Τι είναι το “στόμα Paxlovid”: Αναφορές για πικρή, μεταλλική γεύση μετά την λήψη του χαπιού κατά της COVID-19

Date:

Η απώλεια, ή η αλλοίωση της γεύσης (δυσγευσία) είναι ένα γνωστό πλέον σύμπτωμα της COVID-19. Είναι επίσης μια παρενέργεια πολλών άλλων ασθενειών και φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του Paxlovid, του νέου αντιικού φαρμάκου για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

Αν και επηρεάζει λιγότερο από το 6% των ατόμων που λαμβάνουν Paxlovid, ορισμένοι αναφέρουν μια “απαίσια” αίσθηση γεύσης, που τους εμφανίστηκε αμέσως μετά την έναρξη λήψης του φαρμάκου.

Η δυσγευσία περιγράφεται ως πικρή, μεταλλική, ή ξινή γεύση στο στόμα. Τι ακριβώς είναι όμως και τι συμβαίνει στο σώμα όταν συμβαίνει;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν γευόμαστε;

Εκτός από την ευχαρίστηση που απολαμβάνουμε από την κατανάλωση ενός φαγητού που έχει καλή γεύση, η αίσθηση της γεύσης μας εξυπηρετεί και σε άλλους σκοπούς. Η γεύση μας βοηθά να αποφασίσουμε τι θα φάμε, διασφαλίζοντας ότι παίρνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Μας βοηθά επίσης να μεταβολίσουμε τις τροφές που έχουμε φάει.

Η αίσθηση της γεύσης μπορεί επίσης να μας προστατεύσει από την κατανάλωση επικίνδυνων για την υγεία μας τροφών και ποτών, όπως δηλητήρια, ή τρόφιμα που έχουν χαλάσει.

Υπάρχουν περίπου 10.000 γευστικοί κάλυκες στο ανθρώπινο στόμα, με κάθε γευστικό κάλυκα να έχει έως και 150 γευστικούς υποδοχείς. Αυτοί οι γευστικοί υποδοχείς στους γευστικούς μας κάλυκες βοηθούν στην ανίχνευση του αν το φαγητό είναι αλμυρό, γλυκό, πικρό, ή ξινό.

Οι γευστικοί κάλυκες μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με το τι τρώμε μέσω διαφόρων νευρικών οδών.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη γεύση μεταδίδονται πρώτα στο εγκεφαλικό στέλεχος στη βάση του εγκεφάλου και στη συνέχεια αποστέλλονται σε όλον τον εγκέφαλο μέσω συνδεδεμένων οδών, φτάνοντας στον μετωπιαίο φλοιό στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή συνδέεται με τις αισθητήριες περιοχές και το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο βοηθά στην κωδικοποίηση της μνήμης και του συναισθήματος από αυτό που τρώμε/πίνουμε.

Τρεις πιθανές αιτίες για τη δυσγευσία

Εκτός από την άμεση βλάβη στη γλώσσα και στο στόμα, η δυσγευσία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως: μόλυνση ή ασθένεια, φάρμακα, ή βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Λοίμωξη, ή ασθένεια

Αλλαγές στη γεύση έχουν αναφερθεί μετά από μόλυνση από γρίπη, αλλεργικό πυρετό, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλα.

Σήμερα, μια από τις πιο συχνές αιτίες δυσγευσίας είναι η COVID-19, με την απώλεια γεύσης ένα από τα πρώτα συμπτώματα που βιώνουν πολλοί ασθενείς. Έρευνες δείχνουν, ότι η δυσγευσία εμφανίζεται σε περίπου 33-50% των ατόμων με COVID-19, αν και παρατηρείται σπανιότερα με τις νεότερες παραλλαγές του κορονοϊού. Έχει επίσης αναφερθεί ως επίμονο σύμπτωμα της μακροχρόνιας COVID-19.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί η COVID-19, ή άλλες λοιμώξεις, προκαλούν δυσγευσία. Ορισμένες πρόσφατες θεωρίες επικεντρώνονται στο πώς ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί την COVID-19 πυροδοτεί μια φλεγμονώδη απόκριση, δεσμεύοντας τους υποδοχείς στο στόμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα μοριακά και κυτταρικά μονοπάτια, κάτι που ενδεχομένως μεταβάλλει την αίσθηση της γεύσης.

Λόγω των στενών δεσμών μεταξύ γεύσης και όσφρησης, η βλάβη που προκαλείται από ιούς στην επένδυση της μύτης μπορεί να είναι αρκετή, για να προκαλέσει διαταραχή της γεύσης.

Ένας ιός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πιο άμεση βλάβη στους γευστικούς κάλυκες, στα νεύρα που εμπλέκονται στη γεύση ή στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία της διαδικασίας ανάλυσης της γεύσης.

