Δ. Παρασκευής: Δύσκολα θα μας απειλήσει ο μεταπνευμονοϊός – Η γρίπη των πτηνών μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Date:

Τι είπε ο καθηγητής Επιδημιολογίας για τις αναπνευστικές λοιμώξεις της εποχής και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, για το ενδεχόμενο να απειλήσει τη δημόσια υγεία ο μεταπνευμονοϊός (HMPV).

Αντιθέτως, η γρίπη των πτηνών θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν αποκτούσε την ιδιότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός ιός που αποτελεί πιθανό κίνδυνο.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μεταπνευμονοϊός έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και έχει γίνει πιο λοιμογόνος», ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM. «Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι το οποίο να προσομοιάζει την κατάσταση με αυτή του 2019, όταν είχαμε ασθενείς άγνωστης αιτιολογίας, που νοσούσαν από έναν ιό που δεν γνωρίζαμε περί τίνος πρόκειται».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από αυξημένη κυκλοφορία αναπνευστικών λοιμώξεων σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό είναι αναμενόμενο. Όπως αναμενόμενο είναι να κυκλοφορεί η γρίπη και δευτερευόντως ο κορωνοϊός και άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο μεταπνευμονοϊός.

Γιατί δεν υπάρχει rapid test

«Δεν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο. Είναι ένας ιός γνωστός από το 2001, κυκλοφορεί σε όλη την υφήλιο και παρουσιάζει έξαρση αυτή την περίοδο του έτους, όπως τα περισσότερα παθογόνα του αναπνευστικού», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Ο μεταπνευμονοϊός «μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως ο ιός της γρίπης ή ο κορωνοϊός (δηλαδή με τα σταγονίδια) και προκαλεί ήπια συμπτώματα. Εξαίρεση είναι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά μικρής ηλικίας. Ο τρόπος προφύλαξης είναι ο ίδιος με της γρίπης και της COVID», πρόσθεσε.

Ο μεταπνευμονοϊός γενετικά μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Για την ανίχνευση του, όμως, δεν υπάρχει εξέταση με τη μορφή του rapid ή του self test, διότι είναι ένας ιός που δεν επιτηρείται συστηματικά.

Αυτό γίνεται διότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος», ανέφερε ο κ. Παρασκευής. Υπό επιτήρηση, εξήγησε, βρίσκονται από τον ΕΟΔΥ περίπου 20 άλλα παθογόνα του αναπνευστικού. Η επιτήρησή τους γίνεται από τα περιστατικά τα οποία νοσηλεύονται σε μεγάλο αριθμό νοσοκομείων, ανά την επικράτεια. Όσον αφορά τον μεταπνευμονοϊό, αυτός διαγιγνώσκεται με μοριακό έλεγχο (PCR).

Κλειδί οι μεταλλάξεις

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός επί τα χείρω, ο κ. Παρασκευής απάντησε πως δεν το θεωρεί πιθανό.

«Kατά την προσωπική μου άποψη δεν φαντάζει πιθανό να μεταλλαχθεί ο συγκεκριμένος ιός. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά η εμπειρία μας έχει δείξει ότι συνήθως αυτό συμβαίνει όταν έχουμε μετάδοση ενός παθογόνου, από ένα άλλο είδος, από ένα ζώο στον άνθρωπο. Όσο αυτός ο ιός παραμένει σε αυτόν το ξενιστή για πολλά χρόνια, δεν έχουμε τέτοιου είδους αλλαγές εύκολα. Επομένως δεν το θεωρώ πολύ πιθανό σενάριο», είπε.

Αντιθέτως, με τη γρίπη των πτηνών εκφράζεται ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον μετά τον θάνατο του πρώτου ασθενούς στις ΗΠΑ εξαιτίας της.

«Η γρίπη των πτηνών έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος μολύνει άλλα ζώα (τα πτηνά δηλαδή) και τα περιστατικά μεταδόσεων από τα πτηνά στον άνθρωπο μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή συμπτωματολογία», εξήγησε. «Είναι δηλαδή ένα νέο παθογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Πόσο κινδυνεύουμε

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κινδυνεύουμε άμεσα. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει υψηλός κίνδυνος για την κοινότητα, εφόσον ο ιός αυτός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις διεθνών φορέων», είπε ο κ. Παρασκευής.

Εν τούτοις, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος να καταστεί μολυσματικός για τον άνθρωπο, «γίνεται συστηματική επιτήρηση και εφαρμόζονται πολύ αυστηρά προληπτικά μέτρα τόσο στα ζώα όσο και στα πουλερικά, αν τυχόν διαγνωστεί. Αλλά και στους ανθρώπους εφαρμόζονται μέτρα, καθώς έχουμε μεμονωμένα περιστατικά μετάδοσης από ζώα στον άνθρωπο».

Όσον αφορά την ανησυχία μερίδας επιστημόνων ότι η γρίπη των πτηνών θα αποτελέσει την επόμενη πανδημία, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι πρόκειται για σενάριο και όχι ακριβώς ανησυχία.

«Είναι ένας ιός ο οποίος είναι αρκετά λοιμογόνος. Συνεπώς αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε τώρα. Ισχύει για πολλά χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει διεθνής προσπάθεια επιτήρησης και εφαρμογής μέτρων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να προκαλέσει νέα πανδημία», είπε.

Και πρόσθεσε πως δεν είναι ο μοναδικός ιός, ο οποίος αποτελεί έναν πιθανό κίνδυνο. «Υπάρχουν και άλλοι, αλλά σίγουρα αυτός είναι ένας ο οποίος συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να προκαλέσει πρόβλημα στο μέλλον», τόνισε.

Κυριαρχεί η γρίπη

Αυτή την εποχή, πάντως, μεταξύ των ιών που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού στην κοινότητα, κυριαρχεί η γρίπη. Ο κ. Παρασκευής ανέφερε πως το 30% των ατόμων με συμπτώματα έχουν γρίπη. Το ποσοστό αυτό «ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Και σίγουρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ίσως μέχρι τα μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου», εκτίμησε.

Υπάρχουν, τέλος, και άλλα παθογόνα κυκλοφορούν στην κοινότητα όπως ο κορονοϊός, ο RSV και ιοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, καθώς ευνοείται η μετάδοση λόγω συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. «Η γρίπη είναι σε έξαρση, η COVID δεν παρουσιάζει αυξητική δράση», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν