«Στον γιατρό που μου είπε να ρίξω το μωρό μου με σύνδρομο Down»

Date:

«Στον γιατρό που μου είπε να ρίξω το μωρό μου με σύνδρομο Down»

Στην Courtney Baker πήρε περισσότερο από ένα χρόνο να πάρει απόφαση να στείλει αυτό το γράμμα που από καιρό είχε στο μυαλό της. Το σκεφτόταν από τότε που ήταν έγκυος στην κόρη της, Emmy.







O γιατρός της είχε προτείνει να διακόψει την εγκυμοσύνη. Ακόμα κι όταν εκείνη αρνήθηκε απαντώντας ότι προτιμάει να φέρει στον κόσμο την κορούλα της ξέροντας ότι έχει σύνδρομο Down, ένιωσε πίεση απ’ την πλευρά του γιατρού της για να αποφασίσει το αντίθετο. «Ήξερα πόσο σημαντικό είναι να γράψω αυτό το γράμμα, πριν καν γεννηθεί η Emmy»,  είπε στο Brightside.

Aφού έγραψε και ταχυδρόμησε το γράμμα με τη βοήθεια της 15 πια μηνών κόρης της η Courtney ανέφερε ότι όλη αυτή η διαδικασία ήταν γι’ αυτή σαν «να βάζει ένα τέλος». Δεν ήξερε πώς μπορεί να αντιδράσει ο γιατρός, ήξερε όμως ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του κι ίσως να αλλάξει κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι γιατροί περιπτώσεις σαν τη δική της.

Και πώς να μην τα καταφέρει ν’ αγγίξει τις καρδιές όλων, με τόσο όμορφα λόγια;

«Αγαπητέ γιατρέ,







Μια φίλη πρόσφατα μου είπε πως όταν πήγε για προγεννητικό έλεγχο ο γιατρός της της είπε κοιτάζοντας τα αποτελέσματα: “Eίναι τέλειος”. Όταν γεννήθηκε ο γιος της με σύνδρομο Down, επισκέφτηκε τον γιατρό της. Εκείνος κοίταξε το μωρό και της είπε: “Στο είπα. Είναι τέλειος!”.

Αυτή η ιστορία με διέλυσε. Ενώ ήμουν τόσο χαρούμενη για την εμπειρία της φίλης μου, ένιωσα ταυτόχρονα να γεμίζω με τέτοια πίκρα που δεν είχα αντίστοιχη αντιμετώπιση. Μακάρι να είχατε υπάρξει κι εσείς ένας τέτοιος γιατρός.

Ήρθα σε ‘σας κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης περιόδου της ζωής μου. Ήμουν τρομοκρατημένη, αγχωμένη και εντελώς απελπισμένη. Δεν ήξερα ακόμα την αλήθεια για το μωρό μου κι αυτή ήταν που τόσο απεγνωσμένα ζητούσα από εσάς. Όμως αντί για υποστήριξη και ενθάρρυνση, εσείς μου προτείνατε να τερματίσω την εγκυμοσύνη. Σας είπα το όνομά της και εσείς με ρωτήσατε αν καταλαβαίνουμε πόσο χαμηλή θα είναι η ποιότητα ζωής μας με ένα παιδί με σύνδρομο Down. Μου προτείνατε να επανεξετάσω την απόφασή μου να συνεχίσω την κύηση.

Από εκείνη την πρώτη φορά κάθε ραντεβού με τρομοκρατούσε. Η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου έγινε σχεδόν ανυπόφορη επειδή δεν μου είπατε ποτέ την αλήθεια.

Το παιδί μου είναι τέλειο.

Δεν είμαι θυμωμένη, είμαι πικραμένη. Είμαι πραγματικά πολύ στεναχωρημένη. Στεναχωριέμαι γιατί αυτοί οι μικροί καρδιακοί παλμοί που ακούτε κάθε μέρα δεν σας γεμίζουν με ασταμάτητο δέος. Στεναχωριέμαι που οι περίπλοκες λεπτομέρειες και το θαύμα αυτών των μικροσκοπικών χεριών, πνευμόνων, ματιών και αυτιών δεν σας αφήνουν άφωνο. Στεναχωριέμαι που κάνατε τόσο μεγάλο λάθος πιστεύοντας ότι ένα μωρό με σύνδρομο Down θα μείωνε την ποιότητα ζωής μας. Και σπαράζει η καρδιά μου όταν σκέφτομαι ότι έχετε πει το ίδιο σε άλλες μαμάδες ακόμα και σήμερα. Κυρίως όμως στεναχωριέμαι επειδή δεν είχατε ποτέ το προνόμιο να γνωρίσετε την κόρη μου, την Emmy.

