Η προσθήκη υπερανοσοποιητικών αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στην καθιερωμένη θεραπεία δεν βελτιώνει την εξέλιξη της υγείας ασθενών με COVID-19

Date:

Η προσθήκη υπερανοσοποιητικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού (hIVIG) στην καθιερωμένη θεραπεία δεν βελτιώνει την εξέλιξη της υγείας νοσηλευόμενων με COVID-19 ενηλίκων.

Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ITAC που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου στο έγκριτο περιοδικό The Lancet.

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ότι στη συγγραφική ομάδα μετείχαν Καθηγητές του ΕΚΠΑ: Αναστασία Αντωνιάδου, Γιάννης Καλομενίδης, Νίκος Κουλούρης, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Κώστας Συρίγος και Γιώτα Τουλούμη.

Τα αντισώματα έναντι της COVID-19 προήλθαν από το πλάσμα υγιών ατόμων που είχαν ανακάμψει από τη νόσο COVID-19. Τα αντισώματα από πολλούς δότες καθαρίστηκαν και συμπυκνώθηκαν για να παραχθεί ένα ισχυρότερο διάλυμα (διάλυμα hIVIG). Το διάλυμα hIVIG έχει συγκέντρωση αντισωμάτων πολύ υψηλότερη από αυτή που απαντάται σε άτομα που έχουν ανακάμψει από τη νόσο COVID-19.

Η θεραπεία με hIVIG χορηγήθηκε ενδοφλεβίως σε συνδυασμό με ένα αντιϊκό, τη ρεμδεσιβίρη. Στη μελέτη ITAC συμμετείχαν σχεδόν 600 νοσηλευόμενοι για COVID-19 ενήλικες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες ήταν σε σχετικά πρώϊμα στάδια της νόσου, με συμπτώματα μέχρι το πολύ 12 ημερών και χωρίς να απαιτείται εντατική φροντίδα.

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε hIVIG μαζί με ρεμδεσιβίρη, είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) μαζί με ρεμδεσιβίρη. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν στις 7 μέρες από την έγχυση η υγεία αυτών που έλαβαν hIVIG είχε βελτιωθεί σημαντικά περισσότερο από την υγεία αυτών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη κατέδειξε ότι δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην εξέλιξη της νόσου στις δύο ομάδες.

Κατά την ένταξη στη μελέτη, σε κάποιους από τους συμμετέχοντες είχαν αναπτυχθεί φυσικά αντισώματα κατά του κορονοϊού (αντισώματα που είχαν δηλαδή δημιουργηθεί από το ανοσοποιητικό τους σύστημα). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν αναπτύξει φυσικά αντισώματα κατά την ένταξή τους στη μελέτη, ήταν πιθανότερο να επιδεινωθεί η υγεία τους μετά από επτά ημέρες σε αυτούς που έλαβαν hVIG σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η διαφορά αυτή δεν παρέμεινε και μετά από 28 ημέρες, όπου οι δύο ομάδες είχαν παρόμοια εξέλιξη. Αντίθετα, στο υποσύνολο των συμμετεχόντων χωρίς φυσικά αντισώματα κατά την ένταξη στη μελέτη, ήταν λιγότερο πιθανό να επιδεινωθεί η υγεία τους στις 7 ημέρες σε αυτούς που πήραν hIVIG συγκριτικά με αυτούς που πήραν εικονικό φάρμακο. Δεν γνωρίζουμε γιατί υπήρξε αυτή η αρχική, στις 7 ημέρες, διαφορά ανάλογα με το αν είχαν οι συμμετέχοντες φυσικά αντισώματα ή όχι. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε το μηχανισμό που οδηγεί σε αυτή τη διαφορά.

Με βάση και τα αποτελέσματα αυτά, ξεκίνησε και στην Ελλάδα νέα μελέτη, η μελέτη OTAC, σε μη νοσηλευόμενους (περιπατητικούς) ασθενείς με COVID-19 υψηλού κινδύνου (μεγάλης ηλικίας ή/και ανοσοκατασταλμένους) για να διερευνηθεί αν η χορήγηση hIVIG σε πρώϊμα στάδια (κατά κανόνα πριν αναπτυχθούν φυσικά αντισώματα) προλαμβάνει την ανάγκη νοσηλείας.

Επισημαίνεται ότι η hIVIG αντιστοιχεί σε πολυκλωνικά αντισώματα, άρα περιλαμβάνει εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Η μελέτη OTAC διεξάγεται στην Αθήνα, στα εξής νοσοκομεία: Αττικό, Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Λαϊκό και Αλεξάνδρα.

Η μελέτη ITAC χρηματοδοτήθηκε από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίστηκε από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, συμμετείχαν 6 κλινικές (4 Πανεπιστημιακές του ΕΚΠΑ) και εντάχθηκαν συνολικά 70 άτομα.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς έγκριτες μελέτες για την COVID-19 είναι συνεχής και σημαντική.

Οι κλινικές που συμμετείχαν ήταν:

  • Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.
  • Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Γιάννη Καλομενίδη.
  • Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Νίκο Κουλούρη.
  • Γ’ Παθολογική Κλινική, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Σωτηρία» με κύρια ερευνήτρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Γαρυφαλλιά Πουλάκου.
  • Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Συμεών Μεταλλίδη.
  • Β’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με κύριο ερευνητή τον Επίκουρο Καθηγητή, Παθολογίας-Λοιμώξεων, Περικλή Παναγόπουλο.

Ελπίζουμε και αυτή η μελέτη, μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που γίνονται, να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ.

-

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Κωστής Νομικός: Πέθανε ο ηθοποιός

Τελευταία του συμμετοχή ήταν στις Άγριες Μέλισσες - Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας

Αριάνα Γκράντε: Συγγενείς θύματος του Τζέφρι Ντάμερ αντέδρασαν με την τραγουδίστρια – Είπε ότι θα ήθελε να είχε γνωρίσει τον δολοφόνο

Αριάνα Γκράντε: Συγγενείς θύματος του Τζέφρι Ντάμερ αντέδρασαν με την τραγουδίστρια - Είπε ότι θα ήθελε να είχε γνωρίσει τον δολοφόνο Αριάνα Γκράντε: Συγγενείς θύματος του Τζέφρι Ντάμερ αντέδρασαν με την τραγουδίστρια - Είπε ότι θα ήθελε να είχε γνωρίσει τον δολοφόνο Σε ερώτηση σχετικά με τον ιδανικό καλεσμένο σε δείπνο, η ποπ σταρ είχε

Το My Man Can παίζει με τον έρωτα

Ο Φάνης Λαμπρόπουλος έρχεται το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 21.00 για να παρουσιάσει μια special εκδοχή του My Man Can, που παίζει με...

Νόρα Βαλσάμη: Νέος Γολγοθάς για την ηθοποιό – Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σύρου

Νέος Γολγοθάς για την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη, η οποία εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σύρου για επέμβαση στη μέση.

Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σύρου η ηθοποιός Νόρα Βαλσάμη

Στο Νοσοκομείο Σύρου νοσηλεύεται η Νόρα Βαλσάμη για επέμβαση στη μέση. Η γνωστή ηθοποιός ζει μόνιμα στο νησί τα τελευταία χρόνια, μετά τον θάνατο του συζύγου της, Ερρίκου Ανδρέου. «Πρόκειται να κάνω μια εγχείρηση στη μέση. Αν και το πρόβλημα είναι παλιό, ωστόσο έπαθα νέο χτύπημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να χειρουργηθώ άμεσα. Ήδη βρίσκομαι στο

Ποιοι άνδρες είναι πιο ελκυστικοί για τις γυναίκες και γιατί

Ο τύπος των ανδρών, τους οποίους οι γυναίκες θεωρούν περισσότερο ελκυστικούς, αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο ζήτημα. Όμως ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Evolutionary Psychological Science, αποκαλύπτει έναν λιγότερο διερευνημένο παράγοντα της ανθρώπινης έλξης: τη σημασία της φροντίδας των παιδιών από τους άνδρες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Bos από το Institute

Λουκία Παπαδάκη: «Οι γυναίκες δεν έχουμε σιρόπι πια, είμαστε ξινές… Η αντίδραση φέρνει ακρότητες»

Η Λουκία Παπαδάκη βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Καλύτερα αργά και μίλησγια τη ζωή της, τις φιλίες και πώς τις αντιμετωπίζει αλλά και για τη θέση της γυναίκας σ

Μυρτώ Αλικάκη: Το να ζεις δίπλα σε έναν άνθρωπο που είναι εθισμένος είναι πολύ δύσκολη κατάσταση

Για τα «μαθήματα» που έχει πάρει από το χώρο μίλησε η Μυρτώ Αλικάκη ενώ προχώρησε και σε μια εξομολόγηση αναφερόμενη στα χρόνια πριν το χωρισμό της από τον Πέτρ

Κατερίνα Δαλάκα: Η «βασίλισσα» του «Survivor» – Το απίστευτο ποσό που συγκέντρωσε από τις 4 συμμετοχές της 

«Δεν ξαναπάω ποτέ», είπε το βράδυ του μεγάλου τελικού του «Survivor 2024» η Κατερίνα Δαλάκα για το ριάλιτι επιβίωσης, με τους περισσότερους fans να μην μπορούν να το πιστέψουν, καθώς η αθλήτρια στίβου έχει ήδη συμμετάσχει 4 φορές στο ριάλιτι, όπου μάλιστα τη μία από αυτές ήταν η νικήτρια του «Survivor», το 2019. Αν ο

Ποιους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε ανάλογα με το στόχο σας

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν εξαιρετικές επιλογές ως υγιεινά σνακ, καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Ενώ μερικοί ξηροί καρποί και σπόροι θεωρούνται πιο θρεπτικοί ή πιο υγιεινοί από άλλους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τελικά ποιοι ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες μας και στους διάφορους στόχους υγείας που μπορεί να έχουμε. Οι

Φυσική κατάσταση: Δύο απλούστατοι τρόποι να ελέγξετε πόσο fit είστε

Πώς ξέρετε αν είστε fit; Ή, τουλάχιστον, αν είστε σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση; Και πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται; Πρέπει να δοκιμάσετε τον εαυτό σας. Και, αν γυμνάζεστε, καλό είναι να ελέγχετε περιστασιακά την πρόοδό σας. «Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι αυτό που κάνεις έχει αποτέλεσμα», λέει στους

Γιώργος Καπουτζίδης: Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται πεισματικά να κατανοήσουν τι σημαίνει ανθρώπινο δικαίωμα

Δεν θα βάλω στο περιβάλλον μου ανθρώπους οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, δήλωσε