μπορείς να τα φορέσεις και με τα φορέματά σου! Γενικότερα, η πεποίθηση πως τα φορέματα πάνε μόνο

Met Gala: Φόρεμα από άμμο επέλεξε η Tyla – Δεν μπορούσε να ανέβει τα σκαλιά

Με μία λάθος κίνηση, το φόρεμα θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την ελληνική συμμετοχή και τη Μαρίνα Σάττι

Ξεχωρίζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, γράφει ο ειδικός του BBC σε θέματα μουσικής, Μαρκ Σάβατζ

Σύνδρομο Pica: Μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

ΠΑΙΔΙ Τι είναι το σύνδρομο Pica και γιατί εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις στην εγκυμοσύνη; Η Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί όλα θα πρέπει να προσέξει μια έγκυος  YGEIAMOU.GR TEAM 07/05/2024 14:12:40 *Από την Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Μοριακή Διατροφή Το σύνδρομο Pica είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τάση να καταναλώνει