Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας – «Σχεδόν ντρέπομαι»

Date:

Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας – «Σχεδόν ντρέπομαι»

Ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς παρέλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου του από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.

Το βραβείο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας ο Κώστας Γαβράς το παρέλαβε στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας (5-18/12), όπου έκανε και την πανελλήνια πρεμιέρα της, η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη και προέδρου της Γαλλικής Ταινιοθήκης, με τίτλο «Τελευταία Πνοή» (Le dernier souffle / Last breath).

«Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Άκουσα τόσο όμορφα λόγια απόψε που σχεδόν ντρέπομαι» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς παραλαμβάνοντας το βραβείο. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στους «αγαπημένους του» -συγγενείς, φίλους και συνεργάτες που βρίσκονταν στην κατάμεστη αίθουσα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο σημαντικό είναι το έργο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Για την «Τελευταία πνοή», ο Γαβράς άντλησε έμπνευση από το ομώνυμο βιβλίο του φιλοσόφου Ρεζίς Ντεμπρέ και του γιατρού Κλοντ Γκραντζ (Le dernier souffle, εκδ. Γκαλιμάρ, 2023), στο οποίο παρουσιάζονται ιστορίες ανθρώπων που είχαν βρεθεί σε μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας. Αναφερόμενος σε αυτήν, είπε πως μιλά για «ένα θέμα που μας αφορά όλους». Γιατί είναι μια ταινία για τον θάνατο, για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σ’ ένα «αξιοπρεπές» τέλος.

Στην αρχή της βραδιάς, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού έκανε μία εκτενή αναδρομή στο πλούσιο και επιδραστικό έργο του, ενώ η σκηνοθέτις και καθηγήτρια Εύα Στεφανή, που απένειμε στον σκηνοθέτη και το τιμητικό βραβείο, μίλησε σε πιο προσωπικό τόνο τονίζοντας πως αγαπά τον ίδιο και τις ταινίες του, όχι τόσο για το οξύ πολιτικό του βλέμμα, αλλά για τη συγκινητική δύναμη του να επικοινωνεί με τρυφερότητα και να μας υπενθυμίζει ότι αν η τέχνη δεν κάνει τον άνθρωπο καλύτερο και λιγότερο σκληρό και επικίνδυνο, δεν έχει νόημα.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν η σύζυγος και παραγωγός του σκηνοθέτη, Μισέλ Ρέι-Γαβράς, οι φίλοι και συνεργάτες του, Χρήστος Λούλης, Τάσος Μπουλμέτης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάνης Βαρουφάκης, Ζήνος Παναγιωτίδης, καθώς και η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ.

Εκτός από τη νέα του ταινία, η οποία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Φεβρουάριο του 2025 από τη Rosebud.21, προβάλλονται επίσης στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, και τα τρία πρώτα επεισόδια από τη σειρά- ντοκιμαντέρ «Ο αιώνας του Κώστα Γαβρά» (2024), παρουσία του Εντουί Πλενέλ, ο οποίος συν-δημιούργησε τη σειρά, όχι μόνο για να ανατρέξει στην ένδοξη διαδρομή του Γαβρά τον περασμένο αιώνα, αλλά και για να μας αφυπνίσει για την ευθραυστότητα της δημοκρατίας στη σημερινή συγκυρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ταινιοθήκης, η σειρά ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων, δεν είναι απλώς ένας απολογισμός του έργου του δημιουργού. Πρόκειται για μια «ιστορία του παρόντος» μέσα από τον φακό των πολιτικών ταινιών του και με αναφορά σε ιστορικές συνθήκες και γεγονότα.

 

To άρθρο Ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας – «Σχεδόν ντρέπομαι» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης τύπου 1: Οι επιστήμονες βρήκαν γιατί είναι πιο επιθετικός στα μικρά παιδιά

Τι ανακάλυψαν αναλύοντας δείγματα παγκρέατος από εκατοντάδες ασθενείς με και χωρίς τη νόσο. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι πιο σοβαρός και επιθετικός όταν εκδηλώνεται στα μικρά παιδιά και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν επιτέλους το γιατί. Το κλειδί είναι οι επιπτώσεις από την επίθεση του ανοσοποιητικού στα β-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία παράγουν την ινσουλίνη.

Γρίπη: Αναμένεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο βαριά εφέτος – Καμπανάκι από Έλληνες και ξένους ειδικούς

Τι έχει αλλάξει εφέτος και γιατί είναι απολύτως απαραίτητος ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα το αντιγριπικό εμβόλιο, μην το αναβάλλετε άλλο. Η γρίπη αναμένεται να είναι εφέτος πιο μεταδοτική και πιο σοβαρή απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, προειδοποιούν

Καρδιακές βαλβίδες: Οι νέες τεχνικές που ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής

Η καρδιά μας αποτελεί το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί σωστά. Ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι οι τέσσερις βαλβίδες στο εσωτερικό της. Οι καρδιακές βαλβίδες διαχωρίζουν τις κοιλότητες της καρδιάς μεταξύ τους, αλλά και τη συνδέουν με τα μεγάλα αγγεία του σώματος. Ο ρόλος

Οι 10 καρκίνοι με τη χαμηλότερη επιβίωση: Γιατί παραμένουν τόσο δύσκολοι στη θεραπεία

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε πολλές μορφές του, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι που εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Στοιχεία πενταετίας που παρουσιάζονται στο LiveScience δείχνουν ποιοι είναι οι «πιο δύσκολοι» καρκίνοι σήμερα και γιατί η οριστική «θεραπεία» για τους συγκεκριμένους καρκίνους παραμένει στόχος. Γιατί, όμως, κάποιοι καρκίνοι δεν «θεραπεύονται» πλήρως; Ο καρκίνος

Αναστασία Σταϊκοπούλου: Η φωνή που «ενώνει» ήχο και σιωπή

Η Αναστασία Σταϊκοπούλου ερμηνεύει με μουσική και λόγια, ενώ παράλληλα αφηγείται τους στίχους της στη νοηματική. Κάθε λέξη, κάθε κίνηση, μια οπτικοακουστική εμπειρία ψυχής. Η viral καλλιτέχνις Θελξιέπεια ενώνει τον ήχο και τη σιωπή, τη φωνή και την κίνηση, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μουσικής επικοινωνίας. «Μισό-μισό, αυτό το τραγούδι λέγεται…» — έτσι ξεκινούν τα περισσότερα

Μαρία Ηλιάκη: Η μητρότητα με έχει γεμίσει με εκατομμύρια συναισθήματα

Για το πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αλλά και για τον λόγο που στις σπάνιες συνεντεύξεις της είναι τόσο αποκαλυπτική, μίλησε η Μαρία Ηλιάκη.

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους H Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή ταινίας βασισμένης στα τερατάκια με τα μεγάλα δόντια, αναφέρει το δημοσίευμα Έχοντας γίνει μόδα παγκοσμίως, τα κουκλάκια Labubu αναμένεται προσεχώς να πρωταγωνιστήσουν σε ταινία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hollywood Reporter. Τις προηγούμενες ημέρες, η Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή

Ο Έντι Μέρφι μίλησε για το πώς «επέζησε» στο Χόλιγουντ: Η μεγαλύτερη ευλογία μου είναι ότι αγαπώ τον εαυτό μου

Σε μια δουλειά όπου ο κόσμος έρχεται και φεύγει, οι περισσότεροι δεν φτάνουν τα 50 χρόνια, δήλωσε ο διάσημος κωμικός

«Ευχαριστώ για την συμπαράσταση στο πένθος μου» – Το μήνυμα της Αγγελικής Νικολούλη για την απώλεια της μητέρας της

Η Αγγελική Νικολούλη απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους τηλεθεατές και της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την κατανόησή τους, καθώς όπως αποκάλυψε «έχασε» την μητέρα της και βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Υπενθυμίζεται ότι η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» δεν μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Καλησπέρα. Θα ήθελα φίλοι μου τώρα στην

Ασιατικός μπακαλιάρος με μπρόκολο, μπιζέλι και φασολάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κατεψυγμένου μπακαλιάρου (μοιρασμένα) 2 φλ. κατεψυγμένο μπρόκολο 1 φλ. κατεψυγμένος αρακάς 1 φλ. φασολάκια πλατιά και κομμένα 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Για τη σος: 1 κ.σ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. κόλιανδρο 1 κ.γ. κάρυ 1 κ.γ. πάπρικα 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 3/4 φλ.

Κοχύλια με γαρίδες και πάπρικα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 250γρ γαρίδες καθαρισμένες και ψημένες (χωρίς τα κεφάλια)• 20γρ ελαιόλαδο• 2 σκελίδες σκόρδο• 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα γλυκιά• Θαλασσινό αλάτι• 250γρ μακαρόνια κοχύλια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζετε τις γαρίδες σε γυάλινη λεκάνη και προσθέτετε το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, αφαιρείτε αν θέλετε τα φύτρα, το τρίβετε ή ψιλοκόβετε

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Σταρόβας: «Ξυπνούσα και έλεγα: “Πω πω! Τι όνειρο είδα… Ότι έπαθα εγκεφαλικό”»

Ο Δημήτρης Σταρόβας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος για την εκπομπή «Τετ α Τετ», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου