Βαλ Κίλμερ: Γιατί είναι η πνευμονία πιο επικίνδυνη μετά τον καρκίνο

Date:

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τον κίνδυνο και της έκβαση της πνευμονίας στους ασθενείς.

Ο θάνατος του αμερικανού ηθοποιού Βαλ Κίλμερ από πνευμονία έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει η λοίμωξη των πνευμόνων για πολλούς ασθενείς με ιστορικό καρκίνου.

Ο 65χρονος «Άισμαν» του Top Gun είχε διαγνωστεί το 2014 με καρκίνο του λάρυγγα. Για να τον αντιμετωπίσει είχε χρειασθεί πολλές ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες και δύο τραχειοστομίες, που τον άφησαν με σοβαρό πρόβλημα ομιλίας. Τις θεραπείες είχε αρχίσει το 2015 και συνεχίστηκαν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Ο Βαλ Κίλμερ αρνιόταν για αρκετά χρόνια ότι είχε καρκίνο, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο Χόλυγουντ. Τελικά το παραδέχθηκε δημοσίως το 2017 και το 2020 αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στην αυτοβιογραφία του «I’m Your Huckleberry».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πνευμονία είναι η πιο θανατηφόρος μεταδοτική νόσος στον κόσμο, μετά την COVID-19. Ετησίως κοστίζει τη ζωή 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της.

Στους ανθρώπους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι επιζήσαντες του καρκίνου, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις από τον γενικό πληθυσμό.

Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλές αντινεοπλασματικές (αντικαρκινικές) θεραπείες τους αφήνουν με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συνέπεια είναι να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από πνευμονία.

Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν περάσει καρκίνο έχουν και άλλα υποκείμενα νοσήματα, που μπορεί εν μέρει να προκαλούνται από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες ή να είναι συννοσηρότητες, όπως:

  • Καρδιολογικά προβλήματα
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Δυσλιπιδαιμία (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων)
  • Υπέρταση κ.ά.

Πολλοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, εξ άλλου, επιδεινώνουν την πρόγνωση για την πνευμονία. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • Η προχωρημένη ηλικία
  • Το κάπνισμα
  • Η κακή διατροφή
  • Η παχυσαρκία
  • Η κατανάλωση αλκοόλ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η πνευμονία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αιματολογικές κακοήθειες.

Είναι επίσης πιο συχνή μετά από μεγάλα χειρουργεία, όπως αυτά για τον καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου και της κεφαλής & τραχήλου (σε αυτούς τους τελευταίους συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος του λάρυγγα).

Πρόσφατη μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Medicine έδειξε ότι ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος για καιρό μετά τις θεραπείες. Ήταν 23 φορές μεγαλύτερος τον 1ο χρόνο από τη διάγνωση του καρκίνου και 3,6 φορές μεγαλύτερος κατά τον 2ο χρόνο. Διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από πνευμονία είχαν και οι ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο. Μετά τα πρώτα δύο χρόνια, ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος μόνο στους ασθενείς που είχαν προχωρημένων σταδίων καρκίνο.

Και σε αυτή τη μελέτη, οι κακοήθεις όγκοι που συσχετίσθηκαν ισχυρότερα με την βαριά πνευμονία ήταν αυτοί του πνεύμονα, του οισοφάγου και της κεφαλής & τραχήλου. Αυτό υποδηλώνει ότι ρόλο παίζουν και οι αναπνευστικές επιπτώσεις που έχουν οι συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, έγραψαν οι ερευνητές.

Στην περίπτωση του καρκίνου του λάρυγγα, π.χ., μπορεί να χρειαστεί τραχειοστομία, η οποία μπορεί να είναι και μόνιμη αν αφαιρεθεί το όργανο. Αυτή μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική λειτουργία και να διευκολύνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επιπλέον, η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ουλές που επιτείνουν την κατάσταση.

Ποια συμπτώματα να προσέχουν οι ασθενείς

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί η πνευμονία, ώστε να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό. Μερικά από τα βασικότερα είναι τα εξής, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία (ALA):

  • Βήχας που μπορεί να συνοδεύεται από πρασινωπή, κίτρινη ή και αιματώδη βλέννα
  • Πυρετός, εφίδρωση και ρίγη που κάνουν το σώμα να τρέμει
  • Δύσπνοια
  • Γρήγορη, ρηχή αναπνοή
  • Οξύς πόνος στο στήθος σαν μαχαιριά που επιδεινώνεται με τον βήχα ή όταν προσπαθεί να αναπνεύσετε βαθιά
  • Ανορεξία, μειωμένη ενεργητικότητα και κόπωση
  • Νοητική σύγχυση, ιδίως στους ηλικιωμένους
  • Ναυτία και έμετος, κυρίως στα μικρά παιδιά

Σε περίπτωση βακτηριακής πνευμονίας ο πυρετός μπορεί να είναι υψηλός (και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου). Τα χείλη και τα νύχια μπορεί επίσης να έχουν μελανή απόχρωση.

