Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι που έχουν ΔΕΠΥ μπορούν να επωφεληθούν βραχυπρόθεσμα από την αερόβια γυμναστική.
Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο ή ποδήλατο, μπορούν δώσουν στους ανθρώπους με ΔΕΠΥ μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στη γνωστική τους ικανότητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Psychiatry Research, έδειξε ότι η άσκηση που κάνει την καρδιά σας να δυναμώνει, όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, χορός ή ποδηλασία, ενίσχυσε την αναστολή στον κινητικό φλοιό για άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Hsiao-I Kuo και οι συνεργάτες του είχαν στόχο να διερευνήσουν τις φυσιολογικές επιδράσεις της οξείας αερόβιας άσκησης στη γνωστική απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του ανασταλτικού ελέγχου και της κινητικής μάθησης, σε άτομα με ΔΕΠΥ.
Δείτε επίσης: ΔΕΠΥ: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους ενήλικες – Τι μπορεί να συμβαίνει
Γνωρίζουμε ήδη ότι σε υγιείς ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, η αερόβια άσκηση τείνει να ενισχύει τη διεγερσιμότητα στο στρώμα της «ανώτερης σκέψης» ή στον φλοιό του εγκεφάλου και μειώνει τις διαδικασίες που αναστέλλουν τη νευρική του δραστηριότητα.
Πως έγινε η έρευνα
Στη μελέτη συμμετείχαν 26 άτομα με ΔΕΠΥ, όλα περίπου στην ηλικία των 23 ετών και κατά τα άλλα υγιή, μαζί με 26 άτομα χωρίς ΔΕΠΥ.
Σε δύο ξεχωριστές συνεδρίες άσκησης, κάθε άτομο πέρασε 30 λεπτά σε ένα στατικό ποδήλατο γυμναστικής, ξεκινώντας με προθέρμανση 5 λεπτών, μετά προπόνηση 20 λεπτών και χαλάρωση 5 λεπτών.
Έπειτα ακολούθησαν δύο συνεδρίες ως «έλεγχο». Σε αυτές, οι συμμετέχοντες κάθισαν στο ποδήλατο γυμναστικής για 30 λεπτά παρακολουθώντας μια σειρά ντοκιμαντέρ για τη φύση.
Δείτε επίσης: 7 σημάδια ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ και τι πρέπει να κάνετε
Πριν και μετά από μία από αυτές τις συνεδρίες άσκησης ή ελέγχου, η ομάδα του Kuo δοκίμασε την απόδοση των συμμετεχόντων σε μερικές γνωστικές εργασίες: μία που αξιολογεί την ικανότητα του ατόμου να «αποσύρεται» από μια δραστηριότητα κατόπιν εντολής, ως μέτρο ανασταλτικού ελέγχου, και μία άλλη που ελέγχει την κινητική μάθηση, η οποία είναι ουσιαστικά «μυϊκή μνήμη».
Η αερόβια άσκηση βοήθησε στο να έχουν καλύτερες επιδόσεις τόσο στον ανασταλτικό έλεγχο όσο και στην κινητική μάθηση, μετά την προπόνηση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περίοδοι αερόβιας άσκησης διάρκειας 30 λεπτών θα μπορούσαν να ωφελήσουν ορισμένους ασθενείς με ΔΕΠΥ σε σχέση με τη γνωστική απόδοση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα.
Δείτε επίσης: Γυμναστική: Με ποιες ασκήσεις καίμε τις περισσότερες θερμίδες
Φωτογραφία iStock