Η ιστορία του τυφλού φοιτητή Αργύρη που βρέθηκε από την απόρριψη στην Οξφόρδη

Date:

Η ιστορία του τυφλού φοιτητή Αργύρη που βρέθηκε από την απόρριψη στην Οξφόρδη

Η αρχική απόφαση του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ήταν να μην γίνει δεκτός. Τελικά, τα κατάφερε.







Όταν ήταν ακόμη δέκα μηνών, οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο Αργύρης Κουμτζής είχε «ατροφικό οπτικό νεύρο». Η όρασή του ήταν κάτω από το ένα εικοστό πέμπτο του φυσιολογικού. Όπως και ο πατέρας του, έπρεπε να ζήσει τυφλός.

Αυτό δεν ήταν αρκετό, για να τον σταματήσει. Από μικρό παιδί ρωτούσε τον πατέρα του αν «είναι δύσκολη η Νομική». «Το μόνο που θέλει είναι διάβασμα!», του απαντούσε εκείνος. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, ο Αργύρης έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του.







Όλοι γύρω του διέκριναν την κλίση του στις θετικές επιστήμες. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και τελικά αυτή η διαπίστωση ήταν πέρα για πέρα σωστή. Μετά από πολλούς κόπους και βάσανα, ο Αργύρης πρίν από λίγες μέρες θα λάμβανε την παρακάτω αναφορά από το θερινό σχολείο της Οξφόρδης:

«Αγαπητέ Αργύρη, είμαι στην ευχάριστη θέση να σε πληροφορήσω ότι η αίτησή σου για το θερινό σχολείο της Οξφόρδης στην Αστροφυσική έγινε δεκτή. Έχεις επιλεγεί στη διερεύνηση των μεσογαλαξιακών μαγνητικών πεδίων».

Ο Αργύρης κόντεψε να μείνει εκτός των ελληνικών πανεπιστημίων λόγω του πατροπαράδοτου παρωπιδισμού που κυνηγάει το ελληνικό κράτος.

Ο Αργύρης σε μαθητική παρέλαση

Οι θέσεις ήταν μόλις 20 και οι αιτήσεις άγγιξαν τις 500. Μία από αυτές που έγιναν δεκτές, ανήκε στον Αργύρη, ο οποίος επιλέχθηκε με βάση πολύ απαιτητικά κριτήρια: την προηγούμενη ερευνητική εμπειρία, το βιογραφικό, το motivation letter, την ύπαρξη συστατικών επιστολών και τη βαθμολογία του στο πανεπιστήμιο.

Όπως είπε ο ίδιος στην Καθημερινή, ο μέσος όρος που συγκεντρώνει μέχρι τώρα ο τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ αγγίζει το 9,55. Ο χαρακτηρισμός «Άριστα» φαίνεται λίγος.

Αν κάθε παραμύθι έχει και ένα δράκο, κάθε ελληνικό success story στον χώρο της Παιδείας έχει και αρκετά εμπόδια από τα αναπαραγόμενα στερεότυπα και τη γραφειοκρατία που μαστίζουν την ελληνική εκπαίδευση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Αργύρη, που πριν από τρία χρόνια -και για ενάμιση χρόνο- προσπαθούσε επίμονα να καταφέρει το αυτονόητο, να αποδείξει ότι μπορεί να σπουδάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Η αρχική απόφαση του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ ήταν αρνητική, επειδή στο πρόγραμμα σπουδών υπήρχαν εργαστήρια –και άρα το παιδί θα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην παρακολούθησή τους– ενώ και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα κρίθηκε ότι δεν ήταν εύκολο να «μεταφραστούν» για έναν τυφλό φοιτητή. Τελικά, μετά τη δημόσια ανακίνηση του ζητήματος και την παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο Αργύρης έγινε δεκτός από το Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Από την εποχή που ο Αργύρης ήταν έφηβος, οι γονείς του έπρεπε να ξενυχτούν για να του σκανάρουν τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει σελίδα-σελίδα, ώστε να τα ακούει στη συνέχεια μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Εκτός από τη φυσική, ο Αργύρης αγαπά και το σκάκι.