Στην ιογενή πνευμονία τα συμπτώματα αρχίζουν σαν αυτά της γρίπης, αλλά σε 1-2 μέρες επιδεινώνονται. Μπορεί να συνοδεύονται από μελανό χρώμα στα χείλη.

Ωστόσο οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό μπορεί να έχουν λιγότερα και ηπιότερα συμπτώματα. Μπορεί ακόμα να έχουν θερμοκρασία χαμηλότερη από την φυσιολογική.

Αν έχετε ιστορικό καρκίνου και εκδηλώσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Photo by EuropaNewswire / Gado / Getty Images

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το «άγχος της Δευτέρας» υπάρχει και προκαλεί προβλήματα στην καρδιά μας

Δεν σας αρέσουν οι Δευτέρες; Ενδέχεται να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το άγχος, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Για πολλούς η Δευτέρα είναι η λιγότερο αγαπημένη μέρα της εβδομάδας. Μόλις επιστρέψαμε από ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλες τις ευθύνες και που αγνοούσαμε και το άγχος της καθημερινότητας. Μια πρόσφατη

Τι δείχνει η ηλικία της πρώτης περιόδου για τη μελλοντική υγεία της γυναίκας

Με ποιες παθήσεις συνδέεται η πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και με ποιες η καθυστερημένη. Νέα μελέτη. Η ηλικία που μια γυναίκα έχει την πρώτη της έμμηνο ρύση μπορεί να είναι ενδεικτική για την μελλοντική υγεία της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Μαλέσκου: Πόζαρε για πρώτη φορά στο Instagram με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Μια ιδιαίτερη και σπάνια στιγμή από την προσωπική της ζωή μοιράστηκε η Ιωάννα Μαλέσκου, η οποία τα τελευταία χρόνια κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά την οικογενειακή της καθημερινότητα. Η παρουσιάστρια δημοσίευσε για πρώτη φορά μια τρυφερή φωτογραφία με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά, και την μικρή τους κόρη. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε story στο

Μελίτα Κούρκουλου: Η σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της και η τρυφερή εξομολόγηση για τον πατέρα της!

Η Μελίτα Κούρκουλου, κόρη του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου, έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρεί χαμηλό προφίλ, μακριά από τη δημοσιότητα.

Η τραγική οικογενειακή ιστορία του Τζούλιαν ΜακΜάχον: H δύσκολη παιδική ηλικία, οι εντάσεις και οι δικαστικές διαμάχες

Ο αγαπητός ηθοποιός του Nip/Tuck, έφυγε από τη ζωή στα 56 του χρόνια πριν μερικές ημέρες από καρκίνο

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ «Θα ήθελα πολύ να κάνω παιδιά», αποκάλυψε η 29χρονη ποπ σταρ και δείχνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ στο πλευρό του Βρετανού ηθοποιού Τη σκέψη της να γίνει μητέρα μοιράστηκε δημοσίως η Ντούα Λίπα

Διακοπές στις Σπέτσες για τη Σία Κοσιώνη

Η Σία Κοσιώνη απολαμβάνει ήρεμες και γαλήνιες στιγμές στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Οι πρώτες φωτογραφίες της.

Route 360: Οι φόβοι για πειρατεία και η αλλαγή πλεύσης στο δεύτερο επεισόδιο

Κυριακή, 13.7.2025, 19:16 Zappit@ZAPPIT_ Όσα έγιναν στο δεύτερο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής «Route 360» Route 360 – Ο Γιάννης Αποστολάκης και το πλήρωμά του, την τρίτη ημέρα του ταξιδιού τους, έφυγαν από τις ακτές της μαγευτικής Ιταλίας με προορισμό την Ισπανία, καθώς η νυχτερινή καταιγίδα άλλαξε τα πλάνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξήγησε την

Πυρ και μανία η Καίτη Γαρμπή: «Θα φάνε μια μήνυση που θα ‘ναι όλη δική τους!»

Πυρ και μανία έγινε η Καίτη Γαρμπή με βίντεο που δημιουργήθηκε από AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και δημοσιεύτηκε στο YouTube με τίτλο «Η Καίτη Γαρμπή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ – Τι την οδήγησε στην κατάρρευση;». Δείτε το βίντεο του Youtube το οποίο προκάλεσε την οργή της τραγουδίστριας H γνωστή τραγουδίστρια, που φέτος περιοδεύει με τον σύζυγό της, Διονύση Σχοινά σε

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες και ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω σε έρευνα, καινοτομία και κλινική ανάπτυξη, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Unlocking Greece’s Potential as a Life Sciences Innovation Hub», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο του 29th Annual Government Roundtable, Walking steadily across a tightrope

Το φως που της έκλεβε τον ύπνο: Η επιστήμη πίσω από την αληθινή ιστορία της Puan

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να ακολουθεί το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας. Ωστόσο, ο ύπνος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση. Η σύγχρονη καθημερινότητα έχει μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι -και ως εκ τούτου και τον ύπνο μας- και το τίμημα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μια

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί