Ευθειασμός του αυχένα: Που οφείλεται και σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται θεραπεία

Date:

Γιατί δεν πρέπει να μας προβληματίζει ο ευθειασμός του αυχένα όταν δεν προκαλεί συμπτώματα. Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του. Πότε συνιστάται συντηρητική θεραπεία. Γιατί σπανίως χρειάζεται εγχείρηση.  

Ο ευθειασμός του αυχένα αποτελεί μία από τις συχνότερες «διαγνώσεις», που γίνονται κατά τις ακτινογραφίες, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αν και ακούγεται ως κάτι πολύ σοβαρό, δεν συνιστά απαραιτήτως πρόβλημα, εξ ου και τα εισαγωγικά στη λέξη «διάγνωση». Ωστόσο οι ασθενείς αρχίζουν συχνά αναζητήσεις στο Ίντερνετ σε μια προσπάθεια να μάθουν τι τους συμβαίνει, αναφέρει ένας Έλληνας ειδικός.

«Για να γίνει απολύτως κατανοητό κατά πόσον ο ευθειασμός του αυχένα αποτελεί πρόβλημα, αλλά και για να απαλλαγούν όσο είναι δυνατόν από το άγχος τους οι ασθενείς, πρέπει να γίνει αντιληπτό το «πρόβλημα»», λέει κ. Παντελής Σταυρινού, διευθυντής νευροχειρουργός στο Metropolitan Hospital, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολονίας, στη Γερμανία.

«Η σπονδυλική μας στήλη δεν είναι ευθεία», εξηγεί. «Αντιθέτως, δημιουργεί καμπύλες. Ο αυχένας μας ή, πιο σωστά, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (εν συντομία ΑΜΣΣ) έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες μια απαλή καμπύλη η οποία ονομάζεται αυχενική λόρδωση. Μερικές φορές χάνεται αυτή η καμπύλη και ο αυχένας παρουσιάζει ευθειασμό ή ακόμα και κύφωση».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η «διάγνωση» στην ακτινογραφία ή την τομογραφία είναι «ευθειασμός του αυχένα» ή «ευθειασμός της ΑΜΣΣ» ή «απώλεια της φυσιολογικής λόρδωσης». Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Τι σημαίνει όμως ο ευθειασμός του αυχένα για τον ασθενή, πώς δημιουργείται και τι μπορεί να κάνει γι’ αυτόν; Ο κ. Σταυρινού έχει τις απαντήσεις.

Γιατί έχει καμπύλες η σπονδυλική στήλη

Η σπονδυλική στήλη διαθέτει καμπύλες για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι καμπύλες αυτές μας βοηθούν να κρατάμε την ισορροπία μας όταν περπατάμε και όταν στεκόμαστε. Προστατεύουν επίσης τη σπονδυλική στήλη από τις κάθετες φορτίσεις.

Που οφείλεται ο ευθειασμός του αυχένα

Ο ευθειασμός του αυχένα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι συνηθέστερες είναι οι εξής:

  • Εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης. Όσο μεγαλώνουμε φθείρεται η σπονδυλική στήλη και οι δίσκοι που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι). Οι δίσκοι χάνουν το φυσιολογικό σφηνοειδές σχήμα τους και γίνονται άκαμπτοι και λεπτοί. Οι φθορές αυτές οδηγούν τελικά σε αλλαγή της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτήν προστίθεται ο σπασμός των αυχενικών μυών που προκαλείται από τον πόνο στον αυχένα που συχνά συνυπάρχει. Έτσι προκύπτει τελικά ο ευθειασμός του αυχένα.
  • Κακή στάση σώματος. Το να είναι κάποιος συνεχώς σκυμμένος πάνω από ένα κινητό ή καμπουριασμένος μπροστά στην οθόνη του λάπτοπ οδηγεί σε βάθος χρόνου σε σημαντική καταπόνηση των αυχενικών μυών. Το τελικό επακόλουθο είναι ο ευθειασμός του αυχένα.
  • Ιατρογενής διαταραχή. Μερικές φορές ο ευθειασμός και η κύφωση μπορεί να είναι το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα ενός χειρουργείου. Η συνηθέστερη αιτία είναι η εκτεταμένη αυχενική πεταλεκτομή, ιδίως σε νεαρή ηλικία. Η αυχενική πεταλεκτομή γίνεται είτε για να αποσυμφορηθούν τα νεύρα που είναι πιεσμένα είτε για να αφαιρεθεί κάποια εξεργασία. Γι’ αυτό και συνιστάται η πεταλεκτομή να αντικαθίσταται από την πεταλοτομή (κατά την οποία τα πέταλα των σπονδύλων επανατοποθετούνται), όπου αυτό είναι δυνατό.
  • Τραυματισμοί. Ευθειασμούς αυχένα προκαλούν συχνά τραύματα (π.χ. τροχαία, αθλητικές κακώσεις). Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ευθειασμός του αυχένα οφείλεται σε πόνο ο οποίος προκαλεί σπασμό των μυών. Μπορεί να οφείλεται και σε κάκωση των μυών ή των συνδέσμων, ή, σπανιότερα, σε ρήξη δίσκων, ή κατάγματα σπονδύλων.
  • Συγγενής (εκ γενετής) διαταραχή. Μερικές φορές οι σπόνδυλοι δεν ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους και αντί να έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα, αποκτούν σφηνοειδές.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο ευθειασμός του αυχένα προκαλείται από κάποιον όγκο που πιέζει το νωτιαίο μυελό ή παραμορφώνει τους σπονδύλους. Άλλη σπάνια αιτία είναι η παραμόρφωση μετά από φλεγμονή (σπονδυλοδισκίτιδα).

Τα πιθανά συμπτώματα

Ο ευθειασμός του αυχένα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, τα συνηθέστερα εκ των οποίων είναι:

  • Πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία) ή πονοκέφαλοι (κεφαλαλγία)
  • Πόνος στα χέρια
  • Μειωμένη κινητικότητα του αυχένα
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Βουητό στα αυτιά (εμβοές) κ.ά.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και εφ’ όσον η κατάσταση εξελιχθεί, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως αδυναμία χεριών και ποδιών, διαταραχή στην ούρηση κ.λπ.

Πως αντιμετωπίζεται

«Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι κάποιος έχει ευθειασμό στον αυχένα δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι χρειάζεται θεραπεία», ξεκαθαρίζει ο κ. Σταυρινού. «Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετική ανατομία. Άλλοι έχουν μεγάλη αυχενική λόρδωση (δηλαδή μεγάλη καμπύλη) και άλλοι έχουν ευθύ αυχένα. Ο ευθειασμός του αυχένα από μόνος του δεν λέει κάτι. Μόνο όταν συνοδεύεται από συμπτώματα ή όταν οφείλεται σε κάποια υποκείμενη ιατρική αιτία χρήζει αντιμετώπισης».

Επιπλέον, τονίζει, «η καμπύλη της ΑΜΣΣ από μόνη της δεν είναι τόσο σημαντική όσο είναι η εξέλιξη της καμπύλης αυτής σε βάθος χρόνου. Έτσι λοιπόν, αν κάποιος είχε κάποτε καμπυλωτό αυχένα και στην πορεία παρουσίασε ευθειασμό, τότε μιλάμε για επιδείνωση και τότε είναι πιθανό να χρειάζεται θεραπεία».

Αν πράγματι υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης, τότε συνήθως η θεραπεία στηρίζεται σε συνδυασμό των παρακάτω:

  • Φυσικοθεραπεία-μασάζ
  • Παυσίπονα
  • Αυχενικός κηδεμόνας (κολλάρο)
  • Ξεκούραση και αλλαγή στάσης σώματος.

Η φυσικοθεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και έχει στόχο να χαλαρώσει κάποιους μυς και να δυναμώσει κάποιους άλλους. Στοχεύει επίσης στη βελτίωση της κινητικότητας του αυχένα. Ο φυσικοθεραπευτής ξέρει καλύτερα από τον οποιοδήποτε τι ασκήσεις και χειρισμοί πρέπει να γίνουν, υπογραμμίζει ο κ. Σταυρινού.