Επειδή η Emmy δεν έχει απλώς αυξήσει την ποιότητα ζωής μας, έχει αγγίξει τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων. Μας έχει δώσει τόση χαρά και νόημα που είναι δύσκολο να το περιγράψω. Μας έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα χαμόγελα, τα πιο γλυκά φιλιά και γέλια της ζωής μας. Έχει ανοίξει τα μάτια μας και τώρα μπορούμε να δούμε την αληθινή ομορφιά και την αγνή αγάπη.

Προσεύχομαι καμία άλλη μαμά να μην περάσει αυτό που πέρασα εγώ.Προσεύχομαι ότι κι εσείς θα δείτε την αληθινή ομορφιά και την αγάπη μέσα από κάθε εξέταση που κάνετε. Και προσεύχομαι ότι στο επόμενο μωράκι με σύνδρομο Down που θα δείτε στην εξέταση, θα κοιτάξετε τη μαμά του και θα της πείτε την αλήθεια: “Το παιδί σας είναι τέλειο.”»

- : -

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού για την τηλεόραση: Έχω παρατηρήσει κι εγώ την ανθρωποφαγία, έναν ελαφρύ κανιβαλισμό

Είναι σημείο των καιρών, είναι σκληρή η μάχη της επιβίωσης και της πρωτιάς, πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Μαντώ Γαστεράτου: Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα

Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη υπήρξε ένα διάστημα που είχα αγχωθεί λίγο παραπάνω με την πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος, σχολίασε

Η Δώρα Αρχοντάκη αποκαλύπτει το παρασκήνιο από το Big Brother 1 – “Κανείς μας δεν είχε ιδέα τι θ’ ακολουθούσε”

"Δεν ήταν τίποτα στημένο. Γι' αυτό το πρώτο Big Brother ήταν και το πιο αυθεντικό reality που έγινε ποτέ στην Ελλάδα", δηλώνει η Δώρα Αρχοντάκη.

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντική γίνεται η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύονται οι σωστές διατροφικές επιλογές. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και εν γένει της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως

Καρκίνος του μαστού: Ποιες εξετάσεις να περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος

Τι αναφέρουν οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. Ποιες εξετάσεις δεν συνιστώνται σε προληπτική βάση. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν εδώ και 40 χρόνια έχουν αποδείξει πως οι προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) με τη χρήση μαστογραφίας μειώνουν τη θνητότητα από τη νόσο. Ωστόσο, οι

Φίλιπ Μάικλ Τόμας: Αγνώριστος ο «Σκληρός του Μαϊάμι»-Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και έχει 11 παιδιά

Ο Φίλιπ Μάικλ Τόμας, γνωστός ως «Σκληρός του Μαϊάμι», έχει σήμερα 11 παιδιά και μάλιστα από πέντε διαφορετικές γυναίκες. Μάθε παρακάτω όλα όσα δεν γνώριζες.

Καίτη Γαρμπή-Νίκη Κάρτσωνα: Εντυπωσιακές χωρίς ίχνος μακιγιάζ και δίχως φίλτρα!

Λένε πως την αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας μπορεί να τη δει κανείς το πρωί που ξυπνάει ή όταν μόλις έχει βγει από το μπάνιο! Δείτε Καίτη Γαρμπή και Νίκη Κάρτσων

«Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας

Ενδιαφεροντα EMMA ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΤΕΡΑ «Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας Η μητέρα της αδικοχαμένης νεαρής, που έχασε τη ζωή της με φρικτό τρόπο σε τροχαίο το 2022, έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση με αφορμή την ημέρα γιορτής του Πάσχα Τζωρτζίνα Φράγκου 06.05.2024 |

Μήπως είστε «εθισμένοι» στο ρινικό σπρέι;

Με τις αλλεργίες να καλπάζουν και τη μύτη να είναι συχνά μπουκωμένη, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τη λύση στα αποσυμφορητικά σπρέι. Η δράση τους είναι τόσο άμεση και ανακουφιστική που συχνά καταλήγει σε κατάχρηση και δημιουργείται μια αίσθηση εξάρτησης. Είναι τελικά τα αποσυμφορητικά σπρέι εθιστικά; Πώς λειτουργούν τα ρινικά σπρέι Οι αλλεργίες και τα

Μαντώ Γαστεράτου: “Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου”

Μαντώ Γαστεράτου: «Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου» "Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα. Η αλήθεια είναι ότι το έζησα και τις δύο φορές". Τη Μαντώ Γαστεράτου υποδέχθηκε η Τζένη Θεωνά στις «Μαμάδες» ανήμερα του Πάσχα

Γιάννης Στάνκογλου: “Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε”

Γιάννης Στάνκογλου: «Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε» "Η κόρη μου δεν έχει ούτε Instagram ούτε Facebook. Της έχουμε μιλήσει κι εγώ και η μητέρα της και, ευτυχώς, δεν νιώθει ακόμη την ανάγκη να το κάνει". Για τη φετινή του συμμετοχή στη σειρά «Το Ναυάγιο» του MEGA αλλά και