Επιστήμονες από Ευρώπη και Ασία μετέτρεψαν τα κύτταρά της σε «εργοστάσια» παραγωγής θεραπευτικών μορίων.
Έναν νέο τρόπο για να δημιουργούν πρωτεΐνες με δυνητικά θεραπευτικές ιδιότητες βρήκαν επιστήμονες από Ευρώπη και Ασία, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά που κρύβει η μαγιά μπύρας.
Όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, με τη βοήθειά της κατόρθωσαν να αναπτύξουν μία καινοτόμο μέθοδο παραγωγής και ταχείας ανάλυσης των λεγόμενων μακροκυκλικών πεπτιδίων.
Τα μακροκυκλικά πεπτίδια αυτά είναι μόρια που χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο στη σύγχρονη Ιατρική. Στην πραγματικότητα, συνδυάζουν ακρίβεια στη στόχευση, σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς έχουν λιγότερες παρενέργειες από τα παραδοσιακά φάρμακα. Γι’ αυτούς τους λόγους, προσελκύουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
Οι συμβατικές μέθοδοι, όμως, για την ανακάλυψη και τη δοκιμή τους, είναι συχνά πολύπλοκες, αργές και διόλου φιλικές για το περιβάλλον. Τους σκοπέλους αυτούς ως φαίνεται κατόρθωσαν να υπερκεράσουν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τη μαγιά μπύρας.
100 εκατομμύρια πεπτίδια
Η μαγιά μπύρας είναι ένας ζυμομύκητας που χρησιμοποιείται στη ζυθοποιΐα. Οι ερευνητές τροποποίησαν τα κύτταρα της μαγιάς για να παράγουν διαφορετικά μακροκυκλικά πεπτίδια. Ουσιαστικά μετέτρεψαν κάθε κύτταρο της μαγιάς σε ένα ξεχωριστό «εργοστάσιο» που παρήγαγε από ένα πεπτίδιο.
Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές φθορισμού, οι ερευνητές κατόρθωσαν να ελέγξουν μέσα σε λίγες ώρες εκατομμύρια από αυτά τα μικροσκοπικά «εργοστάσια», εντοπίζοντας τα πεπτίδια που παρήγαγαν. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντικά ταχύτερη και πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον από τις ήδη υπάρχουσες.
Στην πραγματικότητα, ανέλυσαν γρήγορα και αποτελεσματικά 100 εκατομμύρια διαφορετικά πεπτίδια. Με τη βοήθεια άλλων μεθόδων, εξ άλλου, επιβεβαίωσαν ότι τα πεπτίδια αυτά έχουν την ίδια ακρίβεια στη στόχευση με τα παραδοσιακά παραγόμενα.
Ριζική αλλαγή της θεραπείας
«Διευρύνουμε τα όρια αυτής της τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα μακροκυκλικά πεπτίδια», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Alessandro Angelini, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Μοριακών Επιστημών & Νανοσυστημάτων του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari στη Βενετία.
«Τα πεπτίδια αυτά μπορεί να παράσχουν προηγμένες θεραπείες απ’ ευθείας σε συγκεκριμένα κύτταρα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης πολλών ασθενειών», πρόσθεσε. «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά η υγεία των ασθενών, καθώς και να υπάρξει σημαντικός επιστημονικός και οικονομικός αντίκτυπος».
Μέρος της τεχνολογίας με τη μαγιά της μπύρας έχει ήδη κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari. Προσφάτως, δε, αποκτήθηκε από ιταλική νεοφυή επιχείρηση.
Φωτογραφία: iStock