Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

Date:

Ο όρος παλμοί καρδιάς, πέραν από την κυριολεκτική του έννοια, χρησιμποιείται και για να περιγράψει την καρδιά που χτυπάει γρήγορα, “φτερουγίζει”, ή χτυπάει δυνατά. Το άγχος, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή ή, πιο σπάνια, μια ιατρική κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει παλμούς καρδιάς.

Αν και οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι ανησυχητικοί, είναι συνήθως αβλαβείς. Σπανίως οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής καρδιακής πάθησης, όπως ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία), που μπορεί να απαιτεί θεραπεία.

Παλμοί καρδιάς: Συμπτώματα

Μπορεί να αισθανθείτε σαν η καρδιά σας να:

  • χτυπάει πολύ γρήγορα
  • εναλλάζει τον ρυθμό χτυπήματος
  • φτερουγίζει γρήγορα
  • χτυπάει πολύ δυνατά
  • “παρακάμπτει” χτύπους

Οι παλμοί καρδιάς μπορεί να γίνουν αισθητοί στον λαιμό, ή στον σβέρκο, καθώς και στο στέρνο. Μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια δραστηριότητας, ή και κατά την φάση ηρεμίας.

Παλμοί καρδιάς: Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Όταν σας συμβαίνει σπανίως και διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, συνήθως δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Εάν έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου και έχετε αίσθημα καρδιακών παλμών, που εμφανίζονται συχνά, ή επιδεινώνονται, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις παρακολούθησης της καρδιάς, για να δείτε εάν το αίσθημα παλμών προκαλείται από πιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανιστούν καρδιακοί παλμοί μαζί με:

  • δυσφορία ή πόνο στο στήθος
  • λιποθυμία
  • σοβαρή δύσπνοια
  • σοβαρή ζάλη

Παλμοί καρδιάς: Αιτίες

Συχνά η αιτία δεν μπορεί να βρεθεί. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

  • έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως στρες, άγχος ή κρίσεις πανικού
  • κατάθλιψη
  • εντατική άσκηση
  • διεγερτικές ουσίες, όπως καφεΐνη, νικοτίνη, αμφεταμίνες και φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα που περιέχουν ψευδεφεδρίνη
  • πυρετός
  • ορμονικές αλλαγές, που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση
  • πάρα πολύ, ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη

Περιστασιακά οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, όπως ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία).

Οι αρρυθμίες μπορεί να προκαλέσουν:

  • πολύ γρήγορο καρδιακό παλμό (ταχυκαρδία)
  • ασυνήθιστα αργό καρδιακό παλμό (βραδυκαρδία)
  • καρδιακός παλμός που ποικίλλει από έναν τυπικό καρδιακό ρυθμό
  • συνδυασμός των άνω τριών καταστάσεων

Παλμοί καρδιάς: Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για αίσθημα παλμών της καρδιάς είναι:

  • στρες
  • αγχώδης διαταραχή, ή κρίση πανικού
  • εγκυμοσύνη
  • ορισμένα φάρμακα που περιέχουν διεγερτικά, όπως ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και το άσθμα
  • υπερλειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υπερθυρεοειδισμός)
  • άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί, δομικές αλλαγές της καρδιάς, προηγούμενο έμφραγμα, ή προηγούμενη καρδιακή επέμβαση

Παλμοί καρδιάς: Επιπλοκές

Για αίσθημα παλμών που προκαλούνται από καρδιακή πάθηση, οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι:

  • Λιποθυμία: Εάν η καρδιά χτυπά γρήγορα, η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει, προκαλώντας λιποθυμία στο άτομο. Αυτό είναι πιο πιθανό σε άτομα με καρδιακό πρόβλημα, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις, ή ορισμένα προβλήματα βαλβίδων.
  • Καρδιακό επεισόδιο: Πιο σπάνια, το αίσθημα παλμών μπορεί να προκληθεί από απειλητικά για τη ζωή προβλήματα καρδιακού παλμού και μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά να σταματήσει να χτυπά αποτελεσματικά.
  • Εγκεφαλικό: Εάν οι παλμοί καρδιάς οφείλονται σε μια κατάσταση στην οποία οι άνω κοιλότητες της καρδιάς τρέμουν γρήγορα αντί να χτυπούν σωστά (κολπική μαρμαρυγή), το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί και να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβων. Εάν ένας θρόμβος διασπαστεί, μπορεί να φράξει μια εγκεφαλική αρτηρία, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Ορισμένες αρρυθμίες μπορούν να μειώσουν την ικανότητα άντλησης της καρδιάς. Μερικές φορές, ο έλεγχος του ρυθμού μιας αρρυθμίας που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί και να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς.

Παλμοί καρδιάς: Θεραπεία

Εκτός κι εάν προκαλούνται από καρδιακή πάθηση, οι παλμοί καρδιάς σπανίως χρήζουν θεραπείας. Αντίθετα, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει την λήψη μέτρων, για την αποφυγή των ερεθισμάτων, που προκαλούν αίσθημα παλμών.

Εάν προκαλούνται από μια καρδιακή πάθηση, όπως ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία), η θεραπεία θα επικεντρωθεί στη διόρθωση της πάθησης.

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες

Ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης του αισθήματος παλμών στο σπίτι είναι η αποφυγή των ερεθισμάτων, που προκαλούν τα συμπτώματα.

  • Μειώστε το άγχος: Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαλογισμό, γιόγκα, ή βαθιές αναπνοές.
  • Αποφύγετε τα διεγερτικά: Η καφεΐνη, η νικοτίνη, ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και ενεργειακά ποτά μπορεί να κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, ή ακανόνιστα.

