Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς

Date:

Ήπαρ: Το μυστικό για να μην «γεμίσει» λίπος κρύβεται στις διατροφικές συνήθειες της… μαμάς

ΠΑΙΔΙ

Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σοβαρή επίπτωση που προκαλούν οι κακές διατροφικές επιλογές της μητέρας στην ηπατική υγεία του παιδιού 

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και σάκχαρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του εμβρύου, επιφέροντας ηπατικό στρες που μπορεί να συνεχιστεί και στην πρώιμη ζωή. Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Liver International ρίχνει φως στις μεταβολές των χολικών οξέων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

Ο ρόλος των χολικών οξέων και οι δυνητικές απειλές στην ηπατική υγεία του εμβρύου

Τα χολικά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και την απορρόφηση των λιπαρών στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, γίνονται τοξικά και ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο ήπαρ. Ενώ ο οργανισμός της μητέρας διαθέτει μηχανισμούς αποτοξίνωσης, το έμβρυο δεν κατέχει την ίδια ικανότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πλεονάζοντα χολικά οξέα ανακυκλώνονται μέσω της μητέρας για αποτοξίνωση, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, συσσωρεύονται στο ήπαρ του εμβρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μελλοντικές ηπατικές διαταραχές.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η πρώιμη έκθεση σε αυξημένα επίπεδα χολικών οξέων στη μήτρα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μεταβολικών δυσλειτουργιών. Συγκεκριμένα, φαίνεται να σχετίζεται με τη στεατωτική ηπατική νόσο, η οποία επηρεάζει έως και το 30% των νέων.

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ότι οι μητέρες που πάσχουν από παχυσαρκία ή ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή, ενδέχεται να προδιαθέτουν την επόμενη γενιά σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών. Όλα ξεκινούν από τη μήτρα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε ο Δρ. Friedman, Ph.D., συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής αντιπρύτανης για τα προγράμματα διαβήτη στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας της Οκλαχόμα και διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη OU Health Harold Hamm.

Ποια ήταν τα ευρήματα της μελέτης στα παιδιά 

Η ανάλυση των τρίχρονων πλέον παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με διατροφή υψηλή σε λιπαρά αποκάλυψε ότι παρουσίαζαν ηπατικές βλάβες ήδη από τη νεαρή τους ηλικία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αυξημένα επίπεδα κολλαγόνου, καθώς και ενεργοποίηση ηπατικών κυττάρων –δύο βασικούς μηχανισμούς που συνδέονται με την ανάπτυξη ίνωσης.

Επιπλέον, η διατροφή των μητέρων επηρέασε τη γονιδιακή έκφραση στο ήπαρ των παιδιών, ιδιαίτερα των γονιδίων που εμπλέκονται στην επεξεργασία των χολικών οξέων. Αυτές οι επιδράσεις διατηρήθηκαν ακόμη και μετά τον απογαλακτισμό, ανεξάρτητα από τη μεταγενέστερη διατροφή των παιδιών. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο εύρημα ήταν η αυξημένη παρουσία κυττάρων χοληφόρων πόρων στο ήπαρ των παιδιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ήπαρ τους προσπαθούσε να αντισταθμίσει τη βλάβη.

«Η έρευνά μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η στεατωτική ηπατική νόσος έχει τις ρίζες της στη μήτρα και σχετίζεται -τουλάχιστον εν μέρει- με τη διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη. Η ανίχνευση αυξημένων επιπέδων χολικών οξέων στα έμβρυα μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τα πρώιμα στάδια της νόσου και την εξέλιξή της, πριν γίνει μη αναστρέψιμη», σημείωσε ο Δρ. Friedman.

Η διατροφή της εγκύου διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγείας του παιδιού της, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Επιλέγοντας μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών ασθενειών στα παιδιά τους και να συμβάλουν στη δημιουργία ισχυρών θεμελίων για τη συνολική υγεία τους στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη: Τα χημικά που κάνουν κακό στο έμβρυο – Πως να τα αποφύγετε

Εγκυμοσύνη: Η μουσική «αγγίζει» το μωρό μέσα στη μήτρα – Οι μελωδίες που ηρεμούν την καρδιά του

Μητρικός θηλασμός: Το πολυτιμότερο δώρο για το νεογέννητο

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το πάχος στην κοιλιά επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Τα ευρήματα μελέτης σε περισσότερους από 2.200 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών και πάνω. Τι κίνδυνος υπάρχει. Οι άνδρες που έχουν μεγάλη κοιλιά (την γνωστή και ως «μπυροκοιλιά») μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η συσσώρευση των περιττών κιλών στην κοιλιά

Λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή: Πιο διαδεδομένη από όσο πιστεύαμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες

H λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη διεθνώς από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα  Η λανθάνουσα μικροβιακή αντοχή είναι πιο διαδεδομένη παγκοσμίως από όσο γνωρίζουμε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications». Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 1.240 δείγματα λυμάτων από 351 πόλεις σε 111 διαφορετικές χώρες

ΠΟΥ – Οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων GLP-1 στη θεραπεία της παχυσαρκίας – Τι ισχύει για τις εγκύους

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας  θεωρούνται σημείο καμπής, σηματοδοτώντας διεθνώς ότι η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται νωρίς, συστηματικά και ισότιμα Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα φάρμακα GLP-1 σε ενήλικες με παχυσαρκία, εξαιρουμένων των γυναικών που είναι έγκυες, προτείνοντας τη μακροχρόνια, συνεχόμενη χρήση τους, όταν

LATE: Η νέα μορφή άνοιας που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η άνοια LATE προσβάλλει το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω και το 10% στις ηλικίες 65-85 ετών. Μία διαφορετική άνοια, που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως νόσος Αλτσχάιμερ, αλλάζει τα δεδομένα στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Πρόκειται για την άνοια LATE, η οποία αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 2018, αλλά μόλις εφέτος εκδόθηκαν

Η μυρωδιά των λιπαρών τροφίμων στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας. Πώς επηρεάζει η μυρωδιά των τροφίμων τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η διατροφή που ακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική υγεία των παιδιών της. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική μπορεί να είναι και η μυρωδιά των τροφίμων! Όπως έδειξε, η έκθεση στη

Σορβιτόλη: Το γλυκαντικό που υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συσσώρευση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει ανησυχητική ποσότητα λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε ηπατική νόσο. Ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», η σορβιτόλη, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας θανατηφόρας ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική συσσώρευση σορβιτόλης

Επτά φορείς του HIV κατόρθωσαν να ελέγξουν για μήνες τον ιό χωρίς φάρμακα

Επτά φορείς του ιού HIV κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο για αρκετούς μήνες (σε μία περίπτωση για 1,5 χρόνο) μετά από μία πολύπλοκη ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Αν και οι ασθενείς αυτοί δεν ιάθηκαν, οι επιστήμονες λένε πως το εύρημά τους αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα προς την εκρίζωση

Αυξημένα προβλήματα υγείας για τα παιδιά που έχουν κινητό στα 12 τους χρόνια

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης με χιλιάδες παιδιά που είχαν ήδη κινητό από το Δημοτικό. Νέα ευρήματα για τους κινδύνους που κρύβει το «κόλλημα» των παιδιών με το κινητό τους τηλέφωνο αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, που έδειξε πως όσα το αποκτούν νωρίς στη ζωή τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από παχυσαρκία, κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου

Νέες ρινικές νανοσταγόνες εξαλείφουν όγκους εγκεφάλου σε πειράματα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern, ανέπτυξαν μια μη επεμβατική στρατηγική για τη θεραπεία μιας από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Η μέθοδός τους βασίζεται σε ειδικά σχεδιασμένες νανοδομές από εξαιρετικά μικρά υλικά που μεταφέρουν ισχυρές αντικαρκινικές ενώσεις στον εγκέφαλο μέσω απλών ρινικών

Φακές με λουκάνικο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. Φακές Ψιλές Μιτσίδη 1 κύβο Φυσικό Ζωμό Λαχανικών Μιτσίδη 1½ λίτρο νερό (6 ποτήρια) 400 γρ. Ψιλοκομμένες Ντομάτες Μιτσίδη 4 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι 4 φύλλα δάφνης Ξύσμα από 2 μανταρίνια 300 γρ. χωριάτικο ελληνικό λουκάνικο, σε ροδέλες 7 κ.σ. ελαιόλαδο 1

Beef Wellington

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για το σπιτικό φύλλο σφολιάτας: 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μιτσίδη ½ φλ βούτυρο αλατισμένο παγωμένο κομμ.σε κομματάκια 1 φλ ανθρακούχο νερό παγωμένο ½ κ.γλ αλάτι 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου Για το μοσχάρι: 3 κ.σούπας ελαιόλαδο 1 κ.σούπας βούτυρο 1

Κλέλια Ανδριολάτου: Με πολύ κοντό pixie cut -Aνατρεπτική και μινιμαλιστική με το νέο της hair style!

Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε να αιφνιδιάσει το κοινό της παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της.