Ο Αργύρης είναι παιδί του Σωτήρη και της Διονυσίας Κουμτζή. Ο πατέρας του Αργύρη είναι επίσης τυφλός, ενώ η μητέρα του μερικώς βλέπουσα. Ο ίδιος από μικρός αγαπούσε τη λογοτεχνία. Όμως, ακόμη και γι’ αυτό, η οικογένειά του έπρεπε να κάνει υπέρβαση.

Συγκεκριμένα, από την εποχή που ο Αργύρης ήταν ακόμη έφηβος, οι γονείς του έπρεπε να ξενυχτούν για να του σκανάρουν τα βιβλία που ήθελε να διαβάσει σελίδα-σελίδα, ώστε να τα ακούει στη συνέχεια μέσα από ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή.

Λάτρης του σκακιού και μαθητής του 20 παρά κάτι στα εφηβικά του χρόνια, ο Αργύρης θέλει σήμερα να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Θεσσαλονίκη και μετά να μετοικήσει στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, όπου σκοπεύει με την ισχυρή θέλησή του να συνεχίσει τις μεταπτυχιακές σπουδές του.

Ένα παιδί που τα καταφέρνει άψογα και αποτελεί σήμερα παράδειγμα για το πώς πρέπει να παλεύουμε παρά τις δυσκολίες που μας βρίσκουν στη ζωή, ο Αργύρης κόντεψε να μείνει εκτός των ελληνικών πανεπιστημίων λόγω του πατροπαράδοτου παρωπιδισμού που κυνηγάει το ελληνικό κράτος και το τέκνο αυτού, την ελληνική εκπαίδευση.

Ο Αργύρης ευτυχώς δεν χάθηκε, δεν είμαστε όμως το ίδιο σίγουροι για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

[vice] [kathimerini]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Μενεγάκη: Η selfie της παρουσιάστριας – Το καλοκαίρι πλησιάζει, γράφει

Ελένη Μενεγάκη: Η selfie της παρουσιάστριας - Το καλοκαίρι πλησιάζει, γράφει Δείτε την ανάρτηση Η Ελένη Μενεγάκη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Η γνωστή παρουσιάστρια ανέβασε μια selfie, στην οποία φοράει ένα μπλε μπλουζάκι και όπως φαίνεται, ανυπομονεί για το καλοκαίρι. Στη λεζάντα της ανάρτησης, έγραψε: «Το καλοκαίρι πλησιάζει και το

Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους

Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους Η Γη της Ελιάς: Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους Ο Πότης και η Άννα πυροβολούν τη Χρυσούλα  Η Χάιδω επιστρέφει στο σπίτι. Ο Χρήστος και η Αφροδίτη δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον γάμο τους. Ο

Η σκηνή από τη «Μάγισσα» που ζόρισε τον Τάσο Νούσια – «Δεν θέλω να το κάνω αυτό!»

Ο Τάσος Νούσιας βρέθηκε καλεσμένος της Ναταλίας Γερμανού, το μεσημέρι του Σαββάτου, στον καναπέ της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» στον Alpha. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο δημοφιλής πρωταγωνισγής αναφέρθηκε στη συμμετοχή που είχε αυτή τη χρονιά στη σειρά «Μάγισσα» και τη διαχείριση των βίαιων σκηνών του. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Νούσιας εξομολογήθηκε πως «πάντα, κάθε φορά

Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία

Ενδιαφεροντα ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ Άγιο Όρος: Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ύψωσαν τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία Τζωρτζίνα Φράγκου 18.05.2024 | 18:35 Ο Ανθυπολοχαγός ΕΜΘ, Αντώνης Λαπούδης, από τη Λάρισα, είναι γνωστός λόγω του γεγονότος ότι στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, κρεμάει τη μεγαλύτερη ελληνική σημαία σε μπαλκόνι πολυκατοικίας. Μάλιστα, υπήρξε