-: https://www.mayoclinic.org

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φτερούγισμα στην καρδιά: Αίτια, συμπτώματα, εξετάσεις και θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Φύσημα στην καρδιά: Τι είναι, συμπτώματα, αίτια και παράγοντες κινδύνου

Φυσιολογικοί παλμοί καρδιάς ανά ηλικία: Τι υποδεικνύουν για την υγεία σας

6 σημάδια ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μέγκαν Φοξ: Νέα αλλαγή στα μαλλιά της – Με καστανό καρέ αυτή τη φορά

Η ηθοποιός άφησε πίσω τη γαλάζια απόχρωση που είχε υιοθετήσει τελευταία

Eurovision 2024: Ο Α’ Ημιτελικός απευθείας από την ΕΡΤ1

Η Κύπρος με τη Silia Kapsis διεκδικούν το χρυσό εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό. Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας, και η ΕΡΤ1, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Μalmö Arena, μεταδίδει τον Α’ Ημιτελικό την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 22:00. O Θανάσης Αλευράς και o Ζερόμ Καλούτα θα σχολιάσουν τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision. Η Κύπρος εμφανίζεται στην 1η θέση του Α’ Ημιτελικού.

Σταμάτης Φασουλής: Φορτισμένος στον αέρα για την Άννα Παναγιωτοπούλου – “Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα”

"Είναι λίγο άγριο όταν το συνειδητοποιείς. Δεν υπάρχει έλλειψη από τη στιγμή που ζει μέσα σου", ανέφερε συγκινημένος ο Σταμάτης Φασουλής.

Φορτισμένος ο Σταμάτης Φασουλής για την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Η μισή μου ζωή, το μισό μου σώμα»

Τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο συνάντησε ο Σταμάτης Φασουλής το απόγευμα της Δευτέρας (6/5). Τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη υποδέχθηκε το δίδυμο της ΕΡΤ στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4», μιλώντας μεταξύ άλλων για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που «έφυγε» από τη ζωή το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου. «Με την Άννα γνωριστήκαμε στη Δραματική Σχολή. Από

Βέφα Αλεξιάδου: «Bγαίνω στη βεράντα και λέω… Θεέ μου, δεν μας ακούει κανείς, εγώ και εσύ είμαστε»

Σε μια συνέντευξη από καρδιάς, η Βέφα Αλεξιάδου, μιλάει για τη συνεργασία της με την Ελένη Μενεγάκη, πώς κατάφερε να σταθεί στα πόδια της μετά τον θάνατο του συζύγου της Κωνσταντίνου και των δύο της παιδιών, Αντζυς και Αλεξίας. Τα όσα λέει στην Espresso πραγματικά συγκινούν. Εκτός από θετικές στιγμές στην καριέρα σας, έχουν υπάρξει

Πάνος Σταθακόπουλος: «Παίρναμε την ουροδόχο κύστη από το γουρούνι, τη φουσκώναμε & την κάναμε μπάλα»

Συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα παραχώρησε ο Πάνος Σταθακόπουλος και μίλησε για πολλά και διάφορα. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε και για τα αυτοσχέδια παιχνίδια που έφτιαχνε με τους φίλους του, όταν ήταν μικρό παιδάκι στο χωριό. Ένα από αυτά, μάλιστα, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ως παιδάκι θυμάμαι ότι έπαιζα με τα άλλα παιδιά στο χωριό και περνούσαμε

Δούκισσα Νομικού: Πόζαρε με μπικίνι από τις διακοπές της

Τα συναισθήματα αυτών των ημερών σε εικόνες, έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης

Μάικλ Τζάκσον: Ο ανιψιός του είναι ίδιος ο τραγουδιστής στα γυρίσματα της επερχόμενης βιογραφίας

Μάικλ Τζάκσον: Ο ανιψιός του είναι ίδιος ο τραγουδιστής στα γυρίσματα της επερχόμενης βιογραφίας Μάικλ Τζάκσον: Ο ανιψιός του είναι ίδιος ο τραγουδιστής στα γυρίσματα της επερχόμενης βιογραφίας Ο Τζαφάρ Τζάκσον φόρεσε ένα αναγνωρίσιμο look του θείου του και βασιλιά της ποπ Ο Τζαφάρ Τζάκσον απαθανατίστηκε στο πλατό της επερχόμενης βιογραφίας του θείου του, Μάικλ

Καλομοίρα: Σπάνια φωτό με την κούκλα πεθερά της και το δημόσιο σ’ αγαπώ

H Kαλομοίρα γιόρτασε το φετινό Πάσχα μαζί με τον σύζυγό της, Γιώργο Μπούσαλη και τα τρία τους παιδιά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η τραγουδίστρια μοιράστηκε σχετικά στιγμιότυπα στον λογαριασμό της στο instagram ενώ αφιέρωσε τη νέα της ανάρτηση στην πεθερά της, κυρία Λούλα, την οποία λατρεύει. Θύμα απάτης η Καλομοίρα - «Προσοχή να το

Η Θεοφανία Παπαθωμά λιάζεται με κόκκινο μαγιό και μας αποκαλύπτει το τατουάζ της

Η Θεοφανία Παπαθωμά είναι από αυτές που ξεκίνησαν τα μπάνια τους στη θάλασσα και έφεραν το καλοκαίρι νωρίτερα. Η γνωστή ηθοποιός πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τρεις φωτογραφίες της στις οποίες την είδαμε να ποζάρει με ένα κόκκινο μαγιό. Μάλιστα, μας αποκάλυψε και το τατουάζ της. Θεοφανία Παπαθωμά: «Μας σκοτώνουν, δεν είναι αφρικανική

Κώστας Μπίγαλης για τον Αντώνη Τουρκογιώργη: Θα τον θυμάμαι για πάντα

Ήταν ένας δαιμονιώδης τύπος, «πυρηνικός» όσον αφορά στην ενέργεια, δήλωσε