Τραυματισμός

Η απώλεια της γεύσης μπορεί επίσης να ακολουθήσει κάποια βλάβη στα νεύρα και τις εγκεφαλικές οδούς, που εμπλέκονται στην αντίληψη της γεύσης.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε βλάβες στα νεύρα, ή στον εγκεφαλικό ιστό, ή μπορεί να οφείλεται σε απώλεια της επικάλυψης λιπώδους μυελίνης, της ουσίας που αποτελεί την μόνωση των νευρικών οδών που χρησιμοποιούνται για τη σηματοδότηση της γεύσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσγευσία μπορεί επίσης να οφείλεται σε όγκους στον εγκέφαλο.

Φάρμακα

Η δυσγευσία είναι μια γνωστή παρενέργεια πολλών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών και των φαρμάκων για τη νόσο του Πάρκινσον, την επιληψία και τον HIV.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Τα ίδια τα φάρμακα μπορεί να έχουν μια πικρή γεύση, που παραμένει στους γευστικούς μας κάλυκες.

Τα φάρμακα μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν συγκεκριμένους γευστικούς υποδοχείς που ανιχνεύουν πικρές, ξινές, ή μεταλλικές γεύσεις, ενεργοποιώντας αυτούς τους υποδοχείς γεύσης με τρόπο, που δεν βιώνουμε συχνά με το φαγητό μας.

Το νέο αντιικό φάρμακο Paxlovid είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην μείωση των νοσηλειών και των θανάτων λόγω COVID-19.

Ωστόσο, η δυσγευσία είναι μια σημαντική παρενέργεια του Paxlovid. Αν και εμφανίζεται σε λιγότερο από το 6% των ασθενών που το λαμβάνουν, η δυσγευσία που προκαλεί έχει καθιερωθεί ως «στόμα Paxlovid».

Το Paxlovid είναι στην πραγματικότητα δύο φάρμακα: νιρματρελβίρη και ριτοναβίρη. Η νιρματρελβίρη είναι το κύριο αντιικό φάρμακο για την καταπολέμηση της COVID-19. Η ριτοναβίρη χορηγείται ταυτόχρονα, για να σταματήσει η πολύ γρήγορη διάσπαση της  νιρματρελβίρης, ώστε να μπορεί αυτή να παραμείνει ενεργή στον οργανισμό, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ριτοναβίρη έχει πικρή γεύση και προκαλεί δυσγευσία, όταν λαμβάνεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Αν και ο μηχανισμός δεν έχει ερευνηθεί, η ριτοναβίρη θα μπορούσε να είναι ο υποκείμενος παράγοντας πίσω από το φαινόμενο “στόμα Paxlovid”.

Αφήνει μια άσχημη γεύση

Αν και μπορεί να είναι δυσάρεστη αίσθηση, η δυσγευσία είναι συνήθως βραχύβια και κατά κανόνα βελτιώνεται μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, ή την επίλυση της λοίμωξης.

Τα άτομα που παρουσιάζουν παρατεταμένες αλλαγές στη γεύση θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική εκτίμηση, για να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία. Βραχυπρόθεσμα, οι παστίλιες, οι καραμέλες και οι γαργάρες με θαλασσινό νερό μπορεί να κάνουν τη δυσγευσία πιο διαχειρίσιμη.

Αν και μπορεί να είναι μια δυσάρεστη επίδραση του Paxlovid, η βραχυπρόθεσμη δυσγευσία είναι απλά ένας “ευχάριστος πονοκέφαλος” μπροστά στην μεγάλη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην μείωση της σοβαρότητας της COVID-19.

Πηγές: https://www.health.com, https://www.theatlantic.com, https://www.sciencealert.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινά η χορήγηση των χαπιών της Pfizer κατά της Covid: Ποιοι εντάσσονται στη θεραπεία και ποιοι όχι

Το φάρμακο imatinib μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με βαριά Covid-19

Το νέο πειραματικό φάρμακο sabizabulin μειώνει σημαντικά τους θανάτους ασθενών με βαριά Covid-19

Που οφείλεται η μεταλλική γεύση στο στόμα. Πως μπορείτε να την καταπολεμήσετε

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κώστας Χατζής: Πέρασα δύσκολα όταν ήρθα στην Αθήνα, αλλά δεν ήθελα να φύγω, βρήκα μια σκάλα και κοιμόμουν από κάτω

Είναι καταπληκτικός λαός, αλλά δεν έχει πολλή παιδεία, η παιδεία έρχεται από την πολιτεία, είπε για τους Έλληνες

Νταξ Σέπαρντ: Λέει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για εκείνον

Νταξ Σέπαρντ: Λέει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για εκείνον Σε ανάρτησή του στο Instagram υποστηρίζει πως η τραγουδίστρια εμπνεύστηκε από αυτόν Ο Νταξ Σέπαρντ υποστηρίζει πως η Τέιλορ Σουίφτ έγραψε το τραγούδι «Wildest Dreams» για τον ίδιο. Ο ηθοποιός βρέθηκε με την κόρη του, Λίνκολν στη συναυλία της τραγουδίστριας και

Τζώνυ Θεοδωρίδης: “Έχω πάει στον Άρειο Πάγο, τελείωσα κι από εκεί και περιμένω την απόφαση”

Τζώνυ Θεοδωρίδης: «Έχω πάει στον Άρειο Πάγο, τελείωσα κι από εκεί και περιμένω την απόφαση» "Από τη στιγμή που κέρδισα το δεύτερο δικαστήριο, ναι, γι' αυτό και δεν είχα κάποιες προτάσεις" επισημαίνει ο Τζώνυ Θεοδωρίδης. Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε ο Τζώνυ Θεοδωρίδης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Μέσα σε όλα

Κατερίνα Γκαγκάκη για ΤV Queen: Είναι γεγονός το πρόωρο τέλος, νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο

Κατερίνα Γκαγκάκη για ΤV Queen: Είναι γεγονός το πρόωρο τέλος, νομίζω ότι ήταν αναμενόμενο Η αισθητική είναι ένα υποκειμενικό θέμα, πρόσθεσε Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε για το πρόωρο τέλος του TV Queen, αλλά και την απόφασή της να συμμετέχει σε αυτό. Η διευθύντρια επικοινωνίας του OPEN μίλησε στην εκπομπή «I Love ΣουΚού» κι αρχικά, δήλωσε:

Ιάσων Δούσης: Είμαι σε σχέση με τον Δημήτρη, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να παντρευτώ και να τεκνοθετήσω

Ο καθηγητής Ιταλικών μίλησε για την περίοδο που συστηνόταν ως «Τζέισον Αντιγόνη», αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί

Μπέσσυ Αργυράκη: “Πάντα η Eurovision προσεγγίζει το γκέι κοινό, δεν μπορείς να αφαιρέσεις τη διαφορετικότητα”

"Το γκέι κοινό παθιάζεται με τα φεστιβάλ τραγουδιού και τις μεγάλες φιέστες και είναι ένα τρελά εκδηλωτικό" διευκρινίζει η Μπέσσυ Αργυράκη.

Πυρ και μανία η Σοφία Βόσσου: “Υπάρχει και ένα όριο, αυτό το νταβατζιλίκι δεν το θέλω”

Πυρ και μανία η Σοφία Βόσσου: «Υπάρχει και ένα όριο, αυτό το νταβατζιλίκι δεν το θέλω» "Έχω αρχίσει τον τελευταίο καιρό και πλέον γίνομαι πάρα πολύ αγενής, νευριάζω, είναι φασιστικό αυτό" δηλώνει η Σοφία Βόσσου. Με αφορμή την μουσική παράσταση που συμμετέχει στο θέατρο Παλλάς, η Σοφία Βόσσου έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο

Ο Άρης Αντωνόπουλος μίλησε για το bullying στα μαθητικά του χρόνια επειδή ήθελε να γίνει ηθοποιός

Για το bullying που βίωσε στα μαθητικά του χρόνια μίλησε στην εκπομπή ΕΡΤ Backstage, ο ηθοποιός Άρης Αντωνόπουλος. Ο Άρης Αντωνόπουλος, ο τηλεοπτικός «Μίμης» από την σειρά της ΕΡΤ «Ηλέκτρα» αποκάλυψε πως τόσο οι συμμαθητές του όσο και οι καθηγητές του έκαναν bullying καθώς είχε εκδηλώσει την επιθυμία του να γίνει ηθοποιός. «Εγώ σαν Άρης

Η Ζέτα Μακρυπούλια υποδέχθηκε το καλοκαίρι με βουτιές στην Κύθνο

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια του Ρουκ Ζουκ, Ζέτα Μακρυπούλια βρέθηκε στην Κύθνο για να υποδεχθεί το καλοκαίρι και για να απολαύσει δροσερές βουτιές. Η Ζέτα Μακρυπούλια ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» και «καλό μήνα» από την Κύθνο στους διαδικτυακούς της φίλους και ανάρτησε μια σειρά από φωτογραφίες στο προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. «Είναι αυτό που πας

Σοκάρει διάσημη Σταρ: «Έγραψα το τελευταίο μου άλμπουμ στο νοσοκομείο, νομίζοντας ότι θα πεθάνω»

Να συγκλονίσει το κοινό της κατάφερε η Anitta μιλώντας για το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την υγεία της. Συγκεκριμένα η διάσημη Σταρ, το 2022

Ζέτα Μακρυπούλια: Υποδέχθηκε το καλοκαίρι στη θάλασσα-«Έκοψε» την ανάσα με το πολύχρωμο μπικίνι της

Να υποδεχτεί το καλοκαίρι με τον πιο όμορφο τρόπο θέλησε η Ζέτα Μακρυπούλια. Η παρουσιάστρια του ΑΝΤ1 θέλησε να υποδεχθεί το νέο μήνα με μία εξόρμηση στη θάλασσα. Η ίδια φρόντισε να μοιραστεί το υλικό, μέσα από τα social media, με τους διαδικτυακούς της φίλους το βράδυ του Σαββάτου. «Έριξε» το Instagram η Ζέτα Μακρυπούλια