Ο Γιώργος Λάνθιμος στο φεστιβάλ Καννών: Λαμπερά καρέ από την πρεμιέρα της νέα του ταινίας – «Δουλεύω με το ένστικτο»

Έχοντας στις βαλίτσες του τις ιδιαίτερες «Ιστορίες καλοσύνης», ο Γιώργος Λάνθιμος, έδωσε το «παρών» στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος -στις 10 Μαρτίου 2024, η ταινία του Poor Things κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ, από τις συνολικά 11 υποψηφιότητες που είχε-, περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών με

Η ιλαρά σαρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Πάνω από 6.400 κρούσματα το 2024

Δεκαέξι από τους ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έκθεση του ECDC. Σημαντική έξαρση παρουσιάζει η ιλαρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Ρουμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να καταγράφουν εκατοντάδες κρούσματα. Η Ρουμανία είναι επίσης η χώρα όπου καταγράφηκαν έως στιγμής και οι περισσότεροι θάνατοι από

Τάσος Νούσιας: «Δεν είμαι σκληρός με τα παιδιά μου. Φωνάζω, μου γυρίσει το μάτι, αλλά…»

Στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται βρέθηκε καλεσμένος ο Τάσος Νούσιας το μεσημέρι του Σαββάτου 18/5. Ο ηθοποιός μίλησε για τους ρόλους του τόσο στο Έτερος Εγώ όσο και στη Μάγισσα και στο κατά πόσο έχουν κοινά αυτοί οι χαρακτήρες με τον ίδιο. Ακόμη αναφέρθηκε στο πως είναι ως πατέρας. «Μιας άλλης εποχής άνθρωποι και οι

Κουτσόπουλος: Το νέο καρέ που ανέβασε με τη Μιχαλοπούλου μετά τις φήμες χωρισμού & η «κατσικοπόδαρη»

Την ώρα που τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ τους θέλουν… χωρισμένους, ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και η Χρύσα Μιχαλοπούλου παραμένουν ζευγάρι και μας το δείχνουν.

Νύχτα στάσου: Όμορφες διπλοπενιές

Νύχτα στάσου, απόψε στις 21.00 στην ΕΡΤ με ένα αφιέρωμα σε αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που υπογράφουν σολίστες του μπουζουκιού.

Πανθέοι: Ο Ανδρέας αντιμετωπίζει ευθέως τον Κίτσο

Πανθέοι: Ο Ανδρέας αντιμετωπίζει ευθέως τον Κίτσο Σάββατο, 18.5.2024, 17:10 Zappit@ZAPPIT_ Πανθέοι: Απόψε στις 18.40. Ο πόλεμος ξεσπά στην Ελλάδα και οι ήρωες πρέπει να κάνουν θυσίες. Παραμερίζουν τα θέλω τους, τις αντιπαραθέσεις τους και αυτό που λέει η καρδιά τους για να ταχθούν σε έναν κοινό σκοπό. Δύσκολες αποφάσεις και συγκινητικοί αποχαιρετισμοί στο νέο

Στην πρεμιέρα του Αργυρού ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Τάιλερ – «Ήταν σε σουίτα αλλά δεν τη ζήτησαν»

Στο κέντρο διασκέδασης Fantasia, όπου τραγουδάει ο Κωνσταντίνος Αργυρός, διασκέδασε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπεθ. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ παρακολούθησαν το πρόγραμμα από σουίτα στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της παραλιακής, όπως φαίνεται και σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Δάφνη Μπόκοτα: Η διοργάνωση της φετινής Eurovision ήταν ό,τι πιο φοβικό έχω δει στην ζωή μου»

Για τη φετινή Eurovision μίλησε η Δάφνη Μπόκοτα που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Mega, «Ακόμα δεν είδες τίποτα!». Η Δάφνη Μπόκοτα είναι άμεσα συνυφασμένη με τον θεσμό της Eurovision καθώς για 18 χρόνια ήταν το πρόσωπο που είχε αναλάβει να παρουσιάζει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό μουσικής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αρχικά να ξεκινήσουμε από την διοργάνωση