Αδυναμία συγκέντρωσης: Γιατί «χανόμαστε» στο κινητό ή στον υπολογιστή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Date:

Οι ειδικοί σε θέματα παραγωγικότητας λένε συχνά ότι όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, πρέπει να αφήνουμε το κινητό στην άκρη. Όμως, μια εκπληκτική νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την κοινή συμβουλή, με ευρήματα που έχουν σημασία για τη συγκέντρωση και την υγεία σας.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για τη σχέση συγκέντρωσης-κινητού εργάστηκαν επί δύο ημέρες για πέντε ώρες την ημέρα στους φορητούς υπολογιστές τους από ένα δωμάτιο που βιντεοσκοπείτο. Τη μία ημέρα το τηλέφωνό τους ήταν δίπλα τους και την άλλη ήταν πέντε μέτρα μακριά τους. Τους ζητήθηκε να εργαστούν όπως θα δούλευαν κανονικά, χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους όσο ήθελαν.

Όταν το τηλέφωνό τους ήταν κοντά, οι άνθρωποι περνούσαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο (14 λεπτά περισσότερο την ημέρα) χρησιμοποιώντας το. Επίσης, το έπιαναν σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά.

Αλλά εδώ είναι το σημείο «κλειδί»: Ανεξάρτητα από το πού βρισκόταν το τηλέφωνό τους, οι άνθρωποι ξόδευαν τον ίδιο χρόνο σε δραστηριότητες εργασίας και αναψυχής. Όταν δεν μπορούσαν να πιάσουν το τηλέφωνό τους, «χάνονταν» στον φορητό υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας εφαρμογές, διαβάζοντας ειδήσεις ή κάνοντας online αγορές.

«Το κάλεσμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα τα άλλα εθιστικά πράγματα είναι τόσο ισχυρό που τα κάνουμε απλά στον υπολογιστή αντί για το κινητό», ανέφερε ο Maxi Heitmayer, PhD, ερευνητής στο London School of Economics που ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Computer Science.

Ο Heitmayer βρήκε τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Μελέτες δείχνουν ότι το να έχει κανείς κοντά του σνακ μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής και να χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής. Σκέφτηκε ότι μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τα τηλέφωνα, βοηθώντας στην αλλαγή των συνηθειών των ανθρώπων σε ό,τι αφορά το θέμα της συγκέντρωσης.

Όμως, αν και η απομάκρυνση του τηλεφώνου από τη θέση στην οποία καθόταν κάποιος λειτούργησε εξαιρετικά καλά στη μείωση της χρήσης του smartphone, «το πρόβλημα είναι ότι όταν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε «θέλω να χρησιμοποιώ λιγότερο το κινητό μου», δεν εννοούν ότι δεν θέλουν να έχουν τη συσκευή στο χέρι τους», εξηγεί ο Heitmayer. Εννοούν ότι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο στο κινητό και να συγκεντρωθούν. Κάτι που, όμως, δεν συμβαίνει όταν υπάρχει μπροστά τους κάποια άλλη ψηφιακή συσκευή.

Στο τέλος κάθε ημέρας, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να μαντέψουν πόσο χρόνο είχαν περάσει χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους. Μάντεψαν «πάνω-κάτω τον ίδιο αριθμό» είτε το τηλέφωνό τους ήταν προσβάσιμο είτε όχι, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους πολύ περισσότερο όταν ήταν προσβάσιμο.

Γιατί μας αποπροσανατολίζουν τόσο κινητά, υπολογιστές και τάμπλετ και πώς επηρεάζει αυτό την υγεία μας

Το 2004, ερευνητές μέτρησαν ότι η μέση διάρκεια προσοχής σε μια οθόνη είναι δυόμισι λεπτά. Σήμερα, είναι μόλις 47 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με την Gloria Mark, PhD, καθηγήτρια Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Irvine.

Οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας ανταμείβουν με likes, σχόλια ή ειδοποιήσεις, ενθαρρύνοντας την ατελείωτη κύλιση, τις κοινωνικές συγκρίσεις και τον φόβο ότι θα χάσουμε κάτι.

