Ένα στα 4 περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών οφείλεται στην κακή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου στο Annals of Internal Medicine, η κακή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλει στο 25% των νοσοκομειακών περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Επιπλέον, η κακή επικοινωνία είναι η μοναδική αιτία κινδύνου για τον ασθενή σε 1 στις 10 περιπτώσεις, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι περιπτώσεις αυτές περιλάμβαναν λάθη σε επίπεδο φαρμακευτικής αγωγής και ιατρικά λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα απειλητικά για την υγεία συμβάντα ή παρ’ ολίγον ατυχήματα, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η κακή επικοινωνία αποτελεί ουσιαστική αιτία περιστατικών ασφάλειας των ασθενών», κατέληξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Jeremy Howick, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για τους επαγγελματίες υγείας να αναπτύσσουν και να διατηρούν αποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες, ώστε να καλλιεργούν δυνατές σχέσεις με τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς τους», πρόσθεσε η ομάδα.
Κατά μέσο όρο, περίπου 1 στους 20 ασθενείς εκτίθεται σε βλάβες που μπορούν να προληφθούν στην υγειονομική περίθαλψη, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους.
Για την εργασία τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα από 46 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν σχεδόν περισσότερους από 68.000 ασθενείς από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2013 και 2024.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κακή προφορική, γραπτή, ηλεκτρονική και μη λεκτική επικοινωνία ήταν παράγοντας στο 25% των περιπτώσεων όπου απειλήθηκε η ασφάλεια των ασθενών.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα «για τη βελτιστοποίηση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των παρεμβάσεων και για τον προσδιορισμό των παρεμβάσεων που είναι πιο αποτελεσματικές στη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών», προσθέτουν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτισμός: Νέα αύξηση στα ποσοστά, σε 1 στα 31 παιδιά, διαπιστώνει το CDC
Μικροβιακή αντοχή: Επιτηρητές λοιμώξεων σε 120 νοσοκομεία στην Ελλάδα