Πότε συνιστάται εγχείρηση

Χειρουργική θεραπεία για τον ευθειασμό δεν απαιτείται συχνά. Αν χρειάζεται χειρουργείο είναι:

  • Είτε γιατί υπάρχει κάποια συνοδός πάθηση η οποία συντηρεί τον ευθειασμό (όπως π.χ. δισκοκήλες)
  • Είτε γιατί υπάρχει «αστάθεια» στην ΑΜΣΣ (π.χ. μετά από πεταλεκτομή).

«Ο ευθειασμός του αυχένα είναι κάτι σχετικά συχνό και δεν προκαλεί απαραίτητα πόνο. Στην περίπτωση όμως που προκαλεί προβλήματα, μια σειρά από συντηρητικά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν και η πρόγνωσή του είναι καλή», τονίζει ο κ. Σταυρινού. «Χειρουργείο χρειάζεται μόνο όταν υπάρχει και κάποιο άλλο πρόβλημα το οποίο συντηρεί την κατάσταση».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Έμιλι Ρατακόφσκι ανέβασε στο Instagram το εντυπωσιακό φόρεμα που έβαλε στο Met Gala

Κατάληψη φοιτητών με συνθήματα κατά του Ισραήλ και στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Τον ήθελε ο Ολυμπιακός, τον υπογράφει η ΑΕΚ – «Ασυγκράτητος φορ» Η Έμιλι Ρατακόφσκι ανέβασε στο Instagram το εντυπωσιακό φόρεμα που έβαλε στο Met Gala «Αυτοδημιούργητη με δύο εταιρείες»: Η Τούνη απάντησε στα σχόλια για το που βρίσκει τόσα λεφτά για να κάνει

«Αυτοδημιούργητη με δύο εταιρείες»: Η Τούνη απάντησε στα σχόλια για το που βρίσκει τόσα λεφτά για να κάνει ταξίδια

Ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες έκαναν για τις διακοπές του Πάσχα η Ιωάννα Τούνη και ο Δημήτρης Αλεξάνδρου με τον γιο τους, Πάρη. Η γνωστή influencer και ο σύντροφός της μοιράστηκαν στιγμιότυπα και φωτογραφίες από τον εξωτικό αυτό προορισμό και φαίνεται πως εντυπωσιάστηκαν από αυτό το παραμυθένιο μέρος. Όπως ήταν αναμενόμενο η Ιωάννα Τούνη δέχτηκε αμέτρητα

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εξηγεί για το μονοπλάνο στη συμμετοχή της Ελλάδας

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024 με το "Ζάρι", η Μαρίνα Σάττι παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της ΕΡΤ

Δημήτρης Κοντόπουλος: “Με την Demy συνωμότησε το σύμπαν για να πάνε όλα λάθος στην Eurovision”

"Δεν νομίζω ότι υπάρχει αδικημένη συμμετοχή" είπε ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Ο Δημήτρης Κοντόπουλος μίλησε στην Super Κατερίνα και στον Γιάννη Πουλόπουλο για τη συνεργασία του με τη φετινή εκπρόσωπο της Κύπρου, Silia Kapsis, ενώ αποκάλυψε με ποιον διαγωνιζόμενο έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. «Πρώτη φορά πηγαίνω στην Eurovision με την Κύπρο και είναι μεγάλη μας τιμή

Μαρία Αριστοτέλους: Η 33χρονη αθλήτρıα νίκnσε τον καρκίνο – «Τι κι αν ήταν 4ο στάδιο, τι κι αν ήταν επıθετικός»

Ενδιαφεροντα ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Μαρία Αριστοτέλους: Η 33χρονη αθλήτρıα νίκnσε τον καρκίνο – «Τι κι αν ήταν 4ο στάδιο, τι κι αν ήταν επıθετικός» diaforetiko newsroom 07.05.2024 | 19:53 Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο με μια συγκλονιστική ανάρτηση στα social media, η βαλκανιονίκης και πρωταθλήτρια Κύπρου στο επί κοντώ, Μαρία Αριστοτέλους

Χρήστος Μενιδιάτης: Πίσω από ένα πληκτρολόγιο βγάζουν όλη την κακία τους, δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να ενοχλήσουν την οικογένειά μας

«Δεν έχουμε ποτέ το δικαίωμα να φερθούμε άσχημα σε κανέναν. Όχι να σηκώσουμε το χέρι, ούτε καν λεκτικά να προσβάλλουμε τον άλλο» τόνισε ο Χρήστος Μενιδιάτης. Ο Χρήστος Μενιδιάτης και ο Γιώργος Τσαλίκης ήταν καλεσμένοι στο Happy Day με την Σταματίνα Τσιμτσιλή και μίλησε για τα επικριτικά σχόλια που υπάρχουν στο διαδίκτυο και τις αρχές

Met Gala 2024: Τζέσικα Μπίελ, Νίκι Μινάζ και Lizzo – Οι πιο κακοντυμένες της βραδιάς

Το μεγαλύτερο fashion event, το Met Gala, ολοκληρώθηκε αλλά οι εμφανίσεις των σταρ θα συζητιούνται για το επόμενο 24ωρο τουλάχιστον. Εμφανίσεις που ήταν αν μη τι άλλο εντυπωσιακές στο σύνολό τους, αλλά υπήρξαν και κάποιες που δεν έβαλαν τα… δυνατά τους δυστυχώς και κάποιες που το παράκαναν, χάνοντας τον στόχο (και το theme του Met

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Εδειξε στο Instagram και την πίσω όψη του nude φορέματος του Met Gala

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Εδειξε στο Instagram και την πίσω όψη του nude φορέματος του Met Gala GALA Έμιλι Ραταϊκόφσκι Met Gala 2024 Met Gala Δείτε την ανάρτηση που έκανε το μοντέλο 07.05.2024, 19:00 Αφού τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα στo Met Gala, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι φρόντισε να το κάνει και στα social media. Το θέμα

Eurovision 2024: Το Λουξεμβούργο επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 31 χρόνια

Το Λουξεμβούργο έχει να διαγωνιστεί στη Eurovision από το 1993, όμως σήμερα επιστρέφει στον πρώτο ημιτελικό, διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Αυτό σημαίνει πως η 24χρονη Tali, που εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, δεν έχει δει ποτέ ζωντανή εμφάνιση της χώρας της στη Eurovision. Θα το ζήσει φέτος, αλλά... ζωντανά από τη σκηνή. Το

Παγιδευμένοι: Ένα μακάβριο εύρημα σκορπίζει σε όλους τον τρόμο

Παγιδευμένοι: Ένα μακάβριο εύρημα σκορπίζει σε όλους τον τρόμο Παγιδευμένοι, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:30 στον ΑΝΤ1. Παγιδευμένοι, Τρίτη 7/5 (22:30, ΑΝΤ1) – Μετά την απουσία του Σταύρου στην κηδεία του Γιώργου, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας υποψιάζονται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και προσπαθούν να τον εντοπίσουν. Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας συνειδητοποιούν ότι το

Αλέξανδρος Τσουβέλας: “Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά”

Αλέξανδρος Τσουβέλας: «Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά» "Είμαι γιος ιερέα αλλά δεν έχω εξομολογηθεί ακόμα στον πατέρα μου. Εάν νιώσω ποτέ την ανάγκη, ίσως το κάνω κάποια στιγμή". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Τον γνωστό stand-up comedian συνάντησε η δημοσιογράφος Μένια Κούκου και μίλησαν για

Θεοφάνους για Eurovision: Αποκαλύπτει άγνωστο παρασκήνιο από το διαγωνισμό του 2002: «Φοβήθηκαν…»

Με αφορμή τον πρώτο ημιτελικό της φετινής Eurovision που διεξάγεται απόψε ο Γιώργος Θεοφάνους, καλεσμένος στην εκπομπή Στούντιο 4 το απόγευμα της Τρίτης (7-05) αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα γύρισε το χρόνο πίσω, στο 2002 αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο παρασκήνιο από τη συμμετοχή των ΟΝΕ. Ελένη Φουρέιρα: Έβαλε «φωτιά» στo Μάλμε - Η πρόβα