Αλλά οι εθιστικοί αλγόριθμοι είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με την Mark. Τα συναισθήματα κόπωσης ή πλήξης μπορεί να μας ωθήσουν να αναζητήσουμε ανταμοιβή μέσω ενός διαδικτυακού παιχνιδιού ή στα social media. Η εναλλαγή μεταξύ εργασιών εξαντλεί την περιορισμένη πνευματική μας ενέργεια, οδηγώντας σε άγχος και ανησυχία.

«Δεν έχουμε τους πόρους για να διαχειριστούμε τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος», λέει, «και αυτός είναι ο ορισμός του άγχους».

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο μας, σύμφωνα με τη Lisa Keer, πιστοποιημένη coach σε θέματα υγείας και ευεξίας στο Γενικό Νοσοκομείο Brigham της Μασαχουσέτης. Περίπου το 15% των ασθενών της θέλει βοήθεια για να μην αποσπάται η προσοχή του από τα ψηφιακά μέσα και πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν προβλήματα με τον ύπνο.

«Είναι αυτή η αίσθηση του «θέλω απλώς να συνεχίσω να κάνω scrolling» ή «χρειάζομαι λίγο χρόνο για τον εαυτό μου»», λέει. «Το επόμενο που συνειδητοποιείς είναι ότι έχουν περάσει 45 ή 50 λεπτά και αντί να πέσεις στο κρεβάτι στις 10, τώρα ξαφνικά είναι 11 ή 11:30», εξηγεί.

Η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει και σε άλλες προκλήσεις για την υγεία. Μπορεί να ασκείστε λιγότερο επειδή είστε πολύ κουρασμένοι ή να καταναλώνετε περισσότερη καφεΐνη ή ζάχαρη για ενέργεια. Το απερίσκεπτο «σερφάρισμα» μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να τρώτε πάρα πολύ ή πολύ λίγο επειδή αποσπάται η προσοχή σας.

Η μειωμένη διάρκεια συγκέντρωσης μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία, ιδίως για τα παιδιά και τους εφήβους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Αλλά και οι ενήλικες δεν έχουν ανοσία. Πολλοί άνθρωποι ομολογούν ότι μπορεί να μην πέσουν για ύπνο ή να μην κάνουν τη δουλειά που είχαν να κάνουν. Και, επιπλέον, «αυτομαστιγώνονται» γι’ αυτό.

Αν δεν μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση η απομάκρυνση του κινητού, τι μπορεί να βοηθήσει;

Ο Heitmayer και άλλοι ερευνητές ζητούν να υπάρξει εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας για να βοηθήσουν τους νέους να καλλιεργήσουν πιο υγιείς ψηφιακές συνήθειες.

Οι μαθητές ενημερώνονται για το πώς να αποφεύγουν τις απάτες με πιστωτικές κάρτες, αλλά όχι «πώς σηκώνεις το τηλέφωνό σου, ψάχνεις κάτι στη Wikipedia και μετά το αφήνεις πάλι κάτω ώστε να μπορείς να συνεχίσεις μια εργασία αντί να καταλήξεις στο TikTok», τονίζει ο Heitmayer.

Τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες, μπορεί να βοηθήσει και η προσέγγιση της ενσυνειδητότητας, λέει η Mark.

Η ίδια, κάθε φορά που νιώθει την ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι πιο «διασκεδαστικό», αντί να δουλέψει πάνω στο επόμενο βιβλίο της, σταματάει και κάνει μια παύση. Το να έχουμε επίγνωση της συμπεριφοράς μας την ώρα που εκδηλώνεται είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε, λέει: «Μετά από λίγο, αυτή η δεξιότητα γίνεται δεύτερη φύση».

Αυτό της δίνει την ευκαιρία να σκεφτεί τι χρειάζεται, όπως ξεκούραση ή κίνηση. Συνιστά «ένα μεγάλο διάλειμμα» (τουλάχιστον 20 λεπτά) κατά τη διάρκεια της ημέρας για την αποκατάσταση της εκτελεστικής λειτουργίας, του τμήματος του εγκεφάλου που φιλτράρει τους περισπασμούς. Το να βγείτε έξω είναι ό,τι καλύτερο, αλλά και ο διαλογισμός, το διάβασμα κάποιου κειμένου που εμπνέει ή η κίνηση μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τη χαμένη σας συγκέντρωση.

Η Keer προτείνει να καταγράφετε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να χάνετε τη συγκέντρωσή σας και να ξεχνιέστε στο κινητό ή στον υπολογιστή. Μπορεί να βαρεθήκατε, να ήσασταν κουρασμένοι, αγχωμένοι ή να αποφεύγατε μια εργασία πριν αρχίσετε να κάνετε scrolling.

«Πολλές φορές, μας απορροφά Internet επειδή είναι κάτι νέο και πρωτόγνωρο», λέει. «Υπάρχει άλλος τρόπος να βρείτε μια νέα εμπειρία; Μήπως να λύσετε ένα σταυρόλεξο; Να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο; Να κάνετε μια βόλτα; Να πιείτε ένα ποτήρι νερό; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βγείτε από τον φαύλο κύκλο».

Η συμμετοχή φίλων και συγγενών στις προσπάθειές σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton και της Σχολής Ριζικής Προσοχής Strother στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης καλούν τους ανθρώπους να καλλιεργήσουν μαζί πιο υγιείς «πρακτικές συγκέντρωσης». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να βάλουν τα τηλέφωνα σε λειτουργία πτήσης, να κλείσουν τους φορητούς υπολογιστές για μία ώρα ή να ετοιμάσουν μαζί το φαγητό.

Όπως κι αν αποφασίσετε να προσεγγίσετε την ψηφιακή σας ζωή, όμως, λέει ο Heitmayer, η εκπαίδευση και το να έχουμε επίγνωση αυτών των συνηθειών είναι πρόοδος.

-: WebMD

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ιλαρά: 29 φορές πάνω εφέτος τα κρούσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό – Αυξάνονται οι νεκροί

Σε ποιες ηλικίες καταγράφονται τα περισσότερα. Ανησυχητικά δεδομένα για την αμερικανική ήπειρο. Δραματική αύξηση παρουσιάζουν το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει με ιλαρά στην αμερικανική ήπειρο, με τις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), έως και τις 15 Ιουνίου 2025

Υψηλή χοληστερίνη: Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα, εγκεφαλικό επειδή δεν κάνουν θεραπεία

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης. Γιατί δεν λαμβάνουν όλοι οι ασθενείς τις σωτήριες θεραπείες. Χιλιάδες άνθρωποι παθαίνουν αναίτια έμφραγμα ή εγκεφαλικό κάθε χρόνο, επειδή δεν κάνουν θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, παρότι πληρούν τα κριτήρια της χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, με βάση τις ισχύουσας κατευθυντήριες οδηγίες σε Ευρώπη και

COVID-19: Ποια νοσήματα αύξησε η πανδημία και ποιοι πλήρωσαν μεγαλύτερο τίμημα

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης που κάλυψε 174 παθήσεις σε 204 χώρες και αυτόνομες περιοχές του πλανήτη. Η πρόσφατη πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις στα κρούσματα και τους θανάτους από ορισμένα άλλα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση. Όπως έδειξε, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν: Στις ψυχικές διαταραχές και την ελονοσία στους ανηλίκους

Κάτια Ζυγούλη: Από σούπερ μόντελ σούπερ μαμά- Η ηλικία, ο έρωτας με τον Ρουβά & η υπέροχη οικογένεια

Η Κάτια Ζυγούλη γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 3 Ιουλίου 1978 στη Θεσσαλονίκη και γίνεται 47 χρονών.  Ξεκίνησε από τα Playmate, έκανε μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της μόδας και στη συνέχεια αποχώρησε προκειμένου να αφοσιωθεί στην οικογένεια που δημιούργησε με τον Σάκη Ρουβά. Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα για τον διαγωνισμό

«The Odyssey»: Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν με το μήνυμα «Αψήφησε τους θεούς»

Φαίνεται πως η προωθητική καμπάνια για το ιστορικό έπος του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν (Christopher Nolan), «The Odyssey», έχει ήδη ξεκινήσει. Αν και απομένει πάνω από ένας χρόνος μέχρι την πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη αφίσα έκανε ήδη την εμφάνισή της. Τις τελευταίες ημέρες, κοσμεί τους τοίχους των κινηματογράφων της AMC στις

