Υποβλήθηκε στη θεραπεία όταν ήταν παιδί και πλέον έχει αποκτήσει τη δική της οικογένεια.
Μία νεαρή γυναίκα που υποβλήθηκε στην παιδική ηλικία σε έναν πρωτοποριακό τύπο ανοσοθεραπείας για το νευροβλάστωμα από το οποίο έπασχε, ζει εδώ και 18 χρόνια με τον καρκίνο της σε ύφεση χωρίς να χρειασθεί περαιτέρω θεραπεία, ανακοίνωσαν οι γιατροί της.
Η θεραπεία συνίσταται στη λήψη κυττάρων του ανοσοποιητικού της (Τ-λεμφοκύτταρα) και τη γενετική τροποποίησή τους για να στοχεύουν και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Τα τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα καλλιεργούνται στη συνέχεια στο εργαστήριο. Τέλος, εγχέονται πίσω στον οργανισμό του ασθενούς.
Η μέθοδος είναι γνωστή ως θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων με χιμαιρικούς αντιγονικούς υποδοχείς ή εν συντομία CAR-T θεραπεία. Έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως επιτυχημένη για την καταπολέμηση ορισμένων αιματολογικών καρκίνων. Η αποτελεσματικότητά της, όμως, εναντίον συμπαγών όγκων δεν είναι τόσο μεγάλη.
Τώρα, οι γιατροί αναφέρουν την μεγαλύτερη έως τώρα επιβίωση με αυτήν και αφορά έναν συμπαγή όγκο: το νευροβλάστωμα. Πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο του νευρικού ιστού ο οποίος εκδηλώνεται κυρίως σε παιδιά (πρωτίστως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών).
Η νεαρή γυναίκα είχε συμμετάσχει ως παιδί σε μία από τις πρώτες κλινικές μελέτες για την CAR-T θεραπεία. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι ακόμα και με την πιο πρώιμη μορφή της CAR-T θεραπείας υπήρξε τόσο μακροχρόνια ύφεση», δήλωσε η Dr. Helen Heslop, καθηγήτρια Αιματολογίας – Ογκολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor του Τέξας. «Επιτρέπει στην ασθενή μας να αναπτύσσεται και να ζει μια φυσιολογική ζωή».
Την δεκαετία του 2000
Η Dr. Heslop και οι συνεργάτες της αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine την έκβαση 19 παιδιών που υποβλήθηκαν στη θεραπεία στις ΗΠΑ. Η σχετική κλινική μελέτη ήταν φάσης 1 και είχε διεξαχθεί την περίοδο 2004-2009. Όλα τα παιδιά έπασχαν από νευροβλάστωμα.
Τα πρώτα επτά χρόνια μετά τη θεραπεία, 12 από τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από υποτροπή του καρκίνου τους. Από τα υπόλοιπα, τα πέντε βρίσκονταν σε ύφεση όταν είχαν υποβληθεί σε CAR-T θεραπεία, χάρη σε άλλες θεραπείες που είχαν προηγηθεί.
Και τα πέντε εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ύφεση την τελευταία φορά που πήγαν στους γιατρούς για παρακολούθηση. Αυτό είχε συμβεί 10 έως 15 χρόνια μετά την θεραπεία τους. Ωστόσο οι γιατροί εκτιμούν πως ίσως είχαν ήδη ιαθεί με τις άλλες θεραπείες, όταν υποβλήθηκαν στην CAR-T.
Οι άλλοι δύο ασθενείς είχαν ενεργό νευροβλάστωμα που αναπτυσσόταν ή εξαπλωνόταν όταν υποβλήθηκαν στην πρωτοποριακή θεραπεία. Και οι δύο μπήκαν στη συνέχεια σε ύφεση. Ο ένας σταμάτησε να πηγαίνει στους γιατρούς 8 χρόνια αργότερα., Η νεαρή γυναίκα συνεχίζει να πηγαίνει εδώ και πάνω από 18 χρόνια.
Ίσως επιμένουν
«Δεν χρειάστηκε ποτέ καμία άλλη θεραπεία. Πιθανώς αποτελεί την πιο μακροχρόνια επιζήσασα με καρκίνο που αντιμετωπίζεται με CAR-T θεραπεία», γράφουν οι γιατροί. «Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι πλέον έχει ολοκληρώσει δύο πλήρεις κυήσεις με υγιή μωρά».
Οι γιατροί γράφουν επίσης ότι σε μερικούς ασθενείς τα γενετικά τροποποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα ήταν ανιχνεύσιμα ακόμα και 5 χρόνια μετά τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ίσως τα CAR-T κύτταρα που επιμένουν, καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα όταν αυτά επανεμφανίζονται.
Η Dr. Heslop πρόσθεσε πως νεότερες μορφές θεραπείας με CAR-T κύτταρα έχουν δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με νευροβλάστωμα. Μπορεί επίσης να καταπολεμήσουν ορισμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου.
Το νευροβλάστωμα αναπτύσσεται σε ανώριμα νευρικά κύτταρα (λέγονται νευροβλάστες) που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σώματος.
Συνήθως εντοπίζεται μέσα και γύρω από τα επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται πάνω από τους νεφρούς. Μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε άλλα τμήματα της κοιλιάς και του θώρακα, στον λαιμό και κοντά στη σπονδυλική στήλη.
Φωτογραφία: iStock