«Η πιο ακριβή δίκη πορνείας στην ιστορία»: Πώς ο Diddy ξόδεψε 10 εκατομμύρια για να αθωωθεί για sex trafficking και εκβιασμό

Οι εισαγγελείς στο πιο διάσημο γραφείο εισαγγελίας των ΗΠΑ υπερέβαλαν στην υπόθεση του Diddy, βασιζόμενοι στον εντυπωσιασμό, αντί σε στέρεα νομικά επιχειρήματα: κάτι που οδήγησε στην εντυπωσιακή αθώωσή του την Τετάρτη για τις σοβαρότερες κατηγορίες, όπως δήλωσαν νομικοί ειδικοί στη New York Post. Οι ένορκοι έκριναν τον 55χρονο Diddy αθώο στις κατηγορίες για sex trafficking

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το νέο τσιγάρο; Πώς προκαλεί καρκίνο πνεύμονα στους μη-καπνιστές

Οι ομοιότητες στις επιδράσεις της με τα συμβατικά τσιγάρα. Πώς μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε μη-καπνιστές. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με σειρά γενετικών μεταλλάξεων οι οποίες προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το εύρημα αυτό εξηγεί γιατί σε όλο τον κόσμο οι μη-καπνιστές αποτελούν ολοένα αυξανόμενο ποσοστό

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώτε καθημερινά για να χάσετε βάρος

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν αρκεί απλώς να «τρώτε λιγότερο». Το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί σωστά — και αυτή η ενέργεια μετριέται σε θερμίδες. Το κλειδί είναι να βρίσκετε τη σωστή ισορροπία: να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες απ’ όσες καίτε, χωρίς να στερείτε στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ειδικοί

Ο ΠΟΥ ζητά αυξήσεις 50% σε καπνό, αλκοόλ και ροφήματα με ζάχαρη

Τα προϊόντα αυτά τροφοδοτούν την επιδημία μη-μεταδοτικών νοσημάτων, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο. Μία νέα πρωτοβουλία, με την οποία ζητά από τα κράτη-μέλη του να εφαρμόσουν αυξήσεις κατά τουλάχιστον 50% έως το 2035 στις εμπορικές τιμές σε τρεις κατηγορίες προϊόντων, άρχισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν κύριες αιτίες μη-μεταδοτικών νοσημάτων που

Ζόζεφιν: «Παλαιότερα είχα κρίσεις άγχους πάνω στη σκηνή, με έπιανε το στομάχι μου»

Η Ζόζεφιν παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη σε διαδικτυακή εκπομπή στο YouTube, όπου μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, τα πρώτα της βήματα στη μουσική και τη Eurovision. «Πήγα σε αμερικάνικο σχολείο, τα ελληνικά τα έμαθα ως δεύτερη γλώσσα και, για να είμαι ειλικρινής, κάποιες φορές δυσκολεύομαι. Διάβασα πολλά ελληνικά βιβλία, και έτσι βελτίωσα τον τρόπο

Bristol Myers Squibb: Στρατηγική επίσκεψη στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μοντέλο φαρμακευτικής πολιτικής

Την ισχυρή προσήλωση της Bristol Myers Squibb στην Ελλάδα και τη στρατηγική σημασία της χώρας στον ευρωπαϊκό χάρτη της φαρμακευτικής καινοτομίας ανέδειξε η επίσκεψη του Richard Robinson, Executive Director, Policy & Government Affairs Europe της BMS, στην Αθήνα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης φαρμακευτικής πολιτικής και

Έλενα Παπαρίζου: Γίνεται το απόλυτο viral με φόντο την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Η number 1 τραγουδίστρια της Ελλάδας έρχεται και φέρνει το καλοκαίρι στη μουσική. Η Έλενα Παπαρίζου αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο της smash hit «Καληνύχτα» από τη Minos EMI, A Universal Music Company, και το κοινό ανυπομονεί ήδη για την επίσημη κυκλοφορία του στις 10 Ιουλίου. Μελωδικό, ερωτικό, αληθινό και με τη μοναδική φωνή της